Metode de măsurare și evaluare a somnului. Actigrafia și polisomnografia
Cum se compară brățara de fitness cu actigraful?
Aplicabilitatea actigrafiei și a brățării de fitness. Beneficii și limite
Cum alegi brățara de fitness potrivită pentru tine?

Potrivit revistei Forbes, 70% dintre consumatori sunt interesați de gadgeturi precum brățările de fitness și ceasurile smart, iar dintre aceștia, o persoană din șase deține deja un astfel de aparat. Valoarea acestei piețe a fost estimată la patru miliarde de dolari în 2017, iar tendința ascendentă continuă la nivel global.

Pe măsură ce aceste dispozitive câștigă popularitate, funcțiile pe care le oferă devin tot mai numeroase și mai specializate. Pe lângă înregistrarea ritmului inimii și a pulsului, a numărului de pași și a distanței parcurse, monitorizarea organismului în timpul somnului este încă una din funcțiile de maxim interes oferite de aceste brățări. Citește în continuare pentru a afla cum funcționează această tehnologie și în ce fel poți beneficia de ea.

Metode de măsurare și evaluare a somnului

În momentul de față, monitorizarea somnului se realizează, în funcție de afecțiunile avute în vedere, prin două metode principale: actigrafia și polisomnografia.

I. Actigrafia

Aceasta este o metodă non-invazivă de monitorizare a perioadelor de veghe și repaus, printr-un accelerometru, pe baza mișcării și a expunerii la lumină. În principal, această tehnologie monitorizează durata somnului și este utilă pentru investigarea stărilor de oboseală generalizată, a insomniei, a somnolenței excesive sau a tulburărilor de ritm circadian, fiind folosită chiar și pentru monitorizarea pacienților cu tulburare hiperkinetică și deficit de atenție (ADHD). De asemenea, medicii recomandă folosirea unui actigraf atunci când vor să evalueze eficacitatea tratamentului prescris în cazul acestor afecțiuni.

Deși nu este 100% precisă, actigrafia poate fi primul pas pentru identificarea unor tulburări mai serioase, care să fie mai apoi investigate prin metode specializate. Această tehnologie este utilizată de obicei cu ajutorul a două tipuri de dispozitive:

  • actigraf – instrument sub forma unui ceas, care se poartă la încheietura mâinii pentru o perioadă de minimum o săptămână. Acest instrument se utilizează în principiu la recomandarea unui medic, iar datele înregistrate se transmit către un computer, pentru a fi ulterior analizate și interpretate. În cazul brandurilor mai performante, datele pot fi transmise și analizate în timp real.

link wrist band 550x550

Foto: ActiGraph

  • brățară de fitness – producătorii acestor gadgeturi au preluat aceeași tehnologie și au inclus-o în aplicațiile oferite de acest gen de produse. Astfel, actigrafia a devenit mai răspândită, mai accesibilă și interesantă pentru oricine. Aceste brățări oferă pe loc datele înregistrate, sub formă de grafice ușor de înțeles, direct pe afișajul brățării de fitness sau prin sincronizarea cu orice dispozitiv performant cu conexiune la internet.

Actigraf vs. Fitness tracker

Foto: Bodybuilding.com

Cum se compară brățara de fitness cu actigraful?

Dacă brățările de fitness au preluat tehnologia folosită de aparatele cu actigraf, totuși cum se situează acestea în comparație cu un actigraf? Sunt o copie de calitate inferioară sau oferă un plus calitativ?

  • Preț. Costul unui actigraf poate ajunge și la 1.000 de dolari deși, odată cu răspândirea acestei tehnologii, s-au pus în vânzare și variante tot mai puțin costisitoare ale acestui tip de produs. Comparativ, prețul unui fitness tracker pornește de la aproximativ 200 de lei și poate ajunge până la 2.000 de lei.
  • Modele. Din punctul de vedere al varietății modelelor oferite, brățările de fitness câștigă detașat. Datorită designului atrăgător, fie el colorat, elegant sau mai robust, pentru a corespunde tuturor gusturilor, brățara de fitness devine un accesoriu trendy. Din acest motiv, acest gen de articole a câștigat o popularitate impresionantă în ultima vreme, iar tendința ascendentă a cererii și ofertei nu pare să se oprească prea curând.

Dacă actigraful este puternic asociat cu aplicabilitatea lui medicală, o brățară de fitness promite un sentiment de apartenență la un club al oamenilor de succes – ocupați, cool, dar mereu în formă și debordând de energie.

Pinterest trackers 1Foto: Popsugar

  • Ușurință în utilizare. În cazul ambelor dispozitive, informațiile colectate sunt convertite în grafice care să indice perioadele de somn printr-o linie orizontală, iar momentele de mișcare prin vârfuri de activitate.

