Pietrele la rinichi sunt cunoscute de cel puțin 7000 ani, dacă ar fi să ne luăm după o mumie egipteană descoperită (cu pietre la rinichi) la începutul secolului al 20-lea. Primele informații legate de îndepărtarea pietrelor (pe atunci erau eliminate doar prin operație, care în multe cazuri erau fatale) au apărut în tratatul De Medicina al lui Aulus Cornelius Celsus (publicat în jurul anului 30-40 În.Hr). 

Pe aceste informații medicale s-au bazat procedurile medicale de eliminare a pietrelor la rinichi până la începutul secolului al 18-lea. Odată cu avansarea tehnologiei medicale, mortalitatea din cauza pietrelor la rinichi a scăzut de-a lungul secolului al 18-lea de la 24% la 2,4%. Abia începând cu 1980 au apărut primele tratamente extracorporale pentru eliminarea pietrelor la rinichi. 

Cum se formează pietrele la rinichi?
Care sunt simptomele pietrelor la rinichi?
Care sunt cauzele pietrelor la rinichi?
Care sunt bolile care pot crește riscul de pietre la rinichi?
De câte tipuri sunt pietrele la rinichi?
Cum sunt diagnosticate pietrele la rinichi?
Cum pot fi tratate pietrele la rinichi?
Cum pot fi prevenite pietrele la rinichi?
Bibliografie

Cum se formează pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi (numite medical “litiază renală”) constau în acumularea calciului (80-85% dintre pietrele la rinichi sunt formate din calciu), a oxalaților și a acidului uric sub formă de cristale în zona rinichilor. Aceste cristale cresc și formează “pietre” (unele sunt de mărimea vârfului de ac, în timp ce pietrele mari pot fi de câțiva centimetri sau, în cazuri rare, pot să ocupe întreaga suprafață a rinichilor). 

Care sunt simptomele pietrelor la rinichi?

Primele simptome apar atunci când pietrele trec de la rinichi prin tractul urinar în apropierea uretrei. Mai jos sunt cele mai întâlnite simptome în cazurile de pietre la rinichi.

  • durere severă pe părțile laterale și la spate sub coaste
  • disconfort abdominal
  • dureri genitale frecvente
  • durere în valuri și intensități diferite
  • durere și usturimi la urinare
  • urină roz, roșie sau cafenie
  • miros anormal al urinei
  • senzație constantă de urinare
  • frisoane și febră
  • un grad mai mic de fertilitate în cazul bărbaților

Agravarea acestor simptome necesită un drum urgent la doctor. Este recomandat să mergi la doctor dacă:

  • durerea este atât de persistentă încât nu poți sta pe scaun/pat
  • durerea este însoțită de stări de rău și vărsături
  • urină cu sânge

Care sunt cauzele pietrelor la rinichi?

Cauza medicală a pietrelor la rinichi (numite și calculi renali) este reprezentată de acumularea de calciu și oxalați, iar motivele aparitiei acestei afectiuni pot fi numeroase:

  • Deshidratarea – primul semn al deshidratării este culoarea urinei; dacă aceasta este de un galben pronunțat, înseamnă că bei prea puține lichide. În mod normal, urina trebuie să aibă o nuanță între galben pal și transparent. 
  • Dieta – consumul de alimente bogate în oxalați poate contribui la formarea pietrelor la rinichi. Spanacul, rubarba, tărâțele sunt cele mai mari surse de oxalați. De asemenea, există studii care au arătat asocierea dintre consumul de băuturi carbogazoase și un risc mai mare de pietre la rinichi
  • Sarea – excesul de sare poate crește riscul de pietre la rinichi.
  • Boli precum colita, boala Crohn, sindromul colonului iritabil, anomalii genetice ale rinichilor, diabetul de tip 2, paratiroidismul.
  • Obezitatea
  • Anumite medicamente – unele antibiotice (în special ciprofoxacinul are un risc semnificativ crescut pentru apariția calculilor renali), medicația pentru SIDA, medicația pentru hipertensiune, unele diuretice și unele medicamente antiepileptice.

De asemenea, factorii genetici joacă un rol important în dezvoltarea litiazei renale. Astfel, dacă o rudă apropiată a avut pietre la rinichi, este posibil să dezvolți și tu aceasta afectiune in timp. 

În plus, anumite persoane prezinta un risc mai mare de îmbolnăvire decât altele. Persoanele de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani sunt mai predispuse la pietre la rinichi față de alte grupe demografice (bărbații au un risc de dezvoltare a pietrelor la rinichi de 19% iar femeile de doar 9%). 

Care sunt bolile care pot crește riscul de pietre la rinichi?

