Colesterolul nu este în totalitate personajul negativ care ți-a fost prezentat întotdeauna. Deși a fost asociat cu infarctul, accidentul vascular cerebral sau cu alte boli cardiovasculare, organismul uman are nevoie de colesterol. Există însă o linie fină care, dacă este depășită, poate crea probleme.

Iată din ce motive colesterolul crește și când poate deveni o problemă pentru sănătate:

Tipuri de colesterol
Simptomele colesterolului mărit
Diagnostic
Nivelul normal de colesterol
Factori de risc pentru creșterea colesterolului
Tratament pentru colesterolul crescut
Alimentele care ajută la scăderea colesterolului rău

Colesterolul este o formă de grăsime de care oamenii au nevoie. El este o moleculă de natură lipidică, insolubilă în apă, care circulă în sânge sub forma de lipoproteine. Aceste lipoproteine pot fi cu densitate scăzută (LDL), ele fiind cunoscute și cu numele de colesterol rău, în timp ce lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt cunoscute și sub numele de colesterol bun. Aceste două tipuri de lipide alături de trigliceride compun colesterolul total, care poate fi măsurat printr-o analiză a sângelui.

Colesterolul este atât de important pentru organism încât ficatul și intestinele îl produc în mod natural.

Ceea ce e „rău” la colesterol nu este substanța în sine – de fapt, omul nu poate trăi fără el– ci cât de mult este în sânge.

Colesterolul se regăsește în fiecare celulă a organismului și are funcții importante în procesul de digestie, în producerea de hormoni, precum testosteronul și estrogenul și în generarea vitaminei D.

Nivelul colesterolului poate fi verificat foarte ușor, printr-un test de sânge, iar valorile pot fi influențate de alimentație.

Tipuri de colesterol

Zeci de ani de zile, medicii au crezut că persoanele cu niveluri de colesterol crescute au mai multe șanse să dezvolte boli de inimă. În ultimii ani însă, ei au descoperit că există două forme diferite de colesterol (bun și rău) care joacă un rol important.

Colesterolul bun (HDL) este transportat din diferite părți ale corpului spre ficat. Lipoproteinele cu densitate mare împiedică depunerea colesterolului în pereții vaselor de sânge. El înlătură astfel excesul de colesterol.

Colesterolul bun are tendința de a reduce bolile cardiovasculare și de a preveni ateroscleroza. El „curăță” astfel pereții interiori ai vaselor de sânge (endotelii).

Colesterolul rău (LDL) se poate lipi pe vasele de sânge. Cu timpul, poate juca un rol în înfundarea arterelor, prin procesul numit aterosleroză. Arterele înguste pot dezvolta cheaguri de sânge, care pot duce la infarct, potrivit WebMd.

Asociația americană pentru sănătatea inimii îndeamnă toți tinerii sub 20 de ani să facă un test de colesterol ca să poată lua măsuri din timp, întrucât procesul de depozitare poate începe încă din copilărie sau adolescență.

Testul pentru colesterolul LDL este folosit pentru a determina riscul pacientului de a dezvolta boli cardiovasculare. Dintre toate formele de colesterol din sânge, LDL este considerat cel mai important în determinarea riscului cardiovascular.

Simptomele colesterolului mărit

În cele mai multe cazuri, colesterolul crescut reprezintă o problemă „silențioasă”. În mod normal, nu cauzează niciun simptom. Mulți oameni nici nu realizează că au colesterolul mărit decât la testul de sânge sau atunci când ajung la complicații, precum infarct sau accidente vascular cerebral.

Nu este indicat ca o persoană să stea mult timp cu valorile de colesterol ridicate întrucât organe precum stomacul, ficatul și rinichii pot fi afectate, nu doar sistemul cardiovascular.

Colesterolul mare în sarcină este un lucru natural și întâlnit frecvent, așa că nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Diagnostic

Nivelul de colesterol din sânge poate fi verificat foarte ușor, prin banalele analize de sânge. Medicii vor verifica astfel nivelul total de colesterol, colesterolul LDL, colesterolul HDL și trigliceridele.

Ca să te pregătești pentru test, s-ar putea ca medicul să-ți ceară să nu mănânci și să nu bei nimic cu 12 ore înaintea recoltării de sânge.

