Tărâțele de Psyllium reprezintă o sursă excelentă de fibre alimentare solubile și au un caracter expandabil în contact cu lichidele, motiv pentru care sunt și deosebit de sățioase. Cel mai adesea, acestea sunt utilizate în curele alimentare, dar servesc și ca agent de îngroșare pentru diferite preparate alimentare. De asemenea, tărâțele de Psyllium sunt folosite cu succes și în cosmetică, fiind incluse mai ales în compoziția măștilor de față naturiste.

Care este proveniența tărâțelor de Psyllium
Ce utilitate au tărâțele de Psyllium în alimentație
Cum se consumă tărâțele de Psyllium
Valori nutriționale, beneficii și efecte secundare
Psyllium în cosmetică: măști cu tărâțe de Psyllium

Care este proveniența tărâțelor de Psyllium

Aceste tărâțe sunt derivate din semințele a două specii de plante – Plantago ovata și Plantago psyllium – din familia Plantaginaceae. Plantago ovata este o plantă medicinală care provine din Asia, dar se găsește și în sud-vestul Statelor Unite ale Americii. Din acest tip de plantă sunt extrase tărâțele de Psyllium deschise la culoare. Pe de altă parte, Plantago psyllium este cultivată în anumite zone din Europa, iar din aceasta se obțin tărâțele de Psyllium închise la culoare.

Ce utilitate au tărâțele de Psyllium în alimentație

Tărâțele de Psyllium sunt comercializate sub diverse forme, ca atare sau măcinate pentru a se obține o pudră fină. Tărâțele sau pudra pot fi incluse în anumite produse de patiserie și panificație, precum și în diverse opțiuni pentru micul dejun ori pentru stimularea digestiei, de la cereale la batoane integrale nutritive. În plus, acestea pot fi achiziționate și sub formă de capsule sau comprimate cu rol de suplimente alimentare sau laxative.  

Utilitatea principală a acestor tărâțe este faptul că ajută la menținerea echilibrului organismului, prin reglarea aparatului excretor. Fiind o fibră solubilă, acest tip de aliment trece prin sistemul digestiv fără a fi absorbit în totalitate. În schimb, reține cu ușurință lichidul din intestine, tratând astfel în mod natural tulburări de tranzit precum constipația sau diareea.  

Spre deosebire de alte produse similare cu un caracter laxativ, tărâțele de Psyllium sunt bine tolerate de către organism și pot fi folosite ocazional sau chiar zilnic, în cantități moderate.

În plus, prin stimularea proceselor tubului digestiv, tărâțele de Psyllium previn balonarea și pot accelera metabolismul. De asemenea, acestea sunt deosebit de sățioase, datorită faptului că rețin apă și cresc în volum cu de până la 20 de ori mai mult decât în forma lor inițială. Prin urmare, consumul regulat al acestora este un adjuvant în menținerea greutății corporale și poate contribui la o scădere treptată în greutate.

Cum se consumă tărâțele de Psyllium

Acestea pot fi consumate în orice moment al zilei, deși mulți preferă să își înceapă ziua cu Psyllium sub formă de tărâțe integrale sau pudră, înainte de sau ca substitut pentru micul dejun.

Dacă nu ai mai consumat până acum acest tip de tărâțe, este recomandabil să începi cu o singură linguriță de Psyllium, pe care s-o amesteci cu aproximativ 200 ml de apă. După ce organismul tău se obișnuiește cu acest nou aliment, vei putea să crești cantitatea ingerată la 1 – 3 linguri de tărâțe integrale sau 1 – 3 lingurițe de pudră, pe care să le amesteci cu 250 ml de lichid, fie că este vorba de apă, iaurt sau suc. De asemenea, poți să incluzi Psyllium și în rețete preparate în casă, de la smoothie-uri și supe de orice fel, până la produse de panificație.


Valori nutriționale, beneficii și efecte secundare

O lingură de tărâțe integrale de Psyllium este echivalentă cu o linguriță de pudră, iar ambele conțin aproximativ cinci grame de fibră solubilă și 20 de calorii. Astfel, o doză minimă de Psyllium asigură între 15 și 25% din doza zilnică de fibre alimentare recomandate pentru o dietă echilibrată. De asemenea, tărâțele de Psyllium mai conțin calciu și fier, în cantități relativ mici.

Efectele benefice directe ale acestor tărâțe asupra sistemului digestiv sunt resimțite la nivelul întregului organism, prin reglarea valorilor glicemiei, ale tensiunii sau ale colesterolului, printre altele. Toate aceste efecte sunt confirmate prin câteva studii științifice recente, care identifică rolul benefic ale tărâțelor de Psyllium în următoarele privințe:  

  • Reglarea tranzitului intestinal.

Potrivit uneia dintre aceste cercetări, administrarea a câte cinci grame de Psyllium de două ori pe zi, pe parcursul a două săptămâni, a avut rezultate pozitive în tratarea a 170 de pacienți care sufereau de constipație cronică. De asemenea, în cazul pacienților cu cancer, Psyllium a avut un efect benefic asupra tranzitului intestinal accelerat provocat de expunerea la radiații.

