Arunci o cantitate importantă de fructe sau de mâncare gătită? S-ar putea să fie nevoie să faci mici ajustări în ceea ce privește depozitarea alimentelor. Unele fructe eliberează etilen, o substanță care accelerează coacerea, iar temperatura de depozitare contează foarte mult chiar și în frigider. Mai jos sunt câteva sugestii care te vor ajuta să depozitezi alimentele în așa fel încât să nu se piardă din prospețime.
Care sunt alimentele care trebuie depozitate la frigider?
Care sunt alimentele care pot fi depozitate la temperatura camerei?
Care sunt alimentele care pot fi păstrate la congelator?
Sfaturi generale pentru a te bucura de savoarea alimentelor indiferent de locul de depozitare
Care sunt alimentele care trebuie depozitate la frigider?
Atunci când vine vorba de alimentele care trebuie pastrate în frigider, ar trebui să urmezi două reguli de bază. Are o dată de expirare de câteva zile – maximum o lună? Atunci merge la frigider. Ai tăiat castraveți/pepene/avocado? Și ele trebuie să stea la frigider. Mai jos sunt principalele categorii de produse alimentare care ar trebui puse la frigider.
- Produsele lactate – iaurtul, brânza proaspătă, smântână și laptele deschis (dacă ai lapte UHT nedeschis îl poți păstra în debara).
- Ouăle – majoritatea frigiderelor au compartiment special pentru ouă pe ușă. Specialiștii însă recomandă să nu le pui acolo, deoarece ușa este cea mai călduroasă zonă a frigiderului. Ouăle ar trebui să stea într-un suport special pe raft.
- Legumele – majoritatea legumelor, exceptând cele care pot suporta temperaturi ceva mai mari, ar trebui să stea în caserole sau alte recipiente închise în sertarele de la baza frigiderului. Pentru a fi sigură că nu se coc prea repede, ține-le departe de mere, mango, kiwi sau pere.
- Ciupercile – trebuie ținute în ambalajul original. După deschidere, dacă nu le gătești pe toate, pune restul într-o caserolă sau într-un vas acoperit cu folie alimentară.
- Fructele – cu excepția citricelor, a bananelor și a pepenelui (acesta trebuie pus la frigider după tăiere – rezistă maxim 3 zile la frigider), ar trebui păstrate la frigider într-un sertar separat de legume. Nu spăla fructele înainte de consum, excesul de apă contribuie la descompunerea lor.
- Carnea – ar trebui depozitată în cea mai rece zonă a frigiderului, pe ultimul raft. După îndepărtarea ambalajului original, carnea ar trebui învelită în folie alimentară și consumată în cel mult patru zile de la cumpărare. În cazul peștelui, acesta ar trebui învelit în hârtie cerată pentru menținerea prospețimii (peștele trebuie păstrat la frigider cel mult două zile înainte de preparare).
- Ierburile aromate – ar trebui păstrate într-un pahar sau bol cu apă până la consum. Acoperă coroana cu o pungă de plastic, iar ierburile tare aromate vor rezista până la o săptămână, menținându-și prospețimea și savoarea.
- Mâncarea gătită – trebuie ținută în oală sau în caserole bine închise.
Mai jos sunt principalele fructe și legume care ar trebui ținute la frigider:
- merele
- fructele de pădure
- varză/broccoli/conopidă
- morcov
- cireșe
- struguri
- ananas feliat – maxim 3 zile
- piersici
- prune
- pere
- lămâi și lime
- rodii
- salată verde
- păstârnac
- pătrunjel
- praz
- avocado
- sfeclă
- ardei gras
- castravete
- ardei iute
- vinete
- andive
- fasole verde
- fenicul
- ghimbir
- ridichi
- ierburi aromate proaspete – busuiocul, tarhon și coriandrul – maxim 3 zile; pătrunjel și mentă – maxim 5 zile
- rodie
Cum depozitezi alimentele în frigider pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp?
Cum spuneam ceva mai devreme, ușa frigiderului este cea mai călduroasă, motiv pentru care în acel spațiu ar trebui să asezi alimentele care nu sunt perisabile. Păstrează acolo condimentele, sucurile carbogazoase și alte alimente care suportă fluctuațiile de temperatură. Evită să pui ouăle sau laptele pe ușă.
Rafturile superioare ale frigiderului au, în general, temperaturi destul de constante (rafturile inferioare sunt cele mai reci). De regulă, pe rafturile superioare se așază oale sau caserole cu mâncare, precum și mâncarea preparată sau semi-preparată din comerț. Tot aici pot fi păstrate ierburile aromate proaspete și fructele de pădure.
Pe rafturile inferioare (cele mai de jos) ar trebui păstrate ouăle, carnea proaspătă, fructele de mare și produsele lactate (iaurt, brânză proaspătă, lapte)
Sertarele frigiderului sunt ideale pentru păstratul fructelor și al legumelor proaspete. Este bine de știut, totuși, că nu trebuie puse toate, la grămadă. Lasă fructele într-un sertar și legumele în celălalt. Fructele și legumele ar trebui spălate doar înainte de preparare sau consum și nu înainte de a fi puse la frigider, după cumpărare. Dacă ai tăiat fructe/legume și ți-au rămas resturi pune-le într-o caserolă sau într-o pungă sigilată.
Sursă foto: Pinterest
Care sunt alimentele care pot fi depozitate la temperatura camerei?
În general, poți păstra la temperatura camerei alimente care nu își modifică textura, consistența și gustul la temperaturi mai mari decât cele din frigider. Mai jos sunt câteva recomandări de categorii de alimente care pot fi păstrate la temperatura camerei.
