De ce oamenii sunt atrași de alimentaţia vegetariană? Ei bine, există numeroase răspunsuri pentru această întrebare. Dacă unii dintre adepţii stilului vegetarian doresc doar să trăiască o viaţă mai lungă, mai sănătoasă, alții au făcut schimbarea pentru a conserva resursele naturale ale Pămantului sau din pasiune pentru animale.

Care este diferența dintre vegetarian și vegan
Pizza vegetariană
Chiftele vegetariene
Burger vegetarian
Lasagna vegetariană
Salată boeuf vegetariană
Drob vegetarian
Sarmale vegetariene
Frigărui vegetariene
Tiramisu raw-vegan

Datorită numeroaselor cercetări științifice care demonstrează beneficiile pentru sănătate și mediu ale unei diete pe bază de plante, chiar și nutriționiștii recomandă consumarea majorităţii caloriilor noastre din produse bazate pe cereale, legume și fructe.

Care este diferența dintre vegetarian și vegan

Un vegetarian exclude carnea, inclusiv cea provenită de la păsările de curte și fructele de mare. Unii vegetarieni exclud, de asemenea, lactatele, alții nu, iar unii consumă ouă.

De asemenea, veganii evită carnea, dar fac un pas mai departe prin eliminarea tuturor produselor animale din dieta lor. Acestea includ orice tip de lactate și ouă. Veganii evită alimentele produse de origine animală în orice mod, inclusiv mierea. Mulți vegani evită, de asemenea, produsele de uz casnic, imbrăcămintea sau alte articole fabricate din produse de origine animală sau testate pe animale.

În rețetele următoare, îți propunem alternative vegetariene ale unor mâncăruri cu carne celebre, însă pentru variantă vegană. Principiul este simplu: înlocuiește laptele cu lapte de soia sau migdale și brânza cu cașcaval vegetal, iar apoi nu va trebui să renunţi la multe dintre alimentele tale preferate, chiar dacă îţi schimbi stilul alimentar.

photo 1515041761709 f9fc96e04cd3

 Pizza vegetariană

Pizza vegetariană se ornamentează cu legume și are o bază de tofu, dacă preferi să elimini și mozzarella. O pizza vegetariană de inspirație grecească poate include pesto în loc de sos de roșii, anghinare tocate și măsline grecești ca topping. Poți înlocui această variantă cu vinete coapte și frunze de busuioc sau, dacă ești vegetarian, poți apela la clasică Quattro Formaggi Pizza.

Dacă vrei să faci aluatul de la zero, îți propunem o variantă vegană: într-un castron mare, combină făină, drojdie și sare. Adaugă apă caldă și ulei de măsline, frământă aproximativ 5 minute sau până când amestecul este uniform. Apoi formează o sferă.

Lasă aluatul să stea 10 minute într-un loc cald. Pune-l apoi pe o foaie de copt la cuptor și coace-l timp de aproximativ 10 minute sau până se rumenește foarte ușor. Se scoate ulterior din cuptor și se lasă să se răcească. Adaugă toppingul preferat și pune pizza la cuptor din nou pentru aproximativ 10-20 de minute sau până când brânza se topește (dacă ai ales varianta vegetariană).

cel lisboa 60314 unsplash

Chiftele vegetariene

Varianta vegetariană a chiftelelor e bazată pe orez, soia, cartofi, năut, varză, ciuperci, dovlecei, tofu sau linte.

Spre exemplu, chiftelele cu dovlecei se fac simplu și au un aport redus de calorii: se da prin răzătoare cantitatea de dovlecel aleasă, se presară cu sare și se lasă în strecurătoare pentru 10 minute. Se amestecă apoi cu mărar, făină, usturoi și condimente (opțional, ouă dacă îți permite dieta). Se formează bile mici și se pun în tigaia încinsă, unde se perpelesc puțin, până capăta o culoare aurie.

 Burger vegetarian

Carnea pare ingredientul principal al acestui preparat, dar ea poate fi foarte bine înlocuită cu chifteluțele enumerate mai sus, alături de sos de pesto sau de roșii, o felie de cașcaval vegetal și multe legume.

