Constipația este o problemă a sistemului digestiv, manifestată prin dificultăți de defecare și afectează aproximativ 2% dintre români.

Tipuri de constipație
Complicațiile constipației
Cauzele constipației
Diagnosticul de constipație
Constipația la copii
Constipația la bebelusi
Constipația la vârstnici
Tratamentul constipației
Prevenirea constipației
Remedii naturiste pentru constipație

Deseori constipația nu este luată în serios, însă ea nu este o afecțiune cu care să glumești sau pe care să o ignori. Atunci când o persoană nu poate merge la toaletă timp de zile la rând, se va simți balonată și nefericită. În plus, aceasta poate provocat alte afecțiuni neplăcute, precum hemoroizii și prolapsul rectal.

Se estimează că 40% până la 60% din adulții în vârstă au de-a face în mod regulat cu constipația, cu toate că îmbătrânirea nu e neapărat de vină, ci mai degrabă procesele care vin odată cu înaintarea în vârstă, precum lipsa activității fizice.

Constipația este, în general, caracterizată de mai puțin de trei scaune pe zi.

constipatia

Tipuri de constipație

În primul rând, constipația este un simptom, nu o boală în sine, aceasta apărând, în cele mai multe cazuri, din cauza alimentației nesănătoase. Constipația poate fi de mai multe tipuri:

  • Constipație  din cauza alimentației – consumul redus de fibre  (cereale integrale, fructe, legume) precum și excesul de carne,  produse fast food, cafea, alcool pot duce la constipație. De asemenea, suplimente alimentare precum fier, calciu sau aluminiu pot  crește riscul apariției acesteia.
  • Constipație  atonă – apare ca urmare a încetinirii mișcărilor  mușchilor intestinului. Acest lucru poate avea cauze diverse, de la  un nivel redus al potasiului din organism, la existența unei boli neurologice, intoxicația cu plumb sau administrarea de medicamente  pentru tratarea bolilor endocrine sau metabolice.
  • Constipație  psihosomatică – poate avea cauze nervoase ( de exemplu,  atunci când suntem stresați la locul de muncă). Acest tip de  constipație poate fi și un simptom al sindromului de colon iritabil (atunci când constipația persistă pentru cel puțin trei  luni).
  • Constipație  obstructivă – constă în blocarea colonului de un corp  străin sau poate apărea ca urmare a prolapsului rectal  (deplasarea peretelui rectal). Acest tip de constipație poate  apărea și ca urmare a existenței unei boli (mai ales de natură neurologică).
  • Constipație  severă (cunoscută și sub numele de constipație cronică)  – apare ca un simptom al unor boli (cronice) precum demența,  boala Parkinson, diabetul, hipertiroidismul sau ca urmare a administrării de medicamente pentru hipertensiune.
  • Constipație  din cauza îngustării colonului – acest lucru poate fi o  consecință a existenței unei tumori sau poate apărea după o  intervenție chirurgicală.

constipatia

Care sunt posibilele complicații ale constipației?

De cele mai multe ori, constipația trece dacă introduci în dieta zilnică fructe și legume bogate în fibre, însă atunci când persistă pentru mai multe zile, pot apărea complicații precum:

  • fisuri anale (dureroase)
  • sângerări  rectale ca urmare a forțării musculare
  •  hemoroizi  (vase de sânge inflamate)
  •  fecalom  – fecalele sunt colectate în anus și rect împiedicând  eliminarea normală

Care sunt cauzele constipației?

Din punct de vedere medical, constipația apare atunci când colonul absoarbe prea multă apă, eveniment care are loc atunci când mușchii colonului se contractă prea încet (dacă se contractă prea mult apare diareea). Mai jos sunt cele mai comune cauze ale constipației:

