Ambrozia este o plantă anuală întâlnită mai ales în culturile de cereale, în zonele aflate în paragină, pe marginea șoselelor și în parcuri. Alergia la ambrozie, una dintre cele mai răspândite tipuri de alergii (se crede că mai mult de 10% din populație este afectată), apare nu din simplul contact cu această plantă, ci din inhalarea sau atingerea polenului ei.
Ce este și cum arată ambrozia
Unde se găsește ambrozia în România
Care sunt cauzele alergiei la ambrozie
Care sunt simptomele alergiei la ambrozie
Complicațiile alergiei la ambrozie
Care persoane sunt mai susceptibile la alergii cu ambrozie
Perioada critică
Alergia la ambrozie în sarcină
Cum este diagnosticată
Cum poate fi tratată alergia la ambrozie
Cum poți preveni manifestarea simptomelor
Ce beneficii are ambrozia
Cum poate fi administrată ambrozia
Ce este și cum arată ambrozia
Ambrozia poate fi un adevărat pericol mai ales pentru persoanele susceptibile la alergii sezoniere, motiv pentru care este important să știi să o identifici.
Ambrozia este o plantă erbacee care face parte din familia Asteraceae. Provine din America de Nord și de Sud, iar de acolo s-a răspândit în Europa, apoi în restul lumii.
Genul acesta de Asteraceae cuprinde circa 30 specii de plante anuale sau perene care cresc în zone nisipoase și în regiuni plate sărace în apă, dar bogate în lumina soarelui.
Mai multe specii de ambrozie produc polen care ajunge mai apoi în aer și poate declanșa alergia la ambrozie.
Ambrozia crește în smocuri de iarbă sau sub formă de arbuști de înălțime medie (unele specii pot atinge 4 m înălțime însă nu cresc pe teritoriul României).
Planta are tulpină erectă dispusă în smocuri de până la 50 cm în diametru, rădăcina este conică, frunzele sunt lobate, de culoare gri-verde, opuse la bază și alterne în partea superioară a ramurilor.
Florile sunt sub formă de inflorescențe și au petale verde-gălbui sau albe cu un diametru de aproximativ 3 mm. O singură plantă poate produce până la 1 miliard de granule de polen pe sezon.
În România, una dintre cele mai cunoscute varietăți de ambrozie este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută și sub denumirea populară de iarbă de paragină, floarea pustei sau iarba pârloagelor. Crește până la 50-100 cm înălțime, iar rădăcina pivotantă ajunge până la 1,2-1,5 m adâncime. Planta are o structură “păroasă” cu tulpini ramificate și aspect de tufă.
Ce trebuie să știi dacă ai alergie la ambrozie?
Planta eliberează mai mult polen dimineața și la prânz (între orele 10 și 15) motiv pentru care primele semne ale alergiei sunt mai puternice în prima parte a zilei. Mai mult, zilele cu vânt puternic și uscat este responsabil pentru răspândirea polenului. Pe de altă parte, zilele ploioase și cu temperaturi scăzute reduc concentrația de polen de ambrozie din aer.
Când este sezonul ambroziei?
Cele mai multe soiuri de specii de ambrozie de la noi eliberează polenul în lunile august și septembrie. În general, polenul este răspândit între lunile august și mijlocul lui octombrie cu un vârf în septembrie.
Unde se găsește ambrozia în România
La noi, ambrozia este răspândită în majoritatea zonelor, cu excepția dealurilor înalte și a zonelor montane (ca fapt divers, Ilfovul ocupă primul loc în topul județelor afectate de polenul de ambrozie). Preferă solurile nisipoase și ușor alcaline, puțin fertile. Dacă crește în preajma casei tale cea mai bună soluție în această situație este eradicarea sa (studiile arată că eliminarea plantei este pe lista celor mai importante măsuri de a împiedica apariția alergiei). Dacă observi planta în apropiere este bine să te adresezi autorităților locale; ele sunt responsabile cu identificarea terenurilor pe care crește ambrozia și, uneori, chiar și cu combaterea ei.
