Echinaceea este folosită încă de pe vremea indienilor americani, de acum mai bine de 300 de ani. În acele vremuri, planta era folosită mai ales pentru a calma simptomele răcelii. Odată cu venirea exploratorilor europeni, echinaceea a ajuns să fie folosită mai întâi în Europa apoi în întreaga lume.

Ce este echinaceea?
Ce proprietăți nutriționale are echinaceea?
Ce beneficii pentru sănătate are cicoarea?
Care sunt efectele secundare ale echinaceei?
Contraindicații în consumul de echinaceea

Ce este echinaceea?

Echinaceea este o plantă perenă care poate ajunge până la 140 cm înălțime. Florile sunt, de cele mai multe ori, violet sau roz-roșiatice, ori chiar galbene, petalele fiind distribuite simetric în jurul unui disc central. Ca și în trecut, echinaceea este folosită datorită rolului său de întăritor al sistemului imunitar, organismul fiind, astfel, protejat de o serie de afecțiuni minore, printre care și răceala.


Citește și : Cum alegi produsele cosmetice 


De cele mai multe ori, echinaceea este consumată sub formă de ceai, însă poate fi întâlnită și sub formă de pulbere, capsule sau tinctură în magazinele naturiste.

Care este doza recomandată de echinaceea ?

Echinaceea poate fi consumată în cantitate de cel mult trei cești de ceai pe zi sau 900 mg (300 mg de trei ori pe zi). În cazul copiilor între 6 și 13 ani doza trebuie redusă până la 400 mg pe zi.

Ce proprietăți nutriționale are echinaceea?

Numeroasele beneficii ale echinaceei derivă din suita de ingrediente precum vitamina A, vitamina E, complexul de vitamine B, și minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier). Conținutul de alcamide, uleiuri volatile, glicoproteine, și flavonoizi din rădăcină este responsabil pentru efectele imunitare ale echinaceei.

Ce beneficii pentru sănătate are cicoarea?

Echinaceea are o mulțime de beneficii pentru sănătate dintre care cele mai remarcabile sunt mai jos:

  • Combate răceala, gripa și infecțiile tractului respirator

Deși răceala este catalogată de mulți dintre noi drept un inconvenient, nu ar fi bine dacă efectele ar dispărea mai repede? Ei bine, studiile au arătat că echinaceea reduce semnificativ perioada de convalescență iar în unele cazuri crește efectele vaccinului antigripal.

  • Tratează și previne afecțiunile hepatice

Potrivit studiilor, echinaceea este benefică și în tratarea problemelor hepatice. Planta conține ingrediente cu rol detoxifiant și în același timp protejează ficatului.

  • Combate infecțiile tractului urinar

Aplicarea topică a ceaiului călduț de echinaceea ajută la calmarea simptomelor (reduce inflamația) infecției urinare iar în unele cazuri aplicarea unei creme cu echinaceea reduce riscul de infecții vaginale cu până la 16%.

  • Tratează afecțiunile bucale

Studiile au demonstrat o legătură strânsă între consumul de echinaceea și scăderea riscului de gingivită (o boală orală care apare din cauza unei infecții bacteriene). Mai mult, consumul regulat de echinaceea ajută la păstrarea dinților sănătoși.

  • Lupta împotriva virusului herpex simplex

Proprietățile anti-inflamatoare ale echinaceei vin în ajutor și în cazul virusului herpes simplex. Studiile au arătat că durerea este diminuată iar simptomele se ameliorează mult mai repede.

  • Vindeca rănile, eczemele și psoriazisul

Echinaceea este folosită de cel puțin 100 de ani pentru a trata problemele pielii. Doctorii au confirmat beneficiile sale pentru vindecarea eczemelor, a rănilor minore, a psoriazisului, înțepăturilor de insecte sau infecțiilor cutanate. Echinaceea are rol anti-inflamator reducând infecția și previne infectarea rănilor deschise.

Sursă foto: Pinterest

  • Are rol laxativ

Echinaceea calmează problemele stomacale și poate fi folosită și pentru rolul ușor laxativ. Studiile au arătat că sunt suficiente 1-2 cești pe zi pentru dispariția problemelor intestinale.