  • Lipsa  de fibre din alimentație –  fibrele susțin mișcarea normală a intestinelor, iar persoanele cu  o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale au un risc mult mai scăzut de constipație.
  • Sedentarismul –  constipația poate apărea și dacă ai un  stil de viață sedentar.  Nu se știe exact cum acționează lipsa de activitate, însă  experții cred că un stil de viață activ încurajează funcționarea normală a metabolismului.
  •  Consumul  anumitor medicamente – medicația contra durerii,  antidepresivele (în special, amitriptilina și imipramina),  anticonvulsivele (în special, fenitoina și carbamazepina), antiacizi care conțin aluminiu, diureticele (mai ales clorotiazida)  pot crește riscul de constipație.
  • Sindromul  de intestin iritabil – persoanele cu această boală au un  risc mai mare de constipație.
  • Sarcinaschimbările  hormonale pot  aduce cu ele și un risc mai mare de constipație. Mai mult, uterul  poate determina compresia intestinului și, astfel, duce la încetinirea eliminarii resturilor alimentare.
  •  Vârsta  înaintată – pe măsură ce avansăm în vârstă,  metabolismul începe să încetinească, fapt care duce la o  activitate intestinală diminuată. De asemenea, mușchii tractului  digestiv nu mai funcționează ca odinioară.
  •  Unele  schimbări – dacă ai de călătorit mult în interes de  serviciu, schimburile de fus orar își spun cuvântul chiar și  atunci când vine vorba de sistemul digestiv, unul dintre simptome  fiind constipația.
  • Excesul  de laxative –  poate produce dependență. Există un mit conform căruia trebuie  să ieși afară cel puțin o dată pe zi. Scaunul este influențat, în mod evident, de cantitatea de alimente consumată; cu alte  cuvinte, dacă mănânci mai puțin 2-3 zile la rând probabil că vei ieși afară ceva mai rar. În lipsa scaunului zilnic, unele persoane aleg să ia laxative, însă dacă administrarea  medicamentelor devine un obicei există riscul ca la încetarea consumului  de laxative să  apară constipația din simplul motiv că organismul s-a obișnuit  cu medicamentele acestea.
  •  Evitarea  drumului la toaletă – atunci când o persoană evită să  meargă la toaletă atunci când are nevoie, amânarea poate duce la  dispariția acestei nevoi, iar în timp fecalele rămase pe colon încep să se usuce, iar scaunul următor devine dureros.
  • Deshidratarea –  dacă ești deja constipată, consumul lichidelor nu va duce la  fluidizare, însă consumul  regulat de apă scade  riscul de constipație. Pe de altă parte, sucurile carbogazoase și  cafeaua contribuie la intensificarea deshidratării și agravarea constipației, așa că este recomandat să bei apa și ceai des  
  • Unele boli – constipația este un simptom al unor boli cronice  sau apare ca urmare a administrării anumitor medicamente. În acest  caz intră boli neurologice (în special, scleroză multiplă, Parkinson, atac vascular cerebral, accidentări ale coloanei  vertebrale), boli endocrine sau metabolice (uremie, diabet, hipercalcemie, hipotiroidism), lupus, amiloidoză, sclerodermă și  cancer (apare mai ales din cauza chimioterapiei și a medicamentelor).

Cum se manifestă constipația la copii?

Constipația la bebeluși și copii mici apare atunci când scaunul lipsește cel puțin trei zile. Principalele cauze includ lipsa fibrelor din alimentație, deshidratarea, excesul de lapte matern sau teama de a folosi olița sau toaleta. În cazuri foarte rare, constipația apare ca un simptom al unei boli mai grave.

În general, constipația la copii apare atunci când laptele și mâncarea pasată sunt înlocuite de alimente solide sau din cauza unui eveniment stresant pentru cel mic (de exemplu, începerea grădiniței).

În cazul copiilor trecuți de 2 ani, constipația poate fi mai ușor de de depistat și de tratat, întrucât copilul poate comunica și afecțiunea poate fi mai ușor tratat prin alimentație.

Apelează la un medic, pentru un diagnostic clar, dacă printre simptomele copilului se regăsesc următoarele:

  • durerea severă cu scaun
  • sânge în scaun
  • pierderea în greutate sau o scădere vizibilă a poftei de mâncare
  • vărsături împreună cu constipația
  • febră mare împreună cu constipația
  • constipație care nu se îmbunătățește în ciuda modificărilor dietetice și a altor tratamente.

Ce poți face pentru a calma constipația la copii?

Atunci când constipația persistă, fă câteva schimbări în programul zilnic al celui mic. Introdu câte o sticluță sau un pahar de apă, încurajează consumul alimentelor bogate în fibre (de exemplu, mere, pere sau căpșuni), joacă-te mai mult cu el (activitatea fizică ajută la tratarea naturală a constipației) și asigură-te că merge la toaletă regulat.

