Produsele de protecție solară sunt folosite de mii de ani, într-o formă sau alta. În Grecia Antică, cel mai des utilizat era uleiul de măsline. Egiptenii preparau o pastă din extract de orez, iasomie și lupin. De asemenea, pasta cu oxid de zinc era populară în bazinul Mării Mediterane.
Primele produse de protecție solară create în laborator au fost inventate de chimistul francez Eugène Schueller abia în 1936; după mai bine de 40 de ani au apărut și primele produse de protecție solară rezistente la apă.
Care este rolul cosmeticelor de protecție solară?
De câte tipuri sunt radiațiile?
De câte tipuri sunt indicii UV?
Care sunt efectele negative unei expuneri excesive la soare?
Care este intervalul orar recomandat?
Care sunt principalele tipuri de produse de protecție solară?
Ce conțin produsele de protecție solară?
Ce este SPF-ul?
Reguli utile pentru un bronz uniform fără probleme de sănătate
Care este rolul cosmeticelor de protecție solară?
Produsele de protecție solară sunt esențiale dacă vrei să te bronzezi la mare vara sau la schi iarna (zăpada reflectă un procent important al razelor de soare).
Aceste cosmetice de îngrijire a pielii pot lucra, în funcție de produsul ales, pe baza unuia din două principii: crema, gelul sau spray-ul absorb radiațiile sau le reflectă, și astfel ne protejează de arsurile solare. În plus, folosirea regulată a produselor de protecție solară încetinește procesul de îmbătrânire a pielii.
Factorul de protecție solară înscris pe ambalaj se referă de fapt doar la protecția împotriva radiației UVB. Dacă se folosesc creme care au doar factor de protecție pentru UVB atunci nu se produc arsuri dar există risc de apariție a cancerului deoarece radiațiile de tip A au lungime de undă mai mare, deci și penetrabilitate mai mare, și pot determina în timp modificări celulare (cancer).Trebuie alese produse rezistente la apă, adecvate fiecărui tip de piele și de preferință să nu conțină parfumuri sau parabeni.
De câte tipuri sunt radiațiile ?
Radiațiile ultraviolete (UV) pot fi împărțite în trei categorii după lungimea de undă – cu cât lungimea de undă este mai mare cu atât aceste radiații penetrează mai ușor și modifică structura chimică a pielii.
- Radiații UVB – radiații cu lungime de undă medie; majoritatea produselor de protecție solară ne protejează doar de acestea. Aceste radiații sunt responsabile pentru apariția insolațiilor.
- Radiații UVA – sunt radiațiile cu cea mai mare lungime de undă, responsabile, pe termen lung, de cancerul de piele. Există puține produse care ne protejează de aceste radiații. Pe de altă parte, radiațiile UVA au un rol substanțial în sinteza vitaminei D.
- Radiații UVC – radiații de lungime de undă scurtă. În general, aceste radiații slabe sunt reținute de stratul de ozon al atmosferei.
De câte tipuri sunt indicii UV ?
Indicele UV este foarte important indiferent dacă stai 2-3 ore la plajă sau faci o plimbare mai lungă la pas. Acesta reprezintă nivelul radiațiilor UV de la suprafața Pământului.
Cu cât acest indice UV este mai mare, cu atât crește riscul apariției bolilor de piele și de vedere.
În mod tradițional, îți poți da seama dacă s-a ajuns la un nivel periculos uitându-te la propria umbră. Dacă acesta este mai lungă decât tine, nivelul UV este scăzut.
În zilele noastre, însă, poți verifica valoarea UV și cu ajutorul unei aplicații (gratuite) pe telefon – în general valorile cele mai mari sunt între orele 10-11 și 15-16:30.
Mai jos poți vedea o clasificare a nivelurilor indicelui UV.
- Indice UV 0-2 – risc scăzut – pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt recomandate cremele cu factor de protecție 15 și ochelari de soare
- Indice UV 3-5 – risc mediu – cremă SPF 15 (aplicată la câte 2 ore), șepci sau pălării, ochelari de soare, îmbrăcăminte ușoară din bumbac sau in în culori deschise
- Indice UV 6-7 – risc crescut – cremă SPF 20+, ochelari de soare, pălării cu boruri mari, iar expunerea să fie pusă pe pauză între orele 10 și 16
- Indice UV 8-10 – risc foarte crescut – interzis expunerii între 10 și 16, pălărie cu boruri late, haine lejere, cremă cu SPF 50 și mult timp petrecut în zone umbroase
- Indice UV 10-11 – risc extrem de crescut – nu ieși din casă – pielea se poate arde în câteva minute
Sursa foto : Pexels
Care sunt efectele negative unei expuneri excesive la soare ?
Expunerea excesivă la soare (după ora 10), chiar dacă folosești cremă cu protecție solară, poate duce la efecte deseori ireversibile – alterarea straturilor superioare ale pielii se remediază abia în ani de zile sau niciodată.