Uneori, anumite boli cronice sau temporare pot crește riscul de îmbolnăvire. Mai jos sunt principalele boli care cresc riscul de aparitie a pietrelor la rinichi.

  • hipercalcemie – poate duce la pietre la rinichi majoritar din calciu
  • hipertiroidism – determină pierderea calciului de pe oase și poate duce la formarea pietrelor
  • sarcoidoză – duce la absorbția excesivă a calciului de-a lungul tubului digestiv și poate duce la pietre la rinichi
  • sindromul Sjögren – determină acidoză renală care duce la reducerea citratului (o substanță care inhibă piatra la rinichi) din urină 
  • gută – determină o hiper-producție de acid uric și împiedică corpul să descompună anumite substanțe
  • osteoporoză – duce la pierderea calciului din oase și poate determina pietre la rinichi
  • anorexie/bulimie – îngrășarea sau slăbirea într-un timp foarte scurt poate conduce la pierdere osoasă, musculară și reducerea potasiului ducând la formarea pietrelor din acid uric și calciu

De câte tipuri sunt pietrele la rinichi?

Odată ce știi de câte tipuri sunt pietrele la rinichi îți poți da seama de cauza lor și poți lua masuri pentru a reduce riscul de agravare a bolii. Mai jos sunt principalele categorii de pietre la rinichi:

  • Pietre din calciu – majoritatea pietrelor la rinichi reprezintă combinații de calciu și oxalați (oxalați de calciu). Oxalatul se găsește în mod natural în alimente și este produs zilnic de către ficat. 
  • Pietre din fosfat de calciu – acest tip de pietre este întâlnit mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni metabolice sau epilepsie.
  • Pietre struvitice – apar mai ales ca urmare a unei infecții a tractului urinar. Aceste pietre capătă proporții într-un timp foarte scurt și nu se manifestă prin durere sau alte simptome tipice pietrelor la rinichi.
  • Pietre din acid uric – sunt întâlnite în cazul persoanelor care nu beau suficiente fluide, care transpiră excesiv sau care au o dietă bogată în proteine. Factorii genetici pot crește riscul de pietre din acid uric. 
  • Pietre de cistină – apar în cazul persoanelor cu boli ereditare care determină excreția excesivă a unor aminoacizi. 

Cum sunt diagnosticate pietrele la rinichi?

Înainte de a merge la medic trebuie să fii pregătit să oferi informații și detalii cu privire la simptome, istoricul medical și stilul de viață. Mai jos sunt câteva lucruri pe care sigur le veți trece în revistă înainte ca doctorul să pună diagnosticul:

  • Simptomele resimțite, chiar și cele care nu par a avea legătură cu pietrele la rinichi
  • Dacă unul dintre părinți sau frați are sau a avut pietre la rinichi (aceste lucruri pot conta în evaluarea existenței unor riscuri de complicații)
  • O listă generoasă cu toate medicamentele pe care le-ai luat în ultimul an (există și cazuri de litiază renală cauzată de consumul de medicamente)
  • Răspunsuri la întrebările doctorului privind intensitatea și locul durerii precum și despre stilul de viață (alimentație, activitate fizică, probleme cu somnul, stres)

În urma acestor informații, doctorul va recomanda o serie de analize medicale pentru a pune un diagnostic de pietre la rinichi sau pentru a vedea dacă este vorba de o altă problemă de sănătate. 

Analize de sânge

Analizele de sânge sunt printre primele tipuri de investigații recomandate de medic. Doctorul va recomanda o recoltare de sânge iar rezultatele vor arăta dacă este vorba de un nivel prea mare al calciului din sânge sau al acidului uric, două componente cu impact major în afecțiunile rinichilor. 

Analiza urinei

Un test de urină poate indica prezența unor minerale asociate problemelor de rinichi. Testul constă în colectarea  și testarea tuturor probelor de urină dintr-un interval de 24 ore. Proba va fi trimisă mai apoi la laborator pentru analiză. 

Teste de imaginistică

De cele mai multe ori, astfel de teste indică poziția pietrelor de-a lungul tractului urinar sau în rinichi. Cele mai comune teste pentru detectarea pietrelor la rinichi sunt:

  • Tomografia computerizată – se realizează cu un dispozitiv cu raze X pentru a detecta pietrele renale (testul detectează chiar și pietrele de mici dimensiuni). Este interzis femeilor însărcinate
  • Radiografii abdominale
  • Ecografii abdominale
  • Urografie – un test prin care medicul specialist injectează o substanță de contrast în sânge. Aceasta va dezvălui detalii privind funcționarea sistemului renal precum și existența unor probleme cu rinichii care nu sunt lămurite prin intermediul unei radiografii

După o interpretare amănunțită a rezultatelor acestor teste doctorul va cere trecerea probelor de urină printr-un filtru pentru a reține bucăți din calculii renali (analiza chimică a pietrei este esențială în alegerea formei de tratament). În urma analizei chimice a acestor pietre, doctorul este responsabil să prescrie un tratament. 