De asemenea, ai grijă cât lapte bea. O cantitate mare de lapte, în unele cazuri, poate duce la constipație.

constipatia la bebelusi

Constipația la bebeluși

Constipația la bebeluși poate fi uneori greu de depistat și greu de tratat.

Tiparele normale ale scaunelor diferă mult în funcție de bebeluș și sunt, mai ales, afectate de tipul de lapte, indiferent dacă a fost introdusă și hrana solidă în alimentație.

Un bebeluș care consumă exclusiv lapte matern poate să nu aibă mișcare intestinală în fiecare zi. Deseori, aproape toate substanțele nutritive sunt absorbite. Acest lucru este foarte frecvent. De fapt, bebelușii care primesc doar laptele matern aproape niciodată nu devin constipați.

Pe de altă parte, bebelușii hrăniți cu formulă pot avea până la trei sau patru mișcări intestinale într-o zi sau pot avea o mișcare intestinală la fiecare câteva zile.

Este foarte importantă înțelegerea posibilelor semne de constipație pentru că poate fi un real ajutor dacă detectezi o problemă potențială înainte de a deveni o mare problemă.

Consistența (duritatea sau moliciunea) din scaunul bebelușul depinde de cu ce este hrănit. De asemenea, variază de-a lungul timpului, pe măsură ce solidele sunt introduse în dietă, iar sistemul digestiv al bebelușului devine mai matur.

Bebelușii hrăniți cu lapte matern tind doar să aibă scaune destul de lichide și curgătoare. Scaunele lor încep să devină un pic mai ferme și mai puțin frecvente în timp.

Semne de constipație la bebeluși

Cel mai important semn de constipație este că scaunul este greu și uscat sau sfărâmicios și arată ca marmura sau cantitatea eliminată este foarte mică.

Alte semne de constipație la bebeluși ar putea fi:

  • Faptul că bebelușul plânge și pare inconfortabil înainte și după scaun (nu înseamnă întotdeauna că este constipat).
  • Bebelușul nu mănâncă la fel de mult.
  • Bebelușul are o burtă tare.
  • Dacă scaunul este foarte greu, poate provoca uneori mici răni în jurul anusului copilului, care pot sângera și pot provoca bebelușului tău mai multă durere și disconfort.

Dacă un copil sub 6 săptămâni este constipat, va trebui făcută o evaluare de către medic pentru a exclude problema unei afecțiune de bază, pentru o dezvoltare normală a copilului.

Ce să faci dacă bebelușul tău e constipat

În prim rând, să nu îi dai medicamente pentru constipație, decât dacă sunt prescrise de un medic.

Dacă este hrănit cu lapte matern, e posibil să fie nevoie să-l alăptezi mai des.

Dacă bebelușul tău este hrănit cu formula, verifică dacă urmezi instrucțiunile în mod corect pentru prepararea laptelui. E posibil să nu conțină suficientă apă.

Poți, de asemenea, să schimbi brandul de lapte praf până găsești o formulă ce-i priește.

Încearcă să-i hrănești mai des în cantități mai mici pentru ca intestinele să poată digera mai ușor laptele.

Dacă bebelușul a trecut la hrana solidă, include-i în alimentație iaurt zilnic și dă-i să mănânce cât mai des spanac, să bea zeamă de supă. De evitat sunt următoarele: morcov fiert, orez, măr copt, banane.

Tratamentul pe care i-l poți acorda copilului constipat reprezintă supozitoarele din glicerină, care sunt disponibile fără rețetă în farmacii. Atenție însă, aceste supozitoare pot da efecte secundare, precum crampe abdominale, diaree, senzația de arsură sau alergii. De asemenea, deseori se întâmplă ca bebelușul să devină dependent de aceste supozitoare, moment în care, dacă ajungi, e indicat să mergi la medicul pediatru. Folosește supozitoarele cu glicerină foarte rar, doar când e neapărat nevoie.

Cum se manifestă constipația la vârstnici?

