Drenajul limfatic a fost inventat de doctorii danezi Emil și Estrid Vodder în anii ‘30. Sinuzita, gripa sau bolile imunitare sunt doar câteva afecțiuni tratate de acești doctori prin drenaj limfatic (pacienții tratați aveau ganglionii limfatici umflați).

Deși medicina încă era la început atunci când venea vorba de sistemul limfatic, doctorii Vodder au pus la punct un sistem de masaj bazat pe mișcări ritmice ușoare, care promovează mișcarea limfei. Tehnica a devenit rapid popularizată, răspândindu-se până în Paris. După al Doilea Război Mondial, Emil și Estrid Vodder au revenit în Copenhaga pentru a promova drenajul limfatic care, se spunea la acea vreme, trebuia experimentat pentru a îi crede efectele.

Care este rolul sistemului limfatic?
Ce este drenajul limfatic?
De ce ar trebui să apelezi la drenaj limfatic?
Ce aplicații are drenajul limfatic?
Care sunt principalele contraindicații în drenajul limfatic?

Care este rolul sistemului limfatic?

Sistemul limfatic are un rol vital în protejarea organismului de infecții. Acesta este format dintr-un ansamblu de glande, vase și ganglioni, parte a sistemului imunitar, care susține îndepărtarea toxinelor și a resturilor care se acumulează în organism.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice


Principala funcție a sistemului limfatic este să transporte limfa, un fluid care conține leucocite (celule roșii), în întregul organism, pentru a lupta împotriva infecțiilor imediat ce acestea din urmă sunt detectate. Limfa nu este aceeași la fiecare trecere prin organism (odată ce trece de vasele limfatice și de ganglionii limfatici, ea este filtrată).

Un sistem limfatic mult prea încet (cauzat de o afecțiune cronică, operație sau un stil de viață nesănătos) poate duce la retenția apei, apariția infecțiilor, chiar și apariția celulitei.

Atunci când vine vorba de “restartarea” sistemului limfatic, dieta sănătoasă și activitatea fizică regulată nu sunt întotdeauna suficiente. Drenajul limfatic poate veni în ajutor pentru a da un boost delicat limfei leneșe.

Ce este drenajul limfatic?

Drenajul limfatic este o formă ușoară de masaj care acționează cu o presiune de aproximativ 4 kPa asupra lanțului de ganglioni limfatici distribuiți de-a lungul întregului organism (de la gât și sâni la abdomen și genunchi).

Limfa este împinsă prin contracțiile mușchilor vaselor limfatice și ale celulelor mușchilor scheletici, blocajele întâmpinate pe parcurs fiind diminuate cu ajutorul drenajului limfatic.

De ce ar trebui să apelezi la drenaj limfatic?

Drenajul limfatic poate avea reale beneficii pentru o plajă mare de oameni, de la persoanele cu fibromialgie și oboseală cronică, la sportivi și persoane care se refac după operații.

Chiar și dacă ești obosită după o săptămână stresantă la birou te poți bucura de efectele drenajului limfatic.

După o operație sau un accident sportiv, vasele limfatice devin suprasolicitate. Atunci când țesuturile devin umflate, masajul clasic poate face mai mult rău decât bine. Aici intervine drenajul limfatic, un masaj ușor, care pune în mișcare limfa și susține vindecarea mai rapidă a organismului.

Aplicat cosmetic, drenajul limfatic îmbunătățește circulația limfei la nivelul feței, iar tenul capătă, odată cu eliminarea toxinelor acumulate, un aspect mult mai sănătos.

Ce aplicații are drenajul limfatic?

Drenajul limfatic are o serie de beneficii care nu ar trebui ignorate atunci când ai de ales între acestă opțiune și un alt tip de masaj. Mai jos sunt principalele aplicații ale drenajului limfatic.

