Psoriazisul este o boală autoimună, inflamatorie, care forțează organismul să producă un număr excesiv de celule la nivel pielii. Dacă în mod normal regenerarea celulară are loc în câteva săptămâni, în cazul acestei boli celulele apar într-un interval de câteva zile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății cel puțin 100 milioane de persoane sunt afectate de psoriazis.
De câte tipuri este psoriazisul?
Care sunt cauzele apariției psoriazisului?
Care sunt complicațiile asociate psoriazisului?
Care sunt simptomele psoriazisului?
Cum este diagnosticat psoriazisul?
În ce constă tratamentul psoriazisului?
Profilaxie
De câte tipuri este psoriazisul?
În funcție de simptome, există mai multe tipuri de psoriazis:
- Psoriazis cu plăci – cea mai întâlnită formă, acest tip de psoriazis se manifestă prin piele uscată, leziuni roșii (plăci), durere și senzația de mâncărime. Poate apărea pe orice parte a corpului, chiar și în zona genitală sau în gură
- Psoriazisul unghiilor – apare la nivelul unghiilor degetelor de la mâini și de la picioare. Primele semne includ creșteri anormale și decolorarea unghiilor. În cazuri rare, unghia se separă de piele
- Psoriazis gutos – afectează mai ales copiii și adolescenții și apare ca urmare a unei infecții bacteriene (de cele mai multe ori, cu streptococ). Se manifestă prin mici pete roșiatice de forma unei picături de apă care pot apărea pe mâini, picioare, scalp și trunchi. După dispariție, acest tip de psoriazis poate reveni
- Psoriazis inversat – prezintă mici umflături roșii, care se agravează atunci când transpiri sau dacă te scarpini. Apare ca urmare a unei infecții fungice și se localizează la subraț, în zona inghinală și sub sâni
- Psoriazis pustular – o formă rară de psoriazis care apare pe zone mai întinse de pe mâini, picioare și degete. Se manifestă prin prurit, febră, frisoane, diaree și senzația de mâncărime
- Psoriazis eritrodermic – cea mai rară formă de psoriazis. Pielea devine roșie cu totul, resimți o senzație de arsură și tinzi (dar nu ar trebui s-o faci) să te scarpini
Care sunt cauzele apariției psoriazisului?
Atât femeile, cât și bărbații sunt afectați, în proporții relativ egale de psoriazis. Boala poate debuta la orice vârstă, inclusiv din copilărie până la vârstă înaintată.
Nu există o cauză sigură care determină apariția psoriazisului, doctorii cred chiar că are legătură cu celulele T ale sistemului imunitar. În mod normal, aceste celule protejează organismul împotriva infecțiilor (de exemplu, de infecții bacteriene sau virale).
Dacă suferi de psoriazis, aceste celule T percep celulele sănătoase ca și inamici și le atacă. Mai mult, o activitate intensă a celulelor T declanșează o și mai mare producție a celulelor sănătoase ale pielii, care devin excesive. Acest lucru duce la apariția înroșirii (vasele de sânge din straturile superficiale ale pielii se dilată) și leziunile specifice bolii. Ceea ce nu știu doctorii este de ce funcționează greșit unele celulele T. Pe scară largă, cercetătorii cred că la bază stă o combinație dintre factorii genetici și cei de mediu.
Factori de risc în apariția psoriazisului
În majoritatea cazurilor, psoriazisul (re)apare ca urmare a unui factor declanșator (unele dintre ele pot fi evitate). Mai jos sunt cei mai comuni factori de risc care favorizează apariția psoriazis:
-
- infecții de orice fel (în special, cele cu streptococ) ale pielii
- tăieturi, înțepături de insecte sau arsuri solare
- deficiențe de vitamina D
- fumat
- consumul excesiv de alcool
- obezitatea
- stresul
- unele medicamente – mai ales medicația pentru hipertensiune, sindrom bipolar, medicația anti-malarie și iodul
- factorul ereditar – dacă cel puțin unul dintre părinți are sau a avut psoriazis, ai un risc mai mare de dezvoltare a bolii.
Care sunt simptomele psoriazisului?
Simptomele psoriazis variază de la ușoare (mici pete roșiatice) la foarte grave (pete roșii pe zone extinse însoțite de durerea locală, febră și diaree). Ele produc un disconfort care nu poate fi ignorat, ce poate influența calitatea vieții, în funcție de severitatea acestora.
Mai jos sunt cele mai întâlnite simptome asociate psoriazis:
- porțiuni uscate de piele predispusă la crăpături și sângerări
- înroșirea pielii
- aspect de “piele cu solzi”
- senzație de mâncărime și arsură
- îngroșarea și creșterea inegală a unghiilor
- articulații înțepenite
De cele mai multe ori, psoriazisul, o afecțiune autoimună, apare în cicluri, simptomele putând dura de la câteva săptămâni la câteva luni.
Unde poate apărea psoriazisul?