Vârstnicii au un risc de până la cinci ori mai mare de a avea constipație (se crede că 50% dintre persoanele peste 60 de ani suferă de constipație). Acest lucru poate fi cauzat de mai mulți factori:

  •  dieta săracă în substanțe nutritive, în special fibre  
  •  consumul insuficient de lichide
  •  sedentarismul
  •  anumite medicamente
  •  slăbirea mușchilor colonului

Pentru început, recomandarea începe cu fructele și legumele bogate în fibre și se încurajează consumul de lichide, în special apa, acestea fiind urmate de administrarea de laxative (doar pe termen scurt).

Cum este diagnosticată constipația?

De cele mai multe ori, constipația trece dacă introduci alimente bogate în fibre în dieta zilnică. Diagnosticul constipației este necesar mai ales atunci când simptomul se cronicizează. Mai jos sunt principalele modalități prin care doctorii diagnostichează constipația:

  •  Analize  de sânge – pentru indicii ale hipotiroidismului (care poate duce  la constipație).Medicul va face astfel o recoltare de sânge.
  •  Examinarea  rectului și a colonului – doctorul va introduce un tub flexibil  în anus pentru a observa semnele constipației (lipsa de mobilitate  a mușchilor, uscăciune etc).
  •  Colonoscopie  – examinarea colonului cu ajutorul unui tub prevăzut cu o cameră  video.
  •  Manometrie  anorectală – această procedură implică introducerea unui tub  flexibil care va fi umflat. Trecerea balonului prin sfincter îi va  indica doctorului stare mușchilor în momentul trecerii scaunului.
  •  O ecografie a scaunului – această procedură implică introducerea  unei paste de bariu în rect. În momentul în care bariul este eliminat, poate fi observat în ecografie iar doctorul își poate  da seama dacă există o lipsă de coordonare între mușchi.

Cum poate fi tratată constipația?

În majoritatea cazurilor de constipație, afecțiunea trece de la sine dacă faci câteva schimbări în stilul de viață. Acestea includ:

  • Introducerea alimentelor bogate în fibre – persoanele care au constipație ar trebui să consume 18-30 g de fibre pe zi (ovăzul, migdalele și  semințele de chia conțin cele mai mari cantități de fibre). 
  • Consumul  de apă – ar trebui să bei un pahar de apă (200 ml) la fiecare oră. 
  • Activitatea  fizică moderată – mersul, alergatul sau înotul pot contribui la  evoluția normală a digestie.
  • Stabilirea  unei rutine – stabilește un interval orar pentru mese, iar, în  timp, și scaunele se vor regulariza.
  •  Administrarea de laxative, la indicațiile medicului.
  •  Clismă

Atunci când constipația nu dispare cu măsurile de mai sus este nevoie să apelezi la laxative, însă doar pe termen scurt. Dacă apelezi des la laxative, poți ajunge să ai probleme mai mari: mai exact, sa devii dependent de ele.

Cum poate fi prevenită constipația?

Urmând câteva recomandări ale medicilor și realizând o serie de ajustări ale programului zilnic poți preveni constipația:

  • adoptă  o dietă echilibrată bogată în fructe, legume, cereale –  consumă cel puțin 14 g de fibre la fiecare 1000 calorii
  •  ferește-te de alimentele procesate
  •  bea cel puțin 2 litri de lichide pe zi – în special, apă, ceai și  supe
  •  fă mișcare 20-30 minute în fiecare zi
  •  rezervă-ți  timp suficient pentru toaletă
  •  nu amâna scaunu  
  •  redu stresul

Remedii naturale pentru a trata constipația

Deși laxativele pot părea cea mai rapidă și simplă soluție, ele nu sunt o idee bună pentru că pot crea dependență fizică. Înainte să ajungi să iei laxative, există câteva schimbări pe care le poți face în stilul tău de viață și în dieta ta pentru a reveni la tranzitul intestinal normal.

Partea bună este că ai multe alternative eficiente de unde poți alege pentru ameliorarea stării generale produse de constipație.

Iată de ce trebuie să ții cont pentru a trata și evita constipația:

Hidratează-te. Bea cel puțin 4 sau 6 pahare de lichide pe zi. Apa și fructele sunt cea mai bună opțiune pentru a evita constipația. Băuturile carbogazoase pe bază de cofeină ar trebui limitate.

Alimentele care conțin cele mai multe fibre sunt, în ordine descrescătoare: mazăre, fasole neagră, anghinare (fierte), zmeură, tărâțe de grâu, ovăz, mere (cu coajă), varză de Bruxelles și smochine deshidratate. Încearcă să incluzi aceste alimente în dieta ta pentru a trata multe dintre afecțiunile de ordin intestinal.

