Apa termală este folosită de peste 2000 de ani în aproprierea izvoarelor, iar în ultimii 30 s-a răspândit și în restul lumii. Apa termală este acea apă de ploaie care trece prin pânza freatică, la mare adâncime, și străbate uneori sute sau mii de kilometri trecând prin depozite de minerale, până ajunge la suprafață sub formă de izvor.
Ce substanțe conține apa termală?
Care sunt beneficiile apei termale?
Când poți folosi apa termală?
Care sunt cele mai căutate modele de apă termală?
Ce substanțe conține apa termală?
În ciuda numelui apa termală, nu este doar “apă”, ci un lichid mai special îmbogățit cu minerale și lipsit de poluanți sau bacterii (călătoria sa poate începe la mai bine de 1000 m adâncime). Mai jos sunt principalele substanțe conținute în apa termală:
- zinc – susține cicatrizarea pielii și împiedică apariția iritațiilor
- cuprul – are rol antiseptic
- siliciu – stimulează elasticitatea pielii
- seleniu – are rol antioxidant
- calciu – are efect astringent
- magneziu – susține regenerarea pielii
- în cantități mici, potasiu (hidratează pielea), stronțiu (reduce iritațiile pielii), fier (grăbește vindecarea rănilor și susține strălucirea naturală a pielii), mangan (tratează inflamațiile pielii și reduce liniile fine)
Care sunt beneficiile apei termale?
Din multitudinea de substanțe nutritive conținute de apa termală decurg beneficiile sale pentru sănătate și ten.
-
Curăță tenul
Fie că e vorba de praf sau resturi de machiaj, apa termală poate fi aliatul ideal pentru persoanele care nu suportă demachiantul din comerț. Apa termală este plăcută la atingere și nu irită tenul, pielea împrospătându-se imediat după folosire. Un avantaj important față de apa de la robinet este lipsa carbonaților de calciu care deshidratează tenul.
-
Pregătește tenul
Înainte de aplicarea sau după îndepărtarea machiajului, apa termală ajută la fixarea culorilor (aplică apa termală sub formă de spray de la 30 cm distanță și lasă să se usuce înainte de aplicarea machiajului) și susține absorbția cremelor hidratante (de exemplu, seara înainte de culcare). Aplică apa termală sub formă de spray, folosește un disc demachiant pentru a absorbi excesul, lasă 2-3 minute pentru a acționa apoi aplică, în mod normal, crema de seară.
-
Hidratează pielea
Un ten care sclipește de sănătate are nevoie de hidratare. Mai ales în perioadele caniculare, folosirea unui spray cu apă termală va reechilibra chiar și cea mai uscată piele. Va fi ca și cum îi vei oferi tenului tău un pahar de apă încărcată cu minerale.
-
Are efect decongestionant
Apa termală ajută la decongestionare și pregătește pielea feței pentru aplicarea măștilor (ajută la deschiderea porilor pentru ca masca să îndepărteze impuritățile). Produsul este atât de eficient încât poate fi aplicat chiar și pe pleoape (atenție! ține ochii închiși iar apoi șterge excesul de lichid cu un disc demachiant).
-
Împrospătează tenul
Indiferent de momentul zilei, apa termală poate oferi o pauză proaspătă (atât pentru față și gât cât și pentru brațe și picioare). Este indicată mai ales atunci când ai de petrecut mult timp în avion sau după sală (efortul fizic duce la pierderea sărurilor minerale). Pentru un plus de prospețime, ține apa termală la frigider.
-
Protejează împotriva radiațiilor UV
Majoritatea variantelor de apă termală protejează celulele pielii de efectele negative ale razelor soarelui (nu sări totuși peste produsele cu protecție solară). Se crede că mineralele conținute, în special, combinația de zinc, seleniu și cupru sunt responsabile pentru aceste efecte.
-
Reduce inflamațiile
Apa termală poate fi folosită pentru a atenua durerea resimțită în urma înțepăturilor de insecte, dar și pentru a calma senzația de mâncărime în cazurile de dermatită, psoriazis sau ihtioză (o afecțiune care constă în îngroșarea și uscarea pielii). De asemenea, apa termală reduce producția de substanțe naturale care duc la apariția inflamațiilor iar conținutul de sulfat de sodiu reduce iritațiile.