  • Susține sănătatea creierului

Consumul de echinaceea poate fi folosită cu succes pentru a trata probleme ale sistemului nervos precum ADHD, anxietate, depresie sau fobii sociale. Pentru a te putea bucura de aceste efecte trebuie să consumi maxim 20 mg odată.

  • Are rol antiaging

Studiile realizate pe rozătoare au arătat un ușor efect antiaging. Astfel, voluntarii care au consumat echinaceea au trăit mai mult prin comparație cu cei care au avut o dietă normală.

  • Crește performanța sportivă

Un studiu a arătat că prin consumarea echinaceea de patru ori pe săptămână timp de 28 de zile crește rezistența sportivă în cazul bărbaților sănătoși. Un consum mare de echinaceea (8.000 mg pe zi în cazul experimentului) însă nu a avut efecte asupra anduranței sportive.

  • Scade tensiunea arterială

Ingredientele cu rol anti-inflamator din echinaceea fac posibilă reducerea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că echinaceea, consumată regulat, ajută la menținerea unei tensiuni arteriale în limite normale.

  • Are rol antioxidant

Există mai multe studii care au demonstrat rolul de antioxidant al echinaceei. Astfel, este susținută eliminarea radicalilor liberi și evitarea stresului oxidant de la nivel celular.

Care sunt efectele secundare ale echinaceei?

În general, echinaceea nu are efecte adverse însă consumul excesiv (mai mult de 900 mg pe zi) poate duce la amețeli, greață, dureri de stomac, probleme respiratorii, diaree sau insomnii (dacă este consumată sub formă de ceai și e băut imediat după cafea prelungește efectele cofeinei).

Cu toate că echinaceea poate fi consumată și de copiii de peste 10 ani în 7% dintre cazuri apar alergii la componentele plantei.

Contraindicații în consumul de echinaceea

Deși efectele adverse apar în cazuri foarte rare, trebuie știut că echinaceea poate interacționa cu anumite medicamente (de exemplu, medicația pentru boli cardiovasculare, boli autoimune sau diabet). Se crede că până la 58 de substanțe active interacționează cu echinaceea așa că dacă suferi de o boală cronică întreabă doctorul înainte de a consuma echinaceea. Mai jos sunt principalele interacțiuni ale echinaceei:

  • echinaceea poate influența felul în care anumite medicamente sunt procesate de organism – cele mai cunoscute astfel de medicamente sunt lovastatina, ciclosporinii, diltiazem, estrogenii orali, claritromicina, indinavir, trazolam.
  • medicamente care sunt procesate de ficat – consumul de echinaceea poate bloca efectele unor medicamente care trec prin ficat sau poate agrava efectele secundare. În acestă categorie intră medicamente precum clozapin, olanzapină, haloperidol, pentazamicină, mexiletină, fmuvoxamină, imipramină, teofilina, zolmitriptan.
  • medicamente care scad puterea sistemului imunitar – se știe că echinaceea are un efect benefic asupra sistemului imunitar însă în combinație cu medicamente pentru bolile autoimune, de exemplu, scad efectele medicației și contribuie, involuntar, la agravarea simptomelor. În acestă categorie intră medicamente ca azatioprină, daclizumab, basilixima, prednison, micofenolat, corticosteorizi.
  • midazolam – echinaceea interacționează în cazuri foarte rare cu midazolam ducând la posibile efecte adverse ale acestui medicament folosit pentru anestezie.

Echinaceea nu este recomandată nici persoanelor alergice la unul sau mai multe ingrediente. Alergia la echinaceea, deși rară, se manifestă prin mâncărimi în zona ochilor sau urechilor, apariția unor pete pe gât și stare de greață. Dacă ai aceste simptome întrerupe consumul imediat.

Deși nu există studii care să confirme apariția unor probleme pe timpul sarcinei, în general, echinaceea este interzisă femeilor însărcinate sau care alăptează. Dacă totuși vrei să consumi echinaceea, consultă medicul ginecolog.

Echinaceea este un adevărat susținător al sistemului imunitar, protejând de infecții la fiecare nivel. Dacă nu suferi de boli cronice dar totuși vrei să tratezi o răceală sau o înțepătură de albină, echinaceea poate fi de asemenea o soluție ideală.

Sursa foto: Shutterstock

Total
4
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*