Dieta Rina este una dintre cele mai populare diete ale momentului. Urmarea regulilor acestei diete te va ajuta să scapi de cel puțin 15 kg în 90 zile. Mai jos poți afla în ce constă dieta Rina și ce alimente poți consuma (spoiler! sunt mai multe decât te-ai aștepta).
Cum a apărut dieta Rina
Rezultatele dietei Rina – cât poți slăbi
Principiile și fazele dietei Rina
Ce alimente poți consuma? Dieta Rina pe zile
Ziua 1 – Proteine
Ziua 2 – Legume
Ziua 3 – Carbohidrați
Ziua 4 – Vitamine din fructe și legume proaspete
Exercițiile fizice în timpul dietei Rina
Sfaturi pentru a urma cu succes dieta Rina
Contraindicații
Cum a apărut dieta Rina?
Dieta Rina, numită uneori și dieta de patru zile, a fost creată de un sportiv american și presupune separarea și apoi combinarea specifică a unor grupe alimentare. Reprezintă o alternativă la dietele fade și nu implică restricții (altele decât tipurile de alimente consumate în fiecare zi).
In timpul dietei poți consuma pizza sau prăjituri cu condiția să urmezi regulile de baza (de exemplu, produsele de mai sus sunt consumate doar în ziua de carbohidrați, până la ora 20).
Creatorul dietei spune că principala problemă (digestivă) care apare, survine ca urmare a combinațiilor nepotrivite realizate la fiecare masă a zilei. Datorită disocierii grupelor alimentare există un risc mai mic de apariție a problemelor digestive și o probabilitate mai mare de a pierde kilogramele în plus și de menținere la greutatea dorită.
Rezultatele dietei Rina – cât poți slăbi
Deși promotorii dietei Rina spun că te ajută să slăbești 20 kg în trei luni, rezultatele celor care chiar au urmat dieta arată mult mai variat.
Persoanele care au apelat la dieta Rina au avut rezultate care au variat de la 17 kg în trei luni la 5 kg în prima lună după care au renunțat (ca fapt divers, se slăbește considerabil în primele săptămâni pentru ca mai apoi greutatea să se stabilizeze).
Ca în cazul oricărei diete, numărul de kilograme pierdute variază de la o persoană la alta și depinde, pe lângă dieta fixă, și de metabolism, cum dormim și ce fel de stil de viață avem (activ sau sedentar). De asemenea, dacă după ce urmezi dieta revii la obiceiurile alimentare anterioare riști să te îngrași la loc.
Pierderea kilogramelor în plus, însă, nu este singurul beneficiu al dietei Rina. Promotorii acestei diete promit că după terminarea regimului alimentar, metabolismul va fi resetat și nu te vei mai îngrășa la fel de ușor la consumul unor alimente “interzise”.
Principiile și fazele dietei Rina
Dieta Rina implică disocierea alimentară într-un ciclu de patru zile care se repetă pe o perioadă de trei luni (90 zile). Regimul alimentar este inspirat de obiceiurile oamenilor primitivi care consumau același tip de aliment până găseau (vânau) altceva. Este bine de știut că deși organismul are enzime pentru procesarea tuturor grupelor de alimente, digestia este îngreunată atunci când amesteci alimente din grupe diferite (de exemplu, fructe cu legume și carne).
Dieta Rina pe zile
Pentru început, pe parcursul dietei Rina micul dejun rămâne același. Nu vei consuma aceleași alimente pana te vei plictisi de ele, ci fructe proaspete sau uscate, semințe sau legume proaspete, alternativ dar niciodată combinate.
Mai apoi, dieta Rina are câteva principii clare. Prima zi este ziua proteinelor, a doua, ziua legumelor, a treia, ziua de carbohidrați, iar a patra ziua de fructe. După patru zile reiei dieta, însă având în vedere alimentele numeroase pe care le ai la dispoziție, poți fi destul de flexibilă (de exemplu, în prima zi de proteine poți alege carne de pui la grătar iar în a doua zi de proteine pește la cuptor sau carne de curcan).
