Pentru mamele care au stat acasă cu copilul mai multe luni sau chiar ani, poate fi dificil să-și găsească un nou loc de muncă în momentul în care decid să-și reia activitatea profesională. Cu toate acestea, dacă demonstrează în cadrul interviului de angajare că au încredere în forțele proprii și că vor cu adevărat să lucreze din nou, atunci vor obține cu siguranță slujba pe care și-o doresc. Iată câteva ponturi de care trebuie să țină cont atunci când merg la un interviu de angajare.

Detaliile care transformă interviul de angajare într-un succes
Ce trebuie să facă mămica înainte de-a aplica pentru o slujbă

Primul lucru pe care trebuie să-l facă o proaspătă mămică în momentul în care merge la un interviu de angajare este să aibă încredere în sine. De asemenea, nu trebuie să dea explicații sau să se simtă vinovată că a stat un timp acasă cu micuțul, ci să-i spună angajatorului că asta a fost cea mai bună soluție pentru familia ei în acel moment. Însă acum consideră că a venit timpul să revină la muncă și să-și reia cariera profesională, iar perioada în care a lipsit nu-i va afecta performanța. În niciun caz nu trebuie să-și ceară scuze pentru decizia de a se implica în creșterea copilului, menționează publicația Monster.

Detaliile care transformă interviul de angajare într-un succes

Iată ce recomandăm să facă, în timpul interviului, mamele care vor să se angajeze, ca să obțină slujba dorită:

Să aibă încredere în sine

Cel mai important lucru la un interviu de angajare este ca mama să arate că are încredere în abilitățile și deciziile ei. Asta înseamnă în primul rând să-l convingă pe angajator că decizia ei de a sta acasă o perioadă a fost cea mai bună alegere posibilă. În al doilea rând, trebuie să demonstreze că are experiența și cunoștințele necesare pentru a îndeplini bine sarcinile pe care le va avea la noul loc de muncă. Pentru asta, mama trebuie să vină la interviu bine documentată și să arate că este la curent cu noile tehnologii și proceduri de lucru, că știe tot ce este nou în domeniul în care vrea să se angajeze. Sub nicio formă nu e bine să lase impresia că este „picată din cer” din cauză că și-a întrerupt un timp activitatea. Mai mult, poate urma chiar cursuri de specializare.

Să afle cât mai multe informații despre companie și domeniu

Pentru a fi la curent cu noutățile din acel domeniu de activitate, mămica trebuie să meargă la interviu cât mai bine pregătită. Pentru asta, poate căuta informații online, pe forumuri și site-uri despre domeniul respectiv sau poate discuta direct cu prietenii sau foștii colegi cu care este în relații bune. De asemenea, este important să știe ce schimbări au avut loc în cultura corporatistă – de la ținuta office care trebuie purtată la birou, la procedurile de lucru și jargonul de specialitate și termenii tehnici pe care poate nu-i cunoaște.

Desigur, este esențial să afle cât mai multe lucruri și despre compania la care vrea să se angajeze. În acest fel va face o bună impresia la interviu și va arăta că s-a prezentat „cu tema făcută”. Asta o va ajuta să înțeleagă mult mai bine întrebările din timpul interviului și îi va permite să pună la rândul ei întrebări importante angajatorului.

interviu angajare

Să arate atitudinea potrivită

Atitudinea pe care o are un candidat în timpul interviului de angajare este crucială. Astfel, mama trebuie să arată entuziasm pentru slujba la care a aplicat, să nu pară plictisită chiar dacă angajatorul pierde mult timp cu prezentarea companiei și a jobului. Tânăra mămică trebuie să mențină mereu contact vizual cu angajatorul, dar să nu pară că se uită insistent la el, că se holbează. Totodată, este indicat să fie atentă la limbajul nonverbal, adică la ce mesaj transmite corpul ei. În acest sens, specialiștii ne dezvăluie câteva trucuri pe care să le aplicăm:

  • strângerea de mână trebuie să fie fermă, dar nu agresivă;
  • candidatul să nu se așeze niciodată înaintea celui cu care va da interviul;
  • sub nicio formă nu e bine să nu se uite la ceas sau la telefon;
  • nu trebuie să stea cu mâinile în buzunare sau cu brațele încrucișate la piept;
  • poziția corpului trebuie să fie puțin înclinată spre cel care vorbește, astfel încât candidatul să arate că îl interesează discuția purtată.