Bea cafea. Deși băuturile carbogazoase ce conțin cofeină nu sunt indicate, cafea poate stimula mușchii sistemului digestiv. Aceasta poate da efecte destul de rapid. Deseori, cafeaua este remediul ideal pentru reglarea digestiei.

Mănâncă alimente ce conțin probiotice sau ia suplimente cu probiotice. Acestea ajută nu doar la prevenirea, dar și la tratarea constipației prin faptul că reglează dezechilibrul bacteriilor din intestin. Ele lucrează prin combaterea bacteriilor rele din sistemul digestiv. Cel mai la îndemână aliment cu probiotice este iaurtul.

Mănâncă alimente ce conțin prebiotice. Acestea hrănesc bacteriile bune din organism, ceea ce ar putea contribui la tratarea acestei afecțiuni digestive. Pentru asta poți consuma usturoi, ceapă și banane.

Încearcă citratul de magneziu. Acesta este un remediu eficient împotriva constipației. Este un laxativ natural care poate fi cumpărat din farmacii. Luarea unei doze moderate de acest supliment ar putea trata constipația. Dozele mai mari sunt adesea folosite pentru a curăța intestinul înaintea unei intervenții chirurgicale. Folosirea lui nu trebuie făcută pe termen lung.

Mănâncă prune deshidratate. Acestea pot avea uneori proprietăți medicale și sunt deseori considerate un remediu pentru constipație. Pe lângă fibre, prunele conțin laxativul natural puternic sorbitol. Unele studii au demonstrat chiar că acesta este mai eficient la fibrele. În cazul constipației, prunele uscate pot fi cea mai ușoară, naturală și gustoasă soluție valabilă.

Încearcă să eviți produsele lactate. Uneori, constipația poate fi un efect al unei intoleranței la lactoză. Dacă bănuiești că ai intoleranță la lactoză, poți încerca eliminarea lactatelor din alimentație ca să vezi dacă dispar simptomele.

Pune-ți în salată două ingrediente secrete: ulei de măsline și semințe. Acestea ajută o persoană care suferă de constipație. Pe lângă faptul că sunt foarte bune pentru susținerea creierului și a unei inimi sănătoase, ele constituie unele dintre cele mai sănătoase metode ce reduc oricui șansele de a fi constipat.

Nu rata exercițiile fizice. Mișcare fizică este extrem de benefică pentru că stimulează, la rândul ei, mișcarea intestinală. Du-te și aleargă, fă o plimbare lungă sau încearcă niște mișcări de yoga acasă – orice îi cere corpului tău să fie mai mobil decât de obicei. Mișcarea regulată alături de consumul necesar de apă pot fi un real succes în tratarea constipației.

Încearcă să nu te forțezi. Un efort prea mare în timpul defecației, ar putea cauza hemoroizi, fisuri anale sau prolaps rectal.

Asigură-te că ai un scaun zilnic. Cu cât scaunul rămâne mai mult în intestine, cu atât devine mai tare și mai dificil de evacuat. De aceea, consumul de lichide este atât de important.

Mănâncă supe. Ele sunt pline de nutrienți și sunt ușor de digerat. Ele contribuie ca un scaun dens să fie eliminat mai ușor și ajută la o recuperare mai bună după constipație. Lichidele calde sunt de obicei mai ușor de digerat.

Mănâncă ananas. Fructul exotic delicios are efect extrem de benefic pentru tulburările digestive și este un remediu ideal pentru constipație. Pe lângă asta, ananasul are proprietăți antiinflamatoare și conține vitamina C, ce îți va îmbunătăți cu totul starea de sănătate.

Constipația se poate manifesta la orice vârstă. Important este să observi din timp dificultățile de scaun și să iei măsuri. Mai multe fibre, o cană de ceai în plus sau câteva minute de exerciții fizice pot face minuni pentru digestia ta.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24090144

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/in-depth/laxatives/art-20045906

https://www.nct.org.uk/pregnancy/worries-and-discomforts/common-discomforts/constipation-pregnancy-haemorrhoids-and-anal-fissures

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0072608

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/eating-diet-nutrition

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*