De asemenea, acest regim implică trei faze, esențiale în procesul de slăbire, perioada de purificare (între 4 dimineața și ora prânzului când poți consuma fructe sau legume la interval de două ore), perioade de ingestie (de la prânz până la ora 20, când trebuie să consumi grupa alimentară a zilei) și perioada de digestie (între 20 și 4 dimineața, când te abții de la mâncare).
Aceste trei etape nu sunt alese la întâmplare, ci sunt sincronizate cu etapele firești ale procesului de digestie. Dacă ai o viață agitată, dormi când apuci sau, mai rău, mănânci ce găsești la magazin când îți este cel mai foame, organismul va compensa aceste deficiențe prin acumularea rezervelor atunci când are acces la alimente. Mai jos sunt principalele etape zilnice ale dietei Rina.
Faza de purificare
În această primă fază a zilei, se începe un proces de eliminare a toxinelor acumulate anterior. Micul dejun, format din fructe, legume (acestea pot fi consumate zilnic, proaspete sau fierte) sau semințe/nuci (cantitatea este la alegere pentru fiecare), pregătește organismul pentru următoarele mese și oferă vitamine care facilitează procesul de detoxifiere și energie pentru antrenamentul de acasă sau de la sală.
Este recomandat mai ales un consum de fructe suculente sau legume proaspete; alternativ, poți prepara sucuri naturale din fructele sau legumele preferate (evită să combini mai multe tipuri de fructe sau legume la micul dejun) însă acest lucru nu ar trebui să devină un obicei.
Dacă îți mai este foame după micul dejun, bea un ceai neîndulcit și ia o porție de fructe sau legume la două ore distanță.
Faza de ingestie
În această etapă sunt incluse prânzul și cina (dieta Rina nu recomandă gustări între aceste mese). Pentru prânz poți alege carne și produse animale, legume, fructe sau carbohidrați în orice cantitate dar în funcție de fiecare zi.
Flexibilitatea dietei îți permite să combini la felul principal o porție de carne de pui gătită la aburi cu o salată de crudități generoasă (fără ulei) și o felie de pâine care sigur îți vor ajunge până la ora cinei.
Cina este, la fel, la alegerea ta, atât timp cât respecți principiul cel mai important al dietei, disocierea grupelor alimentare (vezi mai jos sugestii de alimente pentru fiecare grupă alimentară în parte) și eviți preparatele cu ulei.
Faza de digestie
În această etapă, cuprinsă între ora 20 și 4 dimineața, nu se consumă niciun aliment. Această fază implică extracția și asimilarea nutrienților consumați în etapele anterioare.
Faza de digestie coincide cu perioada de odihnă, deci îți va fi mai ușor să te abții de la mâncat (este indicat să iei cina cu cel puțin trei ore înainte de culcare).
Ce alimente poți consuma? Dieta Rina pe zile
Dieta Rina cuprinde un meniul alimentar destul de flexibil, permițându-ți să consumi o gamă largă de proteine, carbohidrați, fructe și legume. Mai jos poți vedea câteva sugestii de alimente pentru fiecare grupă și zi a dietei în parte. Nu uita să variezi alimentele de la un ciclu al dietei la următorul și să eviți gustările frecvente.
