Oricat de ciudat ti se pare, tusea este utilă organismului deoarece ajută la eliminarea infecțiilor, însă în ciuda acestui lucru, continuă să fie un lucru neplăcut, mai ales dacă îți desfășori activitatea într-un colectiv. Mai jos poți afla care sunt diferențele dintre tusea umedă și cea seacă și ce remedii naturiste ai la dispoziție pentru a reduce din intensitate sau chiar pentru a elimina acest simptom.

Tipuri de tuse
Cum poți trata naturist tusea umedă
Cum poți trata naturist tusea seacă
Cele mai bune ceaiuri pentru tuse
Cum putem preveni tusea
Cum combați tusea din timpul nopții
Când ar trebui să te adresezi doctorului?

Tipuri de tuse

În funcție de cauză, deosebim o tuse seacă care pare a pleca din gol sau tuse umedă cu mucus și secreții. Mai jos sunt câteva diferențe între cele două forme de tuse:

  • Tusea umedă – apare în momentul acumulării unei cantități de mucus în căile aeriene și în plămâni. Tușești pentru a elimina aceste fluide din organism astfel că expectorațiile sunt absolut normale. De asemenea, pe termen lung frânează respirația și provoacă starea de răgușeală. Pentru multă lume tusea umedă este mult mai neplăcută decât cea seacă
  • Tusea seacă – un tip de tuse fără eliminare de mucus. Ai o senzație de mâncărime pe gât care poate fi cauzată de răceală, gripă, astm (mai ales la copii) sau un stimul permanent; de exemplu, expunerea la fum de țigară sau alte substanțe iritante (fragmente alimentare, gaze iritante, produse inflamatoare), medicamentele pentru hipertensiune sau cancer și unele antibiotice. Corpul reacționează prin tuse, aceasta acutizându-se la intervale regulate, dimineața devreme, atunci când te afli într-o cameră uscată și caldă sau noaptea

Mai există și o formă intermediară între cele două, tusea mixtă (o combinație între tusea seacă și cea umedă), care apare ca urmare a unui tratament incomplet sau dacă organismul este pe cale de vindecare. Dacă nu este tratată la timp, tusea ajunge să dureze aproape patru săptămâni și poate cauza complicații (vărsături, insomnie, rupturi ale unor țesuturi). Din acest motiv, este bine să apelezi la o formă de tratament de la primele semne ale tusei până nu se transformă într-o problemă respiratorie gravă. 

Cum poți trata naturist tusea umedă?

Remediile naturiste reprezintă de multe ori prima destinație dacă ai tuse. Sunt eficiente și nu au efecte adverse majore. În cazul tusei umede există mai multe modalități naturiste de tratare a problemei. Mai jos sunt cele mai eficiente dintre acestea:

Miere

Mierea este folosită în mod tradițional pentru a calma problemele gâtului. Potrivit unui studiu, mierea are efecte asemănătoare dextrometorfanului, un medicament tipic pentru tuse umedă. Pentru a potența efectul mierii amestecă două lingurițe cu un ceai medicinal de mentă și cu câteva picături de suc de lămâie. Mierea calmează gâtul iritat de tuse iar sucul de lămâie ajută la decongestionare. 

Probiotice

Probioticele sunt microorganisme cunoscute mai ales datorită abilității de a echilibra flora intestinală. Mai mult, aceste celule susțin inclusiv sistemul imunitar, iar studiile au arătat că prezența Lactobacillus reduce riscul de răceală și atenuează simptomele în cazul alergiilor, două probleme însoțite frecvent de tuse. Pentru a evita efectele negative (lactatele pot stimula formarea mucusului) este bine să apelezi la un supliment pe bază de Lactobacillus de la farmacia naturistă. 

Bromelaină

Bromelaina este o enzimă prezentă în ananas care are efecte benefice asupra tusei umede persistente. Există studii care arată că această substanță reduce frecvența tusei și moaie mucusul din gât. Mai mult, consumul de ananas reduce inclusiv tusea pe fond de alergii. Pentru a beneficia de efecte consumă o felie de ananas de trei ori pe zi sau bea 100 ml de suc de ananas proaspăt de trei ori pe zi. Ai grijă totuși deoarece bromelaina nu trebuie consumată dacă iei medicamente care subțiază sângele sau antibiotice. 

