Când vine vorba de mâncatul sănătos, există tot felul de rețete, diete și sfaturi care, până la urmă, pot să fie copleșitoare dacă nu știi de unde să începi și cum să te organizezi. Lucru care a fost confirmat și de un studiu al celor de la Fundația Internațională pentru Informare Alimentară, care a ajuns la concluzia că americanilor, de exemplu, le este mai ușor să plătească taxele decât să își dea seama ce ar trebui să facă pentru a mânca sănătos.

Totuși, hrănirea optimă nu ar trebui să fie chiar atât de complicată pe cât pare, iar schimbarea obiceiurilor alimentare nu trebuie să rezume mereu doar la numărarea caloriilor sau la cântărirea cu atenție a fiecărei porții de mâncare. De fapt, există câteva obiceiuri mult mai simple cu care poți începe:

Ține la îndemână gustări sănătoase

Atunci când ți se face foame, bineînțeles că o alegi varianta cea mai la îndemână. Totuși, dacă ai mereu la tine o alternativă sănătoasă, treptat o să renunți la obiceiul de a mânca dulciuri, produse de patiserie sau alte opțiuni nesănătoase. Gustările între mese sunt de altfel încurajate deoarece te împiedică să mănânci mai târziu o masă mult prea copioasă.

Astfel de gustări recomandate sunt fructele oleginoase sau uscate, iaurturile, batoanele proteice și, bineînțeles, fructele proaspete. Dacă îți este mai simplu, poți prepara sucuri naturale cu ajutorul unui storcator de fructe, pe care să le poți savura rapid la birou sau acasă.

Gătește mai mult acasă

Gătitul acasă nu doar că e o opțiune mai sănătoasă, ci te ajută și să economisești sume importante de bani pe care le iroseai la prânzul de la birou sau la restaurant. Deși principala problemă de care ne lovim majoritatea dintre noi este lipsa timpului, asta nu înseamnă că nu există soluții salvatoare.

De exemplu, poți găti mai multă mâncare în weekend și apoi să pregătești porții de mâncare în caserole pentru restul săptămânii, pe care să le păstrezi la congelator. Pe lângă asta, ai o groază de aparate de pot scăpa de efort și timp petrecut în bucătărie chiar și atunci când vrei să încerci câteva retete de paste facute in casa, ce-i drept, mult mai sănătoase decât cele din comerț.

Consumă alimente bogate în probiotice

Consumul de alimente bogate în probiotice nu doar că ajută la echilibrarea bacteriilor din sistemul digestiv, ci pot fi de mare ajutor și în curele de slăbire. În plus, acestea contribuie la extragerea nutrienților din alimente, fiind, în ansamblu, o resursă importantă pentru o alimentație sănătoasă.

Chiar dacă ai și opțiunea de a alege suplimente alimentare, poți opta și pentru alimente bogate în probiotice. Iaurtul și orice alte produse lactate fermentate, dar și castraveții murați, soia sau miso sunt câteva dintre alimentele pe care le poți consuma mai des.

Include peștele în mesele de zi cu zi

Peștele este una din cele mai bogat surse de proteine, vitamine și minerale, printre care vitamina D și acizi grași Omega-3, extrem de benefici pentru sănătatea ta. Așa cum recomandă Asociația Americană a Inimii, ar trebui să consumi pește măcar de două ori pe săptămână.

Dacă mănânci pește în mod regulat, e bine și să variezi cât mai mult soiurile de pește și să alegi întotdeauna produse proaspete, în detrimentul celor congelate sau la conservă (care conțin multă sare). Ca variante de pește mai puțin gras poți încerca ton, cod sau calcan, în timp ce opțiunile pentru pește gras pot fi somonul, macroul, păstrăvul sau sardinele.

Ar mai fi de adăugat și că nu ar trebui să sari peste mese(mai ales peste micul dejun), și să bei zilnic măcar doi litri de lichide pe zi, fie că bei apă, fie savurezi un suc natural de fructe. Ca să nu simți că urmezi o dietă strică, poți savura ocazional mâncarea ta preferată, chiar dacă e o felie de pizza sau o prăjitură cu ciocolată. Până la urmă, o alimentație echilibrată, fără excese sau prea multe restricții alimentare este secretul unui stil de viață sănătos.

Sursă foto: Shutterstock

Total
20
Shares
Next Article

Antioxidanții, aliații tăi în era modernă. În ce alimente îi găsești și de ce e bine să-i incluzi în dietă

View Post
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*