Articol realizat împreună cu
Ghimbirul este folosit de mii de ani atât de arabi și chinezi, cât și de greci sau romani, fiind considerat secretul vitalității acestor popoare. O rudă apropiată a turmericului și cardamomului, ghimbirul poate fi consumat atât ca atare, cât și sub forma unor rețete culinare.
Beneficiile ceaiului de ghimbir
Cum se prepară ceaiul de ghimbir
Proprietățile nutriționale ale ghimbirului
Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului
Contraindicații și reacții adverse în consumul de ghimbir
Cum poate fi consumat ghimbirul
Beneficiile ghimbirului pentru frumusețe
Rețete cu ghimbir
Ghimbirul în curele de slăbire
Bibliografie
Ghimbirul (numit științific Zingiber officinale) crește mai ales în zonele calde din China, India sau America de Sud și Orientul Mijlociu. Gustul puternic iute face din ghimbir unul dintre cele mai apreciate condimente din bucătăria asiatică, dar și o sursă de substanțe cu rol terapeutic.
Cumpără Ceai Tulsi cu lămâie și ghimbir ORGANIC INDIA | 🛒Preț : 40,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de suplimente nutritive
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
Beneficiile ceaiului de ghimbir
Cumpără Ceai cu ghimbir Eco ORGANIC INDIA | 🛒Preț : 23,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de suplimente nutritive
Consumul de ceai de ghimbir poate fi foarte avantajos pentru sănătate (beneficiile cunoscute ale ceaiului reies mai ales din faptul că este inclus în cure de recuperare). Mai jos sunt beneficiile multiple ale acestui ceai:
- Ceaiul de ghimbir reduce răul de mișcare – potrivit unui studiu ghimbirul este eficient în prevenirea răului de mișcare așa că data viitoare când iei avionul sau mașina bea un ceai înainte
- Reduce greața matinală – cercetătorii cred că uleiurile volatile din frunzele de ghimbir pot reduce din greața resimțită în sarcină sau înainte de operație (vorbește cu doctorul înainte de a lua ceai de ghimbir înainte de intervenții chirurgicale deoarece poate crește riscul de cheaguri de sânge). Cum majoritatea gravidelor se confruntă cu grețuri matinale mai ales în primul trimestru este recomandat să consume ceai de ghimbir (dacă nu au interzis de la medic)
- Reglează tensiunea articulară – studiile arată că prin consumul ceaiului de ghimbir protejezi inima împotriva factorilor de risc (hipertensiune articulară, cheaguri de sânge, colesterol ridicat, o circulație deficitară)
- Susține slăbirea – un studiu din 2012 a arătat că acele persoane care au consumat ceai de ghimbir (obținut prin dizolvarea pudrei de ghimbir în apă fierbinte) aveau o sațietate mai mare și le era mai puțin foame la masa următoare
- Reduce nivelul zahărului din sânge – consumul de ceai de ghimbir poate regla nivelul zahărului din sânge prin efectul asupra insulinei și trigliceridelor
- Ajută la ameliorarea durerii – ceaiul de ghimbir este folosit în mod tradițional pentru a trata inflamațiile și durerea iar acum există și studii științifice care să confirme efectele benefice și rolul său antiseptic. Ceaiul de ghimbir poate fi folosit pentru a calma durerea cauzată de osteoartrită, dureri de cap, durerea resimțită în perioada menstruației sau durerile musculare
Cum se prepară ceaiul de ghimbir
Pentru a prepara ceai de ghimbir ai nevoie de o rădăcină medie (maxim 5 cm lungime). Aceasta trebuie spălată și apoi dată pe răzătoare. Pune 1 litru de apă la fiert. În momentul fierberii adaugă ghimbirul și mai lasă pentru un minut. Ia vasul de pe foc, pune un capac și lasă timp de 30 minute. Strecoară ceaiul și consumă-l pe parcursul unei zile.
Ceaiul de ghimbir are numeroase beneficii asupra sănătății, de la calmarea problemelor digestive, la reducerea stresului, tratarea infecțiilor și reducerea durerii musculare.