În plus, tărâțele de Psyllium au un efect prebiotic, ajutând la menținerea florei intestinale. Acestea au fost utilizate în anumite studii clinice care au vizat ameliorarea colitei ulcerative și a bolii Crohn, prin scăderea disconfortului digestiv resimțit de pacienți.

  • Pierderea treptată în greutate

Prin prelungirea senzației de sațietate și reducerea apetitului, aceste tărâțe pot duce în mod indirect la scăderea în greutate. Diverse studii au indicat faptul că participanții căror le-au fost administrate între 10 și 40 de grame de Psyllium pe zi au consumat mai puține calorii pe parcursul zilei decât cei cărora li s-au administrat granule placebo.

  • Scăderea nivelului glicemiei

Suplimentarea de fibre, cu precădere fibre solubile, ajuta la reducere nivelului insulinei și a nivelului zaharurilor din sânge. Un astfel de studiu a monitorizat 56 de pacienți care au consumat 10 grame de Psyllium, împărțite în două doze zilnice, pe parcursul a două luni. Până la finalul cercetării, nivelul glicemiei acestora scăzuse cu 11%. Diverse alte studii au indicat existența unei corelații între dozajul de Psyllium prescris și scăderea, direct proporțională, a glicemiei.  

  • Echilibrarea tensiunii arteriale

Tărâțele de Psyllium au un efect dovedit în prevenția bolilor cardiovasculare, prin reducerea trigliceridelor și a tensiunii arteriale. Într-o serie de cercetări, subiecțiilor li s-a recomandat să consume între 5 și 15 grame de Psyllium pe zi, pentru o perioadă de șase până la opt săptămâni. La finalul studiilor întreprinse, aceștia au avut un nivel al trigliceridelor și al tensiunii arteriale redus semnificativ față de punctul de referință.

  • Scăderea nivelului colesterolului

Tărâțele de Psyllium atrag, în tranzitul lor prin tractul intestinal, acizi grași pe care îi elimină din organism, stimulând ficatul să utilizeze rezervele de colesterol pentru a crește producția de acizi grași. Astfel, nivelul colesterolului negativ (LDL) scade, în timp ce colesterolul benefic pentru organism (HDL) crește, în raport direct proporțional cu doza de Psyllium consumată în mod regulat.

În urma tuturor cercetărilor întreprinse, s-a constatat că tărâțele de Psyllium sunt foarte bine tolerate de către organismul uman, chiar și de către pacienții cu diferite afecțiuni cronice. Singurele efecte secundare pot apărea la începutul unei cure cu Psyllium, mai ales dacă acestea sunt ingerate în cantități mai mari decât doza recomandată zilnic. În acest caz, simptomele sunt limitate la crampe, balonare sau alte tipuri de disconfort digestiv temporar.

Totuși, nu se recomandă urmarea unei cure cu Psyllium în timpul administrării de antibiotice sau alte medicamente, întrucât le-ar putea încetini absorbția. De asemenea, în cazuri rare, unele persoane au resimțit simptome similare celor alergice, precum erupții cutanate, mâncărimi sau congestii nazale.

Psyllium în cosmetică: măști cu tărâțe de Psyllium

Pe lângă utilitatea lor în materie de alimentație, tărâțele de Psyllium mai sunt folosite și în cosmetică, mai ales în măștile de față homemade. Acestea acționează atât ca un exfoliant delicat, datorită texturii lor, cât și ca un agent de îngroșare care leagă toate celelalte ingrediente laolaltă. Astfel, orice mască preparată în casă se va aplica mai ușor și va putea fi lăsată să acționeze fără a se dezintegra pe parcursul folosirii.

Pentru a dubla rolul exfoliant al tărâțelor cu efectul antiinflamator pe care îl are turmericul (curcuma), cu proxima ocazie încearcă următoarea mască:

  • într-un bol mic, amestecă bine două linguri de tărâțe de Psyllium, două linguri de miere, două linguri de ulei de cocos, o lingură de turmeric și o lingură de suc de lămâie;
  • aplică masca pe față și las-o să acționeze timp de 15-20 minute;
  • după aplicare, spală-te bine pe mâini, iar după trcerea timpului recomandat, îndepărtează masca folosind apă din abundență. În caz contrar, turmericul poate păta în mod temporar tenul și mâinile cu o nuanță gălbuie.

Masca este indicată și în cazul persoanelor cu ten predispus la acnee, datorită proprietăților antibacteriene ale celorlalte ingrediente incluse în rețetă. Aceasta se poate folosi o dată sau de două ori pe săptămână și îți va lăsa tenul catifelat.

Dacă beneficiile nutriționale sau cosmetice ale tărâțelor de Psyllium răspund anumitor nevoi ale propriului tău organism, încearcă-le și monitorizează-le efectul. Începe cu doar o lingură de tărâțe sau o linguriță de pudră în fiecare dimineață, iar apoi adaptează cantitatea în funcție de cum te simți. Totuși, dacă urmezi un tratament medicamentos, nu uita să consulți un medic înainte de a începe o astfel de cură.

Surse foto: Shutterstock,

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*