Carnea reprezintă unul dintre cele mai populare alimente din lume și, la fel ca orice aliment sau produs consumat și comercializat în masă, a născut în timp și adevărate controverse, prin studii care se contrazic pe anumite aspecte. Un lucru este clar, femeile și bărbații de toate vârstele preferă carnea, un studiu realizat de Food and Agriculture Organization of the United Nations arătând că în România, o persoană mănâncă în medie 65 de kilograme de carne pe an.

Înainte de a vorbi despre modul în care carnea îți poate influența silueta și sănătatea, trebuie adus în discuție felul în care acest aliment extrem de important trebuie depozitat în casa ta, pentru a feri carnea de bacterii și de a preîntâmpina intoxicația alimentară.

Potrivit recomandărilor NHS England, un departament care aparține de Ministerul Sănătății Britanic, există reguli stricte de depozitare a cărnii, atât în frigider, pentru consumul imediat, cât și în congelator, pentru un consum îndelungat. Însă pentru acest lucru, vei avea nevoie de un frigider eficient, cu un spațiu generos în congelator și cu multe posibilități de organizare a alimentelor care nu necesită congelarea.

Odată achiziționată, dacă dorești să o consumi în aceeași zi sau până la data expirării de pe etichetă, carnea trebuie pusă într-un container sigilat și curat pe ultimul raft al frigiderului. Pentru cantitățile mari de carne pe care vrei să le consumi pe o perioadă mai îndelungată, este foarte important ca acestea să fie depozitate în congelator înainte de data expirării și consumate la cel mult 24 de ore după ce au fost dezghețate. Și pentru că am ajuns la acest capitol, dezghețarea se poate face fie prin plasarea cărnii într-un bol, în frigider, peste noapte, fie prin punerea acesteia la cuptorul cu microunde, dacă dorești să o consumi imediat.

Ai grijă ca aceasta să fie corect ambalată, altfel va căpăta pete de îngheț care vor face carnea să fie foarte dură. Nu în ultimul rând, carnea poate sta la congelator între trei și șase luni, însă cu timpul își va pierde din textură. Pentru a rezolva această problemă, o poți pune la marinat înainte de a o găti, ca să-și recapete gustul bun.

5 adevăruri controversate despre consumul de carne:

1. E carnea la fel de nocivă precum tutunul?

Un studiu realizat în luna martie a anului 2014 în revista Cell Metabolism din Marea Britanie compara efectul consumului de carne cu cel al tutunului ca impact negativ asupra organismului, susținând că dietele bogate în proteine au același risc de cancer precum 20 de țigări fumate în fiecare zi. Totuși, profesorul Tim Key, un cercetător în domeniul cancerului la Cancer Epidemiology Unit at Oxford University, având 50.000 de subiecți observați în ultimii 10 ani, susține că “este înșelător să pui carnea și fumatul în aceeași categorie. Este foarte puțin probabil ca efectul consumului de carne să fie atât de nociv.”

2. Care sunt efectele consumului de carne asupra longevității

O viață mai lungă și mai sănătoasă este, fără îndoială, unul dintre lucrurile la care orice persoană speră și aspiră. Dar afectează consumul de carne visul la longevitate? Unele studii susțin că da, plecând de la stilul de viață al locuitorilor din Okinawa și Sardinia, care reprezintă comunitățile cu cea mai mare speranță de viață, compuse în marea lor majoritate din vegetarieni.

European Prospective Investigation into Cancer a realizat însă un studiu amplu în care a urmărit 500.000 de persoane din 10 țări europene timp de 12 ani, iar concluzia a fost că o medie de 80 de grame de carne roșie pe zi nu are niciun efect asupra longevității, susținând că nu existe diferențe între consumatorii de carne și vegetarieni în această privință.

3. Carnea și problemele cardiace

British Heart Foundation, prin Victoria Taylor, susține că un consum ridicat de carne roșie crește și riscul aparițiilor problemelor cardiace, recomandând un consum de aproximativ 70 de grame de carne roșie, în medie, pe zi, pentru a evita pe viitor astfel de probleme. New England Journal of Medicine recomandă un mix de consum pe parcursul unei săptămâni, iar carnea roșie să fie înlocuită ocazional cea albă, cu peștele, fasolea, lintea și nucile, toate bogate în proteine.

4. Îți poate strica silueta consumul de carne?

În mod clar, orice alimentație bună, dar în cantități mari, se va resimți pe șolduri destul de rapid. University in Massachussett a realizat un studiu pe 120.000 de persoane, în care a concluzionat că înlocuirea consumului de carne roșie cu iaurt, fructe de mare, nuci și semințe a produs scăderi în greutate. Însă și carnea roșie poate fi bună. Poți îndepărta grăsimea și apoi te poți bucura doar de proteinele extrem de sănătoase.

5. Asocierea între carne și cancer

World Cancer Research Fund a realizat un studiu în 2015 în care a legat consumul de carne roșie cu dezvoltarea cancerului la colon, al patrulea cel mai comun tip de cancer din Marea Britanie. Sfatul cercetătorilor este consumul, în medie, a 500 de grame pe săptămână de carne de vită, miel sau porc, pentru a reduce riscul, fie că vorbim despre fripturi sau mezeluri procesate.

Sursă foto: Unsplash

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*