Este extrem de adaptabilă la condițiile de mediu și poate crește pe terenurile lăsate pârloagă, de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare sau a lacurilor, la marginea pădurilor, în cultura de cereale și de floarea-soarelui (afectează aceste culturi într-un mod semnificativ), în apropierea dărăpănăturilor sau pe terenurile prost întreținute cu vegetație sau în parcurile neîngrijite.
Care sunt cauzele alergiei la ambrozie
Alergia apare atunci când sistemul imunitar vede un lucru aparent banal (în acest caz, polenul de ambrozie) drept un inamic și declanșează un răspuns pentru a îndepărta “invadatorii” (de regulă, bacterii, virusuri și alte infecții).
Dacă ești alergic la ambrozie, sistemul imunitar identifică polenul de ambrozie din spațiile externe drept inamic și începe să lupte.
Organismul începe să elibereze histamină. Această substanță duce la simptome neplăcute precum strănut, secreții nazale și mâncărime la nivelul ochilor.
Care sunt simptomele alergiei la ambrozie
Deși alergia la ambrozie se poate manifesta diferit în funcție de specia cu care a interacționat pacientul, de cele mai multe ori apar simptome precum:
- strănut
- rinoree (secreții nazale abundente)
- congestie nazală și disconfort
- dureri de cap frecvente
- iritații și înroșirea ochilor
- crize de tuse
- mâncărimi nazale sau ale urechilor
- pierderea mirosului
- somnolență
- oboseală cronică
- stare generală de rău
- leziuni de urticarie
- edem dureros
- rar, șoc anafilactic
Complicațiile alergiei la ambrozie
În general, persoanele alergice la alte substanțe (acarieni, mucegai, resturi de animale, alte tipuri de polen) au un risc mai mare de a fi alergice și la polenul de ambrozie. Dacă ignori simptomatologia, alergia la ambrozie este greu de controlat și riști următoarele complicații:
- Reduce calitatea vieții – alergia îți poate afecta viața de zi cu zi și te poate face să fii mai puțin productiv
- Cauzează probleme de somn – simptomele alergiei te pot ține treaz noaptea. Lipsa somnului duce la probleme de concentrare pe timpul zilei și o stare generală proastă
- Agravează astmul – alergia la ambrozie poate irita căile respiratorii, putând duce la tuse și respirație șuierătoare în cazul pacienților cu astm
- Produce sinuzită – pe termen lung, congestia sinusurilor pe fondul rinitei alergice poate crește riscul de sinuzită (o inflamație a membranei care căptușește sinusurile)
Care persoane sunt mai susceptibile la alergii cu ambrozie
În general, alergia la ambrozie apare ca o combinație între factorii genetici și cei de mediu, cei mai afectați fiind:
- copiii
- persoanele care au rude apropiate cu alergii la ambrozie, astm sau eczeme
- persoanele cu alte tipuri de alergii
- persoanele cu boli cronice
Perioada critică
În cele mai multe cazuri, alergia la polenul de ambrozie apare după expunerea pe parcursul a minim 3-4 ani, astfel că simptomele la copiii cu rinită alergică apar de la 4-5 ani în sus. O concentrație de polen de sub 30 grăuncioare de polen/m3 este suficientă pentru declanșarea unei noi reacții alergice (persoanele foarte sensibile reacționează chiar și la 1-2 grăuncioare de polen/m3).
Perioada critică de infecție este la 8-10 săptămâni după înflorire, când polenul este purtat de vânt (dacă o plantă tânără eliberează 1 miliard de granule de polen într-un sezon, planta matură eliberează între 2 și 8 miliarde de particule de polen). Drept urmare, persoanele predispuse la alergii sunt mult mai predispuse la reacții alergice imediat după înflorire (perioada august-septembrie).