Mentă peppermint (Mentha piperita)

Mentolul calmează gâtul afectat de tuse și are rol decongestionant, ajutând la reducerea mucusului. Bea două cești de ceai de mentă de două ori pe zi, inhalează vapori după prepararea ceaiului sau prepară și inspiră baie de vapori preparată din ulei esențial (3-4 picături de ulei de mentă la fiecare 150 ml de apă fierbinte). Pune-ți un prosop pe cap și respiră adânc vapori îmbogățiți cu mentă.

Semințe de in

Semințele de in calmează durerea de gât în mod natural, reduce disconfortul de la nivelul plămânilor și în câteva zile elimină tusea. Pune două linguri de semințe de in într-o ceașcă de apă fierbinte și lasă să stea pentru 10 minute. Adaugă apoi 2 linguri de miere și două de suc de lămâie și consumă câte o linguriță din acest amestec de trei ori pe zi.  

Piper negru

În medicina tradițională chineză, piperul este unul dintre cele mai bune remedii împotriva tusei umede. La bază stă efectul său asupra organismului. Piperul stimulează circulația iar mierea adăugată pentru a reduce din gustul neplăcut are un ușor efect antibiotic. Pentru a prepara ceaiul este suficient o linguriță de piper negru cu două linguri de miere la o cană de apă fierbinte. Acoperă și lasă pentru 15 minute. Strecoară și consumă cald.

Migdale

În mod tradițional, migdalele tratează problemele pulmonare, fiind benefice inclusiv în calmarea tusei umede. Amestecă fulgi de migdale (sau taie migdale în bucăți cât mai mici) cu un pahar de suc de portocale proaspăt și bea imediat după preparare. 

Nalbă albă

Nalba albă este folosită de sute de ani pentru a trata durerile de gât și pentru a suprima tusea. Nu există studii care să confirme tratamentele din bătrâni însă ceaiul sau capsulele nu au efecte secundare (nu trebuie, totuși, consumate de copii). 

Cimbru

Potrivit studiilor, extractul de cimbru ajută la combaterea tusei și reduce simptomele bronșitei. Frunzele conțin flavonoizi care relaxează mușchii gâtului implicați în expectorație. Poți prepara ceai de cimbru acasă prin amestecarea a două lingurițe de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Acoperă cu o farfurioară, lasă pentru 10 minute apoi strecoară și bea. 

Lichide la temperatura camerei

Hidratarea este esențială dacă tusea este un simptom al răcelii sau gripei. Potrivit studiilor, consumul de lichide (apă sau ceai) la temperatura camerei reduce tusea și strănutul și calmează gâtul iritat.  

Gargară cu apă sărată

Acest remediu simplu ajută la reducerea mucusului din gât și diminuează nevoia de a tuși. Amestecă jumătate de linguriță de sare cu un pahar de apă călduță până la dizolvare și fă gargară. Lasă lichidul să stea câteva secunde pe zona posterioară a gurii apoi elimină și clătește gura cu apă curată. Repetă de câteva ori pe zi. Este bine să nu folosești acest tratament în cazul copiilor mici deoarece riști să înghită apa salină. 

Cum poți trata naturist tusea seacă?

În lipsa mucusului, tratamentele pentru înlăturarea tusei uscate constau mai ales în calmarea gâtului și curățarea căilor respiratorii iar tratamentele naturiste nu presupun riscuri semnificative. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare metode de ameliorare rapidă a tusei seci.

Umidificator

Poți apela la un umidificator pentru a limita respirația aerului uscat. Acest lucru poate ajuta mai ales pe timpul nopții atunci când gâtul se usucă (gâtul uscat crește riscul de iritații, inflamații și tuse seacă). Asigură-te totuși că umidificatorul se oprește după terminarea apei. 

Ghimbir

Ghimbirul ajută la calmarea tusei uscate asociate răcelii și alergiilor și are un ușor rol anti-inflamator. Potrivit unui studiu publicat în 2013, compușii cu rol anti-inflamator din ghimbir relaxează mușchii gâtului și reduc tusea. Amestecă 30-40 g de ghimbir proaspăt (este mult mai potent decât frunzele uscate) cu o cană de apă fierbinte. Lasă să stea pentru 10 minute apoi adaugă o linguriță de miere și câteva picături de suc de lămâie și bea. Rezultatele apar încă din prima zi de folosire. 

Sirop de tuse naturist

Pentru varietate poți alterna ceaiurile de plante cu siropul de tuse pe bază de miere, lămâie, eucalipt, cimbru, mentă sau salvie. 