Este bine de știut că acest ceai este interzis persoanelor cu probleme renale, persoanelor care au suferit recent o intervenție chirurgicală, dar și celor care iau analgezice și antihipertensive.
De asemenea, excesul de ceai poate duce la stări de greață și diaree. Gravidele trebuie să consulte medicul înainte de a consuma ceai de ghimbir.
Proprietățile nutriționale ale ghimbirului
Ghimbirul conține aproape 500 de compuși activi (astfel că nu este de mirare că în medicina indiană are statut de medicament) dintre care numeroase vitamine și minerale dar și gingerol, o substanță specifică care are rol antiinflamator (pentru acest efect este considerat unul dintre cele mai benefice remedii naturiste). Mai jos sunt principalele substanțe nutritive conținute în ghimbir.
- 2 g fibre
- 79% apă, 17,7% glucide, 2,55% proteine, 0,75% grăsimi
- potasiu – 12% din DZR (doza zilnică recomandată)
- cupru – 11% din DZR
- mangan – 11% din DZR
- magneziu – 11% din DZR
- vitamina C – 8% din DZR
- vitamina B6 – 8% din DZR
- niacină (vitamina B3) – 4% din DZR
- fosfor – 3% din DZR
- fier – 3% din DZR
- în cantități mici zinc, calciu, vitamina D, riboflavină, vitamina E
Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului
Multitudinea de substanțe nutritive conținute fac din ghimbir un adjuvant în tratarea afecțiunilor dintre cele mai diverse, un calmant al durerii și unul dintre cele mai eficiente remedii naturale, putând trata cu succes problemele medicale minore. Mai jos sunt cele mai importante beneficii ale ghimbirului.
-
Combate stările de greață
Consumul moderat de ghimbir poate lupta împotriva stării de greață și reduce disconfortul digestiv. Studiile spun că acesta este eficient atât în cazul stărilor de rău de după o operație, cât și în combaterea răului de mare.
De asemenea, există unele studii care confirmă efectele pozitive asupra stărilor de greață la gravide. O doză de 1,5 grame de ghimbir este suficientă pentru a reduce simptomele. Mai mult, în combinații cu busuioc, relaxează organismul și are efect revigorant.
-
Reduce durerile musculare
Ghimbirul poate fi consumat și de persoanele care merg la sală. Studiile spun că 2 g de ghimbir pe zi timp de 11 zile reduc semnificativ efectele febrei musculare. Experții cred că responsabil este gingerolul, substanța de bază a ghimbirului care are proprietăți antiinflamatorii.
-
Calmează durerea asociată osteoporozei
Osteoporoza apare atunci când încheieturile încep să se deterioreze, proces care duce la apariția durerii și înțepeneală. Cercetătorii au demonstrat că administrarea unui extract de ghimbir scade simptomele osteoporozei și poate chiar contribui la reducerea dozei de medicamente.
De asemenea, un alt studiu a arătat că aplicarea unui amestec de ghimbir, scorțișoară, ulei de susan și rășină de fistic (numită mastic) poate reduce starea de înțepeneală cauzată de osteoporoză.
-
Reglează nivelul zahărului din sânge
Hiperglicemia este asociată urinărilor frecvente, setei dar și durerilor de cap. Într-un studiu din 2015, ghimbirul (2 g pe zi) a fost consumat de voluntari cu diabet de tip 2 pentru o durată de 12 săptămâni. Testele realizate au arătat că nivelul zahărului din sânge scăzuse cu 12%. De asemenea, consumul de ghimbir a dus la scăderea cu 10% a nivelului HbA1c, o substanță comună persoanelor cu diabet care atunci când are un nivel crescut complică simptomele diabetului.
-
Tratează indigestia
Un studiu realizat pe voluntari sănătoși a arătat că 1,2 g de pudră de ghimbir înainte de masă au accelerat golirea stomacului cu până la 50%. Durerea resimțită în urma indigestiei este calmată de proprietățile antiinflamatoare ale ghimbirului.
-
Reduce durerea menstruală
Durerea menstruală sau dismenoreea este durerea resimțită de unele femei pe durata menstruației. Potrivit studiilor, 1 g de pudră de ghimbir pe zi timp de trei zile a redus semnificativ durerea, efectele fiind foarte asemănătoare administrării de ibuprofen.
-
Scade colesterolul “rău”
Un nivel crescut al colesterolului “rău” este direct legat de un risc mai mare de boli cardiovasculare. În acest context, studiile au arătat că 3 g de pudră de ghimbir timp de 45 zile contribuie la reducerea nivelului colesterolului “rău” dar și a valorii trigliceridelor.
-
Previne Alzheimer
Stresul oxidant și inflamațiile cronice sunt printre cauzele principale ale bolii Alzheimer. Potrivit studiilor pe rozătoare, conținutul antioxidant și substanțele active din ghimbir inhibă răspunsul inflamator al creierului. De asemenea, studiile realizate pe seniori au arătat că extractul de ghimbir crește timpul de reacție și îmbunătățește memoria.
Alte studii realizate tot pe rozătoare au arătat că ghimbirul poate avea un efect de prevenire al Alzheimer.
-
Elimină infecțiile
Gingerolul din ghimbir scade riscul de infecții prin inhibarea răspândirii bacteriilor. Mai mult, ghimbirul este eficient și în tratarea infecțiilor orale precum gingivită sau parodontită și stimulează imunitatea, organismului fiind mult mai pregătit să reacționeze.
Alte studii confirmă efectele antiinflamatoare ale ghimbirului atunci când vine vorba de infecțiile respiratorii. Cercetătorii au demonstrat că frunzele proaspete de ghimbir protejează împotriva virusului respirator sincițial (RSV), virus responsabil pentru o serie de boli ale căilor respiratorii (este benefic inclusiv în congestii nazale). De asemenea, ghimbirul stimulează procesul de eliminare al mucozitălile depuse ajutând astfel la reducerea simptomelor astmului și combate probleme tuse.
-
Îndepărtează infecțiile fungice
Fungii sunt responsabili pentru o mulțime de afecțiuni de la candidoză la micoză genitală și ciuperca piciorului. Proprietățile anti-fungice ale ghimbirului fac ca acesta să fie ideal pentru a trata astfel de infecții. Mai mult, într-un studiu în care au fost testate efectele anti-fungice ale plantelor, ghimbirul a ieșit pe primul loc.
-
Calmează simptomele ulcerului gastric
Studiile recente au arătat că pudra de ghimbir oferă protecție stomacului împotriva ulcerului indus de consumul de aspirină. Ghimbirul a redus inflamația și a inhibat activitatea enzimelor care contribuiau la procesul de dezvoltare al ulcerului.
-
Combate chelia
Ghimbirul este folosit chiar și pentru a combate alopecia. Farmaciștii europeni folosesc acest ingredient în formulele revitalizante pentru creșterea părului iar prin prelucrarea sa se obțin loțiuni care hidratează și hrănesc pielea în profunzime prin vitaminele conținute (vitamina C, complexul de B-uri).
Contraindicații și reacții adverse în consumul de ghimbir
Ghimbirul este benefic pentru organismul uman în special datorită proprietăților antiinflamatoare puternice; însă înainte de a-l introduce în dieta zilnică, ar trebui să fii la curent cu principalele contraindicații, dar și cu primele semne ale unei sensibilități la acest produs.
Mai întâi, persoanele cu boli cardiovasculare (care urmează tratament) ar trebui să evite ghimbirul, deoarece acesta crește riscul hemoragiilor. Ghimbirul și ceaiul de ghimbir ar trebui evitat și de persoanele cu boli renale, deoarece poate agrava problemele existente. Mai mult, dacă suferi o intervenție chirurgicală și trebuie să fii supus unei anestezii generale există riscul ca anumiți compuși din ghimbir să afecteze medicația.
De asemenea, de vreme ce ghimbirul scade nivelul zahărului din sânge există posibilitatea apariției unui șoc în rândul pacienților cu diabet.
În acest caz, efectele produse de ghimbir combinate cu efectele medicamentelor pot scădea nivelul glicemiei sub pragul minim acceptabil. Dacă ai diabet este bine să ceri doctorului informații suplimentare cu privire la modul în care afectează tratamentul (este posibil să fie nevoie de realizarea unor analize) înainte de a consuma ghimbir. În unele cazuri, ghimbirul a interacționat și cu medicația pentru pietre la rinichi.
