Articol realizat împreună cu
Cu siguranță ai văzut prin supermarketuri, dar și la magazinele tip Plafar sau chiar în ceainării diferite preparate cu fructe goji. Poți cumpăra ceai de goji, suc de goji, cereale cu goji, sirop sau pastile cu extract de goji sau fructe goji uscate, asemenea stafidelor. De ce au devenit atât de populare și la ce sunt bune aceste micuțe fructe roșii considerate superalimentei?
De unde provin fructele goji
Tipuri de fructe goji
De unde poți cumpăra fructele
Valori nutriționale
Beneficiile consumului de goji
Cum poți consuma fructele
Cultivarea și îngrijirea arbustului de goji
Fructele goji în industria cosmetică
10 rețete cu goji
Doza recomandată
Contraindicații și efecte secundare ale consumului de goji
Bibliografie
Fructele goji sunt folosite de mii de ani ca alimente medicinale, fiind consumate sub formă de extract sau sirop, dar și ca fructe uscate, în ceaiuri, ca parte a unor deserturi dintre cele mai diverse și pot reprezenta alternative la dulciurile cu euri din comerț. Eficiența lor a trecut testul timpului, așa că le regăsim și acum în supermarketuri sau în magazinele care oferă tratamente naturiste.
Cumpără Fructe Goji uscate la soare NATURYA | 🛒Preț : 27,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Superfoods
Trebuie să știi însă că există mai multe feluri de fructe goji, insa doar unul este comestibil, iar indicațiile terapeutice ale acestor fructe sunt totuși limitate. Înainte de a le consuma, află cum te pot ajuta și când ar trebui să le eviți.
De unde provin fructele goji
Fructele goji sunt rodul unor plante care fac parte din familia Solanaceae, fiind astfel înrudite cu roșiile, cartofii, vinetele și ardeiul iute. Chiar dacă sunt originare din China, țară care rămâne încă principalul producător la nivel mondial, fructele goji sunt cultivate acum în întreaga lume.
Cumpără Fructe Goji WOMEN S BEST | 🛒Preț : 39,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de Superfoods
De mii de ani au fost folosite în medicina tradițională chineză, dar și pentru consumul alimentar cotidian, dovedindu-se bogate în vitamine și antioxidanți și având un gust plăcut, dulce-acrișor. Fructele coapte au culoarea portocalie-roșie și doar 1-2 cm în diametru, având o formă ușor alungită.
Tipuri de fructe goji
Există două specii diferite:
Lycium barbarum (numit popular goji tibetan sau goji himalayan) este considerat a fi un fruct miraculos și crește în Tibet și sud-estul Europei. Fructele din această specie au un gust dulce foarte plăcut, iar semințele sunt foarte mici. Acesta este tipul de goji comestibil, care se consumă ca aliment, sub formă de fructe uscate sau ceaiuri. Este cultivat în special în nordul Chinei. Fructele sunt dulci la gust și zemoase.
Lycium chinense (goji chinezesc), specie folosită în medicina tradițională chineză. Fructele sunt cunoscute pentru gustul amar și nu trebuie consumate decât sub formă de extracte farmaceutice. Sunt toxice dacă sunt consumate în cantitate prea mare. Această specie se cultivă mai ales în sudul Chinei.
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
De unde poți cumpăra fructele
Poți cumpăra fructe goji din foarte multe locuri. Le găsești inclusiv la piață sau în supermarketuri, pentru că inclusiv în România există plantații de goji. Atenție însă, nu toate fructele goji sunt cultivate bio! Trebuie să te informezi înainte să cumperi. De exemplu, această plantație din județul Brașov cultivă goji bio.
Desigur, poți găsi fructe bio și la magazine și la Plafar și le poți cumpăra sub formă de fructe proaspete, fructe deshidratate sau pliculețe pentru ceai. La magazinele naturiste vei găsi și extracte de goji, sub formă de suc, sirop sau pastile, dacă vrei să urmezi o cură.