În cazul brățărilor de fitness, însă, aceste grafice sunt oferite printr-un design simplist, dar mai plăcut din punct de vedere vizual. În plus, la majoritatea modelelor, informația poate fi vizualizată mai rapid și mai ușor în cazul brățării de fitness decât în cazul actigrafului, datorită ecranului smart și a sincronizării cu telefonul.

  • Acuratețe. În această privință, performanța celor două tipuri de dispozitive este similară. Un studiu pe marginea acestui subiect a fost efectuat în 2017 de către Asociația Coreeană de Neuropsihiatrie. Timp de 14 zile, subiecții au purtat pe același braț atât un actigraf, cât și o brățară de fitness, iar ambele au înregistrat rezultate cu o similitudine semnificativă. Brățara de fitness a supraapreciat ușor durata perioadelor de somn, însă a avut un grad mare de acuratețe a datelor înregistrate, potrivită pentru utilizarea ca metodă alternativă la actigraf în cercetări și studii clinice, în concluzia specialiștilor.

Aplicabilitatea actigrafiei și a brățării de fitness. Beneficii și limite

În urma studiilor de specialitate, concluzia comună a specialiștilor este că actigrafia e, în general, eficientă în monitorizarea tiparelor de somn ale adulților sănătoși din acest punct de vedere. Cu cât somnul este mai întrerupt și mai slab calitativ, cu atât dispozitivele bazate pe actigrafie vor înregistra erori și își vor pierde utilitatea, din cauza faptului că această tehnologie se bazează pe mișcare pentru sintetizarea datelor.

În prezent, producătorii brățărilor de fitness fac eforturi semnificative pentru identificarea diferitelor etape ale somnului prin acest tip de aparat. Prin crearea de corelații între diferiți parametri, cum ar fi mișcarea, pulsul, ritmul cardiac și cel respirator, se încearcă obținerea de informații tot mai specializate, dar această tehnologie nu este încă la nivelul de precizie dorit.

În cazul în care aparatul nu este la încheietură în permanență, în cazul perioadelor de odihnă sau al momentelor de veghe dintre două cicluri de somn, absența mișcării este percepută automat ca o perioadă de somn. În același timp, mișcarea din timpul somnului poate fi înregistrată ca o perioadă de activitate, cum se întâmplă adesea în cazul monitorizării copiilor sau a celor care au un somn mai agitat pe parcursul nopții.

shutterstock 583772881Foto: Shutterstock/Evgeny Atamanenko

În cazul unui somn inadecvat din punct de vedere calitativ, avertizează specialiștii, este necesară investigația în detaliu prin analize și proceduri specializate. Hawley Montgomery-Downs, cercetător în acest domeniu și profesor la West Virginia University, afirmă că brățările de fitness le-ar putea da un fals sentiment de siguranță celor care suferă de probleme cronice și au un somn întrerupt, cum ar fi persoanele care suferă de apnee. Acestea, precizează cercetătorul, se pot opri din respirat pe parcursul nopții chiar și de 300 de ori, somnul lor fiind deficitar. Persoanele în cauză ar putea crede că dorm suficient, pentru că brățara de fitness nu percepe toate acele pauze din timpul somnului, iar acest lucru le-ar putea împiedica să caute ajutor de specialitate. Așadar, se recomandă ca tulburările de somn majore să fie studiate cu ajutorul polisomnografiei, pentru a monitoriza undele creierului și diferitele etape ale somnului.

Gif Sleep

II. Polisomnografia

Polisomnografia este un studiu complex al somnului, așa cum îl vedem realizat în filme, în așa numitele „sleep clinics”. Acest tip de investigație medicală se utilizează în clinici sau centre medicale de specialitate în scopul depistării tulburărilor de somn. Aceasta monitorizează calitatea somnului, având în vedere numeroase alte aspecte, în afara mișcării: activitatea electrică a creierului, ritmul cardiac și respirator, nivelul de oxigen din sânge și diferitele etape ale somnului, printre altele.

shutterstock 695951221Foto: Shutterstock/Yakobchuk Viacheslav

Polisomnografia este cea mai precisă metodă de monitorizare a somnului, însă nu este necesară decât în cazul unor afecțiuni mai grave, precum apneea, narcolepsia, somnambulismul, paralizia de somn sau diferite tulburări de comportament care pot apărea în timpul viselor și ciclurilor REM ale somnului.

Actigrafie versus polisomnografie. O cercetare desfășurată în 2012 a comparat performanța unei brățări de fitness și a unui actigraf cu indicatorii oferiți prin polisomnografie. În urma studiului, s-a înregistrat o diferență semnificativă între valorile înregistrate prin polisomnografie și cele două aparate bazate pe actigrafie. Cele din urmă au avut un grad mare de precizie în estimarea perioadelor efective de somn, dar au supraestimat durata totală a somnului, din cauza reacției întârziate în detectarea momentelor trezirii.