Nivelul normal de colesterol

Valorile normale ale colesterolului în funcție de vârstă diferă în felul următor:

La copii, este acceptabil un colesterol total încadrat în valorile: 170 mg/dL – 190 mg/dL sau mai mic de atât.

Nivelul de colesterol LDL trebuie să fie mai mic de 110 mg/dL – 129 mg/dL.

La adulți, este normală, în cazul colesterolului total, orice valoare sub 200 mg/dL-240 mg/dL.

Nivelul colesterolului LDL trebuie să fie mai mic de 100 mg/dL- 129 mg/dL.

Nivelul colesterolului HDL trebuie să fie ridicat. El este un factor de risc atunci când scade sub 40 mg/dL, nivelul optim fiind cel de minim 60 mg/dL.

Factori de risc pentru creșterea colesterolului

Nivelul normal de colesterol poate fi influențat de mai mulți factori, care pot încuraja creșterea colesterolului:

  • Sedentarismul,
  • Alimentația bogată în grăsimi animale și cele de tip „trans” din alimente procesate și margarină,
  • Vârsta (bărbați peste 45 de ani și femei peste 55 de ani),
  • Fumatul,
  • Factorul genetic (ereditatea),
  • Obezitatea pe o perioadă mai lungă,
  • Diabetul.

Tratament pentru colesterolul crescut

O persoană care are colesterolul mărit trebuie să-și schimbe stilul de viață și să încerce pe cât de mult posibil să reducă factorii de risc.

Dieta este foarte importantă și poate contribui considerabil la scăderea colesterolului rău.

Grăsimile saturate ar trebui evitate în acest caz. Practicarea sportului poate fi, de asemenea, un real ajutor.

Dacă aceste recomandări nu dau rezultate, medicul îi va indica pacientului medicamente pentru scăderea colesterolului rău, precum: statinele, care s-au dovedit foarte eficiente, niacin, ezetimibe și bile acid sequestrans.

Alimentele care ajută la scăderea colesterolului rău

Colesterolul poate fi scăzut dacă pacientul consumă anumite alimente. În general, sunt recomandate cele care conțin antioxidanți , precum vitamina C și vitamina E sau pectina, care anulează radicalii liberi. În felul acesta, colesterolul nu se va depune pe artere.

Alimentele indicate sunt cerealele, legumele și acizii grași

Lista alimentelor care scad colesterolul rău sunt: fulgii de ovăz, fasolea, lintea, nucile (migdale, alune de pădure, fistic), peștele gras (datorită Omega 3 – somon, ton, hering, macrou, păstrăv), soia, legume verzi ( spanac, salata verde, ștevie, lobodă, urzici), usturoi și ceapă verde, cireșele, prazul, sfecla roșie, struguri, anghinare, avocado, ulei de măsline.

Mâncarea cu steroli și stanoli (fitosteroli) adăugați este, de asemenea, indicată. Acești extrași din plante sporesc capacitatea organismului de a absorbi colesterolul din alimente. Sterolii și stanolii au fost adăugați în multe produse de pe piață.(semințe de dovleac, de susan, de floarea soarelui, de in, de susan, uleiul de floarea soarelui, mazăre etc). Ei se găsesc și sub formă de suplimente.

De asemenea, vinul de măceșe este cunoscut pentru efectele lui deosebite în scăderea colesterolului rău.

Suplimentele pe bază de Omega-3 trebuie luate doar după o discuție cu medicul. La fel și suplimentele pe bază de astragalus.

Remediile naturiste pentru scăderea colesterolului sunt produse pe baza multora dintre alimentele care scad colesterolul rău.

Ceaiuri pentru colesterol mărit sunt: cel de păpădie, ceaiul verde, de păducel, Hibiscus, urzică sau de anghinare.

Trandafirul, consumat sub formă de ceai, ajută, de asemenea, la scăderea colesterolului, dar și uleiul esențial de rozmarin.

În dietă, trebuie redus consumul de prăjeli, carne grasă, brânzeturi fermentate (lapte, unt), mâncăruri gătite cu sosuri, grăsimi, alimente dulci, margarină, băuturi carbogazoase și alcool. De asemenea, ouăle, carnea roșie, organele pot crește colesterolul rău.

Prevenția colesterolului mărit se face prin evitarea factorilor de risc, urmarea unui stil de viață sănătos și a unui regim alimentar potrivit.

FOTO: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*