În ceea ce privește reacțiile adverse ale ghimbirului, acestea apar în cazuri rare, primele semne fiind:
- arsuri la stomac
- diaree
- stare generală proastă
- reflux gastric
Deși ghimbirul poate fi benefic unor femei gravide sau care alăptează, recomandarea doctorului este cea mai importantă în acest caz.
Cum poate fi consumat ghimbirul
Ghimbirul poate fi consumat sub multe forme – ca atare, atunci când este proaspăt, sub formă de pudră, ușor de adăugat în apă sau ceai, dar și pe post de condiment (este un ingredient natural care oferă un gust inedit fără a aduce multe calorii) în unele băuturi sau preparate din carne de oaie sau pește, fiind mult mai aromat decât usturoiul.
Ghimbirul se păstrează cel mai bine la frigider într-o pungă sau caserolă, putând rezista nerăzuit până la patru săptămâni. Proprietățile ghimbirului tocat sunt păstrate intacte dacă îl pui la congelator.
Beneficiile ghimbirului pentru frumusețe
Cumpără Săpun cu Ghimbir și cafea SABIO | 🛒Preț : 21,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Dincolo de proprietățile sale fantastice pentru sănătate, ghimbirul poate fi folosit și pentru a rezolva probleme din cele mai diverse. Ghimbirul poate remediu pentru pielea inflamată, împotriva mătreții, stimulent pentru creșterea părului sau un exfoliant extrem de eficient. Alege produse cosmetice pe bază de ghimbir și rezultatele vor fi cu adevărat spectaculoase.
Cumpără Ulei de masaj cu grepfruit și ghimbir GREENLAND | 🛒Preț : 31,99 lei
Cumpără Lapte de corp cu extract de ghimbir BIELENDA | 🛒Preț : 31,99 lei
Cumpără Mască de față cu grepfruit și ghimbir GREENLAND| 🛒Preț : 12,99 lei
Cumpără Exfoliant anti-celulitic cu cafea și ghimbir SABIO| 🛒Preț : 43,99 lei
Cumpără Șampon pentru păr gras cu ghimbir HERBACIN| 🛒Preț : 25,90 lei
Cumpără Gel de duș cu ghimbir GREENLAND| 🛒Preț : 39,99 lei
Cumpără Loțiune de corp cu extract de ghimbir GREENLAND| 🛒Preț : 31,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Rețete cu ghimbir
Chiar dacă ghimbirul poate fi consumat ca atare, în general este utilizat ca ingredient în prăjituri sau suc.
Turtă dulce cu ghimbir
Turta dulce poate fi un desert excelent pentru copii. Cu zahăr de trestie sau în combinație cu fructe confiate, nuci sau migdale, turta dulce este o rețetă perfectă pentru orice ocazie.
Ingrediente:
- 2 lingurițe de pudră de ghimbir
- 1 linguriță de scorțișoară
- 175 g zahăr brun
- 4 linguri miere sau sirop dulce (450 ml apă, 600 g zahăr, zeamă de la 3 lămâi pe baie de aburi până se întărește)
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 350 g făină
- 125 g unt
- 1 ou
- opțional, bomboane de tort pentru decorat
Pași:
- cerne făina, ghimbirul, bicarbonatul de sodiu și scorțișoara într-un vas încăpător. Adaugă untul și mixează până obții un amestec omogen. Adaugă zahărul și continuă să amesteci
- separat, amestecă oul cu mierea (sau siropul dulce) și adaugă rezultatul peste amestecul de mai devreme. Amestecă bine.
- pune coca rezultată în folie alimentară și lasă la frigider pentru 15 minute
- preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius
- acoperă două tăvi cu hârtie de copt
- pune coca pe un fund pe care ai presărat înainte făină
- folosește o formă pentru a delimita bucățile de turtă dulce
- pune bucățile modelate de cocă în tavă și lasă la cuptor timp de 12-15 minute sau până capătă o nuanță auriu-maronie
- lasă turta dulce în tavă 10 minute, apoi mută bucățile pe o farfurie și aplică decorațiile pentru tort.
