Cu mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru beneficiile sale medicinale. În vreme ce egiptenii antici îl includeau în ritualurile de înfrumusețare și de conservare a organismului, grecii și asirienii i-au recunoscut proprietățile de vindecare a rănilor și a tumorilor.
În “civilizația” albinelor, substanța este folosită încă pentru consolidarea stupului și lipirea fagurelui. Secretul produs în natură fost preluat de oameni cu același scop: protecție împotriva intrușilor – fie ei bacterii, ciuperci sau virusuri – și menținerea vitalității.
Ce este propolisul. Câteva date generale
Cum se obține tinctura de propolis
Ce afecțiuni tratează tinctura
9 beneficii ale tincturii de propolis
Contraindicații
Ce este propolisul. Câteva date generale
Propolisul este un produs apicol cu o compoziție chimică complexă, nu mai puțin de 300 de compuși naturali și:
- 50% rășină
- 30% ceară de albine
- 10% uleiuri esențiale
- 5% polen
- 5% alți compuși organici
Procesul de fabricație al propolisului ar fi imposibil de reprodus fără hărnicia albinelor. Ce se întâmplă mai exact?
Albinele colectează sevă din peste 20 de specii de arbori, în funcție de opțiunile din împrejurimi. Transportă seva la stup și îi aduc o contribuție proprie – secrețiile glandelor salivare, enzime, ceară și alți compuși biochimici. Substanța finală poartă numele de lipiciul albinelor având rol de consolidare și protecție a adăpostului.
Tinctura este un puternic leac natural, fiind una dintre cele mai populare forme în care poate fi găsit propolisul. Studiile au demonstrat că aduce nouă beneficii organismului și acționează activ împotriva unor afecțiuni interne, virusuri, bacterii și ciuperci parazite.
Propolisul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Consumul în sezonul rece întărește imunitatea și protejează organismul împotriva răcelilor și a bacteriilor.
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
Compoziție chimică
Din cei aproximativ 300 de compuși chimici din propolis, majoritatea sunt antioxidanți.
În mod specific, propolisul conține polifenolii numiți flavonoizi, o substanță produsă de anumite plante cu scopul de a se proteja. Se găsesc și în alte alimente recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante: fructe de pădure, ceai verde, legume, vin rosu.
Cum se obține tinctura de propolis
Substanța se găsește în magazinele naturiste la un preț de aproximativ 27 lei/sticluța de 50 ml sau se poate prepara la rece, în casă.
Ingrediente și materiale
- 50 grame propolis brut
- 250 ml alcool dublu rafinat cu o concentrație între 70-96º
- recipient din sticlă închisă la culoare
Mod de preparare
- Ține propolisul la frigider 24 de ore, în avans
- Mărunțește-l bine sau dă-l prin răzătoare și amestecă-l cu alcoolul în recipientul de sticlă
- Lasă amestecul la macerat într-un loc ferit de lumină timp de 14 zile
- În fiecare zi, agită recipientul de 3-4 ori
- La finalul perioadei de macerare, lasă sticla la frigider 10-12 ore, iar apoi filtrează compoziția printr-un tifon pentru a îndepărta impuritățile.
Cum arată
Produsul finit este un lichid transparent, de culoare galbenă spre maro închis și cu un miros specific plăcut. Calitatea tincturii se poate testa, punând câteva picături într-un pahar cu apă. Dacă substanța rămâne la suprafața și nu se împrăștie imediat, tinctura este bună.
Mod de administrare
În funcție de preferințe, se poate consuma în amestec cu miere de albine sau în băutura de la micul-dejun, ceai sau cafea.
Doza adecvată de propolis depinde de mai mulți factori, precum vârsta, starea de sănătate sau existența unor condiții alergice. Ca formulă de calcul simplă, se recomandă una până la trei picături/kg/corp pe zi.
Ce afecțiuni tratează
Consumul este recomandat cu precădere în sezonul rece pentru creșterea imunității, însă o serie de afecțiuni își găsesc remediul în urma unui tratament cu tinctură de propolis. Prin acestea se numără:
- hipertensiune
- inflamarea rinichilor și a ficatului
- gripă și faringită
- simptome de ulcer
- afecțiunile respiratorii
- durerile de măsele
- simptomele asociate menopauzei
- afecțiuni ale pielii
- arsuri de gradul I
- mahmureală
- durerile de stomac și paraziții intestinali
9 beneficii ale tincturii de propolis
- Are efect anti-inflamator, vindecă rănile și arsurile
Beneficiul primar pentru sănătate este efectul anti-inflamator al propolisului. Ingerat sau aplicat local, studiile au demonstrat că substanța poate ajuta persoanele care au suferit arsuri să se vindece mai repede prin accelerarea dezvoltării unor noi celule, sănătoase.