Valori nutriționale
Goji este un fruct foarte bogat în proteine, din acest punct de vedere fiind considerat un fruct complet. O cantitate de 110 grame conține aproape 10% din doza zilnică de proteine recomandată. Este foarte mult, având în vedere că vorbim de un fruct.
În plus, fructele goji conțin un număr impresionant de substanțe nutritive:
- aminoacizi
- antioxidanți
- vitamina A
- vitamina C
- fier
- zinc
- potasiu
- cupru
- seleniu
- calciu
- fibre.
De asemenea, sunt destul de bogate în carbohidrați, fiind o gustare ideală, pentru că duc la o creștere treptată a glicemiei, astfel încât combat pofta de dulce. Nu conțin mult sodiu, nici grăsimi saturate sau colesterol.
Fructele goji sunt recomandate deseori și în diete, pentru că sunt sățioase și conțin multe nutrimente. Totuși, un consum generos vine la pachet cu un număr mare de calorii deci este bine să le mănânci cu moderație și să te verifici eticheta pentru informații referitoare la compoziția nutrițională (există fructe de goji cu potențiatori de gust sau chiar zahăr). Potrivit Fat Secret, 100 de grame de goji uscate conțin 321 calorii, 14 grame proteine și 69 grame carbohidrați. Prin urmare, sunt o sursă importantă de energie, proteine și antioxidanți.
Beneficiile consumului de goji
Fructele goji sunt considerate în ultimii ani un adevărat panaceu, un remediu universal pentru orice afecțiune. Din păcate, un asemenea tratament nu există, dar este adevărat că fructele goji sunt recomandate ca tratament naturist pentru mai multe probleme de sănătate.
Potrivit Health Line, studiile au demonstrat că fructele de goji sunt benefice în următoarele situații:
- Au proprietăți energizante: conțin multe proteine și carbohidrați, reprezentând o gustare sățioasă care oferă energie;
- Prezintă proprietăți unice de a întări imunitatea și previn bolile de sezon (răceala, gripa – se crede că potențează efectul vaccinului antigripal);
- Ajută în convalescență, efectul său energizant fiind incontestabil;
- Previn anumite afecțiuni medicale precum bolile de inimă (care stau la baza celor mai frecvente decese premature) ajutând la normalizarea tensiunii arteriale;
- Ajută la stabilizarea glicemiei;
- Favorizează pierderea în greutate, dacă sunt consumate ca gustare între mese;
- Cresc libidoul și fertilitatea, mai ales în cazul bărbaților, fructele goji fiind considerate o alternativă naturală la Viagra, împotriva disfuncției erectile;
- Luptă împotriva cancerului: un studiu făcut de cercetători chinezi sugerează că un compus din aceste fructe (beta-sitosterolul) stimulează distrugerea tumorilor canceroase;
- Mențin sănătatea oculară, datorită dozei mare de antioxidanți. Un studiu recent a demonstrat că persoanele în vârstă care au consumat goji timp de 90 de zile au avut mai puține probleme cu vederea;
- Protejează organismul împotriva efectelor negative ale stresului oxidativ – fructele de goji au un puternic efect antioxidant (conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre toate fructele) din care reiese această protecție.
- Este esențial pentru protejarea funcțiilor ficatului, înlesnind procesele de detoxifiere.
- Reduc simptomele în cazul unor afecțiuni digestive – calmează constipația și reglează tranzitul intestinal.
- Înlesnesc slăbirea – pentru un metabolism care merge ca uns este obligatoriu să introduci fructele de goji în alimentația săptămânală
- Protejează pielea împotriva efectelor nocive ale razelor UV.
- Reduce simptomele asociate depresiei și anxietății și promovează instalarea unei stări generale de bine.
- Ajută la obținerea unui somn odihnitor.
Cum poți consuma fructele de goji
Poți consuma fructele goji proaspete, crude, ca să te bucuri de gustul lor dulce-acrișor și de textura zemoasă. Totuși, de cele mai multe ori vei găsi fructele goji uscate, în punguțe de plastic. Le poți mânca astfel, ca gustare, sau le poți adăuga în diferite preparate.