Însă în absența unor probleme cronice, un fitness tracker te poate ajuta să devii mai conștient despre cât de mult și cât de bine dormi și te-ar putea motiva să faci câteva schimbări în acest sens, spre mai bine. De asemenea, un mare atu oferit de acest mic dispozitiv este faptul că te poate motiva să ai mai mare grijă de tine, în general, și să faci mai multă mișcare, în special. Și știm cu toții cât de bine ne odihnim după o zi în care ne-am făcut timp pentru o oră de jogging sau de aerobic. Dormind mai bine, vei avea mai multă energie să faci mișcare și, astfel, se va crea o rutină benefică. Nici nu mai contează care a fost primul, oul sau găina, câtă vreme toate drumurile duc la o variantă de-a ta mai odihnită și mai sănătoasă.

shutterstock 507031921Foto: Shutterstock/Maridav

Cum alegi brățara de fitness potrivită pentru tine?

Publicațiile de prestigiu din domeniul tehnologiei sunt într-o cursă continuă pentru a intui tendințe și a face recomandări cu privire la noul val de fitness trackers. PC Mag a realizat un top al celor mai bune 10 dispozitive pentru anul 2018, luând în calcul câteva criterii principale, cum ar fi: costul, rezistența bateriei, tipul de display, funcția de monitorizare a ritmului cardiac și, bineînțeles, a somnului. Toți acești factori contribuie la determinarea calității unui astfel de produs și îți pot ușura procesul de selecție.

Publicația Wearable a realizat, la final de 2017, chiar o comparație detaliată între cele mai importante branduri de brățări de fitness, prin prisma abilității lor de a monitoriza somnul. Realizatorul acestei cercetări menționează că, în principiu, tehnologia utilizată în cadrul unui brand este în mare parte aceeași pentru toată gama de produse, chiar dacă în mod periodic apar noi și noi modele din aceeași gamă.

Clasamentul realizat arată astfel:

1. FitBit Alta HR

Recent, producătorii FitBit au reinventat modul în care analizează somnul, înce rcând să aprecieze nu doar cantitatea, ci și calitatea acestuia. Acesta corelează ritmul inimii și datele despre mișcare oferite de accelerometru, pentru a identifica diferitele etape ale somnului, de la cel ușor, la somnul adânc, până la etapa REM. Datorită acestei funcții suplimentare, acuratețea măsurătorilor și complexitatea analizelor oferite de FitBit se află de asemenea în topul clasamentului, în urma acestei cercetări.

2Polar A370

Mai robust și mai incomod pentru a fi purtat în pat decât brățara FitBit, acest dispozitiv se bazează exclusiv pe măsurarea mișcării pentru a cuantifica somnul. Totuși, are o bună acuratețe în privința măsurării cantitative a somnului și pune accent pe identificarea perioadelor de somn continuu, pentru a aprecia calitatea odihnei. De asemenea, ia în calcul evaluarea subiectivă a utilizatorului, dat fiind că resimțim diferit oboseala și nivelul de odihnă, și integrează această autoevaluare pentru a oferi un feedback personalizat.

3. Withings Nokia Steel HR

Un hibrid între o brățară de fitness și un smartwatch, cu un design elegant, acest dispozitiv a câștigat puncte importante la capitolul confort. Acuratețea acestuia este bună și se bazează pe înregistrarea mișcării din timpul nopții, pe care o corelează însă cu ritmul inimii și al respirației, pentru a încerca să ofere indicatori calitativi în privința etapei REM a somnului. De asemenea, un alt avantaj oferit de acest aparat constă în diversele programe de wellness incluse în aplicația Health Mate, pentru a încuraja utilizatorii să-și îmbunătățească rutina și perioadele de odihnă.

4. Garmin Vivosport

Acest aparat oferă o monitorizare destul de simplistă a somnului, analizându-l din punct de vedere cantitativ și corelându-l cu targetul utilizatorului în acest sens. Monitorizează și ritmul inimii pentru a identifica perioadele de repaus, însă nu face o corelație între acești parametri pentru a înregistra și analiza diferitele etape ale somnului. În plus, precizia acestui dispozitiv a lăsat de dorit, în opinia realizatorului acestei cercetări.

Dispunem, deci, de o mare varietate de opțiuni și oferte, în privința brățărilor de fitness puse în vânzare. Informația despre acestea este, de asemenea, bogată și la îndemâna noastră, a tuturor. Mai rămâne doar să decidem dacă un fitness tracker va aduce un plus de valoare în viața noastră și să alegem modelul care ne va ajuta să ne bucurăm de un… „Somn ușor!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*