Ce este dieta raw vegan?
Beneficiile unei diete de tip raw vegan
Regimul raw vegan ca stil de viață
Precauții și riscuri asociate dietei de tip raw vegan
Deși românii sunt încă foarte atașați de bucătăria tradițională, cu mici, piftie, ciorbă de burtă și salată de boeuf – mâncăruri grele și bazate în foarte mare măsură pe carne -, în ultimii ani a crescut mult interesul pentru stilurile de alimentație alternative. Considerată a fi extremă și cea mai controversată dintre acestea, fără îndoială, alimentația de tip raw vegan presupune schimbări radicale atât în regimul alimentar, cât și în stilul de viață.
Ce este dieta raw vegan?
Stilul de alimentație raw vegan se află la capătul unei palete destul de largi de regimuri alimentare care exclud progresiv din alimentație diverse produse, iar varietatea acestor oferte este atât de mare, încât există încă multe confuzii în privința lor. Multora nu le este clar nici ce fel de alimente sunt consumate într-un tip de regim sau altul și nici rațiunile pentru care cineva și-ar dori să opteze pentru un astfel de regim. Chiar dacă vă aflați în punctul de pornire al acestui spectru de alternative și singurele produse pe care nu le mâncați sunt cele din carne roșie, e puțin probabil să nu vă fi întâlnit cu situații în care alți oameni să aibă impresia, de exemplu, că țineți post.
În realitate, motivele pentru care optăm pentru regimuri restrictive sunt foarte diverse și pornesc de la cele strict fizice, cum ar fi alergii, intoleranțe sau restricții medicale sau chiar simplul fapt că nu ne place un anume fel de mâncare, până la cele care nu au nicio legătură cu nevoile corpului și care se bazează pe niște convingeri personale, religioase, etice sau de altă natură.
În general, putem clasifica stilurile de alimentație alternative în următoarele grupe:
- regimuri semivegetariene, numite și flexitariene, care pot include carne de pasăre, pește și/sau fructe de mare;
- regimurile vegetariene, în care nu se consumă niciun fel de carne, dar care includ alte produse de origine animală (lapte, ouă, miere);
- regimul vegan, în care nu se consumă absolut niciun fel de produs de origine animală sau vreun derivat din acestea;
- în final, regimul raw vegan, în care toate alimentele consumate sunt vegetale și neprocesate termic.
Astfel, un regim raw vegan va fi compus din legume, fructe, germeni, vlăstari, semințe și așa-numitele superalimente (alge marine, prafuri vegetale deshidratate).
Trebuie notat totuși și faptul că stilul de viață raw are și o versiune raw food, care este raw, dar nu și vegană. Aceasta nu exclude complet produsele de origine animală. La prepararea mâncării se pot folosi și ouă, lapte sau chiar pește, cu condiția ca acestea să nu fie gătite.
Deși este atât de restrictiv, regimul raw vegan implică o mare diversitate a alimentelor consumate, în mare parte datorită faptului că un adept al acestui stil de viață este nevoit să se orienteze automat spre anumite alimente care nu fac parte dintr-o dietă obișnuită, bazată pe bucătăria tradițională românească. Exemplu pot fi algele marine, nucile sau germenii, care nu sunt tocmai populare la noi în țară, dar și diverse condimente precum turmericul, pe care, în virtutea tradiției, nu suntem obișnuiți să le folosim. Fiind nevoit să își asigure tot necesarul de substanțe nutritive dintr-o paletă mai restrânsă de produse, un adept al regimului raw vegan va fi mult mai conștient de ceea ce mănâncă decât o persoană cu un regim tradițional și este posibil ca, uneori, meniul lui să fie mai variat decât al unei persoane ocupate și care nu este foarte atentă la alimentație, care mănâncă din două în două zile pizza și friptură cu cartofi prăjiți.
