Postul poate reprezenta nu doar o pauză alimentară pentru organism, ci și o ocazie de a alege noi combinații de alimente pentru a te bucura de toate beneficiile lor nutriționale. Mai jos poți afla ce alimente poți să consumi, care sunt posibilele riscuri ale postului și cum poți reveni la alimentația obișnuită fără a-ți da organismul peste cap.
Cum te pregătești pentru post?
Ce alimente ar trebui să consumi în post?
Este nevoie de suplimente alimentare?
Ce trebuie să știi atunci când ieși din post?
Cum te pregătești pentru post?
Persoanele sănătoase nu au nevoie de o pregătire specială înainte de post. Dacă totuși nu ai mai ținut post, pregătește-te prin restricționarea cantității de ouă, carne și lactate cu o săptămână înainte de începerea postului.
Persoanele bolnave, în special bolnavii de diabet, boli de inimă sau alte boli cronice care au deja un regim alimentar special, ar trebui să vorbească cu doctorul deoarece eliminare unor grupe alimentare (în special, lactatele și carnea) poate agrava simptomele bolii.
Din punct de vedere religios, unele categorii de persoane sunt scutite de post. Aici intră femeile însărcinate, copiii sub 12 ani și persoanele cu boli grave, cărora dieta restrictivă le-ar pune viața în pericol (în cazul celor cu boli mai ușoare biserica recomandă postul doar în prima și ultima săptămână).
Ce alimente ar trebui să consumi în post?
Atunci când postești ar trebui să alegi alimente care să fie sățioase și sănătoase. Mai jos sunt câteva sugestii de alimente potrivite în post.
Legume ( în special cele verzi)
Spanacul, conopida, varza (inclusiv varza kale și varză de Bruxelles), gulia, ardeiul gras, zucchini, murături (castravete, gogonele, varză) toate aceste legume conțin fibre care asigură evoluția normală a digestiei, prevenind constipația care apare deseori în timpul postului. Mai mult, sunt sănătoase, au puține calorii și oferă sațietate.
Fasolea/lintea/năutul
Carbohidrații oferă energie organismului pentru întreaga zi (consumă o salată de linte cu ceapă și lămâie la micul dejun; presară câteva semințe pentru un plus de gust). Fasolea, lintea și năutul sunt gustoase și sățioase chiar și în cantități mici, conțin proteine și au puține calorii.
Laptele vegetal (soia, migdale, caju, nucă de cocos etc)
Dacă pentru tine micul dejun înseamnă lapte și cereale integrale (conțin fibre, proteine și vitamine), pe timpul postului poți alege lapte vegetal (de caju, migdale, soia) din comerț sau pregătit acasă (macină nuci sau semințe și amestecă-le cu apă în raport 1:2, la 100 g de migdale adaugă 200 ml de apă; adaugă zahăr, miere sau sirop de agave după gust).
Fructe
La gustare sau în locul unei mese bogate, fructele reprezintă alegerea potrivită în orice situație. Merele, kiwi, ananasul, fructele de pădure, portocalele etc pot fi consumate ca atare, în salate, sub formă de sos la mâncărurile de legume sau sub formă de smoothieuri energizante (mai ales la micul dejun). Poți chiar realiza înghețată de post din suc de fructe și lapte vegetal. Amestecă-le până la omogenizare la blender apoi dă-le la congelator. În nici 24 ore ai o înghețată delicioasă și plină de substanțe nutritive.
Nuci și semințe
Poate că au mai multe calorii decât covrigeii și cipsurile din comerț însă spre deosebire de acestea, nucile și semințele de tot felul (migdale, caju, in, fistic etc) conțin acizi grași sănătoși care protejează sistemul cardiovascular și oferă sațietate. Presară-le peste salatele de legume sau consumă-le ca atare (nu mai mult de 30 de grame deoarece au multe calorii).
Cartofi
Cartofii sunt benefici tot timpul anului (conțin amidon, vitamine, minerale și fibre). Totul depinde, însă, de modul în care sunt gătiți. Așadar evită cartofii prăjiți și cipsurile (chiar și cele făcute în casă) și alege să consumi cartofii la grătar sau cuptor și sub formă de piure.