Suc de ghimbir
Dacă vrei să eviți gustul specific al ghimbirului îl poți consuma sub formă de suc, eventual în combinație cu suc de morcov sau portocale. Taie toate ingredientele în bucăți mici și pune-le la storcătorul de fructe. Alternativ, le poți pune la blender alături de o lingură de miere pentru a obține un smoothie delicios.
Sucul de ghimbir simplu poate fi adăugat peste carnea de vită sau poate fi folosit pe post de sos în cazul puiului cu bucăți de caju.
Ciocolată caldă cu ghimbir
Ciocolata caldă cu ghimbir poate fi una dintre cele mai sănătoase alternative la produsele din comerț. Încearcă un astfel de desert și te vei îndrăgosti de modul în care ghimbirul pune în valoarea ciocolata.
Ingrediente:
- 100 ml lapte simplu sau vegetal (de migdale sau de cocos)
- 100 ml apă
- ½ linguriță pudră de ghimbir
- 25 g pudră de cacao de calitatea I
- 1 linguriță vanilie din păstaie
- Zahăr, stevia sau sirop de agave după gust
Pași:
- Încălzește apa și laptele într-un vas mediu
- Când începe să fiarbă, dă focul la mic și adaugă pudra de ghimbir, pudra de cacao și un vârf de sare. Amestecă bine până la omogenizare
- Lasă pe foc circa 3-5 minute
- Închide focul și adaugă vanilia. Amestecă din nou
- Toarnă ciocolata caldă în cana preferată și decorează (opțional) cu frișcă sau cremă de cocos
- Consumă imediat după prepararea ciocolatei calde
Somon cu ghimbir
Somonul este unul dintre acele preparate sănătoase care ar trebui consumat cel puțin o dată pe săptămână. Dacă ai epuizat rețetele clasice la cuptor, la tigaie sau la abur, poți încerca rețeta gustoasă de mai jos.
Ingrediente:
- 700 g somon crud
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri oțet
- 1 lingură zahăr brun
- 2 linguri sos de soia
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură ghimbir proaspăt ras
- 2 linguri semințe de susan
- 2 cepe verzi tăiate bucăți
- sos
- 1 lingură de miere
- 1 linguriță ulei de susan
- 1 linguriță sos de soia
- ½ linguriță de ghimbir proaspăt ras
- ½ linguriță semințe de susan
Pași:
- Amestecă într-un bol uleiul de măsline, uleiul de susan, usturoiul, ghimbirul, oțetul și zahărul brun
- Pune peștele într-o caserolă și adaugă acest amestec. Lasă la marinat la frigider pentru 30 minute
- Preîncălzește cuptorul și pune hârtie de copt în tavă. Alternativ poți monta un grătar mic pe tavă pe care să pui hârtia de copt
- Scoate peștele cu ajutorul unui clește și pune-l pe hârtia de copt și la cuptor pentru circa 15 minute (sau până când peștele începe să se moaie – verifică cu ajutorul unei furculițe)
- Închide focul și presară ceapă verde și sos
- Pentru sos, amestecă toate ingredientele de la punctul cu sos (mierea, uleiul de susan, sosul de soia, ghimbirul și semințele de susan)
- Presară rezultatul omogenizat peste somon
- Consumă imediat după preparare
Smoothie cu ghimbir
Dacă îți plac smoothie-urile și gustul ușor iute al ghimbirului sigur vei fi încântată de acest smoothie pe bază de ghimbir, avocado și banane.
Ingrediente:
- 100 g spanac proaspăt
- 150 ml apă
- ½ avocado copt
- 1 banană medie
- 2 curmale tăiate bucăți
- 1 lingură ghimbir proaspăt dat pe răzătoare
- 1 ½ suc de lămâie
Pași:
- Amestecă toate ingredientele la un blender până obții un smoothie cremos
- Decorează cu gheață și consumă imediat după preparare
Tăieței cu ghimbir și lime
Servit fie ca aperitiv fie ca o masă ușoară, acești tăieței sigur vor atrage atenția tuturor prietenilor.