Beneficiile unei diete de tip raw vegan
Trecerea la un stil de alimentație raw vegan aduce cu sine o mulțime de beneficii. Unele dintre acestea pot fi pur psihologice (sentimentul unui nou început, al unui restart, al unei schimbări sau reașezări), altele derivă chiar din simplul fapt că limitarea la produse raw elimină automat din alimentație o serie de produse foarte procesate care conțin adaosuri și substanțe nocive, cum ar fi cașcavalurile, conservele de pateu sau preparatele prăjite.
Să vedem, deci, care ar fi principalele avantaje ale unei astfel de diete:
Valoarea nutritivă ridicată
Aceasta se datorează faptului că în alimente se regăsesc unele vitamine și minerale care altfel se pierd prin gătire, fenomen analizat cu ajutorul a numeroase studii științifice. Procesul de gătire face multe alimente mai ușor de digerat, însă există vitamine și minerale sensibile la temperatură, printre care magneziul, potasiul, sodiul, calciul, vitaminele A, C, D, E și K, precum și multe vitamine din complexul B. Procentul în care acestea se pierd diferă în funcție de metoda de gătire, însă pierderea are loc oricum. Astfel, dacă aveți carențe de vitamine și minerale, este o idee bună să consumați cât mai multe alimente crude.
O stare de sănătate mai bună
Trecerea la un regim raw vegan antrenează puternice procese de detoxifiere. Acestea îți pot îngreuna existența pentru o scurtă perioadă, deoarece corpul elimină toxine într-un ritm galopant și trebuie să se adapteze la lipsa unor substanțe cu care a fost obișnuit, așa că trece printr-un fel de stare de sevraj. Te poți confrunta cu simptome precum dureri de cap, iritabilitate, balonări, constipație, diaree, probleme de somn, oboseală, iritații ale pielii.
După încheierea acestui proces, starea de sănătate va fi mai bună, vei avea mai multă energie și vitalitate datorită scăderii toxicității din corp și aportului crescut de vitamine, fibre și enzime.
Un alt avantaj notabil este faptul că mâncarea raw vegană este foarte bogată în antioxidanți, prevenind astfel apariția multor boli și putând ajuta la vindecarea celor deja existente.
Trebuie menționat și faptul că o dietă raw vegan nu conține gluten, așa că poate fi o opțiune foarte bună pentru cei care trebuie să îl evite din motive de sănătate.
Scăderea în greutate
Un regim raw vegan poate duce și la scăderea în greutate. În primul rând, acesta presupune eliminarea majorității alimentelor de natură să îngrașe: adio burgeri, cartofi prăjiți, produse de patiserie etc. Alimentația raw vegană este bogată în fibre și săracă în calorii și grăsimi.
Chiar și procesul de detoxifiere în sine te poate lăsa cu câteva kilograme mai ușor, prin eliminarea multor toxine și reziduuri.
Multe din alimentele care se găsesc în comerț sunt foarte gustoase și induc repede senzația de sațietate, dar fără a-i furniza corpului toate substanțele nutritive de care are nevoie. Pentru a completa necesarul privind anumite substanțe, corpul tău simte nevoia să mănânce mai mult sau la distanță mică de ultima gustare sau masă. Dacă vei trece însă la un regim raw vegan, vei evita aditivii alimentari potențiatori de gust și vei obține un aport ridicat de nutrimente din surse naturale neprocesate. Astfel, îți va scădea pofta de mâncare și vei simți nevoia să mănânci diferit, atât calitativ cât și cantitativ, în comparație cu vechile meniuri.
Considerente etice și ecologice
Raportul publicat în 2006 de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Livestock’s Long Shadow (în traducere liberă, Umbra lungă a industriei produselor de origine animală), este un punct de plecare foarte bun pentru a conștientiza dimensiunile impactului pe care îl are industria produselor de origine animală asupra mediului înconjurător.
Trecând peste faptul că această industrie sacrifică ființe vii, motiv care pentru mulți este arhisuficient în decizia de a renunța la produsele de origine animală sau măcar de a limita consumul lor, toate procesele de producție asociate au diverse efecte colaterale care nu sar în ochi atât de ușor. În final, ele conduc la despăduriri, la consum mare de resurse, la reducerea biodiversității și la degradarea mediului, în general.
