Se spune că acupunctura era folosită încă de acum 4.000 de ani pe teritoriul Chinei de astăzi. Prima mențiune istorică apare în Huangdi Neijing, un tratat de medicină publicat în jurul anului 200 î. Hr. Mai târziu, când a fost descoperit mormântul regelui Liu Shen, s-au descoperit primele ace de acupunctură, la acea vreme fabricate din aur și argint. Tehnica a fost ulterior popularizată în Coreea, iar de acolo, începând cu secolul al 17-lea, în întreaga lume.
Ce este acupunctura?
Cum funcționează acupunctura?
Provoacă acupunctura durere?
De câte tipuri sunt punctele de acupunctură?
Ce trebuie să știi înainte de a merge la o ședință de acupunctură?
Cum se desfășoară o ședință de acupunctură?
Care sunt indicațiile terapeutice ale acupuncturii?
Care sunt beneficiile acupuncturii?
Cât costă o ședință de acupunctură?
Ce riscuri implică acupunctura?
Ce este acupunctura?
Acupunctura este un tratament complementar care constă în înțeparea unor puncte clar localizate pe piele.
Aceste puncte sunt alese în funcție de niște meridiane energetice care formează o rețea. Tratamentul, spun practicanții, echilibrează organismul, crește rezistența la infecții și previne îmbolnăvirea.
Cum funcționează acupunctura?
Potrivit medicinei chineze, sănătatea umană este un echilibru armonios între extremele vieții (numită în chineză “qi”), respectiv yin și yang. Atunci când acestea sunt în dezechilibru, organismul se îmbolnăvește. Potrivit acupuncturii, acest qi trece prin meridianele corpului, care însumează aproximativ 350 puncte accesibile în terapia prin acupunctură.
Se spune că introducerea acelor de acupunctură în punctele care se află la intersecția meridianelor restaurează energia în organism iar echilibrul yin-yang este restabilit.
Deși nu există dovezi științifice ale existenței punctelor de acupunctură, anumiți oameni de știință au încercat să le explice existența prin comparația cu regiuni ale corpului precum țesuturile, nervii și mușchii care pot fi stimulați. Această stimulare crește fluxul sanguin și activează sistemul de apărare al organismului.
Provoacă acupunctura durere?
Acele de acupunctură sunt foarte subțiri și majoritatea oamenilor nu resimt durere. Totuși, au apărut uneori cazuri în care acele inserate în pielea de la degetele de la picioare au provocat durere.
Studiile spun că durerea resimțită la inserția acelor este datorată lipsei de experiență a acupunctorului.
De câte tipuri sunt punctele de acupunctură?
În acupunctură există cinci tipuri de puncte:
- Puncte de tonifiere – cu rol în stimularea unei funcții deficitare.
- Puncte de dispersie – echilibrează o funcție a organismului (de exemplu, hipersecreția).
- Puncte care reglează.
- Puncte alarmă – calmează durerile locale care apar atunci când meridianul este în dezechilibru.
- Puncte de trecere – asigură scurgerea energiei atunci când aceasta este în exces și afectează buna funcționare a unui organ.
Ce trebuie să știi înainte de a apela la acupunctură?
Urmând câteva sfaturi te vei putea bucura de toate beneficiile ședinței de acupunctură.
- Nu merge la tratament pe stomacul gol. Este nevoie să fi consumat ceva (însă nu o masă copioasă) cu 2-3 ore înainte de a merge la acupunctură. Astfel, organismul va avea suficientă energie pentru a maximiza efectele tratamentului. Ședințele de acupunctură pe stomacul gol duc la amețeală și chiar leșin.
- Fă programarea cu cap. Evită ședințele de acupunctură înainte sau după un eveniment stresant sau după o sesiune de antrenament intens la sală. Grijile privind ședința importantă de după s-ar putea să afecteze efectele acupuncturii.
- Evită consumul de cafea sau alcool cu cel puțin două ore înainte de ședința de acupunctură. Cafeaua și alcoolul stimulează reactivitatea creierului, în timp ce acupunctura face trecerea de la agitația exterioară la liniște și relaxare.
- Poartă haine lejere – acupunctorul are nevoie de acces ușor la zonele cu probleme (de multe ori nici nu este nevoie să fii dezbrăcat/ă).
- Evită purtarea bijuteriilor.
- Dacă ai cum, evită sutienele cu sârmă – hainele trebuie să fie cât mai confortabile și să îți dea senzația de libertate.
Cum se desfășoară o ședință de acupunctură?
Terapeutul îți va pune întrebări despre sănătate și stilul de viață și va stabili care sunt punctele aflate în dezechilibru. Vei fi rugat/ă să te întinzi pe spate sau pe o parte în funcție de zona cu probleme.