Iată câteva sugestii de combinații delicioase de gustări cu fructe goji:
- iaurt cu goji
- salate cu goji
- cereale cu goji
- înghețată cu goji.
Poți alege însă și sucul natural de goji sau chiar un smoothie din aceste fructe. Fructele goji pot fi folosite și în ceaiuri, separat sau în combinație cu alte fructe, după preferințe.
Dacă vrei să folosești fructele goji în cure de tratament naturist, poți cumpăra de la magazinele de tip Plafar pastile sau siropuri cu extract de goji.
Cultivarea și ingrijirea arbustului de goji
Plantele de goji sunt ușor de plantat și crescut. Dacă sunt plantate la începutul primăverii, după ultimul îngheț vor înflori și apoi vor face fructe pe durata verii până la jumătatea lui octombrie. Dacă nu intervii pot ajunge la 3-4 m înălțime cu un frunziș de aproape 1 m în diametru.
Dacă plantezi un puiet în primul an există șanse mici de a vedea goji însă din al doilea an te vei putea bucura de recoltă. De asemenea, se recomandă să iei un pomișor care are 2-3 ani pentru a te bucura imediat de o cultură bogată.
Dacă alegi un astfel de pomișor este bine să îl plantezi pe la mijlocul lunii mai. Ia pomișorul din vasul de la magazin și transferă-l într-un vas supradimensionat sau în grădină.
Udă generos pământul și adaugă compost sau un amestec de pământ de flori, frunze uscate și resturi lemnoase.
Lasă pentru 15-60 minute înainte de următorul pas. Pune pomul în pământ și adaugă pământ tasând regulat până este ferm. Primele flori vor apărea pe la mijlocul lui iunie poate chiar în iulie iar fructele imediat după (dacă pomul are cel puțin trei ani), de la sfârșitul lui iulie până în octombrie. .
Cum ai grijă de un pom de goji?
Pomul are nevoie de puțină apă pentru a supraviețui (verifică cu degetul pentru a vedea când este uscat pământul și deci are nevoie din nou de apă).
Este bine să îl plantezi undeva unde are acces direct la lumina soarelui. De asemenea, este destul de rezistent putând suporta temperaturi de la -26 grade Celsius la 37 grade Celsius.
Pomul de goji nu necesită fertilizatori. Pe durata verii și doar atunci când crengile trec de 0,5 m în înălțime poți tăia vârfurile pentru a face loc ramificării coroanei. În fine, după apariția fructelor, taie frunzele și crengile uscate pentru a face loc unei noi înfloriri în sezonul următor.
Fructele goji în industria cosmetică
Potrivit Health Line, fructele goji au un rol important și sunt folosite și ca parte a unor produse cosmetice. Utilizarea fructelor goji în componența unor creme previne îmbătrânirea prematură a pielii prin conținutul mare de antioxidanți (elementul său de bază) pe care o conțin. La aceasta se adaugă și cantitatea mare de nutrienți regăsiți în aceste fructe (pentru mai multe detalii vezi zona dedicată valorilor nutriționale), astfel încât nu e nevoie ca în produsele cosmetice să fie adăugate elemente chimice de sinteză.
Cumpără Cremă de noapte cu fructe goji ORGANIQUE| 🛒Preț : 113,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Poți cumpăra de la farmacie sau din magazinele de cosmetice creme anti-aging pentru față, pentru ochi, ulei și loțiuni cosmetice care conțin fructe de goji ca ingredient principal. Sau, dacă preferi, îți poți face chiar tu o mască de față cu goji. Iată cum trebuie să procedezi:
- înmoaie trei fructe goji în două linguri de apă, într-un mic bol;
- după 17 minute, striveste fructele ca să obții pulpă, apoi adaugă jumătate de lingură de miere;
- aplică amestecul pe tenul curat, lasă-l să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă călduță.