Ziua 1 – Proteine
Chiar dacă e vorba de ziua cu proteine, ai mai multe opțiuni de mese decât ai crede. Poți consuma carne de pui, curcan, porc sau pește la cuptor, grătar, fiert sau la aburi, salate de legume (este recomandat o salată de legume fără ulei la fiecare porție de carne) precum și brânză, ouă sau lapte. Mai jos este o listă completă cu alimentele pe care le poți consuma în ziua cu proteine:
- carne de pui
- carne de vită
- carne de porc
- carne de curcan
- lapte, iaurt, lapte bătut
- brânză
- ouă
- roșii
- varză
- conopidă
- morcovi
- castravete
- măsline
- țelină
- pătrunjel
- usturoi
- ceapă
Ziua 2 – Legume
După un mic dejun plin de substanțe nutritive, poți găti legume la cuptor, pe grill sau la aburi cu sau fără sos (pregătit în casă). Mai jos sunt câteva sugestii de alimente permise pentru ziua cu legume:
- ceapă
- cartofi
- broccoli
- ciuperci
- varză proaspătă sau murată
- orez integral
- năut
- salată verde
- roșii
- castraveți
- ridichi
- morcov
- conopidă
- avocado
- quinoa
- hrișcă
- orz
- mazăre
- fasole
- linte
- soia
Ziua 3 – Carbohidrați
Pentru mulți, a treia zi a dietei Rina este cea mai așteptată, deoarece le permite să consume alimente considerate interzise în alte diete, precum pizza, paste sau tort. Indiferent de câtă pizza sau lasagna consumi trebuie să îi alături o salată mare de legume (de ingrediente depinde procesul de detoxifiere). Mai jos sunt cele mai populare alimente ale zilei de carbohidrați:
- porumb
- alimente cu făină albă
- paste
- lasagna
- produse de patiserie
- înghețată
- tort
- ciocolată (1-2 cuburi de ciocolată amăruie sunt obligatorii la cină)
- prăjituri
Ziua 4 – Vitamine din fructe și legume proaspete
În a patra zi a dietei Rina vei consuma fructe proaspete sau uscate, suc de fructe sau legume, nuci și semințe (nu combinate), legume proaspete (consumate simplu sau sub formă de salată) și alte alimente în care predomină vitaminele. Mai jos poți vedea câteva sugestii de alimente pentru a patra zi a dietei Rina:
- banane
- kiwi
- portocale
- fructe de pădure
- ananas
- grepfrut
- mere
- pere
- prune
- pepene roșu și galben (nu combinate la aceeași masă)
- mango
- ardei roșu
- roșii
- castraveți
- pătrunjel
- salată verde
- nuci
- migdale
- caju
- semințe de floarea-soarelui/in/cânepă
Ciclicitatea dietei Rina este motivul pentru care funcționează atunci când vine vorba de pierderea kilogramelor în plus. Alternarea grupelor de alimente înseamnă evitarea rutinei și a încetinirii arderilor. Cu toate acestea mereu va exista riscul de a te îngrășa la loc, motiv pentru care după finalizarea dietei este bine să eviți să mănânci ca înainte și să începi ușor procesul de diversificare (introducând treptat o nouă categorie alimentară) pentru ca într-un interval de timp care îți este potrivit să realizezi schimbarea stilului de viață (este important ca diversificarea să se facă treptat pentru a preveni apariția problemelor digestive).
10 rețete pentru dieta Rina
Legumele, carnea sau produsele din amidon, toate por fi folosite pentru a găti rețete dietetice dar savuroase. Mai jos sunt câteva rețete potrivite în dieta Rina.