Spre deosebire de lungul drum al cărnii sau laptelui până pe mesele noastre, traseul alimentelor raw este mult mai scurt și generator de mult mai puține emisii și deșeuri.
Majoritatea adepților acestui stil de viață sunt de altfel și adepți ai agriculturii organice, refuzând pesticidele, erbicidele, fertilizatoarele chimice și ofertele marilor producători din agricultură care comercializează produse modificate genetic sau pline de reziduuri chimice.
Prin întoarcerea la un stil de viață organic, simplu, corespunzător unor valori etice, morale sau religioase, o dietă raw food poate fi cel mai potrivit mod de alimentație pentru o persoană preocupată de dezvoltarea ei personală și de o viață împlinită spiritual, trăită în acord cu convingerile personale cele mai profunde.
Regimul raw vegan ca stil de viață
Adoptarea unui regim raw vegan nu înseamnă numai un alt regim alimentar, o altă dietă între atâtea alte diete încercate, ci atrage automat schimbări în stilul de viață. Acestea pot avea loc atât în ritmul vieții de zi cu zi, cât și la nivel psihologic.
Dacă ești genul de persoană preocupată de dezvoltare spirituală, etică, ecologie sau moralitate, acest regim va avea un efect benefic asupra relației tale cu propria persoană, te vei simți mai împlinit și mai echilibrat.
Dacă nu pui foarte mare accent pe aceste aspecte și te interesează mai mult latura legată de sănătate, tonusul tău psihic se poate îmbunătăți și în acest caz. Toxinele acumulate în corp îți pot afecta starea psihică influențând echilibrul chimic al organismului, iar eliminarea acestora îți va da un suflu nou.
Dincolo de aceste beneficii, există însă multe lucruri care trebuie luate în considerare înainte de a face o schimbare atât de mare în viața ta.
Cum afli dacă regimul raw vegan este potrivit pentru tine
Chiar dacă atunci când avem o voință de fier și ne punem toată energia la bătaie pentru atingerea unui scop, putem realiza aproape orice ne dorim, din punct de vedere strict fizic, este posibil ca un regim raw vegan să nu fie potrivit pentru oricine.
În primul rând, va trebui să accepți de la început faptul că stilul de viață raw vegan este încă unul foarte controversat. Nu este indicat să treci la un regim 100% raw fără a consulta un specialist în nutriție, ba chiar mai mult, ar trebui să te consulți și cu cel puțin un medic, pentru a verifica dacă organismului tău i-ar fi realmente benefic un astfel de regim. Avocații stilului raw vegan sunt deseori atât foarte convinși, cât și extrem de convingători, și pot lăsa impresia că stilul de viață propus de ei este soluția corectă, posibil panaceu pentru aproape orice probleme. În realitate, chiar și când există recomandări general valabile care nu lasă loc de dubii, oamenii sunt extrem de diferiți între ei, iar soluția unei persoane poate fi sursă de probleme pentru o alta. De altfel, poți observa ușor că atunci când cauți informații pe internet despre acest subiect, vei găsi și relatări de experiențe pozitive, și experiențe negative.
Ce schimbări îți aduce în viață un regim raw vegan
Trecând peste considerentele de ordin fizic, regimul raw vegan îți va influența puternic activitățile de zi cu zi și poate chiar modul în care relaționezi cu oamenii.
Vei fi nevoit să fii foarte atent la meniul tău, pentru a evita carențele nutriționale, și va trebui să îți faci un obicei din a-ți pregăti singur mâncarea. Asigurarea unui meniu raw vegan complet și corect poate fi o provocare foarte mare pentru disciplina și capacitatea ta de organizare.
O astfel de dietă ținută integral (100% raw vegan, fără concesii) se potrivește destul de greu cu programul unui om foarte ocupat, mai ales dacă acesta are și deplasări frecvente.