Masaj

Potrivit unui studiu, masajul poate fi eficient în tratarea tusei pe fond de astm. Terapiile prin masaj îmbunătățesc funcțiile pulmonare, curăță căile aeriene și calmează gâtul inflamat. 

Ciocolată

Dacă mănânci regulat ciocolată și produse care conțin cacao ai șanse mai mari de a te scăpa de problema tusei. Studiile au arătat că teobromina din boabele de cacao ajută la combaterea tusei seci fără a avea efecte adverse. Teobromina blochează activitatea nervului din creier responsabil cu refluxul tusei. 

Extract de mușcată

Cercetătorii au arătat că extractul de mușcată ajută la reducerea tusei și tratarea răcelii și a bronșitei. Adaugă 1-3 picături de ulei esențial în difuzor/umidificator și te vei putea bucura de efectele benefice. Ai grijă totuși deoarece există un risc de alergie la mușcată. 

Pudră de turmeric

Turmericul are rol antiviral, antibacterian și anti-inflamator. Pentru a reduce din tuse amestecă în părți egale pudră de turmeric și semințe de chimen și pune-le la fiert cu patru căni de apă. Lasă la fiert până la evaporarea a jumătate din lichid. Adaugă o linguriță de miere și consumă imediat după preparare. 

Usturoi

Similar turmericului, usturoiul are efecte antivirale, antiinflamatoare și antibacteriene. Poți consuma zilnic usturoi sau poți prepara ceai din frunze de usturoi. Adaugă 2-3 frunze la o cană de ceai iar în momentul fierberii pune un vârf de măghiran. Alternativ, poți prepara sirop de tuse prin amestecarea unui cățel de usturoi pisat, cu 1-2 picături de ulei de cuișoare și o lingură de miere. Ia câte o linguriță din acest preparat de trei ori pe zi. 

Sirop de ridiche neagră

Siropul de ridiche neagră are rol antimicrobial și întărește sistemul imunitar, fiind eficient în tratarea tusei seci și cronice la copii și adulți. Pentru a prepara acest sirop ai nevoie de o ridiche mare (de circa 300-400 g) și de miere (dacă ai alergie la miere poți folosi și zahăr). Spală foarte bine ridichea și las-o la uscat. După uscare așeaz-o pe masă și taie partea superioară sub formă de capac. Scobește în interior până la o adâncime de circa 2 cm. Pune două linguri de miere sau patru linguri de zahăr în această scobitură, pune capacul de mai devreme și lasă peste noapte. Peste noapte se formează un sirop dulceag terapeutic care se administrează o linguriță de 4-5 ori la copii și o lingură de 4-5 ori pe zi în cazul adulților, înainte de masă. O altă soluție presupune să pui într-un vas straturi alternative de ridiche și miere, să lași peste noapte și să consumi lichidul format zilele următoare. 

Limonadă caldă

Lămâia conține vitamina C, calmează durerea de gât și ajută la eliminarea toxinelor. Adaugă sucul de la o lămâie într-o cană, pune o lingură de miere și toarnă apă fierbinte. Bea acest lichid imediat după preparare. 

Ulei de oregano

Uleiul de oregano are proprietăți expectorante dovedite, rol antiseptic și de 42 ori mai mulți antioxidanți decât mărul, în sezonul rece fiind de folos în prevenirea răcelii, a nasului înfundat și a altor afecțiuni respiratorii. Dacă ai tuse seacă, se recomandă să iei 2-3 picături de două ori pe zi. Alternativ, poți apela la o infuzie de ulei de oregano. Tot ce ai de făcut este să fierbi un vas cu apă, să pui 3-4 picături de ulei de oregano și să respiri vaporii. 

Hrean cu miere

Hreanul conține vitamina C, ulei volatil, vitamine și minerale și substanțe cu rol detoxifiant. Mai mult, calmează durerile și are rol expectorant. În mod ideal trebuie să fie consumat când încă este proaspăt sau scos de la congelator. Hreanul stimulează circulația și ajută la reducerea infecțiilor. Pentru a calma tusea este bine să amesteci o rădăcină de hrean dată pe răzătoare cu o lingură de miere. Consumă câte o linguriță din acest preparat de 3-4 ori pe zi. 

Pătlagina 

Pătlagina are rol antitusiv, proprietăți antibiotice și este expectorantă, fiind recomandată în majoritatea problemelor respiratorii. Pentru a prepara siropul anti-tuse este nevoie de 50 g de pătlagină peste care se pune 500 ml de apă fierbinte. Lasă pentru 10 minute apoi strecoară lichidul. Adaugă 1-2 linguri de miere polifloră, se amestecă bine și se depozitează într-o sticlă închisă la culoare. Se administrează 2-3 lingurițe zilnic cu 30 minute înainte de masă. 

