Căpușele există de mai bine de 90 milioane de ani, iar astăzi acoperă întregul glob cu peste 850 de specii. La noi în țară există aproximativ 25 de tipuri de căpușe, cea mai întâlnită fiind Ixodes ricinus, o specie care transmite boli infecțioase grave (din totalul căpușelor doar 10% au capacitatea de a transmite boli infecțioase), precum Lyme și babesioză. În general, dimensiunea lor variază de la o gămălie de ac la mărimea unei radiere de creion și sunt recunoscute mai ales datorită culorii, care variază de la maro la roșu-maro și negru. Căpușele trăiesc pe seamgazdei, hrănindu-se cu sângele acesteia și apoi eliberând deșeuri toxice. 

Ce boli sunt transmise prin căpușe?
Care sunt primele semne ale unei mușcături de căpușă?
Ce trebuie să faci atunci când vezi că ai fost mușcat de căpușă?
Cum te protejezi de căpușe?
Bibliografie

Ce boli sunt transmise prin căpușe?

Înțepătura de căpușă este periculoasă dacă insecta rămâne atașată de corp pentru cel puțin 15 ore. Cum înțepătura este nedureroasă, iar căpușa este de mici dimensiuni, este dificil de observat o înțepătură (mai jos poți vedea principalii factori de risc care cresc șansele de a fi înțepat). 

Dacă insecta a subzistat pe seama gazdei umane pentru mai mult de 15 ore, există un risc de transmitere a mai multor tipuri de afecțiuni (infecțiile se transmit destul de repede motiv pentru care este bine fii atentă la apariția simptomelor) precum boala Lyme, encefalită de căpușe și Babesioză (mai ales la animale). 

  • Boala Lyme – se transmite prin înțepătura unei căpușe de dimensiunea unui bob de mac fapt care le face aproape imposibil de detectat până nu se hrănesc generos din nutrienții corpului gazdei. În cazul acestei boli, perioada de contaminare este de 36-48 ore de la pătrunderea în piele iar persoanele cele mai apropiate au riscul cel mai ridicat de infectare. După circa o zi în care căpușa s-a hrănit poate fi mai ușor de observat (își mărește dimensiunea). Extracția căpușei este obligatorie pentru a evita apariția bolii. Principalul simptom este durerea de cap însă boala se manifestă și prin febră, oboseală și o erupție cutanată la locul înțepăturii (aceasta apare la 3-30 zile de la înțepătură – până atunci starea generală va fi una bună) și care începe să se răspândească la câteva zile de la apariție. În Europa există mai multe tulpini infecțioase care provoacă boala Lyme, cele mai importante din această categorie fiind valaisiana, bavariensis și spielmanii. 
  • Encefalita de căpușe – o infecție manifestată prin oboseală, dureri de cap și senzația de greață (simptomele apar la circa patru săptămâni de la înțepătură). Lăsată netratată, această encefalită duce la o formă de meningită care necesită internarea. Nu există un tratament și pot apărea simptome la nivelul sistemului nervos. Din fericire, afecțiunea poate fi prevenită prin vaccinarea FSME-IMMUN.
  • Babesioza – o boala transmisă prin înțepătură (cauza bolii este bacteria Borrelia burgdorferi) de căpușe mai ales animalelor (în cazuri rare, apare și la om). Simptome precum lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate, febră, afecțiuni ale sistemului nervos (aceste simptome au o durată de la câteva luni la câțiva ani) și umflarea abdomenului apar după circa două săptămâni și afectează majoritatea cazurilor de babesioză la oameni. Nu există un vaccin, dar boala poate fi tratată cu antibiotice
  • Febra hemoragică de Crimeea-Congo – se transmite prin mușcătura de căpușă dar și prin contactul cu animale infectate sau consumul de lapte nepasteurizat. Transmiterea de la o persoană infectată la una sănătoasă se face în maxim 48 ore. Simptomele includ febră, durere musculară și senzație de mâncărime. Lăsată netratată febra de Crimeea-Congo poate duce la infectarea urechii și chiar pierderea auzului, căderea părului și pierderi de memorie (unele studii menționează că pacienții au dezvoltat infecții ce au necesitat transfuzii sanguine). Poți preveni infecția prin evitarea factorilor de risc sau prin vaccinare preventivă (de exemplu, înainte de a merge în camping). 

Care sunt primele semne ale unei mușcături de căpușă?

În primul rând, mușcătura de căpușă nu este dureroasă, iar cum insecta are dimensiuni minuscule este și foarte dificil de observat (adesea, înțepăturile minuscule apar pe scalp sau axilă). Mai jos sunt câteva simptome generale ale unei mușcături de căpușă:

  • senzația de mâncărime
  • un punct roșu de mici dimensiuni în locul înțepăturii (în unele cazuri roșeața se întinde pe 2-3 cm)
  • o pată roșie de formă rotundă – dacă se întinde pe mai mult de 10 cm din piele este vorba de boala Lyme (o posibilă dezvoltare a bolii se manifestă prin dureri musculare și lipsă de energie)

Majoritatea afecțiunilor asociate înțepăturii de căpușă sunt însoțite și de alte simptome precum frisoane, senzație de oboseală, dureri articulare și de cap. Lăsate netratate, afecțiunile transmise de către căpușe pot da peste cap programul zilnic al pacientului. 

Ce trebuie să faci atunci când vezi că ai fost mușcat de căpușă?

De cele mai multe ori, atunci când observi o căpușă (și acest lucru nu se întâmplă mereu) aceasta a înțepat gazda pentru a extrage nutrienții din organism (în schimb, îți oferă bacterii din corpul ei care ajung să te îmbolnăvească) deci nu poate fi extrasă cu ajutorul degetelor. Evită să apelezi la căldură, flacăra unei brichete sau vaselină pentru a o scoate. 

Cea mai bună soluție este folosirea unor unelte de prins (de exemplu, o pensetă fină sau un dispozitiv special pentru extracția căpușelor). Este indicat să acorzi atenție sporită, altfel riști să prinzi doar o parte a căpușei, restul rămânând în piele. Prinde lent căpușa de cap (deoarece dacă o prinzi de corp riști să eliberezi și mai multe bacterii din organismul insectei), cea mai apropiată zonă de piele, extrage-o și apoi dezinfectează zona cu spirt. Poți chiar aplica o compresă cu gheață timp de 15 minute (reaplicarea se face la circa șase ore distanță). Astfel, vei reduce riscul de inflamare a pielii și răspândire a infecției în întregul organism. 

După îndepărtarea căpușei o poți pune într-un borcan pentru a o duce la medic. Acesta din urmă te va ruga să oferi detalii cu privire la momentul înțepăturii și când ai observat primele simptome. În urma realizării unui set complet de analize, doctorul îți va spune dacă există vreun risc de infecție cu Lyme (testul ELISA este de un real folos în diagnosticarea bolii) și îți va oferi detalii cu privire la ce să te aștepți în următoarele zile dacă este vorba de alte infecții. Dacă observi o modificare a zonei de contact cu insecta este bine să anunți medicul (recomandarea doctorului este să realizezi o serie de analize pentru a descoperi despre ce este vorba).

În cazul în care nu poți îndepărta căpușa acasă și pentru a limita dezvoltarea căpușei în organism, poți merge la un specialist în boli infecțioase (acesta se va ocupa de recoltare). Acesta va folosi echipamente medicale septice pentru a extrage insecta iar după primirea rezultatelor analizelor îți va recomanda o serie de medicamente importante pentru a ține sub control simptomele; de exemplu, o cremă pe bază de antibiotice sau antihistaminice sau un spray anestezic pe bază de benzocaină pentru a combate eventualele iritații și pentru a preveni apariția unor alte probleme de sănătate. Dacă este cazul, diagnosticul pentru Lyme sau alte boli va fi pus în urma analizei resturilor de căpușă extrase. Dacă analizele indică boala Lyme, doctorul va stabili un diagnostic și îți va recomanda un tratament medical specific pentru a ține boala în frâu. Procesul de recuperare este unul de durată iar dacă nu ai observat înțepătura din timp este posibil să fie nevoie să urmezi tratamentul întreaga viață.

Cum te protejezi de căpușe?

Cea mai bună modalitate de a evita înțepăturile căpușelor este să eviți zonele în care trăiesc (cele mai frecvente zone cu căpușe sunt pădurile și locurile cu iarbă înaltă). Mai jos alte câteva sfaturi pentru a evita înțepăturile de căpușă precum și câteva metode de prevenire:

  • Îmbracă-te bine – atunci când mergi în pădure sau la picnic/grătar/în camping poartă pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi și pălărie/șapcă. Mergi mai ales pe zonele pietruite și evită să petreci mult timp în apropierea pâlcurilor cu iarbă (riscul de înțepare este mai mare în zonele cu iarba înaltă). Aceast lucru este cea mai la îndemână modalitate pentru prevenirea înțepăturilor de căpușe. Dacă ieși cu câinele, ține-l în lesă și departe de zonele ierboase
  • Apelează la sprayuri insecticide sau la creme speciale – aplică aceste produse pe pielea expusă cu excepția palmelor, a ochilor și a gurii
  • Dacă știi că ai căpușe în curte/grădină îndepărtează frunzele uscate și așază lemnele (dacă există) în zone uscate sub razele soarelui pentru a descuraja accesul paraziților
  • Verifică cu atenție pielea expusă după fiecare drum în parc/picnic/grătar (căpușele pot avea dimensiunea unui ac iar primul semn este un punct negru). Dacă există căpușe pe piele încă neatașate, o soluție este să faci duș imediat ce ai venit de la iarbă verde
  • Dacă totuși vrei să mergi la pădure/grătar, aplică înainte o soluție pe bază de permetrin pe haine (mai ales pe bocanci, pantaloni, șosete și corturi, atunci când mergi în camping)
  • Dacă ai gazon, tunde iarba cât mai scurt posibil (de obicei, căpușele caută zone cu iarbă înaltă și umiditate ridicată), cel mult 7-8 cm și aplică insecticid (trebuie reaplicat după fiecare ploaie)
  • Atunci când există căpușe atașate de haine, o soluție este să le pui în balcon, la soare, pentru cel puțin 10 minute astfel ca orice urmă de insectă să dispară. Alternativ, poți pune hainele la congelator (unul dintre dușmanii naturali ai căpușelor este frigul)
  • Introdu fructe, legume, lactate și proteine slabe în dieta zilnică – un corp sănătos înseamnă un risc mai mic de răspândire a infecției
  • Ai grijă de animalele de companie – în special câinii sunt susceptibili la mușcăturile de căpușă. Pentru a evita acest lucru apelează la zgarde speciale, șampoane de calitate sau alte medicamente (vorbește cu veterinarul) 
  • Dacă ești pasionată de grădinărit, este necesar să porți mănuși în zonele în care pot apărea căpușe

Înțepătura căpușelor poate răspândi infecții grave și foarte grave (infecția este transmisă la 15-40 ore de la penetrarea pielii, iar primele simptome pot apărea chiar și la 30 zile distanță). În acest context, prevenția este cea mai bună soluție în protejarea împotriva acestor paraziți. Evitarea zonelor ierboase, purtarea unor haine de protecție și aplicare unor creme de protecție sunt doar câteva măsuri recomandate de doctori pentru a ține căpușele departe de tine. 

Bibliografie

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*