Alergia la ambrozie în sarcină
În ciuda miturilor, poți fi alergică la ambrozie chiar și în timpul sarcinii. Acestea apar atât la femeile predispuse la alergii, cât și în cazul celor care nu au o alergie pe termen lung.
Cum afectează alergia la ambrozie sarcina
Chiar dacă ai alergie la ambrozie poți avea o sarcină sănătoasă. Mai mult, fătul nu va simți mai nimic chiar dacă tu ai o zi proastă. Este bine totuși să vorbești cu doctorul despre simptome și să ceri sfatul înainte de a lua orice medicament (dacă ești alergică de câțiva ani și luai medicamente anti-alergie înainte de sarcină este bine să vorbești cu medicul, deoarece unele nu sunt sigure pentru făt). De asemenea, este bine să eviți să te expui la zonele în care crește ambrozia și în acele perioade în care are loc polenizarea (în intervalul august-septembrie).
Cum sunt simptomele alergiei atunci când ești însărcinată
Deși circa o treime dintre persoanele alergice la ambrozie resimt o îmbunătățire a simptomelor în timpul sarcinii, o altă treime resimt agravarea simptomelor, iar o ultimă treime are aceleași simptome ca înainte de sarcină.
Cum poți trata alergiile la ambrozie acasă în timpul sarcinii
Multe femei însărcinate aleg să meargă pe varianta tratamentelor naturiste pentru a proteja fătul. Mai jos sunt câteva forme de tratament care pot fi eficiente în timpul sarcinii pentru a trata alergia la ambrozie:
- Creează o soluție salină amestecând 250 ml de apă la 50 g de sare. Poți pune soluția într-un spray cu pulverizator și pompa în căile nazale
- Evită să ieși afară între orele 5 și 10, atunci când polenul de ambrozie este la un nivel record – evitarea ieșirii reduce riscul de manifestare a simptomelor dar și de apariție a complicațiilor
- Fă duș și schimbă-ți hainele după fiecare ieșire – acest lucru poate îndepărta polenul de pe haine sau păr
- Poartă o mască protectoare atunci când tunzi iarba sau dacă te ocupi de grădinărit
Cât de sigură este medicația contra alergiei la ambrozie pe durata sarcinii?
Antihistaminicele pot fi utilizate pentru a trata problemele nazale și pentru a reduce mâncărimea resimțită. Dacă nu ești predispusă la șoc anafilactic, efectele adverse ale medicamentelor (antihistaminicele și medicamentele similare afectează pofta de mâncare, somnul și starea emoțională) merită atunci când sunt puse în balanță cu beneficiile medicamentelor. De exemplu, clorfeniramina reduce simptomele alergiei la ambrozie dar cauzează somnolență și afectează productivitatea.
Folosirea decongestionantelor, pe de altă parte este ceva mai problematică. Sprayurile nazale (de exemplu, cele pe bază de oximetazolină) par a fi sigure, deoarece o parte foarte mică este absorbită în sânge. Cu toate acestea, utilizarea lor este recomandată doar pe termen scurt. Altfel, riști reapariția congestiei nazale sau chiar agravarea simptomelor. Fătul nu are de suferit la administrarea majorității decongestionantelor, însă este bine să citești toate prospectele.
Potrivit Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie, există o serie de medicamente care nu sunt sigure pentru sănătatea copilului. Este bine să eviți:
- Pseudoefedrina – deși există câteva studii care spun că substanța este sigură în sarcină, au existat cazuri în care au fost afectați pereții abdominali ai copiilor care au luat medicamentul pe timpul sarcinii
- Fenilefrină și fenilpropanolamină – specialiștii spun că pot cauza probleme chiar mai grave pentru făt decât pseudoefedrina
Cum este diagnosticată
Pentru a evita complicațiile, este bine să mergi la medic de la apariția primelor simptome ale alergiei la ambrozie. Pentru diagnosticare medicul va apela de cele mai multe ori la anamneză (îți va pune întrebări cu privire la simptome și evoluția acestora). Vei fi întrebat când ai observat primele simptome și ce lucruri par a agrava sau calma simptomele.