Ideea că pregătirea unor meniuri raw vegan ar dura mult mai mult decât a unui meniu normal este un mit: și gătitul cu foc poate dura mult, în timp ce pregătirea unor salate simple sau a unor smoothie-uri, de exemplu, e foarte rapidă. Diferența notabilă provine din faptul că, dacă vrei un meniu cât mai variat și sănătos, vei fi nevoit să apelezi la diverse alimente care nu se pot găsi chiar oriunde și în orice cantități, iar pe unele dintre ele s-ar putea să fii nevoit să le cultivi chiar tu (vlăstarii, de exemplu). Dacă se întâmplă să nu ai la îndemână o masă sau o gustare pregătită sau planificată din timp, nu vei putea folosi toate soluțiile rapide care le stau la dispoziție celorlalți, la nevoie: de exemplu, nu vei putea să te oprești la patiseria din colț ca să-ți iei ceva de ronțăit, din mers. Așadar, va trebui să îți planifici extrem de bine toate mesele și cumpărăturile, mai ales că o mare parte din produse vor fi proaspete și ușor degradabile, iar pentru altele, cum ar fi pâinea raw vegană, este necesar un timp de preparare destul de îndelungat, întrucât procesele de înmuiere sau deshidratare nu pot fi grăbite dincolo de anumite limite.
Trebuie să fii pregătit să te confrunți cu tot felul de reacții emoționale și uneori pătimașe din partea oamenilor din jurul tău, poate chiar și în familie. Mulți oameni nu înțeleg ce presupune exact dieta raw vegană și mulți cred că este o prostie. Unii ar putea să încerce să te facă să renunți, mai ales dacă restricțiile tale alimentare îi încurcă: dacă locurile în care puteți ieși împreună în oraș se vor restrânge la opțiuni foarte limitate, pentru a-ți putea găsi și tu preparate corespunzătoare, sau dacă la mesele de sărbători sau la ocazii speciale rudele și prietenii trebuie să aibă grijă să pregătească un meniu special pentru tine.
Regimul tău alimentar va deveni aproape sigur un subiect de discuție de fiecare dată când cineva va descoperi că ești raw vegan. În general, ar fi bine să te aștepți de la început la o paletă foarte largă de reacții din partea oamenilor și să menții o abordare asertivă în discuțiile pe tema stilului de viață. Chiar dacă tu ești cel care are dreptate, încearcă să nu devii prea incisiv sau insistent și nu-i privi de sus pe cei care continuă să mănânce la KFC și McDonalds. Mulți oameni au prejudecăți negative față de adepții anumitor diete sau stiluri de viață deosebite, deoarece de obicei nu au ocazia să îi remarce decât pe cei care sunt foarte vocali și care pot ajunge să facă diverse afirmații extreme și controversate în încercarea de a-i convinge și pe ceilalți că alegerea lor e cea corectă, recomandabilă și altora.
În general, vei fi mult mai câștigat dacă abordezi o atitudine discretă și rezervată în discuțiile pe tema regimului tău alimentar. În caz contrar, e foarte probabil să nu reușești altceva decât să îți complici viața socială.
Cum te adaptezi la un stil de viață raw vegan
Dacă vrei să experimentezi un stil de viață 100% raw vegan, chiar dacă ești deja foarte hotărât și convins că e cea mai bună soluție pentru tine, nu este recomandat să faci prea brusc o astfel de schimbare în alimentație.
Trecerea la un regim 100% raw vegan este recomandat să înceapă cu o variantă care să fie doar în jur de 50% raw vegan, iar cel mai ușor este să începi prin a consuma cât mai multe sucuri și smoothie-uri. În timp, după ce te familiarizezi cu produsele și rețetele, iar corpul tău începe și el să se obișnuiască ușor-ușor cu noua rutină, vei putea crește progresiv procentul de alimente raw. Un astfel de proces poate dura luni de zile sau chiar ani și depinde, desigur, și de punctul din care pleci: raw food, vegan, vegetarian, semivegetarian sau alimentație obișnuită.