Cumpără Cremă contur de ochi cu goji ORGANIQUE| 🛒Preț : 103,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Produsele care conțin extract de goji previn apariția petelor, a ridurilor și tratează unele afecțiuni ale pielii, precum eczeme, psoriazis, dermatită, rozacee. Fructele goji sunt recomandate și pentru tenul cu acnee, deoarece ajută la reducerea inflamației și a iritației pielii. Există și creme de protecție solară cu goji, iar protecția împotriva radiațiilor va fi și mai bună dacă vei folosi crema în combinație cu o dietă bogată în fructe goji. Astfel te vei proteja și din interior, și din exterior.
Cumpără Cremă de zi cu fructe goji ORGANIQUE| 🛒Preț : 113,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
10 rețete cu goji
Fructele de goji sunt printre cele mai sănătoase din lume. Sunt consumate de mii de ani pe teritoriul Asiei. Cu un conținut important de antioxidanți, proteine, vitamina C, fier și calciu, aceste fructe minuscule care amintesc la formă de stafide pot fi consumate ca atare sau în rețete delicios de gustoase și sănătoase. Mai jos sunt câteva dintre cele mai simple rețete cu fructe de goji.
Tort raw cu goji
Ingrediente:
- Pentru crustă
-
- 3 linguri de pudră de cacao de calitate
- 200 g nuci
- 1 lingură fulgi de cacao
- 1 lingură sirop de agave
- 3-4 curmale
- ½ linguriță sare de Himalaya
- Umplutură:
-
- 250 g caju
- 100 g goji
- 200 ml lapte organic de cocos
- 2 păstăi de vanilie
- 2 linguri de pudră de maca
- 2 lingurițe sirop de agave
- Glazură:
-
- 7-8 curmale
- 1-2 lingurițe fulgi de cacao
- 2 lingurițe sirop de agave
- sucul de la ½ lămâie
- 2 linguri de goji
Mod de pregătire:
- Pentru a pregăti crusta pune nucile la blender și amestecă până la mărunțirea nucilor (se obține o pudră mai aspră)
- Adaugă celelalte ingrediente și amestecă până obții un amestec omogen
- Pune coca obținută într-un recipient de tort de 23 cm. Dă vasul cu coca la frigider până prepari umplutura
- Pentru umplutură lasă nucile de caju la hidratat timp de 4-5 ore
- Clătește bine și adaugă restul ingredientelor cu excepția fructelor de goji la blender și amestecă până obții o cremă
- Adaugă fructele de goji și mai amestecă 5-10 secunde
- Scoate recipientul cu coca de mai devreme, pune crema și dă totul la congelator timp de 2 ore
- Pentru glazură, amestecă toate ingredientele cu excepția fulgilor de cacao la blender
- Pune glazura peste tortul scos de la congelator și decorează cu fructe de goji și fulgi de cacao
- Pune totul la congelator pentru încă 2-3 ore
- Scoate tortul cu 30-40 minute înainte de feliere și consum
Fursecuri cu goji
Ingrediente:
- 250 g făină de ovăz
- 50 g caju
- 50 g făină de arorut
- 50 g făină de migdale
- 1 lingură praf de copt
- un praf de sare
- 150 g goji
- 100 ml lapte de migdale
- 70 ml iaurt de cocos
- glazură sfărâmicioasă (50 g ovăz, 3 linguri ulei de cocos solid, 50 g zahăr de cocos, coajă de portocală, puțină sare)
Mod de pregătire:
- Pune la congelator uleiul de cocos pentru cel puțin o oră
- Preîncălzește cuptorul la foc mare
- Amestecă toate ingredientele uscate și pune-le la blender pentru 15 secunde
- Separat amestecă toate ingredientele lichide iar apoi adaugă ingredientele uscate peste cele lichide
- Modelează fursecuri în formă ovală sau după modelele preferate
- Decorează cu glazură sfărâmicioasă (amestecă toate ingredientele: ovăzul, uleiul de cocos, zahărul de cocos, coaja de portocală și sarea)
- Pune fursecurile într-o tavă cu hârtie de copt și dă-le la cuptor pentru 20 minute sau până capătă o nuanță maro-aurie
- Lasă la răcit pentru cel puțin 15 minute înainte de a le scoate din tavă
- Se consumă reci
Trufe cu goji și cacao
Ingrediente:
- 200 g nuci