Mai apoi, doctorul va realizat o testare alergologică cutanată ( (test prin înțepare și/sau IgE specific). Acest test constă în plasarea unei picături de polen de ambrozie pe piele după care ești înțepat ușor în acea zonă. Dacă ești alergică se declanșează o reacție alergică manifestată prin umflarea pielii, roșeață și senzația de mâncărime.
O altă metodă pentru confirmarea alergiei la ambrozie este testul de sânge. După recoltarea unei probe aceasta va fi trimisă la laborator pentru a depista anticorpii asociați ambroziei. O nouă prezentare la medic îți va fi de ajutor pentru a lua tratamentul potrivit.
Cum poate fi tratată alergia la ambrozie
Din păcate nu există un antidot pentru alergia la ambrozie, însă ai la dispoziție mai multe forme de tratament pentru a avea controlul asupra afecțiunii.
După stabilirea diagnosticului, doctorul va recomanda unul dintre tratamentele de mai jos:
- Sprayuri cu corticosteroizi sau antihistaminice orale – aplică local un astfel de spray și lasă să acționeze potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. Este bine de știut că răspunsul diferă de la un pacient la altul și că întreruperea tratamentului înseamnă pierderea protecției. Dacă situația pare a se agrava după administrare este recomandat să soliciți un control medical.
- Vaccin anti-alergen – realizarea sa periodică va crea o barieră și va crește toleranța la ambrozie. Alternativ, există chiar variante de tablete orale cu același efect care trebuie ținute sub limbă
De asemenea, imunoterapia alergen-specifică (AIT) este esențială pentru a trata cursul bolii (ca orice tratament de lungă durată trebuie să se realizeze sub supraveghere medicală). De regulă, sunt necesare tratamente subcutanate, însă există și forme sublinguale. Alergia la ambrozie, însă, se tratează prin metode subcutanate (în urma unui tratament de imunoterapie de trei ani se oferă o protecție de circa 15 ani). Terapia durează până la trei ani și există două variante de administrare:
- Continuă – se administrează săptămânal doze de medicament, crescând doza până la zona de întreținere după care rapelurile sunt administrate la 4-8 săptămâni. Este preferabilă pentru a avea beneficii pe termen scurt și lung în rinita alergică provocată de polenul de ambrozie
- Pre și cosezonieră – tratamentul se administrează pe termen scurt și este recomandat în cazul rinitelor sezoniere induse de polenul de ambrozie
Care este rolul vaccinului antialergic?
În cazul simptomelor mai grave este posibil ca medicul să recomande vaccinul antialergic (care vine sub forma unor infecții speciale). Tratamentul presupune injectarea unor cantități mici la început, apoi din ce în ce mai mari de polen de ambrozie pentru ca, pe termen lung, să reducă simptomele.
Există inclusiv imunoterapie sub forma unor pastile ce trebuie administrate sub limbă. În acest caz, este indicat să așezi o tabletă care conține alergenul sub limbă iar apoi să o înghiți. Medicamentul are efect similar vaccinului antialergic.
Cum tratezi alergia la ambrozie în mod naturist?