Muguri de pin

Conținutul bogat de minerale, rășini și componente amare face din mugurii de pin unul dintre cele mai eficiente preparare antitusive. Amestecă într-un vas de lut muguri de pin și miere polifloră (la două linguri de muguri de pin o lingură de miere). Vasul se lasă într-o debara timp de 40 zile. După această perioadă, lichidul se strecoară și siropul se depozitează în sticle închise la culoare într-o zonă răcoroasă ferită de umiditate (de exemplu, în debara). Se administrează 4 linguri pe zi pe o perioadă de două luni. 

Ciuboțica cucului 

Ciuboțica cucului are proprietăți expectorante, fluidizează secrețiile și ajută la vindecarea răcelii prin conținutul mare de substanțe nutritive (vitamina C, calciu și potasiu). Pentru prepararea siropului amestecă o rădăcină de ciuboțica cucului la râșnița de cafea și pune într-un borcan (trebuie să reprezinte ⅓ din conținut restul fiind completat de miere polifloră). Amestecă zilnic timp de patru săptămâni apoi pune borcanul la frigider. Se administrează 2 linguri de 2-3 ori pe zi.  

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei ajută la reducerea inflamațiilor căilor respiratorii, ajută la tratarea răceli și gripei și calmează cazurile de tuse și ajută la eliminarea secrețiilor bronșice. Pune o linguriță de flori de tei la 250 ml de apă fierbinte. Pentru îndulcire adaugă o linguriță de miere. Bea 2-3 căni pe zi. 

Oțetul de mere

Acidul acetic din oțetul de mere stimulează circulația sângelui și susține imunitatea. Pentru a combate tusea poți face inhalații de oțet. Fierbe o oală încăpătoare cu apă și adaugă 2-3 linguri de oțet de mere și stai cu fața deasupra vasului inhalând vaporii. Dacă te confrunți cu o tuse iritantă fă gargară un amestec de oțet de mere și miere (1:1). 

Banane

Un alt remediu sănătos la tuse reprezintă bananele. Preferat deopotrivă de copii și adulți tratamentul presupune amestecul a două banane pisate cu două linguri de zahăr și 400 ml de apă fierbinte. Lasă totul să stea pentru 30 minute. Se administrează câte 100 ml de patru ori pe zi imediat după încălzire. 

Scorțișoară

Scorțișoara are rol antimicrobian, reduce inflamațiile și combate febra. Pentru tuse, pune o linguriță de scorțișoară și două cuișoare într-o cană cu 250 ml de apă fierbinte. Lasă timp de 20 minute, strecoară ceaiul și adaugă lămâie și miere după gust. Se consumă 1-3 căni pe zi. 

Morcovii

Morcovii sunt încărcați de substanțe nutritive (vitamina C, caroteni, aminoacizi, complexul de B-uri, calciu și fier). Mai mult, morcovul stimulează activitatea sistemului imunitar și tratează cu succes tusea, bronșita și alte afecțiuni respiratorii. Pentru un tratament anti-tuse, pune 500 g de morcovi la fiert în puțină apă. După ce se moaie, scoate morcovii (dar nu arunca apa) și pasează-i. După ce apa de la fiert se mai răcește puțin adaugă trei linguri de miere și amestecă apa cu piureul de morcovi. Pune preparatul într-o borcan etanș la frigider și consumă trei linguri pe zi. Rezultatele apar după 1-2 zile. 

Propolis

Propolisul are rol antibacterian și ajută la refacerea țesuturilor inflamate fiind un remediu recunoscut pentru tuse. Pentru a prepara tinctura este recomandat să pui într-un borcan 15 linguri rase de propolis și două pahare de alcool alimentar. Lasă la macerat două săptămâni, timp în care trebuie să agiți borcanul zilnic. După această perioadă, lichidul se strecoară iar rezultatul se păstrează în sticle închise la culoare. Se administrează 50 picături de patru ori pe zi fie pe felia de pâine fie amestecate cu puțină miere. 

Sirop de stafide 

Pisează 100 g de stafide amestecate cu 100 g de zahăr. Fierbe acest amestec până la formarea unui sirop. Ia câte o lingură de sirop înainte de culcare până îți trece tusea. 