- 8 curmale fără sâmbure
- 4 linguri pudră de cacao organică
- 4 linguri goji
- 2 linguri ulei de cocos
- ½ lingură de pudră de maca
- decor – 3 linguri de goji mărunțite la blender
Mod de pregătire:
- Adaugă toate ingredientele într-un blender și amestecă până devine omogen
- Formează mici biluțe cu ajutorul degetelor
- Rostogolește fiecare trufă prin goji mărunțit
- Lasă-le la frigider pentru cel puțin 30 minute sau până devin mai ferme
- Ține-le la frigider după fiecare servire deoarece la temperatura camerei tind să devină moi
Fursecuri vegane cu goji
Ingrediente:
- 30 g semințe de floarea-soarelui
- 30 g semințe de dovleac
- 30 g semințe de susan
- 30 g semințe de cânepă
- 100 g hrișcă
- 100 g amestec de goji, stafide și merișoare
- 30 g unt de migdale
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 linguri sirop de agave
- 6 curmale
- apă
- un praf de sare
Mod de pregătire:
- Pune curmalele cu puțină apă la blender. Adaugă apoi untul de migdale și uleiul de măsline până obții o pastă uniformă
- Separat, amestecă la blender semințele, hrișca și pasta de curmale până obții o cocă omogenă
- Pune într-un bol coca de mai devreme, fructele de goji, stafide și merișoare
- Împarte coca în fursecuri și pune-le într-un aparat de deshidratat
- Lasă la deshidratat pentru circa 6 ore sau până când fursecurile capătă crustă
Granola cu goji și ciocolată
Ingrediente:
- 3 linguri sirop de arțar
- 2 linguri ulei de cocos
- 2 linguri unt de migdale
- 4 linguri pudră de cacao
- 1 lingură scorțișoară
- 2 lingurițe zahăr vanilat
- 300 g ovăz
- 100 g migdale mărunțite
- 50 g nuci mărunțite
- 50 g semințe de floarea-soarelui
- 2 linguri fulgi de cocos
- 70 g goji
- 2 linguri semințe de chia
- 100 g fulgi de cacao
Mod de pregătire:
- Preîncălzește cuptorul la foc mediu
- Amestecă siropul de arțar, uleiul de cocos și untul de migdale într-un vas la foc mediu
- Adaugă pudra de cacao și scorțișoara apoi adu totul la fierbere și mai lasă pe foc 5 minute sau până când sosul devine suficient de gros ca atunci când amesteci să vezi fundul vasului
- Adaugă zahărul vanilat și iar vasul de pe foc
- Separat, într-un vas încăpător adaugă ovăzul, migdalele, nucile, semințele de floarea-soarelui și fulgii de cocos
- După ce sosul de mai devreme s-a răcit puțin amestecă-l cu mixul de nuci și semințe de la punctul 5
- Pune acest amestec pe hârtie de copt și lasă la cuptor pentru 30-45 minute, amestecând ușor la fiecare 10 minute
- Când este gata închide focul, lasă să stea pentru 20 minute apoi decorează cu fructe de goji, semințe de chia și fulgi de cacao
- După încă 5 minute taie batoanele de granola și depozitează-le la frigider într-un recipient etanș. Pot fi consumate în cel mult o lună
Smoothie cu goji
Ingrediente:
- ½ avocado
- 1 lingură pudră de cacao
- 200 ml de lapte vegetal (migdale, caju, cocos etc)
- lingură pudră de maca
- 1 lingură semințe de chia
- 1 lingură de goji
- 2 linguri fulgi de cocos
- decor – 1 lingură de goji, 1 linguriță de merișoare și 1 linguriță de fulgi de cacao
Mod de pregătire:
- Pune toate ingredientele (cu excepția celor de la decor) într-un blender și amestecă până la omogenizare (15-20 secunde)
- Dacă vrei un smoothie mai lichid mai adaugă puțin lapte vegetal
- Decorează cu fructe de goji, merișoare și fulgi de ciocolată
Shake proteic pe bază de goji
Ingrediente:
- 300 ml lapte de migdale
- 3 banane coapte
- 1 lingură pudră de maca
- 1 lingură goji
- 1 lingură semințe de chia
- 1 lingură semințe de cânepă
- 1 linguriță de vanilie din păstaie
- un praf de sare
- decor: 1 lingură de goji și 2 linguri de fulgi de cacao
Mod de pregătire:
- Amestecă toate ingredientele cu excepția celor de la decor la blender