Cum pot fi tratate pietrele la rinichi?

Tratamentul pietrelor la rinichi depinde foarte mult de dimensiunea și de compoziția lor. De exemplu, pietrele de mici dimensiuni nu necesită tratament medical și puti scapa de ele dacă bei multă apă (între 2 și 3 l pe zi). Durerea poate fi tratată prin administrarea de medicamente fără prescripție, precum ibuprofen și acetaminofen (paracetamol). Doar la recomandarea doctorului poți lua relaxanți musculari pentru a permite trecerea nedureroasă a pietrelor. 

Modalități naturiste pentru eliminarea pietrelor la rinichi

Pe lângă consumul de apă, poți apela la câteva măsuri naturiste pentru a elimina pietrele la rinichi de mici dimensiuni. Mai jos sunt câteva idei pentru a scăpa de pietrele la rinichi:

  • Crește consumul de alimente acide sau de citrice – acidul citric prezent în citrice (de exemplu, lămâi, portocale, ananas și grepfruit) ajută la distrugerea pietrelor la rinichi. Pentru început, o cercetare confirmă că acidul citric se leagă de calciul din urină reducând formarea unor noi pietre și acționează asupra cristalelor de oxid de calciu prevenind lărgirea pietrelor. Ca alternative la consumul direct poți adăuga suc de lămâie sau lime în apă pentru un consum mai ușor
  • Limitează consumul alimentelor bogate în oxalați – acidul oxalic este prezent în legume verzi (de exemplu, spanac, varză kale, rucola, varză, napi) dar și în fructe (kiwi, smochine, prune, rubarbă), legume (morcov, roșii, fasole roșie, cartofi dulci), migdale, caju și dulciuri cu cacao
  • Consumă alimente bogate în calciu – deși poate părea paradoxal, o dietă bogată în alimente cu calciu nu crește riscul de pietre la rinichi. De fapt dacă incluzi în dieta zilnică alimente bogate în calciu există un risc mai mic de calculi renali. Potrivit studiilor, o dietă pe bază de calciu este asociată unui risc cu până la 50% mai mic de a dezvolta litiaza renală în următorii cinci ani prin comparație cu grupul de control care a avut o dietă săracă în calciu
  • Include în dieta zilnică alimente care conțin magneziu – magneziul este implicat în sute de reacții din organism și chiar ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi potrivit unui studiu din 2004. Cele mai bune surse de magneziu sunt avocado, tofu, fasole, năut, linte, semințe (chia, floarea-soarelui, in), cereale integrale, pește, banane. Pentru efecte maxime, consumă alimente ce conțin magneziu alături de alimente bogate în oxalați
  • Bea suc de țelină – țelina ajută la eliminarea toxinelor și este folosită în mod tradițional pentru a înlesni procesul eliminării pietrelor însă este folosit și în prevenire. Pune țelină cu apă la blender sau la storcătorul de fructe și consumă 2-3 pahare de-a lungul zilei. Este bine de știut că trebuie evitat sucul de țelină dacă iei medicație pentru hipertensiuni, dacă suferi de boli ale sângelui sau dacă iei levotiroxină (medicație pentru tratarea tumorilor tiroidiene), litiu (recomandat în sindrom bipolar, schizofrenie și anemie), izotretinoină (medicație pentru acnee) și sedative (în depresie, anxietate, insomnie). Este bine să eviți să combini tratamentul naturist cu medicamentele speciale pentru pietre la rinichi (vorbește cu doctorului despre acest lucru)
  • Consumă suc de rodie – fructul ajută la îmbunătățirea funcționării rinichilor și contribuie la eliminarea pietrelor. De asemenea, conține antioxidanți care previn apariția unor noi calculi renali și reduce nivelul acidității urinii. Poți bea până la trei pahare în programul zilnic. Este bine să eviți dacă iei medicamente pentru ficat, medicație pentru hipertensiune sau rosuvastatin (pentru a preveni complicațiile cardiovasculare)
  • Bea ceai de păpădie – planta susține funcționarea rinichilor și ajută la eliminare toxinelor, stimulând urinarea (păpădia este folosită în mod tradițional pentru detoxifiere). Bea 3-4 cești de ceai pe zi (se obține prin prelucrarea rădăcinii și a florilor) imediat după masă/gustare (poate provoca arsuri stomacale). Este bine să eviți păpădia dacă iei medicamente care subțiază sângele, antiacizi, antibiotice, litiu sau diuretice
  • Bea suc de iarbă de grâu – conține o mulțime de substanțe nutritive și susține fluxul urinar ajutând astfel la eliminarea pietrelor la rinichi. Pentru a evita efectele secundare (amețeală, dureri de cap și de stomac, constipație) începe cura cu 50 ml pe zi și crește progresiv până la 250 ml. Este, totodată, bine să eviți iarba de grâu dacă ai diabet, urmează să te operezi, ești însărcinată sau vrei să ai un copil în perioada următoare
  • Consumă ceai de coada calului – una dintre cele mai folosite plante medicinale pentru a crește fluxului urinei și pentru a ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi. Poți consuma 2-3 cești de ceai pe zi. Este bine de știut că nu trebuie luat mai mult de șase săptămâni la rând și că există riscul de convulsii, probleme importante în absorbția complexului de vitamina B și potasiu. De asemenea, nu ar trebui să consumi ceai de coada calului dacă iei litiu, diuretice sau medicamente pentru inimă sau diabet. Ceaiul nu este recomandat copiilor și gravidelor 