Vinul de ceapă 

Vinul de ceapă are rol antiseptic, analgezic și antibiotic, reducând bacteriile și calmând tusea. Curăță și dă pe răzătoare cinci cepe. Adaugă un litru de vin alb și 100 g de miere de calitate. Lasă la macerat opt zile apoi strecoară. Se administrează 50 ml de trei ori pe zi cu 30 minute înainte de masă. 

Ceai de nuci 

Ceaiul din coji de nuci întărește sistemul imunitar, tratează tusea și senzația de durere în gât și îți oferă energie. Pune la fiert trei căni de apă. Adaugă cojile de la cinci nuci în apă și lasă-le la fiert timp de 10 minute. Se strecoară și se bea călduț și neîndulcit. Dacă nu îți place gustul poți adăuga o linguriță de miere. 

Cele mai bune ceaiuri pentru tuse

Ceaiul reprezintă unul dintre cele mai la îndemână remedii pentru a combate tusea. Acesta calmează durerea și hidratează organismul ajutând astfel la eliminarea infecției. Mai jos sunt principalele ceaiuri care combat tusea:

  • Ceai de lemn dulce

Are un gust amar cu nuanțe ușor sărate iar studiile au arătat că are rol antiviral și antimicrobial, blocând răspândirea patogenilor și calmând accesele puternice de tuse. Pune două lingurițe de rădăcină de lemn dulce în două căni de apă fierbinte. Lasă pentru 10 minute apoi strecoară. Dacă aroma este prea puternică poți adăuga suc de lămâie sau miere. O alternativă este reprezentată de gargara cu ceai de lemn dulce (după ce s-a mai răcit). 

  • Ceai de ghimbir

Indiferent dacă suferi de tuse productivă sau seacă ghimbirul îți poate deveni un aliat. Rădăcina de ghimbir are proprietăți antiinflamatoare iar componentele picante ajută la deschiderea căilor aeriene din piept și gât. Pune la fiert o cană de apă. După fierbere adaugă peste o bucată de 2 cm de ghimbir sau peste 2 lingurițe de rădăcină uscată. Lasă pentru 5 minute apoi strecoară. Este recomandat mai ales în cazul celor care nu urmează tratamente medicale. 

  • Ceai de cimbru

Ceaiul de cimbru reprezintă unul dintre cele mai bune modalități de a combate tusea și congestia. Potrivit unui studiu german, ceaiul de cimbru ajută la tratarea bronșitei acute marcate de tuse productivă. Pune într-o cană 2-3 lingurițe de cimbru peste care adaugă apă fierbinte. Lasă pentru 10 minute apoi strecoară lichidul și bea-l cu înghițituri mici. 

  • Ceai de mușețel

Ceaiu de mușețel este faimos pentru rolul său antiinflamator. Mușețelul tratează răceala (tusea fiind una dintre cele mai frecvente simptome) și calmează gâtul inflamat. Prepară ceai de mușețel din flori proaspete sau uscate. Adaugă o linguriță de mușețel la o cană de apă fierbinte. Lasă pentru 10 minute apoi strecoară. Pentru un plus de gust adaugă suc de lămâie și miere. 

  • Ceai de hibiscus

Ceaiul de hibiscus are un gust ușor dulceag asemănător merișoarelor. Conțin cantități mari de vitamina C și ajută la tratarea tusei și a răcelii. Adaugă două lingurițe de hibiscus uscat la o cană de apă fierbinte. Lasă pentru 10 minute apoi strecoară. Consumă imediat după preparare iar dacă gustul ți se pare prea puternic adaugă o linguriță de miere. 

  • Ceai de echinaceea

Echinaceea este una dintre cele mai populare remedii naturiste pentru infecțiile tractului respiratori iar potrivit unui studiu ajută la reducerea duratei și a severității tusei. Adaugă o linguriță de echinaceea uscată la o cană de apă. Lasă pentru 15 minute, strecoară și consumă neîndulcit. Este indicat doar dacă nu urmezi tratament medical pentru boli de inimă, ficat sau afecțiuni ale sistemului imunitar. 

  • Ceai de ulm roșu

Rădăcina de ulm roșu este folosită de sute de ani pentru a trata tusea. Ulmul roșu conține mucilagiu, o substanță cu textură de gel care contribuie la lubrifierea iritațiilor gâtului și calmarea durerii. Pune o linguriță de scoarță de ulm roșu la o cană de apă fierbinte. Lasă să stea pentru trei minute apoi strecoară și consumă. 