- Decorează cu goji și fulgi de cacao
Tarta cu goji
Ingrediente:
- crustă
-
- 30 g curmale
- 30 g stafide
- 30 g smochine
- umplutură
-
- 2 banane
- 2 linguri de semințe de chia
- 2 linguri goji
- topping
-
- 50 g căpșuni tăiate
- 50 g kiwi tăiate
- 30 g goji
Mod de pregătire:
- Pentru crustă pune toate ingredientele la blender și amestecă până la omogenizare. Evită să amesteci prea mult deoarece ingredientele vor deveni mult prea lipicioase
- Pune amestecul într-o tavă de tartă și dă tava la frigider
- Pentru umplutură amestecă la blender bananele zdrobite în prealabil cu furculița, semințele de chia și fructele de goji
- Ia tava cu crustă de la frigider adaugă umplutura și decorează cu fructe de kiwi, căpșuni și goji
- Dă totul la frigider pentru încă o oră apoi consumă
Brioșe cu goji și ganaș de ciocolată
Ingrediente:
- brioșe
-
- 200 g ciocolată amăruie tăiat bucăți
- 340 g unt nesărat la temperatura camerei
- 450 g zahăr de cocos
- 8 ouă medii
- 156 g făină
- 30 g pudră de cacao
- 1,5 lingurițe de praf de copt
- 150 g fructe de goji tăiate bucăți
- un praf de sare de Himalaya
- ganaș de ciocolată
-
- 150 g ciocolată amăruie tăiată bucăți
- 50 g ciocolată cu lapte tăiată bucăți
- 120 g smântână
- 50 g unt nesărat la temperatura camerei
- 120 g zahăr de cocos
- 60 g lapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare de Himalaya
Mod de pregătire:
- Preîncălzește cuptorul la foc mediu și acoperă tava de brioșe cu hârtie de copt
- Pune ciocolata într-un vas de metal. Adaugă untul peste ciocolată și pune vasul peste o oală cu apă fierbinte (bain-marie)
- Lasă ciocolata să se topească apoi amestecă bine pentru a se amesteca cu untul
- Ia de pe foc și adaugă zahărul
- Lasă amestecul pentru 10 minute apoi amestecă timp de 3 minute la mixer
- Adaugă câte un ou și amestecă câteva 30 secunde după fiecare
- Separat, amestecă făina, pudra de cacao, praful de copt și sare
- Amestecă mixurile de la punctele 6 și 7
- Adaugă fructele de goji
- Pune din amestec în forme de brioșe și dă-le la cuptor pentru cel puțin 25 minute sau până când o scobitoare iese curată
- Scoate-le și lasă-le la răcit
- Pentru a pregăti ganașul, pune ciocolata într-un vas de metal pe un vas cu apă de foc (bain-marie)
- După topirea bucăților de ciocolată, adaugă smântâna și mai lasă pe foc pentru un minut
- Adaugă untul și mai amestecă puțin
- Separat, amestecă zahărul, sarea, laptele și vanilia
- Adaugă amestecul pentru cel cu ciocolată și amestecă până la omogenizare
- Ia-l de pe foc și lasă să se răcească la temperatura camerei
- Amestecă totul cu mixerul pentru 1-2 minute
- Pune pe fiecare brioșă circa o lingură de ganaș și presară puțină sare
Baton de cereale cu goji
Ingrediente:
- 100 g ovăz
- 50 g caju tăiat bucăți
- 50 g migdale tăiate bucăți
- 70 g semințe de floarea-soarelui
- 2 linguri pudră proteică
- 30 g semințe de in
- 70 g unt de arahide
- 2 linguri sirop de agave
- 100 g fructe de goji
- 1 lingură fulgi de cocos
- un praf de sare
Mod de pregătire:
- Amestecă ovăzul cu semințele de caju, migdale, floarea-soarelui, pudra proteică și semințele de in într-un vas încăpător
- Separat, amestecă untul de arahide, siropul de agave și sarea
- Adaugă amestecul peste cel de ovăz și amestecă până la omogenizare
- Pune fructele de goji și mai amestecă puțin
- Pune amestecul final pe o tavă cu hârtie de copt și dă totul la frigider pentru 4-6 ore
- Scoate tava de la frigider și taie batoanele în 10-15 bucăți
Doza recomandată
Poți consuma zilnic, în mod regulat, câte 8-16 grame de goji, incluzând aceste fructe într-o dietă echilibrată și sănătoasă. Dacă le consumi în scop terapeutic, doza va fi mai mare, dar nu trebuie să depășească 100 de grame pe zi.