Orez
Orezul conține magneziu, potasiu, fibre și carbohidrați esențiali pentru a avea energie în zilele de post. Alege orez sălbatic sau integral și combină-l cu ciuperci, fasole verde sau broccoli pentru un plus de nutrienți și gust.
Ce alimente ar trebui să eviți?
Evită să consumi multe produse cu soia. Aceasta conține fitoestrogeni, care sunt contraindicaţi în cantități mari.
De asemenea, este recomandat să limitezi consumul de ulei (evită excesul de zacuscă de legume) deoarece conține multe calorii. Pentru gust și beneficii, stropește salata de legume cu ulei de măsline.
Evită sau limitează produsele din comerț din familia covrigeilor, foitajelor de post, salamului de post etc care au multe calorii, aditivi periculoși și un conținut minim (sau chiar zero) de substanțe nutritive.
Sfaturi pentru cei care postesc
Pentru persoanele care mănâncă majoritar carnivor, postul poate reprezenta o adevărată provocare. Dacă însă apelezi la câteva trucuri și adopți moderația, organismul nu va fi lipsit de nutrienți.
- Nu exagera cu pâinea – în lipsa unor produse animale, există riscul de a consuma prea multă pâine (la micul dejun, la desert, o felie cu dulceață, la prânz lângă mâncarea de fasole etc). Pentru a evita acest lucru, alege gustări sănătoase formate din nuci, semințe sau fructe proaspete, o serie de alimente care oferă sațietate și îți furnizează vitamine și minerale.
- Înlocuiește carnea cu ciupercile – pentru multă lume, cel mai dificil lucru în post este eliminarea cărnii, mai ales dacă aceasta este prezentă zi de zi pe masă. Amețelile și lipsa de energie (acestea pot apărea și ca urmare a deshidratării) sunt primele “simptome”. Din fericire, ciupercile, lintea, cerealele integrale, fructele de pădure și avocado conțin suficiente proteine (este nevoie de 55-60 g de proteine vegetale pentru a acoperi necesarul proteic acoperit anterior de produsele animale) și calorii pentru a oferi energie ca să funcționezi la parametri normali. În zilele de dezlegare, poți alege pește oceanic și fructe de mare bogate în proteine, vitamina D și acizi grași Omega 3.
- Dacă faci sport, alege alimente ceva mai calorice – optează pentru cereale integrale cu fructe uscate, miere, nuci și semințe, salate cu ulei de măsline etc Poți prepara acasă batoane din nuci, semințe, fructe uscate (stafide, curmale etc) și miere. Sunt sățioase, oferă energie și conțin proteine, fibre, vitamine și minerale esențiale unui stil de viață activ.
Este nevoie de suplimente alimentare?
În cazul adulților sănătoși, nu este nevoie de suplimente alimentare, acestea fiind necesare mai ales în cazul persoanelor cu anemie (aceștia au nevoie de suplimente de fier sau diverse combinații de vitamine liposolubile).
Nutriționiștii spun că organismul poate compensa deficiențele din rezervele proprii și recomandă ca persoanele cu probleme de sănătate să vorbească cu doctorul înainte de a începe postul.
Ce trebuie să știi atunci când ieși din post?
Doctorii recomandă ca ieșirea din post să se facă treptat, fără excese alimentare sau cantități mari de alcool.
Cantitățile mici din preparate tradiționale ar trebui să fie urmate de salate ușoare de legume și de fructe proaspete, iar mesele îmbelșugate ar trebui să fie urmate de o plimbare de cel puțin 30 minute (mișcarea imediat după masă susține digestia normală și chiar contribuie la pierderea în greutate).
Postul reprezintă o perioadă de curățenie spirituală și a organismului. Alegând alimentele corect, nu vei fi privată de substanțe nutritive, te vei putea bucura de arome și, dacă ești o persoană activă, vei pierde și în greutate. Optează pentru moderație atât în post cât mai ales după încheierea sa iar organismul tău îți va mulțumi.
Sursa foto: Shutterstock