Frigărui de pui cu legume la cuptor
Ingrediente:
- 500 g piept de pui
- 250 g ciuperci
- 2-3 cepe mari
- 2 roșii medii
- sare, piper, rozmarin după gust
Mod de pregătire:
- Taie carnea în bucățele mici și pune puțină sare și rozmarin
- Curăță ceapa, roșiile și ciupercile și taie-le în bucăți mici
- Amestecă legumele cu carnea pentru combinarea gusturilor
- Pune bucăți de carne și legume pe câteva bețe speciale pentru frigărui
- Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius, lasă pentru 10 minute apoi pune frigăruile pe o tavă
- Frigăruile se lasă 15 minute pe o parte și 15 minute pe cealaltă parte. În mod ideal ultimele 5 minute ar trebui să apelezi la funcția grill a cuptorului
- Frigăruile se consumă imediat după prepararea alături de o salată ușoară de ceapă și roșii
Salată de cartofi cu pește afumat
Ingrediente:
- 1 kg cartofi fierți
- 4 bucăți file de pește afumat sau o conservă de pește
- 2 cepe mari
- o roșie mică tăiată felii
- un ardei gras tăiat felii
- 1 castravete rondele
- ulei de măsline
- suc de lămâie
Mod de pregătire:
- Taie cartofii reci în cuburi și feliază restul legumelor (ceapa, castraveții, roșia, ardeiul)
- Pune toate legumele într-un bol încăpător și amestecă bine
- Rupe bucățile de file și împrăștie-le în salată
- Pentru dressing amestecă o linguriță de ulei de măsline și puțin suc de lămâie
- Se consumă imediat după preparare
Paste cu ciuperci și roșii
Ingrediente:
- 100 g paste integrale
- 200 g ciuperci
- 1 ceapă medie
- 2 roșii medii sau 200 ml bulion
- arome (busuioc, oregano, rozmarin etc)
- sare și piper după gust
Mod de pregătire:
- Spală și scurge ciupercile și decojește ceapa
- Taie ciupercile felii iar ceapa mărunt
- Pune într-o tigaie ceapa cu puțin ulei iar după călire adaugă ciupercile
- Lasă pe foc până ciupercile încep să se moaie (10-15 minute)
- Adaugă, condimentele, sarea și piperul
- După ce ciupercile sunt gata adaugă roșia tăiată felii sau bulionul
- Lasă să scadă și mai adaugă puțină sare și piper dacă este nevoie. Oprește focul și dă tigaia deoparte
- Separat, fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- După fierbere amestecă pastele cu legumele de mai devreme
- Se consumă calde imediat după preparare
Salată de linte cu ceapă
Ingrediente:
- 500 g linte
- 1 ceapă medie
- 2-3 fire de pătrunjel tocat mărunt
- 1 lingură ulei de măsline
- suc de la jumătate de lămâie
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Fierbe lintea conform instrucțiunilor (fierbe în aproximativ 15-20 minute) și pune-o la strecurat într-o sită
- După ce s-a răcit puțin pune lintea într-un bol încăpător și adaugă ceapa, uleiul de măsline, pătrunjelul și sucul de lămâie. Amestecă bine
- Lasă să stea timp de 5-10 minute pentru întrepătrunderea aromelor
- Se consumă imediat după pregătire
Chifteluțe din dovlecei și soia
Ingrediente:
- 1 dovlecel mic
- 50 g soia
- 3 căței de usturoi
- 50 ml bulion
- 2-3 frunze de pătrunjel
- ½ linguriță boia dulce
- puțin chimen
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Alege un bol încăpător și pune toate condimentele cu 50 ml apă la temperatura camerei
- Adaugă soia și lasă să absoarbă din arome
- Dă dovlecelul pe răzătoare
- Amestecă soia de mai devreme cu dovlecelul ras, adaugă bulionul și mai pune sare și piper dacă este nevoie
- Din compoziția obținută fă câteva chiftele și așază-le pe foaia de copt pusă în tavă
- Pune chifteluțele la cuptor la foc mediu timp de 20 minute
Piept de pui cu ciuperci și dovlecei
Ingrediente:
- 400 g piept de pui
- 1 dovlecel
- 300 g ciuperci
- 3 căței de usturoi
- 2-3 frunze de pătrunjel
- 1 ceapă medie
- 1 linguriță boia iute
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Spală ciupercile și taie-le bucăți
- Repetă procedura cu dovlecelul și ceapa care trebuie tocată mărunt
- Pune la foc mic ceapa cu puțin ulei
- Taie carnea felii și pune-o peste ceapa călită cu puțină sare și piper
- După ce carnea se prăjește pe ambele părți adaugă bucățile de dovlecei
- Mai lasă 2-3 minute apoi adaugă ciupercile. Acestea lasă lichid așa că trebuie lăsate să scadă