Ingrediente:
- 250 g tăieței
- 100 g legume la alegere (de exemplu, morcovi, ridichi, fasole păstăi și castraveți)
- sos (1 lingură ghimbir proaspăt răzuit, 2 lingurițe zahăr brun, un vârf de piper cayenne, 2 linguri sos de soia, 2 linguri suc de lime)
Pași:
- Gătește tăiețeii în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- Separat, taie legumele
- După fierbere, scurge apa de la tăieței și clătește-i în câteva ape până la răcire
- Separat, prepară sosul, amestecând bine toate ingredientele
- Amestecă tăiețeii cu legumele și împarte rezultatul în patru boluri
- Adaugă sos în fiecare bol
- Consumă imediat după preparare (tăiețeii nu au un gust la fel de bun dacă sunt ținuți la frigider sau congelator, astfel că este bine să fie consumați integral)
Ghimbirul în curele de slăbire
Ghimbirul susține procesul de slăbire printr-un ansamblu de beneficii:
- Stimulează digestia – ghimbirul reduce apetitul, ajută la eliminarea senzației de balonare și are un ușor efect laxativ (datorită conținutului de fibre)
- Reglează nivelul cortizonului – producția excesivă de cortizon stă la baza grăsimii abdominale (grăsimea viscerală). Ghimbirul inhibă producția de cortizon și pe termen lung susține slăbirea
- Are rol energizant – consumul de ghimbir te umple de energie. Acest lucru îți va da o stare de bine care te va motiva să faci mișcare
- Elimină toxinele din organism
Pentru și mai bune rezultate, ghimbirul ar trebui combinat cu alimente precum cerealele integrale, migdalele, sucul de lămâie sau lime, piperul cayenne, usturoiul, fructele proaspete (în special, fructele de pădure), mierea și avocado. Mai jos sunt câteva rețete care te vor ajuta să dai jos kilogramele în plus.
Apă de ghimbir
Consumată înainte de masă, apa de ghimbir te ajută să mănânci mai puțin și pe termen ceva la lung susține arderea grăsimilor. Ai nevoie de 3 linguri de ghimbir tăiat bucăți, 1 pahar de apă, 1 linguriță de suc de lămâie și o linguriță de miere.
Pune la fiert apa cu bucățile de ghimbir. Lasă la fiert pentru 5 minute apoi închide focul și lasă să se răcească în voie. Când vezi că devine călduț, strecoară lichidul și adaugă mierea și lămâia. Poți consuma această apă de maxim două ori pe zi iar pentru a observa rezultatele sunt necesare 3-4 săptămâni.
Ceai verde cu ghimbir
Ceaiul verde adăugat alături de ghimbir accelerează metabolismul iar lămâia are efect detoxifiant, reducând indigestia și constipația. Pentru a prepara acest ceai este necesar suc proaspăt de la trei lămâi, 2 l de apă, 6 pliculețe de ceai verde și circa 5 cm de rădăcină de ghimbir tăiată bucăți.
Pune apa la fiert iar în momentul fierberii adaugă pliculețele de ceai. Închide focul și lasă pentru 20 minute. Când apa s-a mai răcit, scoate plicurile de ceai și adaugă sucul de lămâie și ghimbirul tăiat. Lasă pentru două ore la frigider, apoi strecoară lichidul și consumă-l de-a lungul unei zile, în cel mult patru tranșe.
Cum se păstrează ghimbirul
Ghimbirul este disponibil sub formă de pudră la farmaciile naturiste sau în formă naturală (rădăcină) la supermarketuri (foarte rar se cultivă la noi deoarece necesită condiții speciale care sunt asigurate mai ales în Orientul Mijlociu). Ghimbirul poate fi ținut fără probleme la frigider, când încă nu l-ai decojit. Odată tăiat poate fi păstrat, tot la frigider câteva zile (2-4 zile). Pentru a te bucura mai mult de prospețimea sa păstrează ghimbirul în pungi speciale pentru congelator și videază. Astfel va rezista chiar și o săptămână. Dacă ai ras prea mult ghimbir, poți păstra feliile în plus punându-le într-un borcan în care ai adăugat vodcă. Așa se poate păstra chiar și 2-3 săptămâni (după această perioadă ghimbirul începe să își piardă din proprietățile benefice). Schimbă alcoolul atunci când începe să se tulbure.