Psoriazisul poate afecta orice zonă, însă cel mai des este întâlnit pe scalp, față, subraț, palme, degetele de la picioare, unghiile de la mâini și picioare, sub sâni sau în zona inghinală.
Care sunt complicațiile asociate psoriazisului?
Dacă suferi de psoriazis, ai un risc mai mare de a dezvolta alte probleme și alte boli. În această categorie intră:
- apariția unor afecțiuni oculare (mai ales, conjunctivită și blefarită)
- diabet de tip 2
- hipertensiune arterială și boli de inimă (un risc de două ori mai mare decât al persoanele sănătoase)
- afecțiuni metabolice
- apariția unor afecțiuni autoimune (mai ales, boala celiacă, scleroza și boala Crohn)
- boala Parkinson, potrivit studiilor din ultimii ani
- afectarea stării de spirit: depresie și o stimă de sine scăzută
Potrivit noilor studii, psoriazisul a fost asociat cu creșterea în greutate, în rândul pacienților care au urmat tratament biologic, însă nu există îndeajuns de multe date pentru a justifica de ce se întâmplă acest lucru.
Cum este diagnosticat psoriazisul?
Diagnosticul psoriazisului este destul de rapid. Va fi nevoie de serviciile unui doctor pentru asta, care va realiza un examen fizic (va examina pielea de pe scalp, unghii, palme, picioare etc) și va fi necesar să treacă în revistă istoricul medical pentru a pune un diagnostic. În cazuri foarte rare, pacienții sunt nevoiți să facă mai multe analize medicale, inclusiv efectuarea unei biopsii (prelevarea de piele afectată). Ea poate aduce elemente suplimentare de diagnostic. Pentru o interpretare corectă a rezultatelor analizelor, e important ca pacientul să se adreseze unui medic specialist, care ar trebui vizitat periodic.
Atunci când se întâmplă acest lucru, va aplica un anestezic local, apoi va analiza, în laborator, biopsia la microscop pentru a determina despre ce tip de psoriazis este vorba și pentru a exclude alte afecțiuni dermatologice.
În ce constă tratamentul psoriazisului?
Acum, medicina a evoluat și tratamenul pentru iritațiile produse de psoriazis s-a perfecționat.
În funcție de rezultate și forma de psoriazis, se alege metoda de tratament care funcționează cel mai bine, individual. Tratamentul poate fi pe baza unor produse naturale (pentru a trata formele ușoare de psoriazis) sau medicamentos (pentru combaterea formelor complexe).
Tratamentul naturist al psoriazisului
De multe ori, utilizarea unor creme pe bază de plante, pentru îngrijirea locală, sau consumul unor alimente pot ajuta la ameliorarea roșelii și reducerea senzației de mâncărime (care agravează psoriazisul). În general, folosirea tratamentului naturist este recomandat mai ales persoanelor cu psoriazis cu plăci decât în psoriazisul pustular sau eritrodermic. Mai jos sunt câteva forme alternative terapeutice de tratare a psoriazisului:
- Aloe Vera – extractul de aloe sau cremele pe bază de aloe se folosesc pentru a reduce roșeala, inflamațiile și senzația de mâncărime. Efectele benefice apar după o folosire de minim o lună (crema sau sucul de aloe se aplică de 3-4 ori pe zi)
- Uleiul de pește – acizii grași Omega 3 din peștele oceanic ajută la reducerea inflamației psoriazisului și ameliorează aspectul pielii. Este bine de știut că poți lua cel mult 3 g de ulei de pește pe zi
- Varza – este benefică pentru îndepărtarea senzația de mâncărime. Pentru a beneficia de efecte este bine să aplici o foaie de varză direct pe zona afectată sau să storci câteva foi și să aplici sucul și apoi să acoperi cu un bandaj steril din bumbac. Trebuie lăsat să acționeze cel puțin 30 minute. Procedeul se repetă de trei ori pe zi timp, de cel puțin cinci săptămâni
Deși nedovedite științific, unele alimente pot fi benefice atunci când vine vorba de psoriazis. Susținătorii acestei teorii spun că substanțele nutritive din alimente contribuie la tratarea psoriazisului. Mai jos sunt câteva dintre alimentele-medicament care ar putea avea efecte medicinale și ar îmbunătăți psoriazisul:
- Suc proaspăt de cartofi – are rol anti-inflamator și poate fi consumat alături de sucul de morcov (are rol depurativ) pentru a-i mai atenua din gust
- Suc de orz verde – are rol detoxifiant, contribuind la eliminarea ureei și a metalelor grele
- Miere și lăptișor de matcă – ajută la detoxifierea și vitaminizarea organismului, accelerând procesul de vindecare a psoriazisului. Pentru a beneficia de efecte, este indicat să consumi o linguriță de miere (sau 2-3 g de lăptișor de matcă) dimineața, cu 30 minute înainte de micul dejun
Consumul unor alimente nu poate vindeca psoriazisul, însă poate ajuta la atenuarea simptomelor caracteristice. Mai jos sunt câteva schimbări ale stilului de viață care pot ajuta la reducerea simptomelor și pot scădea riscul reapariției bolii, indiferent de tipul de psoriazis:
- Pierderea kilogramelor în plus – persoanele obeze au un risc mai mare de psoriazis, iar slăbirea poate ajuta la eficientizarea formelor de tratament (atât naturist cât și medicamentos)
- O dietă sănătoasă – limitează consumul de grăsimi saturate și alege, în schimb, carnea slabă și surse sănătoase de acizi grași Omega 3 (somon, sardine, nuci, semințe de in, soia)
- Evitarea alimentelor care pot declanșa psoriazisul – stai departe de alimente precum carnea roșie, zahărul rafinat, alimentele procesate și semi-procesate. De asemenea, este recomandat să limitezi consumul de lactate și de alcool
Tratamentul medicamentos al psoriazisului
În cazul formelor complexe de psoriazis sau a celor care nu trec prin metode naturiste, este bine să apelezi la sfatul medicului atunci când vine vorba de tratament. În general, medicul va recomanda combinații de medicamente, creme și terapie prin lumină (fie la soare, fie într-un centru medical, în sezonul rece).