- Amestecă ușor apoi adaugă pudra de boia iute
- Închide focul și adaugă usturoiul și pătrunjelul și pune capacul
- Lasă să stea pentru 5-10 minute apoi consumă
Vinete la cuptor
Ingrediente:
- 2 vinete medii
- 3 căței de usturoi făcuți mujdei
- cimbru
- ulei de măsline
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Spală vinetele bine apoi taie-le în cuburi mari
- Pune aceste cuburi într-un bol și presară sare din plin
- Pune-le într-un vas-strecurătoare și așază deasupra o farfurie pentru a încuraja scurgerea sucului amar din vinete
- Lasă-le așa pentru 40 minute
- Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius
- Pune cuburile de vinete într-o tavă și stropește-le cu puțin ulei
- Dă tava la cuptor pentru 50 minute
- Ia tava de la cuptor și presară puțin piper și cimbru
- Se consumă imediat cu mujdei de usturoi
Cartofi cu sos de roșii și cimbru
Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 1 ceapă medie
- 100 ml de bulion sau pastă de roșii
- 2-3 căței de usturoi
- cimbru
- chimen
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Spală, curăță și taie cartofii în bucăți mari (preferabil taie cartoful în patru)
- Pregătește sosul
- Amestecă ceapa tocată mărunt, cu usturoiul, puțin ulei, sare și piper. La final adaugă bulionul sau pasta de roșii
- Pune totul la blender și amestecă până obții un sos omogen
- Pune cartofii într-o tavă încăpătoare
- Toarnă deasupra sosul de mai devreme și puțin cimbru și chimen
- Lasă la cuptor pentru 40-50 minute la foc mediu
- Verifică cu o furculiță dacă sunt gata. Dacă încă sunt tari mai lasă-i pentru circa 10 minute la cuptor
- Se servesc imediat după preparare
Lipie cu legume și mozzarella
Ingrediente:
- 1 lipie din comerț (preferabil din făină integrală)
- 150 g ciuperci
- 50 g mozzarella
- 2 roșii mici
- 1 ceapă
- arome (busuioc, oregano)
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Spală, curăță și feliază legumele
- În prealabil poți fierbe ciupercile deoarece necesită mai mult timp de gătire
- Preîncălzește cuptorul la circa 180 grade Celsius
- Pune lipia pe o hârtie de copt într-o tavă
- Așează legumele pe lipie iar apoi decorează cu câteva felii de mozzarella, arome, sare și piper
- Mâncarea este gata în aproximativ 15-20 minute
Paste cu ardei copți și vinete
Ingrediente:
- 300 g paste integrale
- 1 vânătă
- 1 ardei kapia
- 2 roșii medii tăiate felii
- 10 căței de usturoi
- 1 ceapă mare
- 20-30 g fulgi de brânză pecorino sau parmezan
- cimbru
- ulei de măsline
- sare și piper
Mod de pregătire:
- Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius
- Spală vânăta și tai-o în cuburi mari
- Pune cuburile de vânătă într-o strecurătoare pentru a mai scăpa de zeama amară
- După 30 minute ia cuburile de vânătă și pune-le pe o hârtie de copt și presară ulei de măsline și puțin piper
- Așează printre ele usturoiul și puțin cimbru
- Dă tava la cuptor pentru circa 50 minute
- Separat, prepară pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- Tot separat, coace ardeiul pe aragaz iar apoi decojește-l și aruncă sâmburii și cotorul
- Toacă ceapa și încă trei căței de usturoi
- Pune ceapa și usturoiul la călit cu puțină sare și ulei
- După ce ceapa devine moale adaugă bucățile de ardei copt și feliile de roșii
- Sosul este gata în momentul în care roșiile încep să își lase zeamă
- Lasă legumele la răcit apoi mărunțește-le la blender
- Separat, fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- Pune pastele scurse într-un vas încăpător
- Toarnă peste ele sosul de mai devreme și presară puțină brânză iar vinetele și usturoiul pune-le într-un vas separat
- Consumă imediat după preparare
Exercițiile fizice în timpul dietei Rina
Activitatea fizică regulată este foarte importantă atunci când urmezi dieta Rina. Fie că alegi să mergi mai mult, să alergi, să mergi la sală sau la un curs de pilates, este important să te ții de sport cel puțin două ore pe săptămână. Alege metoda cea mai la îndemână și nu uita de regularitate (studiile spun că ne obișnuim cu un obicei nou după circa 66 zile).