Pentru cazurile ușoare de alergie la ambrozie (de exemplu, atunci când simptomele te deranjează dar nu îți strică somnul) poți apela la tratamentele naturiste pentru alergie la ambrozie. Evită totuși să le folosești dacă ești însărcinată sau alăptezi. Mai jos sunt câteva sugestii alternative pentru a trata alergia la polen de ambrozie în mod natural:
- Urzica – conține minerale și este un adjuvant de nădejde în tratamentul rinoreei și a mâncărimii ochilor. Ingredientul principal din urzică, scopoletina, ajută la prevenirea simptomelor alergiei (congestia nazală, strănut, lăcrimatul și mâncărimea nasului). Poți consuma ceai de urzică, lua un extract sau capsule pe bază de urzică
- Vitamina C – stimulează activitatea sistemului imunitar și acționează precum un antihistaminic ușor. Potrivit unui studiu din 2018, vitamina C poate fi folosită în tratarea alergiilor sezoniere deoarece reduce din stresul oxidativ implicat direct în reacțiile alergice (vitamina C are rol antioxidant). Poți lua vitamina C din ardei gras, broccoli, pepene galben, citrice, kiwi, căpșune, roșii și dovleac plăcintar
- Quercetina din fructe și legume – este una dintre acele substanțe naturale cu care împiedică celulele sistemului imunitar să elibereze histamine (substanțele care provoacă simptomele alergiilor). Este prezentă în mere, grapefrut, struguri roșii, ceapă, ceai negru și verde, ardei gras, cireșe, roșii, broccoli, varză kale, sparanghel, fructe de pădure
- Bromelaina – o enzimă care reduce umflăturile de la nivelul nasului și a sinusurilor și reduce din secrețiile nazale. O poți lua din ananas, din capsulele naturiste sau sub formă de pudră (dă o aromă plăcută preparatelor din carne)
- Carotenoizi – reduc inflamațiile de la nivelul căilor aeriene. Pe lângă morcov, carotenoizii se găsesc și în dovleac, caise, cartofi dulci, spanac, varză kale,
- Eucalipt – substanțele active conținute subțiază mucusul și calmează tusea. Poți consuma eucalipt sub formă de ceai, dropsuri pentru tuse, siropuri sau inhalări de aburi în care ai pus câteva picături de ulei esențial
- Brusture – ajută la reducerea senzației de mâncărime similar unor antihistaminice
- Acupunctura – un raport publicat în 2015 a arătat că acupunctura este eficientă în tratarea rinitei alergice sezoniere
- Probiotice – pot ajuta la reducerea simptomelor specifice alergiei la ambrozie. Acestea îmbunătățesc sistemul imunitar prin echilibrarea bacteriilor benefice din organism
- Spirulina – potrivit unui studiu din 2015 are proprietăți antialergice în cazul persoanele afectate de rinită alergică și poate avea rezultate benefice în alergia sezonieră
- Oțetul de mere – poate fi folosit ca remediu pentru alergiile sezoniere. Reduce producția de mucus și ajută la curățarea sistemului limfatic. Pentru un efect de durată adaugă o lingură la un pahar de apă fierbinte în care ai pus o linguriță de lămâie
- Ulei esențial de mentă peppermint – are rol anti-inflamator și ajută la combaterea astmului bronșic și a rinitei alergice. Poți pune ulei esențial într-un umidificator sau îl poți aplica pe piele după ce l-ai amestecat cu ulei de măsline sau cocos (în stare naturală poate irita pielea)
- Ulei esențial de tămâie – ajută la calmarea alergiilor sezoniere. Îl poți dilua într-un alt ulei (ulei de cocos sau măsline), poți aplica câteva picături după ureche sau îl poți distribui în cameră sub formă de vapori (după ce l-ai pus într-un umidificator)
- Activitate fizică – deși poate nu te-ai fi gândit la acest lucru, sportul poate ajuta la calmarea simptomelor. Studiile au arătat că 30 minute de activitate fizică moderată ajută la ameliorarea simptomelor. Sportul stimulează un efect anti-inflamator asupra căilor aerieni și astfel ajută la reducerea simptomelor alergiei sezoniere
De asemenea, este important să eviți anumite alimente care ar putea declanșa alergia la ambrozie. În această categorie intră semințele de floarea soarelui, ceaiul de mușețel, pepenele galben, bananele, mierea, zucchini, echinaceea și castraveți. Primele simptome sunt secrețiile nazale și strănutul atunci când consumi aceste alimente. În unele cazuri, simptomele sunt reduse mult dacă decojești sau gătești unele legume sau realizezi compoturi de fructe. Mai mult, este recomandat să alegi o dietă anti-inflamatoare pe bază de fructe și legume proaspete (altele decât cele de mai sus), organice și proteine animale (în special, pește oceanic și carne de vită).