O problemă care poate fi destul de greu de depășit la trecerea către un regim 100% raw vegan este lupta cu poftele. Trebuie să subliniem aici diferența dintre două tipuri de pofte. Primul tip cuprinde poftele care sunt semnul unei nevoi reale a organismului: în general, știm că ciocolata nu e unul din cele mai sănătoase alimente, dar dacă nu suntem pofticioși de fel și simțim totuși uneori o nevoie imperioasă de a mânca ciocolată, chiar de-a lungul mai multor zile consecutive, e foarte posibil ca organismul să aibă o nevoie reală de acea ciocolată. Celălalt tip de pofte este predominant psihologic și derivă din nevoia de compensare a unor frustrări cuplată cu obișnuința de a mânca anumite alimente cu gust bun sau pe care le asociem cu stări pozitive.
Pe măsură ce înlocuiești alimentele gătite sau procesate cu crudități, poftele care au în spate carențe nutriționale ar trebui să dispară și ele progresiv. Pe de o parte, nevoile nutriționale ale corpului vor fi satisfăcute și nu vei mai simți imboldul de a mânca la fel ca înainte, pe de altă parte, te vei obișnui cu noile varietăți de preparate și cu categorii noi de gusturi atractive. Dacă îți e teamă că îți va fi prea dor de ciocolată sau de alte dulciuri, poți sta liniștit: există rețete de prăjituri și dulciuri raw vegane care ar tenta pe oricine, indiferent ce tip de alimentație preferă.
În ceea ce privește poftele cu o componentă psihologică puternică, dacă ele nu dispar sau nu se atenuează prin crearea unor noi obișnuințe și prin aplicarea unor trucuri simple cum sunt acestea, consultarea cu un psiholog sau cu un specialist în nutriție este cea mai sigură cale de a ajunge într-o stare de echilibru.
Dacă totuși nu scapi de pofte și dacă se întâmplă să te mai confrunți și cu alte probleme, poate ar trebui să iei în considerare un meniu mai permisiv: este posibil ca dieta raw vegană să nu fie cea mai potrivită pentru organismul tău, chiar dacă promite o sănătate de fier și alte rezultate miraculoase. Organismul fiecăruia este unic și are nevoile lui specifice.
Cum îți creezi un meniu raw vegan sănătos și practic
Cheia planificării unui meniu raw vegan prin care să eviți carențele nutriționale este orientarea după piramida hranei vii și păstrarea proporțiilor între diferitele categorii de alimente permise.
Baza meniului va fi formată din legume, în special din cele pline de clorofilă. A doua cea mai bogată categorie consumată va fi cea a fructelor, atât naturale, cât și uscate. Urmează germenii și vlăstarii, surse de proteine complexe, ușor de consumat iarna, apoi nuci și semințe și, în final, superalimentele: algele marine și diverse pudre din plante, rădăcini sau flori medicinale.
Nu trebuie neglijat consumul de apă, important, de altfel, în orice tip de dietă. În vârtejul programului nostru zilnic, ne dăm seama deseori că nu bem apă decât atunci când ne este foarte sete, și de multe ori ne completăm necesarul de lichide cu alte tipuri de băuturi. Apa este însă foarte importantă, iar senzația de sete se modifică în timp, în funcție de obiceiurile tale: de aceea, dacă ești una dintre persoanele care beau puțină apă, străduiește-te să bei în funcție de cantitatea de lichid pe care stabilești că îți dorești să o consumi într-o zi (ideal, între doi și trei litri), indiferent dacă simți setea sau nu. În timp, organismul tău se va obișnui cu noua rutină și îți va semnala singur, mai des, nevoia de apă.
Mâncarea raw vegană poate fi preparată prin înmuiere, germinare, deshidratare sau fermentare. Pentru a vă ușura viața și a explora toate variațiunile posibile, va trebui să vă dotați cu ustensilele de bucătărie specifice: blenderul, storcătorul manual (cel mai practic este cel cu ax melcat), o râșniță și sitele pentru germinat semințe sunt elementele cele mai importante în bucătăria unui adept al dietei raw vegan.