Mai mult, folosirea apei termale după aplicarea tratamentului anti-acneic ajută la diminuarea uscării și descuamării pielii (ca urmare a ingredientelor agresive din produsele contra acneei).
-
Protejează pielea de radicalii liberi
Fie că e vorba de razele UV sau de poluare, pielea noastre este afectată. În timp radicalii liberi afectează tenul ducând la pierderea elasticității și apariția ridurilor și a liniilor fine. Antioxidanții conținuți în apa termală contribuie la reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi.
Când poți folosi apa termală?
Poți apela la apa termală de la primele ore ale dimineții până seara, înainte de culcare. Dimineața poți aplica apa termală pe față pentru împrospătarea tenului, înainte de aplicarea machiajului și a cremei de zi (aplicarea ulterioară a acesteia va asigura o mai bună penetrare a substanțelor nutritive).
Seara, după îndepărtarea machiajului (unele persoane folosesc apa termală în locul demachiantului) apa termală poate înlocui loțiunile tonice cu rol dublu în îndepărtarea resturilor de machiaj și în împrospătarea tenului.
De asemenea, poți aplica apa termală (majoritatea vin sub formă de spray) pe parcursul zilei pentru a oferi un plus de prospețime.
În fine, apa termală mai poate fi aplicată după o arsură solară (calmează pielea și reduce roșeața) sau după epilare când pierea încă este iritată (apa termală reduce din disconfort).
Care sunt cele mai căutate modele de apă termală?
Alegerea apei termală este una personală, cel mai important lucru fiind, în mod evident, conținutul de minerale și sursa izvorului de proveniență.
O altă modalitate de a alege apa termală este în funcție de cum vei folosi produsul (de exemplu, sunt companii cu izvoarele în zona Mont Blanc care promit o eficiență mai mare în protejarea împotriva radiațiilor UV).
Prețul poate reprezenta o altă modalitate de departajare între numeroasele variante de apă termală. Ca idee un spray de 150 ml are un preț cuprins între 15 și 42 lei. Mai jos sunt cele mai populare modele de apă termală.
Ivatherm
Ivatherm este singura apă termală din acestă listă în care sursa izvorului este pe teritoriul țării noastre. Apa termală este preluată din zona Herculane de unde a izvorât, de la 2000 m adâncime.
Este indicată mai ales tenurilor sensibile și are rol antiinflamator, cicatrizant și calmant. Poate fi folosită deopotrivă de către copii și de persoanele care își doresc un produs cosmetic antiaging. Este indicată chiar și persoanelor cu alergii cutanate.
Avène
Apa termală Avène are un conținut moderat de minerale (circa 207 mg/l), un pH neutru și un conținut important de siliciu (esențial pentru menținerea elasticității pielii). Poate fi folosită după demachiere sau epilare, atunci când călătorești sau când simți nevoia de a-ți împrospăta tenul.
La Roche-Posay
Folosirea apei termale La Roche-Posay este indicată dacă urmezi tratamente dermatologice, pe durata verii (când petreci mult timp sub razele soarelui) sau pentru a marca încheierea rutinei de curățare a tenului. Pulverizează și lasă să acționeze 2-3 minute după care șterge excesul cu o dischetă demachiantă.
Vichy
Principalele atribute al apei termale Vichy sunt capacitatea sa de apărare a organismului și favorizarea schimburilor de nutrienți la nivel celular. Calmează pielea reducând senzația de mâncărime în cazul persoanelor alergice. De asemenea, poate fi folosită după sport pentru a restabili echilibrul mineral.
Uriage
Spre deosebire de alte produse, apa termală Uriage are un conținut ridicat de minerale (11000 mg/l). Această apă termală hidratează în profunzime, reduce efectul radicalilor liberi, ajută la vindecarea cicatricelor și calmează pielea după tratamentele cosmetice profesioniste.
Apa termală poate reprezenta o opțiune atunci când vrei să grăbești vindecarea unor probleme dermatologice, când mergi la plajă și vrei să te hidratezi sau imediat după epilat când pielea este iritată.
Sursa foto: Shutterstock