Spre exemplu, poți înlocui carnea cu falafel. Cum se prepară? Năutul este amestecat într-un blender cu mirodenii, ierburi și un liant (de obicei făină). Acestea sunt apoi turnate în bile mici și lăsate să se răcească pentru un timp. Falafelul se prăjește, pană când devine auriu în exterior și fierbinte și pufos în interior.

photo 1468218298580 9872fec35d8b

Lasagna vegetariană

Orice legumă poate înlocui carnea în variantă vegetariană a lasagnei, așa că alege-ți preferata sau realizează un amestec delicios. Iată recomandarea noastră de rețetă:

Preincălzeste cuptorul. Pe primul strat subțire de foaie de lasagna pune ricotta, amestecată în prealabil cu aproximativ 1/4 cană de apă. Întinde legume pe toată suprafața tapetata a foii de lasagna și apoi sos de roșii sau pesto. Presară mozzarella peste legume. Repetă de două ori această operațiune, începând cu foaia de lasagna și terminând cu mozzarella, pentru a obține cam 3-4 straturi. Bagă la cuptor pentru 40 de minute. Taie totul în pătraţele, după 5 minute de răcire.

Salată boeuf vegetariană

Pentru salata de boef vegetariană ai nevoie de 10 cartofi medii, 2 morcovi de aceeași dimensiune, 10 castraveți murați, 200 de grame de mazăre, ardei sau gosoşari și măsline pentru decor, împreună cu condimente și muștar.

Fierbe cartofii cu tot cu coajă și apoi, lasă-i în apă rece. Procedează la fel și cu morcovii. Mazărea doar se opărește câteva minute. Taie castraveții în cuburi și fă același lucru apoi și cu morcovii și cartofii, iar apoi amestecă-i cu mazărea răcită.

În paralel se pregătește sosul de muștar cu: 1 cartof fiert pisat mărunt, 10 lingurițe de muștar, 10 lingurițe de ulei de măsline, puțin piper și alte condimente, după gust. Se amestecă totul până se obține un sos uniform, care se adaugă peste legumele tocate. Se nivelează și se decorează similar unei salate de boef clasice.

Drob vegetarian

În drobul vegetarian, carnea se înlocuiește cu ciuperci. Astfel, se spală ciupercile și se lasă la scurs, la fel și verdeturile care se toacă apoi la blender. Se amestecă totul într-un bol, legate de ouă bătute și și se așază într-o tavă înaltă, unsă în prealabil cu unt.

 Sarmale vegetariene

Carnea din sarmale se poate înlocui tot cu ciuperci. Astfel, se amestecă orezul prăjit în ulei cu ceapa și pătrunjelul tăiate mărunt. Ciupercile se taie cât mai micuțe și se călesc în tigaie, apoi totul se amestecă și se introduce în foile murate de varză sau de viţă de vie, rulându-le și acoperindu-le la capete, pentru a fi apoi introduse la fiert pentru 40 de minute, la foc mediu.

toa heftiba 166010 unsplash

 Frigărui vegetariene

Frigăruile vegetariene sunt extrem de simplu de preparat. Tot ce trebuie să faci este să pui legumele preferate pe un băț de frigărui și să le lași la rumenit, pe un grătar, pentru câteva minute. Cele mai gustoase legume de frigărui sunt ardeii, roșiile, dovleceii, dar și vinetele.

 Tiramisu raw-vegan

Când e vorba de dulciuri, e greu să înlocuiești ouăle și lactatele din ingrediente. Iată provocarea unui tiramisu vegan.  Îşi propunem o reţetă de tiramisu raw-vegan, care nu doar exclude orice produs de origine animală, dar și orice altă modalitate de procesare. Iată rețeta video:

Sperăm că te-am inspirat cu rețetele noastre. Pentru alte preparate vegetariene delicioase, îți recomandăm să vizitezi pagină lui Gourmandelle și AromaVerde. Poftă bună!

Sursa foto: Unasplah

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*