Multe dintre medicamentele sistematice au efecte adverse frecvente uneori grave astfel că trebuie combinate sau luat prin rotație cu alte terapii.
Tratamentul urmărește, în general, reducerea simptomelor locale. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare tratamente medicamentoase împotriva psoriazisului:
- Creme pe bază de corticosteroizi – necesară la reducerea inflamației și pentru a calma senzația de mâncărime. Cremele pe bază de corticosteroizi sunt prescrise pentru perioade scurte de timp, deoarece duc la subțierea pielii
- Forme sintetice ale vitamine D – ajută la încetinirea procesului natural de creștere a celulelor pielii (mecanism care favorizează apariția psoriazisului). Similar, antralinul încetinește creșterea celulară și oferă pielii un aspect neted
- Retinoizi – aceștia sunt derivați ai vitaminei A, care au rol în reducerea inflamației. Este bine de știut că aplicarea unei creme pe bază de retinoizi crește sensibilitatea pielii la soare, astfel că dacă ieși afară după aplicarea sa trebuie sa apelezi la o soluție cu factor de protecție UV. Pot cauza defecte de naștere, deci nu sunt indicați gravidelor
- Inhibitori de calcineurină – cremele care conțin acest tip de compuși activi reduc inflamațiile și acumularea plăcilor de piele specifice psoriazisului
- Acidul salicilic – promovează reducerea celulelor moarte și a descuamării pielii. Acesta este recomandat mai ales în cazurile de psoriazis care afectează scalpul (există pe piață șampoane speciale cu acid salicilic)
- Creme hidratante grase normale– nu vindecă psoriazisul, dar reduc din uscăciunea pielii și calmează senzația de mâncărime. Trebuie aplicate imediat după duș.
De asemenea, există multe produse cosmetice naturale de specialitate care se adresează, inclusiv, celor cu psoriazis.
Profilaxie
Din nefericire, nu există o modalitate de prevenirea a psoriazisului, însă luând în considerare câteva sfaturi vei putea oferi pielii un aspect mai sănătos și vei contribui la o vindecare mai rapidă:
- Fă băi zilnice – evită săpunurile agresive și apa fierbinte. Mergi pe varianta unei ape calde în care ai pus sare epson, ulei esențial și ovăz coloidal. Aceste terapii vor reduce din descuamarea pielii și vor calma iritațiile (mai ales, ovăzul coloidal)
- Apelează la creme hidratante grase imediat după baie/duș – în general, psoriazisul apare pe pielea uscată, motiv pentru care sunt recomandate creme pe bază de uleiuri vegetale (de exemplu, creme îmbogățite cu ulei de măsline). Mai mult, în sezonul rece trebuie să aplici o astfel de cremă/loțiune de mai multe ori pe zi
- Expune pielea afectată la soare – mici cantități de raze UV ajută la îmbunătățirea pielii afectate de psoriazis. Ieși la soare mai ales dimineața, când soarele nu este atât de puternic și stai maxim 30 minute (începe ușor cu 3-5 minute zilnic). Dacă ieși afară în restul zilei, mai ales în orele de vârf solar, aplică o cremă cu factor de protecție
- Evită sau limitează mult factorii declanșatori ai psoriazisului – aici intră anumite alimente (carnea roșie, lactatele, zahărul), consumul de alcool, stresul și fumatul
Psoriazisul reprezintă o afecțiune neplăcută, dar nepericuloasă (în cele mai multe cazuri) a pielii. Adoptând un stil de viață sănătos, evitând factorii declanșatori ai bolii și urmând sfaturile doctorului, vei reuși să te bucuri în continuare de viață fără a face (multe) concesii.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4817438/
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/204417/9789241565189_eng.pdf