Limfedem

Un raport din 2015 a analizat șase studii care testau efectele drenajului limfatic asupra femeilor care aveau limfedem după operație de extirpare a sânilor. Rezultatele au arătat o reduce a umflăturilor atunci când masajul era combinat cu tratamentul clasic bazat pe comprese.

Un alt studiu interesant a comparat două tipuri de perioade de convalescență: un grup de femei care a trecut prin mastectomie a urmat un tratament clasic bazat pe bandaje și exerciții de recuperare în timp ce al doilea grup a mers, timp de șase luni, la ședințe de drenaj limfatic. Concluzia cercetătorilor a fost că ambele forme de recuperare au avut rezultate asemănătoare în îmbunătățirea calității vieții.

Accident sau operații

Operațiile la genunchi necesită perioade lungi de recuperare. Potrivit cercetătorilor, drenajul limfatic ajută la reducerea durerii în perioada de convalescență. Merită menționat că studiul a arătat aceste rezultate după cinci ședințe de drenaj limfatic.

Fibromialgie

Drenajul limfatic are rezultate promițătoare și atunci când vine vorba de tratarea fibromialgiei. Potrivit unui raport din 2015, cercetătorii care au analizat 10 studii care analizau diverse forme de masaj medical, au concluzionat că drenajul limfatic îmbunătățește flexibilitatea în cazul pacienților cu fibromialgie, fiind mult mai eficient decât masajul țesuturilor conjunctive.

Anxietate

Există mai multe studii care spun că masajul este benefic în calmarea anxietății. O analiză a peste 30 studii a concluzionat că diminuarea anxietății și a depresiei reprezintă două dintre principalele beneficii ale masajului. Drenajul limfatic, în special, are efecte asupra persoanelor cu anxietate pe fond de stres.

Sistemul imunitar

Buna funcționare a sistemului imunitar este direct legată de sistemul limfatic. Atunci când activitatea limfatică este redusă, sistemul imunitar devine slăbit și, drept urmare, există un risc mai mare de infecții. Drenajul limfatic poate îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar, ajutând, de asemenea, la reducerea inflamațiilor din organism (netratate, inflamațiile pot duce la afecțiuni precum artrita).

Celulita

Datorită presiunii aplicate asupra pielii precum și stimularea circulației, drenajul limfatic reduce celulita. Mai mult, masajul contribuie la reducerea retenției de apă și la accelerarea metabolismului.

Care sunt principalele contraindicații în drenajul limfatic?

Drenajul limfatic ar trebui evitat de persoanele care au boli cronice (în special, bolnavii de diabet) sau afecțiuni precum:

  • risc de formare a cheagurilor de sânge
  • inflamație a vaselor limfatice
  • infecții ale pielii și eczeme
  • umflări post-operatorii ale pielii (în multe cazuri, poți apela la drenaj limfatic la cel puțin patru săptămâni de la intervenție)
  • febră
  • disfuncții ale rinichilor

Este bine de știut că pot apărea efecte adverse chiar și în cazul persoanelor sănătoase. Printre acestea se numără:

  • apariția vânătăilor (atunci când terapeutul pune prea multă presiune)
  • amețeli
  • vărsături
  • dureri de cap sau dureri musculare
  • senzație de oboseală, foame sau sete
  • rar, erupții cutanate

În general, dacă masajul este realizat de persoane calificate, cu experiență certificată care realizează mișcări ușoare (nu e nevoie să ai vânătăi pentru a fi eficient), nu vor apărea efecte secundare.

Pentru a te bucura de efectele drenajului limfatic este recomandat să mergi la cel puțin două ședințe pe an. O ședință costă între 30 (dacă apelezi la un pachet de trei ședințe) și 165 lei.

Drenajul limfatic reprezintă o alegere pentru orice persoană (sănătoasă) care vrea să grăbească perioada de recuperare după operații, vrea să se relaxeze după o perioadă stresantă sau vrea să scape de celulită sau riduri.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*