Mai jos sunt enumerate câteva efecte negative ale expunerii excesive la soare:
- insolație
- reacții alergice la radiații UV
- probleme de vedere – leziuni ale retinei, scăderea acuității vizuale, în cazurile cele mai grave pierderea parțială sau totală a vederii
- risc de apariție a cancerului de piele – expunerea prelungită la soare crește riscul cu până la 85%
- dermatite fotosensibile
- agravarea unor boli ale pielii – psoriazis, lupus, poliartrită
- cataracta – apare după o expunere îndelungă la soare
- schimbări pigmentare – pielea se poate colora excesiv sau pot apărea riduri premature – radiațiile solare excesive duc la formarea radicalilor liberi
Care este intervalul orar recomandat ?
Pentru a obține un bronz uniform și pentru a evita problemele de sănătate care apar ca urmare a unei expuneri excesive la soare, experții recomandă să evităm expunerea în intervalul orar 10-16 (sau chiar 17 în zilele caniculare când temperatura depășește 30 grade Celsius).
- este recomandat să ne expunem pielea la soare dimineața și seara, atunci când radiațiile UV sunt la intensitate moderată sau mică. De pildă, pe timpul verii, în intervalul orar 10-16, radiațiile înregistrează o intensitate sporită, de aceea este bine să evităm expunerea la soare în acest interval.
Sursa foto : Pinterest
Care sunt principalele tipuri de produse de protecție solară ?
Există o mare varietate de cosmetice de protecție solară (cremă de față sau corp, loțiune, spray, gel, ulei, spumă, multe dintre ele fiind rezistente la apă) iar alegerea unuia dintre acestea depinde de ușurința de aplicare, de nuanța și textura pielii și de cum se simte pe piele – de exemplu, unele persoane pot fi alergice la anumite ingrediente.
Contează foarte mult dacă aplici produsul de protecție solară pe corp sau pe față (pielea feței este mai subțire și mai sensibilă și are nevoie de produse specifice) dar și ce activități vrei să întreprinzi – citești o carte pe plajă? Vrei să alergi? Înoți? Mergi la ski? Aceste întrebări sunt esențiale pentru a găsi produsul de protecție solară care ți se potrivește.
De exemplu, dacă ai pielea sensibilă, alege produse cu ingrediente predominant organice, hipoalergenice, fără parabeni, uleiuri, sau parfum, bazate pe minerale precum dioxidul de titan sau oxidul de zinc, substanțe care se mențin la nivelul pielii în loc să fie absorbite.
Dacă ai pielea predispusă la acnee, va trebui să te orientezi spre creme, loțiuni și spray-uri fără ulei (pentru a evita acoperirea porilor) sau parfum, dar care să conțină avonezon si oxibenon.
Dacă, pe de altă parte, ai tenul uleios, trebuie să apelezi la creme și loțiuni pe bază de minerale, non-uleioase – produsele rezistente la soare pentru pielea uleioasă sunt pe bază de apă.
Pentru pielea uscată sunt recomandate cremele și loțiunile care au ingrediente naturale cu rol de hidratare (de exemplu glicerina și aloe vera). Evită spray-urile cu alcool – îți vor usca și mai mult tenul.
Dacă îți dorești produse de protecție solară organice printre ingrediente trebuie să se numere ierburile aromate, mineralele și extractele de fructe sau legume. Trebuie să existe mențiunea “0% substanțe chimice”.
Dacă ai un stil de viață activ, practici sport sau vrei să înoți, ar trebui să alegi cosmetice de protecție solară rezistente la apă, cu un factor de protecție cât mai ridicat. Nu uita să reaplici crema de fiecare dată când ieși din apă sau la fiecare două ore.
De asemenea, fiecare tip de produse de protecție solară are particularitățile sale, care sunt de luat în considerare înainte de alegerea cosmeticelor pentru plajă.
- Cremele – sunt ideale pentru pielea uscată – în special pentru față
- Loțiunile – sunt de preferat mai ales pentru suprafețe mari de piele. Aceste sunt ceva mai puțin uleioase decât cremele și au o textură mai delicată
- Gelurile – se potrivesc foarte bine pe păr sau pe pieptul bărbaților
- Stick – pot fi aplicate fără probleme pe pielea sensibilă din jurul ochilor. Un altfel de stick este și balsam de buze special îmbunătățit cu SPF
- Spray – folosit mai ales în cazul copiilor, spray-ul poate fi o soluție de protecție solară. Asigură-te însă că ai aplicat o cantitate suficientă (trebuie să se observe o peliculă pe piele) și că nu inhalezi vapori – sunt toxici pentru plămâni.
Ce conțin produsele de protecție solară ?
Pe lângă ingredientele care oferă hidratare (aloe vera), produsele de protecție solară includ compuși organici care absorb radiațiile ultraviolete și compuși anorganici care reflectă radiațiile (de exemplu dioxid de titan sau oxid de zinc).
Majoritatea ingredientele combinate în laborator sunt rezistente la soare și nu suferă transformări, rămânând astfel capabile să reflecte sau să absoarbă radiațiile UV. Avobenzonul, de exemplu, este inclus pe lista de ingrediente a majorității cosmeticelor de protecție solară, cu rolul de a încetini reacția dintre soare și restul ingredientelor.
Mai jos sunt principalele ingrediente conținute în produsele de protecție solară. Toate acestea sunt aprobate de Uniunea Europeană.
