Ce este mai delicios decât o tartă crunchy cu afine sau decât o porție de clătite pufoase cu gem de afine? Chiar o mână sănătoasă de afine proaspete, care nici nu îngrașă și, în plus, aduc o serie de beneficii nutriționale organismului. 

Consumarea afinelor ca gustare între mese sau chiar la micul dejun te ajută să menții un nivel ridicat de energie, sațietate și chiar satisfacție, pentru că sunt gustoase. Și nu-ți face griji că vei uita să le mănânci, pentru că studiile au demonstrat că afinele îmbunătățesc memoria. Citește în continuare care sunt și alte beneficii ale consumului regulat de afine. 

10 beneficii dovedite ale afinelor
Valori nutriționale 100 grame de afine
Rețete delicioase cu afine
Contraindicații ale consumului de afine

10 beneficii dovedite ale afinelor

#1 Afinele sunt o sursă bogată de antioxidanți

Antioxidantii îți protejează corpul de radicalii liberi, acele molecule instabile care deteriorează celulele  și contribuie apariția bolilor. Principalii compuși antioxidanți din afine aparțin unei familii de antioxidanți numiți flavonoizi, responsabili pentru o mare parte din efectele benefice asupra sănătății. 

Studiile au arătat că afinele au printre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți în rândul fructelor și legumelor, alături de alte fructe de pădure și rodia. Mai mult decât atât, consumul regulat de afine, contribuie la creșterea directă a nivelului de antioxidanți din organism. 

O armată pregătită de antioxidanți în organism înseamnă un sistem imunitar sănătos, ce previne apariția infecțiilor și a bolilor transmisibile, precum răceala sau varicela la copii.

#2 Afinele mențin sănătatea creierului și îmbunătățesc memoria

Studiile au descoperit că afinele fac minuni și pentru procesele neuronale. Antioxidanții din afine îmbunătățesc memoria pe termen scurt, capacitatea de învățare și coordonarea motorie.

Un alt studiu desfășurat pe parcursul a șase ani cu un eșantion de peste 16.000 de vârstnici a arătat că afinele și căpșunile întârzie îmbătrânirea psihică cu până la 2,5 ani. Chiar dacă efectele miraculoase împotriva unei boli mintale degenerative ca Alzheimerul nu sunt sprijinite de rezultate concludente, știm precis că afinele sunt sănătoase și pentru creier. 

#3 Afinele stimulează digestia 

Datorită conținutului mare de fibre, afinele ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos. În combinație cu cereale integrale și lactate, afinele au efect detoxifiant. 

Fibrele dietetice sunt importante de asemenea pentru controlul greutății și pierderea în greutate. Alimentele bogate în fibre, precum afinele, cresc sațietatea și senzația de plin și reduc pofta de mâncare. 

#4 Afinele ajută vederea

O altă utilizare populară a afinelor în alimentație este legată de efectele benefice asupra vederii. Legenda sugerează că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aviatorii britanici mâncau zilnic gem de afine, pentru a-și îmbunătăți vederea pe timp de noapte. Chiar dacă povestea este adevărată, morala nu este sprijinită de studii. Afinele nu te ajută să vezi pe întuneric, însă antocianozidele din compoziție pot încetini problemele legate de vedere ce apar odată cu vârsta. 

#5 Afinele combat infecțiile urinare

Asemeni merișoarelor, afinele conțin substanțe care pot împiedica anumite bacterii să se lege de peretele vezicii urinare, ceea ce poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar. Aceste substanțe inhibă creșterea și lipirea bacteriilor precum E. coli de peretele vezicii.

#6 Afinele ajută la pierderea în greutate

Afinele au puține calorii și mulți nutrienți. De asemenea, sunt aproximativ 85% apă, iar o cană întreagă conține aproximativ 84 de calorii și un conținut scăzut de carbohidrați. În plus, sunt bogate în fibre și dau senzație de sațietate.

Ce să mai, sunt gustarea perfectă dintre mese sau chiar un desert delicios care să-ți ia mintea de la alte ispite.

#7 Afinele previn bolile cardiovasculare

Afinele par să aibă beneficii semnificative pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, care sunt predispuse la un risc mai pronunțat pentru bolile de inimă. Antioxidanții și nutrienții din afine reglează hipertensiunea și mențin sănătatea arterelor și a mușchilor inimii. 

Într-un studiu de opt săptămâni, persoanele obeze predispuse la un risc ridicat de boli de inimă au înregistrat o reducere de 4-6% a tensiunii arteriale după ce au consumat 50 de grame de afine pe zi. 

