Neatenția sau folosirea unei creme cu factor de protecție mult prea mic poate duce la apariția arsurilor solare. Acestea variază de la cele mai simple care se manifestă doar prin înroșirea pielii la cele care induc usturimi, probleme de somn și grețuri. Netratate, pot duce pe termen lung la apariția cancerului de piele.
Să știi ce se află în spatele lor, care sunt factorii de risc și cum pot fi tratate și prevenite sunt câteva lucruri necesare pentru a te putea bucura de vacanță fără surprize neplăcute.
Ce sunt arsurile solare?
Care sunt efectele negative ale expunerii excesive la soare?
Care este intervalul orar recomandat pentru expunerea în siguranță la soare?
Care sunt factorii de risc ai arsurilor solare?
Care sunt simptomele arsurilor solare?
Cum pot fi tratate arsurile solare?
Cum pot fi prevenite arsurile solare?
Ce produse de protecție solară poți folosi?
Ce sunt arsurile solare?
Arsurile solare sunt iritații ale pielii care apar ca urmare a unei expuneri excesive la soare. Inflamarea pielii este răspunsul organismului la modificările suferite de ADN la contactul prelungit cu soarele.
Este bine de știut că arsurile solare nu pot apărea doar atunci când mergi la plajă, iar o plimbare în aer liber fără cremă de protecție este suficientă pentru a fi afectat.
Care sunt efectele negative ale expunerii excesive la soare?
Expunerea excesivă la soare vine la pachet cu o serie de efecte și riscuri.
- insolație
- apariția unor reacții alergice la radiațiile UV dar și la cosmeticele de protecție solară
- probleme de vedere – leziuni ale retinei, scăderea acuității vizuale, iar în cazuri extreme pierderea parțială sau totală a vederii
- risc crescut de dezvoltare a cancerului de piele – acesta crește la 85%
- cataracta – apare mai ales după o perioadă mai lungă de timp
- schimbări ale culorii și texturii pielii – apariția petelor maronii și a unor riduri premature
- agravarea unor boli ale pielii precum lupus, psoriazis, poliartrită
- încetinirea bunei funcționări a sistemului imunitar.
Efectele arsurilor solare apar după câteva ore de la expunere însă se fac simțite abia după 1-2 zile. În câteva zile, corpul va renunța la partea afectată – pielea va începe să se exfolieze, uneori în mod destul de dureros.
Care este intervalul orar recomandat pentru expunerea în siguranță la soare?
Pentru a evita apariția arsurilor solare dermatologii ne recomandă să ne expunem pielea la soare doar dimineața și după-amiaza (după ora 16), perioade în care nivelul radiațiilor UV este mai scăzut însă suficient pentru a oferi un bronz sănătos.
Sursă foto : Pinterest
Care sunt factorii de risc ai arsurilor solare?
Factorii de risc contribuie nu doar la apariția leziunilor pielii ci și la severitatea arsurilor solare. Astfel, arsurile solare depind de:
- Momentul expunerii la soare – indiferent dacă faci o plimbare în oraș sau îți petreci câteva ore la plajă contează foarte mult orele petrecute în soare – ai mai multe șanse să faci cunoștință cu o arsură solară dacă stai în soare între orele 11 și 16. Nu uita că radiațiile UV trec și prin nori, deci într-o zi înnorată nu ești ferită.
- Unde te afli – de exemplu, la mare soarele “atacă” nu doar direct ci și prin reflectarea razelor pe nisip sau pe apă. De asemenea, zăpada de la munte reflectă și ea razele de soare
- Perioada din an – vara razele soarelui ajung mai “țintit” pe sol în timp ce iarna radiațiile UV sunt răspândite mai neuniform
- Altitudine și latitudine – de exemplu, ai mai multe șanse să obții o arsură solară dacă faci plajă pe coasta Italiei (40 grade latitudine nordică) decât dacă alegi să te bronzezi la Marea Baltică (55 grade latitudine nordică) – sudul Italiei este mult mai aproape de Ecuator (acolo unde razele Soarelui cad perpendicular iar șansele de arsură solară sunt maxime)
- Indicele de radiații UV – acesta poate fi diferit de la o zi la alta, maximul fiind înregistrat între orele 11 și 16-16:30 (poți verifica acest indice cu ajutorul unei aplicații pe telefon).
Care sunt simptomele arsurilor solare?
Arsurile solare au câteva semne clare care nu ar trebui ignorate.
- mâncării ale pielii și umflături
- înroșirea pielii
- bășici/vezicule (dureroase) pline cu lichid
- dureri de cap
- oboseală excesivă
- temperatura ridicată a pielii
Arsurile solare pot afecta orice parte expusă la soare, de la mâini și picioare la față, buze și urechi. Dacă observi unul sau mai multe simptome din cele menționate mai sus, orientează-te cât mai repede spre tratarea pielii afectate.
Sursă foto : Pinterest
Cum pot fi tratate arsurile solare?
Simptomele arsurilor solare dispar în general după 1-2 zile. Astfel, tratamentul se aplică mai ales pentru calmarea durerii și a zonei afectate până în momentul în care pielea se va vindeca de la sine.
Medicamentele anti-inflamatoare contribuie la tratarea inflamației, iar hidratarea este esențială pentru o vindecare cât mai rapidă – dușurile reci, compresele cu iaurt sau castravete asigură nu doar răcorirea ci și hidratarea zonei cu probleme.
În funcție de gravitatea situației, arsurile solare pot fi împărțite în arsuri solare minore și arsuri solare majore.
Arsuri solare minore
În cazul unei arsuri solare apărute după câteva ore sau la o zi de la expunerea la soare, tratamentul poate fi făcut la domiciliu.