Astfel, sunt șanse ca persoanele care consumă în mod regulat tinctură de propolis să aibă mai puțină probleme cu inflamațiile din corpul, implicit mai puține boli cauzate de acestea.
- Vindecă și ameliorează herpesul
Unguentele care conțin propolis grăbesc timpului de vindecare al rănilor și reduc simptomele cauzate de virus. Cercetătorii au descoperit ca propolisul reduce numărul de viruși din organism și protejează împotriva viitoarelor erupții cutanate.
- Acționează împotriva celulelor canceroase
Administrarea tincturii poate fi o formă de terapie complementară, întrucât s-a demonstrat că reduce posibilitatea ca anumite celule să devină canceroase și împiedică celule canceroase să se multiplice.
- Combate răceala
Bunicile știu ce știu, nu degeaba țin sticluța cu tinctură lângă pliculețele de ceai. Extractul de propolis poate preveni sau scurta în mod natural răceala și ameliorează considerabil tusea și durerile în gât.
Rezultatul unui studiu arată că un grup de copii tratați cu propolis pe perioada anotimpului rece s-a confruntat cu mai puține simptome de răceală decât un grup privat de acest tratament naturist.
- Efect anti-micotic, ameliorează simptomele candidozei
Candida sau candidoza este o infecție ce afectează pielea și alte mucoase, în momentele în care imunitatea este foarte scăzută. Tinctura de propolis are acțiune antifungică în organism și are efecte asupra a 40 de tulpini diferite de ciuperci inclusiv Candida Albicans.
- Efect analgezic
Clătirea cu tinctură de propolis pe post de apă de gură, de cinci ori pe zi, timp de o săptămână, accelerează vindecarea și reduce inflamațiile după intervențiile chirurgicale la nivelul gurii. De asemenea, reduce durerile și rănile provocate de afte bucale.
- Ameliorează boli și afecțiuni ale stomacului
Administrată zilnic are efecte cicatrizante și de reglare a secrețiilor gastrice și stimularea secreției biliare. Ameliorează durerile de stomac, dar și simptomele unor afecțiunilor mai grave precum ulcer, enterite, colite și alte boli alte stomacului.
Pentru a nu agrava anumite simptome, din cauza compoziției de alcool, se administrează în fiecare dimineață, pe stomacul gol, 30 de picături de tinctură pe o felie de pâine.
- Contribuie la sănătatea aparatului respirator
În cazul afecțiunilor pulmonare, se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, cu o lingură de miere de albine și inhalații (100 de picături de tinctură la un litru de apă fierbinte).
- Utilizări în industria cosmetică
Produsele apicole sunt folosite în compoziția săpunurilor, loțiunilor și produselor cosmetice, în general. Administrată local, tinctura are efecte benefice asupra dermatitei, acneei, negilor și a altor afecțiuni ale pielii.
Tinctura de propolis are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatoare.
Contraindicații
Tinctura de propolis este un tratament sigur și benefic, atâta timp cât este administrat în dozele recomandate. Poate provoca, însă, reacții alergice la persoanele sensibile la albine sau la produsele cu origine apicolă.
Reacția alergică tipică este o erupție cutanată asemănătoare eczemelor. Prin urmare, este indicată discuția cu un medic înainte de începerea unui tratament cu propolis sau tinctură de propolis.
Precauții și avertismente speciale:
- Sarcina și alăptarea – nu există suficiente informații despre siguranța administrării propolisului în cazul unei sarcini sau a alăptării
- Astm – unii experți cred că anumite substanțe chimice din propolis ar putea agrava simptomele de astm
- Alergii – nu se recomanda administrarea în cazul alergiei la produsele secundare provenite de la albine
- Chirurgie – o anumită substanță chimică din propolis ar putea încetini coagularea sângelui. Utilizarea propolisului poate crește riscul de sângerare în timpul și după intervenția chirurgicală, prin urmare este indicată oprirea tratamentului cu propolis cu două săptămâni înainte de orice operație.
- Conține alcool – din cauza asta nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, steatoză hepatică, ciroză hepatică, gastrită hiper-acidă, ulcer gastric sau duodenal și tratamente care nu permit consumul de alcool.
În vreme ce mierea de albine este delicioasă în băuturi și deserturi, ne trebuie neglijată nici tinctura de propolis în alimentația ta recurentă. Proprietățile benefice pentru organism fac din acest supliment un remediu ce merită încercat pentru imunitate și o stare de bine.
Sursă foto: Unsplash