Acupuncturistul trebuie să folosească doar ace sterile și de unică folosință. La fiecare ac inserat vei simți o senzație de furnicătură.
După inserarea acelor, apare o senzație ușoară de durere sau usturime care durează doar câteva secunde. În unele cazuri acele sunt încălzite sau stimulate electric.
În funcție de afecțiunea tratată, un ac de acupunctură poate sta înfipt în piele între 5 și 30 de minute.
După ședința de acupunctură te vei simți relaxată, iar terapeuții recomandă un pui de somn de 1-2 ore pentru refacere completă. De asemenea, pe parcursul primelor 24 de ore după tratament este indicat să consumi mai multă apă decât de obicei.
Nu este recomandat să mergi la sală sau să participi la alte activități extenuante fizic sau mental imediat după ședința de acupunctură. Odihnește-te, colorează, sau ține un jurnal.
Sursă foto: Pinterest
Care sunt indicațiile terapeutice ale acupuncturii?
Acupunctura este folosită mai ales pentru a ameliora durerea cronică sau pentru a trata simptomele unor boli. Mai jos sunt câteva dintre aplicațiile terapeutice ale acupuncturii:
- migrene
- dureri de spate
- dureri de gât
- osteoartrită
- dureri de genunchi
- stări de rău postoperatorii
- obezitate
- insomnie în premenopauză și postmenopauză
- dureri de umeri
- PTSD (tulburare de stres post-traumatică)
- dureri pelviene
- recuperare după cancer de colon
- sindromul picioarelor neliniștite
- schizofrenie
- sciatică
- refacere după accident vascular cerebral
- durere temporo-mandibulară
- crampe menstruale
- rinită alergică
- recuperare după renunțarea la fumat
Care sunt beneficiile acupuncturii?
Acupunctura poate fi benefică în multe situații în care se dorește calmarea durerii, având foarte puține efecte secundare (și acestea datorate acelor nesterilizate sau inexperienței terapeutului). Mai jos sunt câteva dintre beneficiile acupuncturii:
- Este sigură atunci când este efectuală de terapeuți cu experiență.
- Poate fi folosită ca terapie complementară tratamentului medical.
- Poate combate durerea în cazul unor pacienți care iau și alte medicamente care ar putea interacționa în mod negativ cu analgezicele.
Cât costă o ședință de acupunctură?
Costurile unei ședințe de acupunctură pornește de la 50 lei, iar în cazul durerii cronice poate fi nevoie de două ședințe săptămânale timp de câteva luni (terapeutul va stabili durata tratamentului în funcție de gravitatea problemelor tratate). Primele efecte apar după 8-12 ședințe de acupunctură.
Ce riscuri implică acupunctura?
Acupunctura este destul de sigură atunci când se folosesc ace sterilizate și personalul este specializat.
Când aceste două condiții nu sunt respectate apar infecții. Potrivit studiilor, între anii 2000 și 2009 au apărut 95 de complicații din cauza acupuncturii, inclusiv cinci decese.
De asemenea, un raport din 2013 a relevat existența a 295 de cazuri de infecție bacteriană din cauza acelor neigienice (precum și a folosirii unui ac în mai multe puncte) sau a prosoapelor din salon.
Într-un alt studiu din peste 90.000 de persoane care au mers la ședințe de acupunctură, aproximativ 7% au resimțit efecte adverse precum infecții bacteriene, accentuarea durerii și probleme de piele cauzate de ace prea fierbinți.
Dintre efectele secundare apărute în urma tratamentelor executate fără grijă pentru siguranța pacientului se remarcă amețeala, pierderea cunoștinței, vânătăile în regiunea în care au fost înfipte acele, precum și pneumotoraxul (în 1% din totalul efectelor secundare raportate).
Este bine de știut că anumite categorii de persoane nu ar trebui să apeleze la acupunctură.
- Persoanele cu boli ale sângelui (de exemplu, hemofilie).
- Persoanele care poartă pacemaker pot întâmpina probleme în cazul acupuncturii cu ace care necesită pulsuri electrice.
- Femeile însărcinate – doctorii spun că acupunctura poate stimula nașterea prematură.
- Persoanele care au cancer.
- Persoanele cu infecții ale pielii sau arsuri tegumentare.
- Persoanele care iau warfarină (recomandată mai ales pentru boli de inimă).
- Persoanele cu boli psihiatrice.
- Persoanele cu alte afecțiuni cronice ar trebui să întrebe doctorul înainte de a apela la acupunctură.
Acupunctura este ideală pentru a trata durerea locală cronică sau temporară. În cazul în care nu suferi de boli grave poți apela fără grijă la acestă formă de terapie complementară, putându-te bucura de efectele benefice după mai puțin de o lună.
Sursa foto: Shutterstock