Deși poți slăbi cu dieta Rina chiar și fără să faci sport, pentru a pierde mai repede kilogramele în plus, pentru a menține noua greutate și pentru a contribui la procesul de dezvoltare al musculaturii este bine să fii activ cel puțin două ore pe săptămână (în mod ideal, minim 30 minute în fiecare zi). Potrivit nutriționiștilor, orice dietă trebuie să includă două ingrediente principale: sportul și consumul de apă.
Sfaturi pentru a urma cu succes dieta Rina
Dacă urmezi cu atenție regulile dietei Rina (perioadele de purificare, ingestie și digestie trebuie respectate cu strictețe) metabolismul tău nu va avea de suferit. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a reuși să te ții de dieta Rina:
- Consumă suficiente lichide – apa, cafeaua și ceaiul neîndulcit pot fi consumate fără griji că îți vor afecta silueta. Evită sucurile carbogazoase, sucurile naturale sau smoothieurile deoarece conțin multe calorii
- Stabilește-ți obiective realiste – dacă îți propui să slăbești 10 kg pe lună este posibil să fii dezamăgită după cele 30 zile atunci când cântarul nu arată valoarea dorită de tine. Studiile au arătat că acele persoane care și-au propus să slăbească mult mai mult decât ar fi realist au renunțat la regimurile alimentare după 6-12 luni
- Stabilește-ți motivele pentru care vrei să slăbești – poate că vrei să arăți bine la o petrecere sau în costumul de baie atunci când mergi în concediu
- Nu cumpăra și nu ține în casă alimente nesănătoase sau bombe calorice – este dificil să te abții să consumi astfel de alimente însă dacă nu le ai la îndemână va trebui să iei mai multe decizii până la magazin așa că sunt șanse mai mari să te lași păgubașă. Cercetătorii au arătat că vederea unor alimente nesănătoase în casă este direct legată de un consum mai mare a acestor alimente dar și de un risc mai mare de obezitate
- Fă mișcare regulat – studiile spun că este benefic să alături dietei un program regulat de exerciții fizice. În general, voluntarii care au combinat dieta cu mișcarea au reușit să se țină mai ușor de dietă decât persoanele care au adoptat doar regimul alimentar
- Fă-ți un plan înainte de a lua masa în oraș
- Monitorizează-ți progresul – scrie ceea ce mănânci într-un jurnal sau într-o aplicație pe telefon (nu este suficient să notezi ci trebuie să treci fiecare obicei alimentar printr-un proces de interpretare). Potrivit cercetătorilor persoanele care scriu în jurnal ceea ce mănâncă au mai multe șanse să slăbească și să își mențină noua greutate. Chiar și monitorizarea exercițiilor fizice realizate te motivează să faci mai multă mișcare; studiile arată că persoanele care au folosit un pedometru pentru a monitoriza cât au mers au slăbit de șase ori mai multe kilograme decât cele care nu și-au monitorizat activitatea fizică
Contraindicații
Dieta Rina nu ar trebui urmată de persoanele cu boli cronice (în special, diabet sau afecțiuni gastrice). Dacă totuși vrei să urmezi dieta Rina chiar dacă ești sub tratament este bine să treci pe la medic pentru a vedea dacă dieta afectează efectele medicamentelor pe care le iei sau dacă este nevoie de analize suplimentare (pentru a vedea dacă îți lipsesc vitamina din nutriție).
De asemenea sunt recomandate exerciții fizice, de la simplul mers, la alergat, înot sau antrenamente la sală, în funcție de stilul tău de viață. Îmbinarea dintre dietă și sport va asigura o pierdere în greutate sănătoasă și armonioasă.
Sursa foto: Pexels