- Acid sulfonic fenilbenzimidazol (Ensulizol)
- Oxibenzon
- Homosalat
- Octocrilen
- Octil-metoxicinamat
- Octil-salicilat
- Sulisobenzon
- Avobenzon
- Ecamsul
- 4-metilbenziliden camfor
- Tinosorb M
- Tinosorb S
- Mexoril XL
- Uvinul T 150
- Parsol SLX
- Amiloxat
- Dioxid de titan
- Oxid de zinc.
Bio sau chimice, ingredientele se degradează în timp, perioada exactă fiind precizată prin termenele de expirare ștanțate pe ambalaj.
Sursa foto : Pinterest
Ce este SPF-ul ?
Valoarea factorului de protecție solară este trecută pe ambalajele produselor sub forma FPS (factor de protecție solară) sau SPF (sun protection factor). Dar ce este acest factor de protecție trecut cu cifre mari pe toate produsele de îngrijire pentru plajă?
Ei bine, acest factor măsoară procentul de radiații UV care ajunge la nivelul pielii și poate cauza arsuri.
De exemplu, o cremă cu SPF 20 înseamnă că 1/20 din radiații trec de ecranul protector, cu mențiunea că acestă cremă trebuie aplicată în cantitate de cel puțin 2 mg pe centimetru pătrat de piele, per total aproximativ 30 g sau 30 ml. Pentru a ajunge la aceste date s-a oferit drept exemplu un adult înalt de 163 cm, cu o greutate de 80 kg și cu o talie de 80 cm. Pentru copii, de exemplu, cantitatea este redusă cu ⅓.
Un alt exemplu elocvent este cel al unei persoane care, fără cremă protectoare, se arde în 10 minute. Prin aplicarea cremei cu SPF 15, va putea evita arderea pentru cel puțin 150 minute.
Este bine de știut că o cremă cu un factor de protecție mai ridicat nu persistă mai mult decât o loțiune cu un factor SPF mai mic. Trebuie reaplicată la două ore.
De asemenea, niciun produs nu te va proteja de toate razele UV. Pentru a evita arsurile de piele și problemele de sănătate care apar în urma prelungirii timpului petrecut la soare, este bine să respecți programul recomandat de doctori: evitarea soarelui între 10 dimineața și 16:00.
Cât de des trebuie aplicate produsele de protecție solară?
Evitarea arsurilor solare trebuie să fie obiectivul înainte de a ieși din casă. Astfel, este recomandat să aplici cremă sau spray, în strat generos, cu cel puțin 30 de minute înainte de a pleca la plajă.
Crema protectoare trebuie aplicată la fiecare două ore sau imediat ce ai ieșit din apă (chiar dacă produsul este rezistent la apă). De asemenea, este recomandat să aplici mai des crema protectoare dacă transpiri des. Folosește produse atât pentru pielea ochilor cât și pentru buze – sunt cele mai sensibile zone ale corpului.
O regulă populară pusă în aplicare din ce în ce mai des este să folosești câte o linguriță de cremă pentru fiecare regiune a corpului, o linguriță pentru față, una pentru fiecare mână și fiecare picior, și tot așa.
Reguli utile pentru un bronz uniform fără probleme de sănătate
Urmând câteva reguli de bun simț, vei evita apariția arsurilor solare și apariția ulterioară a complicațiilor.
- Examinează-ți pielea regulat – dacă ai aplicat insuficientă protecție pot apărea pete maronii pe piele sau alunițe
- Nu folosi produse expirate – acestea îți pot provoca alergii, iar ingredientele reacționează la contactul cu razele soarelui și nu te vor mai proteja
- Scade cu câteva luni termenul de valabilitate ale produselor de protecție solară dacă ai ținut ambalajul în soare
- Stai cel puțin 5-10 minute de două ori pe săptămână fără protecție solară – poate părea inexplicabil, însă o protecție solară 24/7 va limita pe termen lung (după câteva săptămâni) sinteza vitaminei D – transformarea sa în substanța utilizabilă de către corp se face doar în prezența soarelui. Poți crește timpul de expunere la 15-20 minute dacă ai pielea mai închisă la culoare
- În zilele caniculare petrece cât mai mult timp la umbră
- Aplică loțiune protectoare chiar și în zilele înnorate – radiațiile UV trec și prin nori
- Consumă cât mai multă apă și evită să consumi alcool – acesta favorizează deshidratarea și reduce din capacitatea organismului de a combate radiațiile UV
- Nu sta la plajă dacă iei medicamente care influențează sensibilitatea la UV. Aici intră anticoncepționalele, antibiotice, anti-inflamatoarele, antidepresivele, antihistaminicele, non-steroidiene (ibuprofen, ketoprofen), antidiabetice, diuretice. Dacă iei unul dintre aceste medicamente, întreabă doctorul înainte de a te expune la soare.
Expunerea pielii dimineața și după-amiaza, folosirea unei creme cu protecție solară, consumarea de lichide pe parcursul zilei precum și purtarea unei pălării te protejează de efecte nocive ale radiațiilor ultraviolete.