Pentru tratarea inflamației și calmarea durerii și usturimii, poți aplica unul dintre tratamentele de mai jos.
- Comprese reci pe zonele afectate
- Comprese cu lapte sau infuzie de mușețel
- Dușuri rapide reci – pentru a aduce temperatura zonei la normal
- Folosirea unor creme pe bază de aloe vera – au rol calmant
- Aplicarea unor loțiuni cu 1% hidrocortizon – atenuează durerea
- Aplicarea a 1-3 picături de ulei de salvie sau mușețel și masarea ușoară a zonei.
Medicamentos, aspirina este recomandată în cazurile ușoare de arsură solară. Ajută la calmarea durerii și reducerea inflamării și a roșeții – trebuie administrată la cel mult 24 ore de la producerea arsurii solare.
Algocalminul și anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) sunt, de asemenea, recomandați pentru tratarea arsurilor solare.
Tratamentele naturiste se bazează pe ulei de cocos (hidratează pielea și calmează mâncărimile), iaurt (pune 1 lingură pe zona cu probleme și lasă 3-5 minute), salată verde (conține vitamine și antioxidanți care ajută la vindecare), hamamelis (are efect anti-inflamator și susține regenerarea pielii), felii de cartof (ameliorează simptomele și hidratează zona afectată), cremă cu gălbenele (calmează arsurile solare și hidratează pielea), plicuri reci cu ceai (conține antioxidanți care ajută la vindecarea pielii), castravete (calmează arsura solară și hidratează pielea).
Prevenirea supra-infecției
Chiar dacă arsura solară minoră se vindecă relativ repede (1-2 zile) prevenirea supra-infecției este esențială. Această procedură trebuie demarată odată ce arsura solară provoacă apariția veziculelor cu lichid.
În primul rând, nu mai expune la soare zona din piele afectată de arsura solară.
După asta, ia măsuri împotriva potențialelor infecții prin spălarea zonei cu apă și săpun, aplicarea unui antibiotic și bandajarea zonei cu probleme.
Arsurile solare majore
Expunerea îndelungată la soare chiar și după apariția arsurilor solare complică simptomele, tratamentul nemaifiind la îndemâna multora dintre noi. Mai jos poți vedea o serie de simptome asociate arsurilor solare grave care necesită intervenția doctorului.
- Puls accelerat
- Leșin
- Sete extremă
- Lipsa urinării
- Frisoane
- Greață și vărsături
- Confuzie
- Apariția veziculelor cu lichid pe o suprafață corporală mare
Mergi la doctor dacă te-ai tratat acasă iar pielea nu se vindecă nici măcar după 2-3 zile.
Sursă foto : Pinterest
Cum pot fi prevenite arsurile solare?
Urmând câteva reguli simple, poți evita arsurile solare și complicațiile uneori ireversibile care apar după o expunere prelungită la soare.
- Redu timpul petrecut la soare – evită să stai la soare între orele 10 și 16 (uneori chiar 16:30 în funcție de prognoza meteorologică). O stare de rău după o zi de plajă trebuie să fie urmată obligatoriu de o zi de odihnă, dușuri reci și aplicarea unor comprese cu iaurt sau castravete
- Folosește produse de protecție solară – aplicarea acestora trebuie să fie făcută cu 30 minute înainte de a ieși din casă, dar și din două în două ore și după fiecare ieșire din apă. Alege o cremă sau loțiune cu factor SPF potrivit pielii tale – cu cât ai pielea mai deschisă la culoare cu atât trebuie să crească factorul SPF (persoanele cu pielea deschisă la culoare și copiii au nevoie de SPF 50)
- Poartă ținute potrivite vremii – alege haine ușoare, răcoroase, din materiale naturale (bumbac, in, cânepă), și pălării cu boruri late
- Nu uita de ochelarii de soare – alege ochelari de soare cu protecție 100% chiar dacă ai folosit o cremă pentru față cu factor SPF.
În plus, evitarea alcoolului și urmarea unei diete bazate pe fructe și legume proaspete susține asimilarea antioxidanților care contribuie la protejarea organismului împotriva radiațiilor nocive. Introducerea în dieta zilnică a suplimentelor cu vitamina C, vitamina E, și vitamina A (pentru cel puțin 10 săptămâni înaintea expunerii la soare) contribuie, de asemenea, la ameliorarea simptomelor arsurilor solare.
Ce produse de protecție solară poți folosi?
Alegerea produselor de protecție solară este foarte importantă mai ales în contextul unei perioade extrem de calde – nu este nevoie de mai mult de 2-3 ore pentru a dezvolta o arsură solară care poate avea efecte devastatoare pe termen lung.
Mai jos poți vedea cele mai importante timpuri de produse de protecție solară.
- Cremă – ideală mai ales pentru pielea feței sau pentru un ten uscat
- Loțiune – aplicate pe zone mari – mâini, picioare, spate. Are o textură mai puțin uleioasă decât crema
- Gel – potrivită pentru pieptul bărbaților sau pentru protejarea părului
- Stick – folosit pentru pielea sensibilă din jurul ochilor. Aici intră și balsamul pentru buze cu factor de protecție
- Spray – popular mai ales pentru protecția copiilor, este în general aplicat într-un strat mult prea redus. De aceea, dermatologii recomandă ca aplicarea spray-ului să se facă până la obținerea unei pelicule. Evită vaporii eliberați de acest spray – sunt toxici.
Îngrijirea post-expunere ar trebui să se facă cu o cremă sau loțiune fără alcool, cu miros discret.
Doar prin evitarea soarelui între limitele critice (10-16), o dietă sănătoasă, apă din plin, purtarea hainelor lejere și folosirea produselor de protecție solară te vei putea feri de efectele arsurilor solare, care sunt jenante pe termen scurt și severe pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock