Silimarina este o cultură derivată din planta Armurariu, folosită ca tratament natural pe bază de plante, pentru mai multe afecțiuni de sănătate. Cele mai populare utilizări medicinale sunt în scop antioxidant, antiviral și antiinflamator.

Ingredientul este recunoscut pentru efectul său vindecător asupra ficatului, tratamentul fiind asociat în primul rând cu tratarea mai multor afecțiuni ale acestuia. În paralel, cercetătorii au investigat și alte beneficii pentru sănătate.

Ce este silimarina
Scurt istoric
7 beneficii pentru sănătate
Mod de administrare
Reacții adverse
Contraindicații

Ce este silimarina

Silimarina este un complex extras din semințe de Armurariu, ce are în compoziție o serie de derivați antioxidanți, printre care silibina, silidianina si silicristina. Cultura este anuală sau bianuală, iar planta este cunoscuta în popor și sub denumirile de argintică de gradină, scai pestriț, armurar, scaiete sau scaiul Sfintei Marii.

Amestecul este recunoscut pentru rolul protector asupra celulelor. Previne pătrunderea substanțelor toxice în organism, stimulează refacerea celulelor hepatice și previne dezvoltarea unor celule noi.

Scurt istoric

De-a lungul istoriei, planta a căpătat popularitate în Europa pentru calitățile sale medicinale și dietetice, fiind încă folosită în Franța ca ingredient în salate hrănitoare. Semințele și frunzele sunt folosite în medicina pe bază de plante, de mai bine de 2000 de ani.

De-a lungul timpului, popoarele au explorat proprietățile terapeutice inedite ale plantei și au descoperit ameliorări ale tulburărilor hepatice, stimularea producției de lapte matern și protejarea ficatul de mușcături de șarpe, alcool și alte substanțe toxice de mediu. Iată aici o scurtă cronologie a utilizării silimarinei în medicina tradițională.

7 beneficii pentru sănătate

Cercetările nu au generat suficiente date care să confirme succesul tratamentului cu silimarină în toate problemele medicale asupra cărora s-au efectuat studii. Înainte de a lua orice suplimente, se recomandă sfatul medicului.

Iată cele mai frecvente potențiale beneficii ale silimarinei:

# 1 Fortifică funcțiile ficatului

Silimarina este folosită în mod regulat ca terapie complementară pentru persoanele care suferă de leziuni hepatice cauzate de afecțiuni ale ficatului, ale bilei sau ale splinei. Atunci când organismul metabolizează substanțe toxice, substanța activă din similarină are efect detoxifiant.

# 2 Îmbunătățește funcțiile cognitive

Substanța este utilizată în prevenția bolilor cognitive asociate înaintării în vârstă. Conform studiilor, tratamentul cu silimarină îmbunătățește rezistența corpului la stresul oxidativ, principala cauză de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Cercetătorii au mai descoperit că substanța activă stimulează sistemul nervos central și poate îmbunătăți memoria, fiind recomandată împotriva tulburărilor de învățare.

# 3 Recomandată în tratamentul depresiei și al anxietății

Studiile au arătat că silimarina stimulează atât sistemul imunitar, cât și sistemul nervos, ajutând celulele nervoase să producă mai multe neurite și menținând celulele în viață mai mult timp.

# 4 Reglarea nivelului de colesterol

Tratamentul cu silimarină scade tensiunea arterială și stimulează creșterea de colesterol bun din sânge, limitând astfel riscul unor afecțiuni cardiovasculare.

# 5 Posibil remediu împotriva osteoporozei

Osteoporoza este o boală cauzată de pierderea progresivă a rezistenței oaselor. Experimentele pe animale au demonstrat că silimarina stimulează mineralizarea și întărirea oaselor. Cu toate acestea, efectele pozitive asupra structurii osoase a oamenilor nu sunt în prezent confirmate de știință.

# 6 Poate ajuta în tratamentul acneei

Datorită efectelor antioxidante și antiinflamatoare, suplimentele cu similarină se pot dovedi utile în tratarea acneei. Un studiu a arătat că persoanele cu acnee care au luat 210 miligrame de silymarin pe zi, timp de 8 săptămâni, au prezentat o scădere de 53% a leziunilor de la nivelului pielii.

# 7 Tratament alternativ pentru diabetici

Atunci când este combinată cu tratamentul tradițional, silimarina poate ajuta la îmbunătățirea stării pacientului diabetic. Substanța reduce nivelul zahărului din sânge și îmbunătățește nivelul colesterolului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. În același timp, datorită proprietăților antiinflamatorii, substanța poate avea un efect pozitiv asupra rezistenței la insulină a organismului.

Mod de administrare

Silimarina este un supliment oral ce se poate administra în paralel cu tratamentul medicamentos pentru diverse afecțiuni medicale, în urma unui consult sau a recomandării unui specialist. Este disponibilă sub formă de pulbere, capsule și extract lichid și poate fi combinată cu alte plante medicinale în infuzii de ceai.

Silimarina pulbere se administrează înainte de masa. Pulberea se ține sub limbă și se înghite ulterior cu apă, ceai sau suc de fructe. De asemenea, pulberea poate fi consumată sub formă de ceai.

Doza zilnică recomandată este în jur de 420 mg. Se pot administra aproximativ 150 mg de trei ori pe zi. În plus, fiecare capsulă trebuie să conțină cel puțin 70-80% extract de silymarin pentru a maximiza efectele tratamentului.

Reacții adverse

Tratamentul cauzează rar efecte adverse. Cu toate astea, este posibil să apară reacții alergice dacă există o predispoziție la unul din componentele suplimentului sau, în cazuri extreme, poate provoca tulburări gastro-intestinale sau amețeli, situații în care se oprește administrarea.

Contraindicații

Tratamentul nu este indicat copiilor sub 6 ani, implicit femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Silimarina este în general considerată o substanță sigură pentru organism. Cu toate acestea, persoanele alergice la familia de plante Asteraceae și oricine suferă de sensibilitate la estrogen ar trebui să solicite sfatul medicului înainte de a lua acest medicament.

În general, silimarina este un supliment sigur cu numeroase beneficii pentru sănătate ce ajută la ameliorarea stării de sănătate. Este practic o terapie complementară, ce poate fi urmată sub îndrumarea medicului specialist.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări calitative pentru a defini efectele clinice ale acestei plante fascinante.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*