Detoxifierea contribuie la “curăţarea” organismului și este modalitatea cea mai simpla de a scăpa de toxine. Te invităm să citeşti în rândurile următoare când, cum și de ce se ține această cură de detoxifiere şi cât este de benefică pentru organismul tău.

Ce este detoxifierea
Beneficiile detoxifierii
Cum se ține cura de detoxifiere

Detoxifierea reprezintă un subiect controversat, genul de temă ce împarte internauții în 2 tabere greu de împăcat: cei care susțin că e o soluție foarte bună pentru a purifica organismul de toxine și cei care sunt de părere că acest proces e doar un mit. Cu toate că nu contrazicem categoric cea de-a două categorie, îți prezentăm toate argumentele pro detoxifiere, susținute și de medici, dar și cum și când se ține această cură în mod corect.

kimber pine 447692 unsplash

Ce este detoxifierea

Detox, prescurtarea de la detoxifiere, este procesul natural și continuu al organismului de neutralizare și eliminare a toxinelor. Toxinele sunt substanțe care pot dăuna țesuturilor, fiind produsele reziduale care rezultă din activitatea normală a celulelor (cum ar fi amoniacul, acidul lactic și homocisteina) și substanțele chimice la care suntem expuși zilnic. Ficatul, intestinul gros, rinichii, plămânii, pielea, sângele și sistemele limfatice lucrează impreună pentru a transforma toxinele în compuși mai puțin dăunători și a-i elimina din corp.

Unele cercetări sugerează că multe dintre substanțele chimice pe care le consumăm zilnic prin alimente, apă și aer pot fi depozitate în celulele grase din corpul nostru. Din categoria toxinelor fac parte pesticidele, antibioticele și hormonii din produsele alimentare, substanțele chimice din ambalajul produselor alimentare, detergenții de uz casnic, aditivii alimentari, metalele grele, poluarea, medicamentele și fumul de tigară.

Deși detoxifierea este cunoscută în primul rând ca un tratament pentru dependența de alcool sau de droguri, termenul este folosit și pentru a se referi la o dietă pe termen scurt, care poate facilita eliminarea toxinelor și promova pierderea în greutate. Există multe tipuri diferite de diete de detoxifiere, dar ele respectă, în general, aceleași principii:

  • Reduc cantitatea de substanțe chimice ingerate (de exemplu, consumând alimente ecologice).
  • Prioritizează alimentele care oferă vitaminele, substanțele nutritive și antioxidanții de care organismul are nevoie pentru detoxifiere.
  • Consumă alimentele bogate în fibre și apă, care măresc frecvența mişcărilor intestinale și urinării.
  • Ce poți mânca sau ce trebuie să eviţi depinde de tipul de dieta de detoxifiere pentru care optezi. Unele includ sucuri sau băuturi lichide. Altele permit anumite alimente, cum ar fi fructele și legumele.

Deși curele de detoxifiere sunt atât de populare, de-a lungul timpului au fost realizate foarte puține studii clinice care să susţină utilizarea lor. Cercetările preliminare sugerează că anumite alimente și substanțe pot avea proprietăţi care ajută la detoxifiere, insă majoritatea cercetărilor sunt bazate pe animale sau pe teste realizate în laborator.

Unii oameni consideră că focalizarea pe rețete noi pe bază de legume, apă potabilă, exerciții fizice și reducerea nivelului stresului în timpul alimentației îi ajută să facă schimbări pozitive și durabile în ceea ce privește dieta și stilul de viată. De aceea, este recomandată o cură de detoxifiere atunci când:

  • te simți obosit fizic sau psihic
  • ficatul tău are probleme cu colesterolul sau trigliceridele
  • ai probleme cu digestia (constipație, balonare)
  • te imbolnăveşti des
  • vrei să-ți ridici pur și simplu nivelul de energie
  • vrei să dai un reset/refresh organismului tău
  • vrei să slăbesti

Dacă ai în vedere o dietă de detoxifiere, adresează-te medicului pentru a evalua argumentele pro și contra și verifică dacă este potrivit pentru tine (poate fi dăunător pentru persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul) să îţi schimbi regimul alimentar. Femeile insărcinate sau care alăptează sau copiii nu trebuie să urmeze o dietă de detoxifiere. În timpul dietei este indicată renunţarea completă la  alcool.

lauren mancke 63448 unsplash

 Beneficiile detoxifierii

Eliminarea toxinelor din alimente, băuturi și produse de igienă reprezintă beneficiul principal dacă vrei să apelezi la o dietă de detoxifiere.

Multe din numeroasele toxine la care suntem expuși zilnic sunt incontrolabile, cum ar fi toxinele din mediul în care respirăm. În schimb, toxinele care provin din alimentele și băuturile pe care le consumăm sunt în mare măsură controlabile. Mulți experți în domeniul sănătătii sunt de acord că incărcătura toxică (cantitatea de toxine pe care corpul este capabilă să o manipuleze) este responsabilă pentru un număr considerabil de boli în societatea modernă. Alegerea produselor ecologice (fructe și legume), impreună cu carnea organică și peștele sălbatic, poate reduce în mod serios cantitatea de toxine pe care o consumi în fiecare zi.