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos este recomandat atunci când calculii renali nu pot fi eliminați prin urină (medicația relaxează mușchii uretrei pentru ca pietrele să treacă mai ușor) sau pentru a calma durerea. Uneori medicul de specialitate recomandă medicamente pentru a combate starea de greață (este bine să ceri lămuriri în privința oricăror termeni necunoscuți). 

Cum sunt tratați calculii renali de mari dimensiuni?

Dacă analizele medicale au făcut o descoperire, analizelor vor arăta prezența unor pietre de mari dimensiuni; astfel, va fi necesar să se realizeze o intervenție pentru a le trata. Aceste pietre la rinichi pot fi eliminare prin mai multe metode:

  • Ureteroscopia – o procedură recomandată atunci când calculii renali au rămas blocați în uretră. Ureteroscopia retrogradă implică introducerea unui ureteroscop (un instrument lung și subțire) pentru a ajunge la pietrele blocate. La acest nivel, pietrele pot fi extrase cu ajutorul acestui instrument sau pot fi fărâmițate în bucăți mici care pot fi eliminare prin metode naturale. Este folosită în cazul pietrelor de până la 1,5 cm în diametru. Procesul de recuperare este unul rapid (poți ieși din spital ziua următoare) iar doctorul se implică activ pe tot parcursul etapei de îngrijire
  • Litotripsia – una dintre cele mai utlizate metode de îndepărtare a calculilor renali. Folosește o tehnologie pe bază de unde de șoc care sparg pietrele în bucăți mici resturile rezultate fiind mai apoi eliminate prin urină. Deși procedura este dureroasă, pacientul nu are de suferit deoarece intervenția se realizează sub anestezie. Este folosită în cazul pietrelor cu dimensiunile mai mici de 2 cm în diametru. În general, recuperarea este una rapidă
  • Nefrolitotomia percutanată – o procedură folosită mai ales în cazul pietrelor de mari dimensiuni. Constă în introducerea unui instrument telescopic subțire în spatele pacientului. Instrumentul ajunge până la rinichi și sparge calculii renali în bucăți mici. Rezultatul este mai apoi eliminat prin urină. De obicei recuperarea este rapidă

Cum pot fi prevenite pietrele la rinichi?

De cele mai multe ori, pietrele la rinichi sunt recurente, motiv pentru care prevenția implică o combinație de schimbări ale stilului de viață și medicație recomandată de doctor. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a preveni pietrele la rinichi.

  • Consumă lichide de-a lungul zilei, în special apă. Dacă ai un risc crescut de boală ar trebui să elimini aproximativ 2,5 l de urină pe zi. Dacă ai mai avut pietre la rinichi doctorul îți va spune să măsori acest volum pentru a fi sigur că bei suficiente lichide. În cazul în care mergi regulat la sală, ar trebui să crești chiar mai mult cantitate de lichide consumate. Consultă doctorul pentru a stabili o limită superioară. 
  • Limitează alimentele bogate în oxalați – aici intră spanacul, sfecla, nucile (migdale, arahide etc), cartofii dulci, ceaiul, piperul, fructele de pădure, ciocolata, cerealele integrale și acele produse din soia.
  • Limitează consumul de sare și de proteine animale (în special carnea de pui și pește) 
  • Poți consuma alimente bogate în calciu (exceptând cazurile în care doctorul îți spune să te ferești de ele) însă evită pe cât posibilitatea de a lua suplimente de calciu 

Consumând apă de-a lungul zilei și urmând o dietă săracă în sare și oxalați acestea sunt principalele modalități de a preveni pietrele la rinichi. Dacă boala este recurentă intră în ecuație și medicația prescrisă de doctor.

Bibliografie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*