Contraindicații și efecte secundare ale consumului de goji
Chiar dacă sunt niște alimente foarte sănătoase și bogate în nutrimente, și fructele goji au contraindicații și pot avea efecte secundare. De aceea, trebuie să te informezi atent înainte să le consumi și chiar să discuți cu medicul tău.
Nu trebuie să consumi goji în următoarele situații:
- urmezi tratament cu anticoagulante;
- suferi de afecțiuni renale (consumul de fructe goji poate duce la formarea de pietre la rinichi);
- ești însărcinată sau alăptezi (goji poate provoca dezechilibre hormonale);
- suferi de hipertensiune sau hipotensiune arterială;
- ai nivelul glicemiei foarte scăzut;
- iei suplimente cu vitamina A (goji conține foarte multă vitamina A, iar în combinație cu o altă sursă poate duce la intoxicație);
- ești alergică la polen.
De asemenea, fructele de goji pot cauza alergii în cazul unor persoane. Primele simptome includ înroșirea feței, dificultăți respiratorii, mâncărimi ale pielii și strănut. Dacă ai aceste simptome la consumul fructelor de goji este bine să le eviți.
În concluzie, este bine să consumi fructe goji sub formă de aliment sau extracte naturale, pentru a avea un stil de viață sănătos. Aceste fructe sunt bune la gust și îți asigură o mare parte din nutrimentele de care ai nevoie zilnic. Ține însă cont de doza recomandată și de contraindicații!
Bibliografie
- Nutrition facts for goji, https://www.nutritionvalue.org/Goji_berries%2C_dried_nutritional_value.html
- Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6343173/
- Dietary Wolfberry Supplementation Enhances the Protective Effect of Flu Vaccine against Influenza Challenge in Aged Mice, https://academic.oup.com/jn/article/144/2/224/4637682
- Practical Application of Antidiabetic Efficacy of Lycium barbarum Polysaccharide in Patients with Type 2 Diabetes, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4475782/
- Lycium barbarum Reduces Abdominal Fat and Improves Lipid Profile and Antioxidant Status in Patients with Metabolic Syndrome, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5480053/
- Antagonistic effects of Lycium barbarum polysaccharides on the impaired reproductive system of male rats induced by local subchronic exposure to 60Co-γ irradiation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21077258
- An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25552899
- Goji Berry Effects on Macular Characteristics and Plasma Antioxidant Levels, https://journals.lww.com/optvissci/Abstract/2011/02000/Goji_Berry_Effects_on_Macular_Characteristics_and.12.aspx
- An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277126/
- Biomolecular and Clinical Aspects of Chinese Wolfberry, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92756/
- Mice drinking goji berry juice (Lycium barbarum) are protected from UV radiation-induced skin damage via antioxidant pathways, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354657
- Lycium barbarum L. (goji berry) fruits improve anxiety, depression-like behaviors, and learning performance: the moderating role of sex, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/413046
- A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of the general effects of a standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, GoChi, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18447631
Foto: Pixabay, Shutterstock
Mulțumim că aduceți în prim plan producătorii din România!