Creați-vă totuși meniul personalizat sub îndrumarea unui specialist. Acesta vă va putea recomanda proporțiile cele mai potrivite pentru diferitele tipuri de alimente și suplimentele alimentare de care este posibil să aveți nevoie pentru a nu se crea dezechilibre și a vă menține starea de sănătate în parametri optimi.
Precauții și riscuri asociate dietei de tip raw vegan
Stilul de viață raw vegan a devenit un adevărat curent în ultimii ani și devine cu atât mai tentant cu cât o mulțime de vedete și-au făcut publice opțiunile alimentare din spectrul vegetarian, vegan și raw. Pentru o persoană preocupată intens de sănătate și dispusă să facă schimbări semnificative în stilul de viață, mărturii precum cea a lui Venus Williams, care a depășit probleme grave de sănătate cu ajutorul acestei diete și și-a continuat cariera în tenis rămânând fidelă dietei salvatoare, poate fi foarte încurajatoare și motivantă.
Nu trebuie să uităm totuși că suntem cu toții foarte diferiți și că stilul raw vegan comportă și o serie de riscuri mari care nu trebuie trecute cu vederea.
Există vitamine și alte substanțe nutritive pe care o astfel de dietă nu le poate furniza, cum ar fi vitaminele B12, D, K2. De asemenea, persoanele care adoptă un regim exclusiv raw vegan pot avea probleme cu lipsa unor minerale precum fierul și zincul sau a acizilor grași Omega-3.
Mâncarea gătită este mult mai ușor de digerat și, deși gătitul legumelor face ca unele nutrimente să fie distruse, acest procedeu facilitează absorbția altor tipuri de nutrimente, cum ar fi licopenul din roșii sau betacarotenul din morcovi. Sunt persoane pentru care privarea de aceste substanțe pe termen lung ar putea să nu fie cea mai bună idee.
Va trebui să fiți și mai precauți dacă vă gândiți să vă hrăniți copiii conform unui regim raw vegan, vegan sau vegetarian. Organismul unui copil are nevoi mult diferite față de cele ale unui adult. Un regim foarte dur și restrictiv cum este cel format numai din crudități îi poate limita drastic resursele necesare pentru o creștere și dezvoltare optimă, astfel încât mulți oameni de știință îl echivalează chiar cu malnutriția.
CONCLUZIE:
Deși un stil de viață raw vegan poate fi foarte potrivit pentru unele persoane sau chiar salvator în cazul unor probleme de sănătate, înțelepciunea populară conform căreia „ce-i prea mult strică” pare să se aplice și în acest caz.
Nu poate nega nimeni că un regim bazat exclusiv sau într-un procent foarte mare pe hrană vie de origine vegetală nu poate fi o opțiune foarte bună, de vreme ce există oameni care demonstrează după ani de zile de regim, chiar și la vârste înaintate, că sunt plini de energie și se simt foarte bine. Există însă șanse mari ca aceste persoane să fie excepții. Ne stau la dispoziție și multe mărturii și studii care arată că există cazuri de persoane foarte convinse și fidele acestui regim care se confruntă după o perioadă lungă de timp cu probleme, fiind astfel nevoite să revină la un regim mai permisiv, care să includă și mâncare gătită sau produse de origine animală.
În general, adoptarea unui meniu bazat în procent mare pe crudități sau pe specialități vegane este o idee foarte bună și va însemna o schimbare semnificativă în bine pentru sănătatea noastră fizică și psihică.
Cu toate acestea, alegerea variantei extreme de 100% raw vegan este o decizie care trebuie cântărită foarte bine. Cheia unei vieți cât mai sănătoase stă în a rămâne flexibili și a fi cât mai atenți la nevoile specifice ale corpului nostru.
Surse foto: Shutterstock, Pinterest