Unele substanțe toxice din casă pot, la rândul lor, declanșa o reacție alergică. În special în sezonul cald este recomandat să speli hainele și lenjeria de pat cu detergent fără parfum. Detergenții clasici au parfum care pot da peste cap sistemul imunitar și mai mult.
Similar, este indicat să eviți săpunurile parfumate, produsele de îngrijire standard (alege cosmetice fără alergeni), spray-urile de cameră sau produsele de curățenie mult prea agresive.
Vestea bună este că deși simptomele alergiei la ambrozie sunt neplăcute, ele dispar pe la mijlocul toamnei.
Cum poți preveni manifestarea simptomelor
Dacă ai alergie la ambrozie, afecțiunea riscă să apară în fiecare sezon. Pentru a combate acest lucru este bine să urmezi sfaturile de mai jos:
- Verifică nivelul polenului și ieși din casă pentru o perioadă mai lungă doar în afara perioadei de risc (weather.com oferă informații referitoare la polenul de ambrozie, numit pe site ragweed pollen, chiar și pe teritoriul României)
- Schimbă-ți hainele și fă un duș imediat ce ajungi acasă în sezonul de vârf al alergiilor (între iulie și septembrie, între orele 10 și 15)
- Ține ferestrele închise atât în mașină cât și acasă
- Apelează la un filtru de aer HEPA pentru a elimina alergenii din aer
- Începe să iei medicația contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de începerea sezonului alergiilor
- Evită să îți usuci hainele afară pentru a evita “prinderea” polenului din aer
- Spală animalele de companie regulat pentru limitarea posibilității ca aceștia să aducă polen în interior
- Schimbă lenjeria de pat o dată pe săptămână
- Evită să consumi alimente care ar putea declanșa o reacție alergică – consumul unor alimente cu proteine similare celor din ambrozie poate agrava simptomele. Evită pe cât posibil consumul de banane, pepene galben, miere, ceai de mușețel, semințe de floarea-soarelui
- Păstrează un jurnal și notează atunci când observi agravarea simptomelor – ai petrecut mult timp afară pe durata verii? Ai mâncat un aliment declanșator?
- Spală-te pe mâini și față după ce ai venit de afară
Ce beneficii are ambrozia
Atunci când nu te face să strănuți, polenul de ambrozie are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Mai jos sunt câteva dintre ele:
- conține vitamine (B37 și P2) minerale (fier, potasiu, cupru) și enzime
- are rol anti-inflamator
- are proprietăți antibacteriene
- stimulează sistemul imunitar
- reduce senzația de oboseală
- promovează metabolizarea proteinelor, a lipidelor și a carbohidraților
- protejează pereții celulari, reducând astfel riscul de boli cronice
- ajută la funcționarea normală a mușchilor
- reduce riscul de boli cardiovasculare
- are rol depurativ, antiseptic și febrifug (reduce febra)
- oferă strălucire părului
- reduce durerea menstruală
- reduce senzația de greață
- are efect laxativ
- reduce iritațiile pielii și calmează înțepături de insecte (în special, sucul obținut prin tasarea frunzelor)
Cum poate fi administrată ambrozia
Ambrozia poate fi consumată sub formă de ceai din frunze și rădăcini uscate, tinctură, macerat, pulbere, frunze proaspete și produse de îngrijire (în special, creme naturiste).
Din fericire, sezonul alergiilor la ambrozie nu ține tot anul. Dacă îți iei câteva precauții, eviți să ieși din casă în orele în care este probabil să te contaminezi (10-15) și urmezi sfaturile de mai sus, nu va mai trebui să-ți faci griji pentru această neplăcere asociată sezonului cald.
Sursa foto: Shutterstock, Unsplash