Să adopte ținuta adecvată

Modul în care se îmbracă un candidat contează foarte mult, pentru că poate strica prima impresie, dacă hainele nu sunt alese corect. De aceea, mama trebuie să se intereseze din timp ce tip de ținută se cere la locul de muncă unde vrea să se angajeze. Trebuie menționat că regulile diferă foarte mult, în funcție de domeniul de activitate.

De exemplu, funcționarii de la bancă se îmbracă mult mai sobru, mai conservator decât alți angajați, în timp ce la o agenție de publicitate ținuta poate să fie casual, de obicei. Alegerea ținutei adecvate va demonstra angajatorului că persoana care candidează pentru acel post cunoaște bine domeniul și respectă regulile.

Să răspundă cu încredere

Răspunsurile la întrebările din timpul interviului trebuie formulate clar, cu încredere, dar nu într-o manieră care să sugereze aroganță. Dacă mămica are emoții, poate exersa interviul acasă, în fața oglinzii, astfel încât să se obișnuiască ușor cu stilul în care va răspunde. E important să nu se bâlbâie, să nu-și trădeze emoțiile. O altă metodă de pregătire este să simuleze un interviu de angajare cu un prieten sau o rudă, astfel încât să fie cât mai bine pregătită și să nu fie luată prin surprindere.

Să anticipeze întrebările

Un aspect foarte important este anticiparea întrebărilor pe care le va pune angajatorul. Astfel, mama va fi pregătită să răspundă cât mai convingător. Mai mult ca sigur, printre primele întrebări pe care i le va pune angajatorul se vor număra și „De ce ai decis să te întorci la muncă?” și „Cum ai reușit să-ți păstrezi abilitățile necesare pentru slujbă în perioada în care nu ai lucrat?” În schimb, angajatorul nu are voie să întrebe dacă mămica este însărcinată, dacă vrea să mai aibă alți copii sau să ceară detalii despre cum se va descurca ea cu micuțul în cazul în care va fi angajată.

femeie la munca

Să pună întrebările potrivite

La final, vine de obicei rândul candidatului să pună întrebări angajatorului. De aceea, este bine ca mama să aibă deja în minte o listă cu informațiile care o interesează, astfel încât să nu ezite atunci când vine momentul să pună întrebări. Prin întrebările pe care le va pune va demonstra că este cu adevărat interesată de slujba pe care și-o dorește, că este pregătită să lucreze și că vrea să știe detalii despre organizarea activității, astfel încât să obțină cele mai bune rezultate.

Ce trebuie să facă mămica înainte de-a aplica pentru o slujbă

Dincolo de aceste ponturi care le vor ajuta pe mămici să obțină slujba dorită, ele trebuie să țină cont și de alte aspecte foarte importante, înainte de-a aplica pentru un loc de muncă.

mama cu copil

Este esențial să fie sigure că sunt pregătite să revină la muncă și că înțeleg perfect ce va presupune acest lucru pentru viața de familie. Iată ce sfaturi dau cei de la Modern Mom:

  1. Să se întrebe de ce vrea să revină la muncă: are nevoie de mai mulți bani, de compania altor adulți, de o altă activitate în afară de îngrijirea copilului?
  2. Să își pună în ordine noile priorități: o mamă nu va mai dori și nici nu va putea face față unui job foarte stresant, cu program haotic, chiar dacă înainte se descurca foarte bine în această situație. Prin urmare, e posibil să fie nevoită să-și schimbe domeniul de activitate și să caute un program flexibil.
  3. Să ceară sfatul și ajutorul prietenilor și foștilor colegi, poate ei știu un loc de muncă/un post care i s-ar potrivi.
  4. Să-și actualizeze CV-ul și, dacă este nevoie, să urmeze cursuri pentru a fi la curent cu toate noutățile din acel domeniu de activitate.
  5. Ideal ar fi să facă și muncă de voluntariat în perioada în care stă acasă. Mama se poate implica în diferite activități plăcute, care nu necesită mult timp, dar care vor conta la final, pentru că poate obține recomandări și poate cunoaște oameni care o vor ajuta apoi să găsească slujba dorită.

Iată care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont o mămică atunci când decide să se întoarcă la muncă. Sub nicio formă nu trebuie să ia această decizie pe ultima sută de metri, pentru că nu se mai descurcă din punct de vedere financiar, să se grăbească și să accepte orice funcție sau să-și imagineze că activitatea ei profesională va fi exact la fel ca înainte. De acum, copilul, familia vor fi pe primul plan în viața ei, iar orice altceva mai poate aștepta, până va veni momentul potrivit, astfel încât viața personală să nu fie afectată.

Foto: Unsplash

Total
10
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*