Atenţie, însă. Încărcătura toxică nu se oprește la mâncare. Produsele de igienă personală și de îngrijire conţine de asemenea substanțe chimice toxice care pot dăuna sănătătii noastre. Poți opta pentru variantele lor naturiste, pe care cu ajutorul unor rețete de pe internet le poți prepara chiar tu acasă.

În timp ce o cură de detoxifiere ar putea provoca oarecare oboseală la început (în special pentru cei care au avut o dietă bogată în toxine în prealabil), mulți oameni au raportat senzația de imbunătăţire a condiţiei fizice și mai multă energie susţinută în timpul și după o dietă de detoxifiere. O parte importantă a oricărui detoxifiant bun ar trebui să fie o hidratare adecvată cu apă curată, iar studiile arată că și deshidratarea uşoară (o pierdere de lichid sub 3%) cauzează frecvent dureri de cap, anxietate, tulburări de dispoziție și performanțe cognitive scăzute.

Faptul că poftele sunt controlabile doar prin voinţă considerăm însă că reprezintă un mit. Adevărul este că poftele se bazează pe dezechilibre hormonale și trebuie abordate și controlate ca atare. Pofta de mâncare are un impact semnificativ asupra creşterii în greutate, iar un plan de dezintoxicare inteligent o poate bloca.

Unele persoanele sunt predispuse la dependenţă în mod biochimic, iar producătorii de preparate nesănătoase profită din plin de acest lucru, prin plasarea de substanțe chimice în produse lor, care stimulează dependenţa Indivizii cu un nivel ridicat de receptori ai dopaminei pot deveni dependenți de alimente, la fel cum ar deveni dependenți de un medicament, deoarece alimentele moderne cu glutamat creează o creștere a dopaminei urmată de o scădere bruscă (similar cu cocaina, de exemplu).

O dietă detoxifiantă care se concentrează pe eliminarea alimentelor și chimicalelor de acest fel poate contribui semnificativ la recuperarea alimentației sănătoase. Schimbările dietetice amestecate cu anumite plante și suplimente pot fi deosebit de eficiente.

În altă ordine de idei, deficitul de micronutrienţi reprezintă una dintre principalele cauze ale bolii și poate duce chiar la mortalitate. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) evidenţiază unele dintre cele mai comune legături, cum ar fi deficiența de fier și anemie, deficitul de iod și afecțiunile tiroidiene, deficiența de vitamina A și boala degenerativă a ochilor etc.

Cu o dietă concentrată asupra suplimentelor și băuturilor dense cu nutrienți, te vei asigura că organismul obține vitaminele esențiale, mineralele, fitonutrienţii și antioxidanții de care are nevoie pentru o sănătate optimă. Și mulți micronutrienţi sunt absolut necesari pentru ca organele de detoxifiere ale corpului să funcționeze corect.

Un studiu publicat în publicația Endocrinologia clinică a constatat o legătură între nivelurile ridicate ale cortizolului și boală hepatică grasă. Cortizolul este principalul nostru hormon de stres eliberat în momente de stres acut și cronic. Când nivelurile sunt mai mari decât cele normale pe o perioadă lungă de timp, pot provoca o serie de probleme, inclusiv scăderea funcției hepatice. Apelează la o cură de detoxifiere bogată în alimente de echilibrare a zahărului din sânge și vei ajuta la reglarea nivelurilor de cortizol, pentru a gestiona stresul la un nivel chimic.

În plus, o cură de detoxifiere contribuie la scăderea în greutate, susține activitatea sistemului imunitar, imbunătăţeşte aspectul pielii, ajută la dispariția mirosurilor corporale neplăcute, contribuie la un păr mai sănătos și aduce beneficii anti-imbătrânire.

natalie rhea riggs 359429 unsplash

Cum se ține cura de detoxifiere

Vei găsi numeroase rețete pentru meniuri detox, dar ca recomandări generale, concentrează-te pe un aport crescut de fibre, consumă apă cu lămâie și alimente sănătoase, integrale și proaspete, precum și bogate în vitamina C, evită poluarea, fă mișcare, relaxează-te și dormi sufucient.

În ceea ce privește restricțiile, evitarea consumului de sare de bucătărie este recomandată, de asemenea cafeina, aditivii, îndulcitorii artificiali, alcoolul și zahărul.

Consumă alimente organice, germeni, semințe, usturoi, anghinare, sparanghel, ghimbir, ceai verde, broccoli, sfeclă roșie, avocado și mere. Dacă vrei să completezi cura cu suplimente, optează pentru antioxidanți, protectoarele hepatice, adjuvanții funcției renale și adjuvanții funcției intestinale.

Chiar și un simplu post poate funcționa drept cură de detoxifiere, mai ales dacă te ambiţionezi să consumi multă apa.

Andreea Raicu e cunoscută pentru dieta sa vegetariană, precum și pentru curele ei de detoxifiere, așa că, dacă ai nevoie de inspirație, intră pe blogul ei și alege o rețetă. Noi ți-o propunem pe cea cu sfeclă roșie: amestecă în blender o bucată de ghimbir, trei bucăți de sfeclă, trei morcovi și trei legături de țelină și bea sucul cât e proaspăt.

toa heftiba 250946 unsplash

Sperăm să observi rezultate cât mai curând și tranziţia spre alimente sănătoase și o hidratare optimă să fie o schimbare uşoară şi de lungă durată.

Sursa foto: Unsplash

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*