#8 Afinele pot avea efecte anti-cancerigene

Antioxidanții prezenți în număr mare în afine pot inhiba creșterea tumorilor, scădea inflamația din organism și pot ajuta la reducerea sau încetinirea cancerului. 

Acest lucru este posibil datorită conținutului de folat, un grup de compuși care joacă un rol important în sinteza și repararea ADN-ului. Cercetările au sugerat că afinele îmbunătățesc protecția împotriva mutațiilor din ADN, care contribuie la formarea celulelor canceroase. 

#9 Afinele reglează nivelul zahărului în sânge 

Afinele oferă o cantitate moderată de zahăr în comparație cu alte fructe. Cu toate acestea, compușii bioactivi din afine par să depășească orice impact negativ al zahărului, atunci când vine vorba de efectul afinelor asupra zahărului din sânge.

Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 1 și țin o dietă bogată în fibre înregistrează  un nivel mai scăzut de glucoză în sânge. O cană de afine contribuie cu 3,6 grame de fibre, fiind gustarea minune pentru diabetici.

Cercetările sugerează și că antocianinele din afine au efecte benefice și asupra sensibilității la insulină. Într-un studiu efectuat pe 32 de persoane obeze, două smoothie-uri de afine pe zi au provocat îmbunătățiri ale sensibilității la insulină. 

#10 Afinele îmbunătățesc textura și aspectul pielii

Colagenul este sistemul de sprijin al pielii. Se bazează pe vitamina C ca nutrienți esențiali și funcționează pentru a preveni deteriorarea pielii cauzată de soare, poluare și fum. Vitamina C poate îmbunătăți, de asemenea, capacitatea de colagen de a netezi ridurile și de a îmbunătăți textura generală a pielii.

Tot ce putem să spunem este că o cană de afine asigură 24% din cantitatea recomandată zilnic de vitamina C.

Valori nutriționale 100 grame de afine

Afinele au puține calorii și foarte mulți nutrienți. Aceste fructe delicioase sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, de la cele mai cunoscute, precum vitamina C, până la “afina de pe tort”, respectiv prezența beta carotenului în compoziția nutritivă.

Acest mix unic de vitamine și minerale fac ca afinele să fie unele dintre cele mai sănătoase fructe. Iată ce comori ascund afinele mai exact:

Vitamine

  • Vitamina A
  • Vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Vitamina K

Minerale

  • Calciu
  • Cupru
  • Fier
  • Fosfor
  • Magneziu
  • Mangan
  • Potasiu
  • Seleniu
  • Sodiu
  • Zinc

Fitonutrienți

  • Beta caroten
  • Luteină 

Aminoacizi

Nu îi înșirăm pe toți aici pentru că sunt mulți. Cât de mulți? Vreo 19 aminoacizi într-o afină.  

Rețete delicioase cu afine

Dacă vrei să beneficiezi de toate beneficiile nutritive ale afinelor, nu le prepara termic. Consumă afinele proaspete ca gustare între mese sau la micul dejun. Niciun fruct nu este recomandat seara. 

Avantajul afinelor este că le poți consuma în combinație cu tot felul de alte alimente, nu le limita doar la salată de fructe. Poți face sucuri și smoothie-uri, le poți pune în iaurt sau în budincă, în salatele de legume și, bineînțeles, într-o sumedenie de deserturi, unele bogate în carbohidrați, altele mai light. 

Mai sănătoase

Salată de fructe, budincă cu semințe de chia, lapte de cocos și afine, smoothie de fructe, salată de legume sau platou cu brânzeturi, nuci și afine. 

Mai puțin sănătoase

Brioșe cu afine și miere, înghețată de casă cu topping de afine sau biscuiți cu cereale integrale și afine. Ar merge și o tartă cu muuultă umplutură de afine și alte fructe de pădure sau un pandișpan pufos cu afine proaspete. 

 

Contraindicații

Doar dacă sunt consumate în exces, afinele pot cauza dureri de burtă, balonare și diaree. Sunt contraindicații valabile pentru orice exces de fructe în alimentație și cel mai bine este să eviți cantitățile excesive. 

Persoanele cu alergii la anumite fructe de pădure, pot constata că afinele nu le fac chiar bine. Acest lucru devine vizibil prin schimbări pigmentare la nivelul pielii. 

Afinele sunt incredibil de sănătoase și hrănitoare. Îți stimulează sănătatea inimii, creierului și au efecte benefice asupra întregului organism. Ba mai mult, sunt dulci, colorate și te poți bucura de ele în orice anotimp, fie proaspete sau congelate.

Sursă foto:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*