Dacă vrei să păstrezi ghimbirul mai mult timp, îl poți pune la congelator cu tot cu coajă. Pune-l într-o pungă specială pentru congelare iar atunci când ai nevoie scoate-l și răzuie. După aceea îl poți pune înapoi la congelator. Avantajul este că ghimbirul congelat se răzuie mult mai ușor decât cel la temperatura camerei.
Ghimbirul poate fi un prieten de nădejde pentru lupta împotriva infecțiilor, fie ca atare, fie sub formă de ceai. Consumă sosul de ghimbir alături de carne sau folosește pudra de ghimbir ca ingredient în prăjituri pentru a face o bucurie întregii familii.
Bibliografie
- Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599
- The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting: a meta-analysis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16389016
- Comparison of Seven Commonly Used Agents for Prophylaxis of Seasickness, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9815340
- A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/
- Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20418184
- Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709
- The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/
- Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans, https://www.ncbi.nlm.nih.g
ov/pubmed/18403946 - Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216660
- Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18813412
- Ginger components as new leads for the design and development of novel multi-targeted anti-Alzheimer’s drugs: a computational investigation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211852/
- Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pm
c/articles/PMC3253463/ - Protective effects of ginger root extract on Alzheimer disease-induced behavioral dysfunction in rats, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23374025
- Antibacterial effect of Allium sativum cloves and Zingiber officinale rhizomes against multiple-drug resistant clinical pathogens, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
- Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18814211
- Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines, https://
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123794 - Survey of the Antibiofilm and Antimicrobial Effects of Zingiber officinale (in Vitro Study), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27127591
- 6-Gingerol Inhibits Hair Shaft Growth in Cultured Human Hair Follicles and Modulates Hair Growth in Mice, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3578824/
- Inhibition of human pathogenic fungi by ethnobotanically selected plant extracts, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12588480
- Protective Effects of Ginger against Aspirin-Induced Gastric Ulcers in Rats, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763798/
- Effects of ginger on motion sickness and gastric slow-wave dysrhythmias induced by circular vection, https://www.physiology.org/doi/full/10
.1152/ajpgi.00164.2002 - Can nausea and vomiting be treated with ginger extract?, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25912592
- Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28336112
- Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/
- The effect of ginger consumption on glycemic status, lipid profile and some inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24490949
- Zingiberaceae extracts for pain: a systematic review and meta-analysis, https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0038-8
Sursa foto: Shutterstock
Ghimbirul este util in caz de raceli, viroze, gripa ? Multumesc !
Buna Ionut. Da, ghimbirul este deosebit de util in caz de viroze. Combina ghimbirul cu lamaie si miere si obtii un cocktail fenomenal, inamicul racelii si al gripei !
Multa sanatate !
Trebuie sa folosesc ghimbir proaspat sau exista si suplimente cu gimbir?
Buna Matei. Este de preferat sa consumi planta proaspata pentru efecte maxime insa exista situatii in care nu o ai la indemana sau poti avea intoleranta la gustul iute al ghimbirului, atunci poti apela cu incredere la suplimente pe baza de ghimbir.
Interesant articol. Intrebarea mea este daca pot consuma ghimbir proaspat in timpul regimului de slabire pe care il urmez la momentul de fata , ce imi recomandati?
Buna Mihaela. Ghimbirul este util in curele de slabire, asa cum am mentionat si in articol. Ghimbirul stimuleaza digestia, reduce apetitul, elimina senzatia de balonare, regleaza nivelul cortizonului si ofera energie. Combina-l cu suc de lamaie, usturoi, fructe proaspete sau miere. Succes !
Daca am probleme cu stomacul pot consuma ghimbir?
Buna Diana. Da, poti consuma ghimnbir daca ai probleme cu stomacul.Ceaiul de ghimbir favorizeaza productia de acizi gastrici, relaxeaza musculatura stomacului, amelioreaza gazele intestinale, diareea, crampele si constipatia. Consuma ceai de ghimbir din radacina proaspata inainte de mesele principale.