Cum putem preveni tusea

Răceala nu poate fi prevenită întotdeauna, la fel și tusea. Tot ceea ce putem face este să reducem riscul de apariției a acestor probleme. Mai jos sunt câteva recomandări în acest sens.

  • Bea cel puțin 2 l de apă pe zi
  • Nu fuma și evită fumul pasiv
  • Evită să inhalezi praf, parfum sau gaze de eșapament
  • Evită contactul cu persoane care au răceală sau gripă – diferența principală dintre ele este durata; gripa durează 5-7 zile în timp ce răceala durează până la 10 zile. Mai mult, răceala și tusea sunt cauzate de rinovirusuri în timp ce gripa este provocată de virusul gripal
  • Spală-te pe mâini regulat pentru a preveni răspândirea bacteriilor
  • Dacă un membru al familiei este răcit, șterge regulat suprafețele de la bucătărie și baie cu un dezinfectant și spală mai des lenjeria de pat, prosoapele și eventual jucăriile de pluș ale copiilor
  • Redu stresul – acumularea stresului slăbește sistemului imunitar și îl face mai susceptibil la infecții
  • Adoptă o dietă echilibrată bazată pe fructe, legume, carne slabă, lactate, nuci și semințe
  • Pe durata sezonului rece sunt recomandate suplimentele cu zinc, vitamina C și probiotice pentru a-ți întări sistemul imunitar
  • Asigură un număr de ore suficiente pentru refacerea organismului (mai ales în rândul copiilor)

Cum combați tusea din timpul nopții

De cele mai multe ori, tusea din timpul nopții poate fi combătută prin măsuri naturale sau naturiste. Mai jos sunt câteva sugestii pentru a elimina tusea din timpul nopții:

  • Înainte de culcare suge dropsuri mentolate. Acestea lubrifică gâtul iar efectul răcoros calmează iritațiile
  • Instalează un umidificator – un astfel de aparat aduce umiditate în aer. Pe timpul nopții organismul produce o cantitate inferioară de salivă iar gâtul este mai uscat decât în timpul zilei. Drept urmare, devine mai sensibil la unele substanțe iritante prezente în aer, declanșând tusea. Pentru a combate acest efect pornește umidificatorul cu o oră înainte de culcare
  • Sprijină-te pe mai multe perne – dacă tusea îți afectează somnul s-ar putea să fie necesar să îți schimbi poziția de somn. Prezența mucusului poate declanșa tusea însă dacă te sprijini la un unghi de 45 grade vei reduce considerabil riscul de tuse
  • Evită iritanții – praful, resturile de la animale sau polenul pot fi prezente în casă 24/7. Dacă cineva din casă fumează sau folosește lemne pentru încălzire, este bine să ții ușa de la dormitor închisă pentru a preveni pătrunderea vaporilor. Instalează un filtru HEPA și menține ordinea și curățenia. Poți apela inclusiv la lenjerie de pat antialergică
  • Consumă miere – aceasta ajută la hidratare și calmează eventualele accese de tuse. Pune 1-2 lingurițe de miere într-unul dintre ceaiurile medicinale preferate și consumă înainte de culcare
  • Dacă te confrunți cu reflux gastric este recomandat să ții boala sub control pentru a limita tuse nocturnă. Evită alimentele care declanșează refluxul gastric, nu te așeza în pat pentru cel puțin 2,5 ore după masă și stai pe cel puțin două perne atunci când ești în pat

Când ar trebui să te adresezi doctorului?

Dacă formele naturiste de mai sus nu dau rezultate sau dacă simptomele par a se agrava recomandarea este să te adresezi unui medic specialist pentru analize suplimentare (acestea depistează cauza tusei cronice) necesare pentru a stabili un diagnostic . Mai jos sunt câteva simptome care ar trebui să te convingă că drumul la medic este iminent:

  • tușești cu sânge
  • ești deshidratată
  • ai febră mai mare de 38 grade Celsius mai mult de 24 ore
  • ai o stare generală proastă care pare a se agrava
  • ai probleme respiratorii
  • suferi de o boală cronică sau ai peste 65 ani

Tusea poate fi un simptom al răcelii, al unei alergii sau a unei alte infecții. În lipsa unor simptome grave sau a unor complicații, remediile naturiste îți pot veni în ajutor fie că e vorba de tuse umedă sau seacă. 

Sursa foto: Pexels

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*