- Banane, citrice, pepene – doar după tăiere trebuie puse în caserolă și la frigider, altfel vor începe să se usuce. Pentru a preveni coacerea prea rapidă a bananelor înfășoară folie alimentară în jurul căpățânii de care sunt prinse fructele.
- Ceapă, usturoi, hașma – pot fi ținute în loc ferit de lumină și umiditate până la două săptămâni. La frigider devin moi și își pierd din savoare.
- Roșii, cartofi, dovleac plăcintar, cartofi dulci – ar trebui ținute într-un loc umbros și ferit de umiditate, preferabil în debara.
- Nuci, semințe de floarea-soarelui, migdale etc – este recomandat ca acestea să fie ținute în borcane/containere etanșe pentru a evita pătrunderea vaporilor de apă.
- Alimente uscate de tipul făină/paste/mălai/orez – pot fi păstrate până la șase luni după deschidere și chiar mai mult dacă după deschiderea ambalajului conținutul este mutat într-un recipient etanș.
- Mirodenii – ar trebui să stea în debara sau dulap ferite de lumină, curenți de aer și umiditate. Acestea pot fi păstrate până la doi ani (sau în funcție de termenul de valabilitate) preferabil în mici borcănașe prevăzute cu un sistem bun de închidere.
- Pâinea – pentru a preveni deteriorare o poți păstra pentru două zile la temperatura camerei. Dacă totuși nu se consumă, pune restul de felii într-o pungă sigilată la congelator. Pâinea care s-a întărit poate fi lăsată 1-3 minute la cuptor.
Care sunt alimentele care pot fi păstrate la congelator?
În teorie, poți congela orice. Cu toate acestea, nu este recomandat sa abuzezi de congelgator, deoarece unele alimente se pleoștesc (roșiile și alte fructe/legume cu un conținut mare de apă), iar altele își pierd din gust. Mai jos sunt principalele categorii de alimente care pot fi păstrate la congelator.
- carnea – în general, este bine de congelat carnea în stare crudă. Dacă ai prins o ofertă și ai luat două kilograme de carne de curcan, dar nu vrei să o pregătești în aceste zile, o poți lăsa în ambalajul original și o bagi la congelator. Potrivit experților, carnea de pui, curcan și pește (peștele gras ar trebui ținut cel mult trei luni) pot fi păstrate maximum un an la congelator, carnea de vită între 6 și 12 luni, iar carnea de porc cel mult patru luni. Atenție! Carnea nu se recongelează niciodată. Poți decongela carnea (care poate fi ținută la frigider maxim 24 ore înainte de gătire), găti un preparat și apoi să îl pui la congelator (într-un vas care se închide bine).
- plăcinte, pizza, alte preparate – gătite sau deja congelate, acestea pot fi păstrate la congelator între două și patru luni (citește instrucțiunile de pe ambalaj pentru fiecare caz în parte). Torturile pot fi ținute la congelator în jur de trei luni.
- cafea – oricât ar fi de ciudat, experții ne recomandă să păstrăm boabele de cafea în congelator pentru a-și păstra aroma (cel mult două luni).
Atunci când nu ai ambalajul original, este bine să pui alimentele într-un container etanș înainte de a le pune la congelator.
Sfaturi generale pentru a te bucura de savoarea alimentelor indiferent de locul de depozitare
Punând în aplicare o serie de trucuri te vei putea bucura mai mult timp de alimentele și mâncărurile tale preferate.
- Trece fructele de pădure printr-o soluție de oțet și apă (1:10) înainte de a le pune la frigider. Această “baie” va ține la distanță sporii specifici acestor fructe și va asigura gustul fructelor – o săptămână pentru zmeură, mure și afine și două săptămâni pentru căpșuni.
- Evită să pui pâinea la frigider și las-o într-o pungă de hârtie în debara.
- Păstrează salata verde într-o pungă de hârtie (acesta va asigura absorbția excesului de apă) și las-o la frigider. Astfel, frunzele se vor păstra fresh pentru 1-2 zile.
- Lasă avocado la temperatura camerei până începe să se inmoaie, apoi păstrează-l într-un container etanș la frigider (3-5 zile). După ce l-ai tăiat felii, învelește fiecare felie în folie alimentară pentru a evita oxidarea (devine cafenie).
- Păstrează pepenii și citricele la temperatura camerei până în momentul consumului, după care pot trece la frigider.
- Evită să tai fructele, legumele și carnea cu mult timp înainte de a le consuma/folosi la gătit. Încep să se usuce, deterioreze și își pierd din proprietățile nutriționale.
- Lasă cartofii în aceeași lădiță cu merele – fructele vor preveni cartofii să încolțească. Evită să amesteci cartofi cu ceapă pentru că gazele eliberate de ceapă vor duce la stricarea cartofilor. Mai mult, nu păstra cartofii la frigider – își for schimba reacția la gătit (vor fierbe mai greu) și gustul.
- Dacă se consumă mult unt la tine acasă, păstrează doar un baton în frigider. Experții spun că acesta se păstrează mult mai bine la congelator.
- Mierea ar trebui păstrată la temperatura camerei. Dacă este ținută la frigider începe să cristalizeze.
- Curăță frigiderul la fiecare 3-4 luni, pentru a preveni apariția mucegaiul și răspândirea microbilor.
Depozitarea corectă a alimentelor le poate prelungi viața și pe tine te poate ține la distanță de neplăceri culinare, precum coacerea accelerată (atunci când pui fructe sau legume lângă mere) sau stricarea unor preparate pentru că nu au avut capac sau nu au fost acoperite vasele cu folie alimentară. Depozitarea alimentelor este secretul pentru a te bucura de alimente proaspete, pline de savoare și substanțe nutritive pentru mai mult timp.
Sursa foto: Shutterstock