Considerată pe bună dreptate o plantă-minune sau un „superaliment” datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate, chlorella a început să fie mai cunoscută după al Doilea Război Mondial, mai întâi în vestul Europei, apoi și pe teritoriul Americii de Nord, în prezent fiind pe lista tuturor celor care vor să aibă un stil de viață sănătos.

Ce este chlorella?

Cu aproximativ 30 de specii cunoscute până astăzi, chlorella este unul dintre cele mai folosite suplimente alimentare în Japonia, țara care înregistrează cel mai mare export al acestei alge, „verișoară” cu spirulina.

Populează Pământul de aproximativ două miliarde de ani, dar chlorella a fost descoperită oficial la sfârșitul secolului al XIX-lea datorită unor experimente făcute de către un microbiolog olandez cunoscut drept doctorul Beijnerink. Numele plantei vine de la o combinație de greacă și latină care ar însemna, în traducere liberă, „mica plantă verde”.

Cu formă sferică și un diametru de aproximativ 2-10 micrometri, chlorella a fost folosită cu succes pentru a face descoperiri importante în medicină (Otto Heinrich Warburg a primit Premiul Nobel în 1931 pentru studiul său privind respirația celulară), iar Melvin Calvin a luat același premiu pentru analiza modului în care dioxidul de carbon este procesat de plantele verzi. Amândoi au folosit chlorella pentru a ajunge la rezultatele care au dus la importante progrese în studiul chimiei și al microbiologiei. Acum, oamenii de știință s-au orientat spre beneficiile acestei alge pentru organismul uman. Concluziile la care au ajuns erau cunoscute în țările din Asia de ani buni: consumul de chlorella este benefic sănătății.

Unde se găsește chlorella?

Chlorella se găsește sub formă de capsule sau pulbere în mai toate magazinele de tip Plafar, în unele supermarketuri, dar și online. Asigură-te că alegi un produs de calitate, pentru că unele suplimente de chlorella conțin mercur și, astfel, devin nefolositoare și chiar dăunătoare organismului uman.

Cum se consumă?

În funcție de forma sub care o achiziționezi, chlorella poate fi consumată cu un pahar de apă – atunci când este sub formă de tablete – de maximum trei ori pe zi; sub forma unui smoothie – gustul puternic dispare dacă amesteci ½ linguriță de chlorella cu o banană, esență de rom și suc de lămâie. De asemenea, pulberea de chlorella poate fi adăugată în unele rețete pe bază de plante verzi, broccoli, spanac sau în salatele din frunze de păpădie.

În ceea ce privește doza zilnică recomandată, doctorii nu au ajuns la un răspuns unanim, studiile privind beneficiile chlorella pentru sănătate având rezultate pozitive atât cu 1,2 g pe zi, cât și cu 5 g, respectiv 10 g. Pentru majoritatea suplimentelor, se merge pe o doză medie, întâlnindu-se variante de suplimente care recomandă consumul a 2-4 g pe zi pentru a te putea bucura de toate beneficiile. Copiii pot fi ceva mai sensibili, așa că nu le da mai mult de 1,2 g pe zi.

Sub formă de tablete, chlorella se poate lua cu un pahar de apă cu jumătate de oră înainte de masă, iar dacă o consumi sub formă de pulbere, poți înlocui o masă cu un smoothie nutritiv pe bază de chlorella.

4.29 chlorella@poise 2.0

Sursă foto: Pinterest

Care sunt diferențele dintre chlorella și spirulină?

Considerați „veri” apropiați, chlorella și spirulina arată cam la fel și chiar au un gust asemănător, însă se deosebesc prin câteva aspecte care nu trebuie ignorate:

  • structural – ambele sunt forme de alge, însă chlorella este o algă unicelulară, în timp ce spirulina este pluricelulară. De aceea spirulina este puțin mai mare;
  • culoare – spirulina este considerată o algă albastră-verzuie, iar chlorella este o algă verde;
  • conținutul de acizi nucleici – ambele conțin aceste componente, însă chlorella are o cantitate dublă față de cea conținută de spirulină. Acești acizi au rol important în formarea ADN-ului;
  • gradul de digestibilitate – spirulina poate fi consumată imediat după recoltare, în timp ce chlorella trece printr-un proces de distrugere a pereților celulari pentru ca organismul uman să poată prelua nutrimentele;
  • cantitatea de clorofilă – chlorella conține o cantitate aproape dublă de clorofilă față de spirulină;
  • conținutul de fier și proteine – spirulina este ceva mai bogată în aceste elemente decât chlorella;
  • ajută la eliminarea metalelor grele – chlorella se bucură de niște proprietăți unice, absente în cazul spirulinei, care o fac să îndepărteze aceste metale din organism.

Ce proprietăți nutriționale are chlorella?

Una dintre cele mai nutritive plante verzi, chlorella este mai bogată în substanțe esențiale pentru organism decât alte plante verzi, precum broccoli sau kale. Trei linguri de chlorella (aproximativ trei linguri rase) conțin 16 g de proteine, 287% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, 71% din DZR de vitamina B2, 202% din DZR de fier, 113% din DZR de zinc, un conținut bogat de proteine, 33% din DZR de vitamina B3, 22% din DZR de magneziu, vitamina C până la 40% din DZR, fosfor, vitaminele B1, B6 și B12, cupru, potasiu, calciu, acid folic, omega-3 și, în cantități reduse, fibre. Chlorella conține 410 calorii per 100 g, dar consumul recomandat de 2-10 g pe zi nu-ți va aduce un aport mai mare de 41 de calorii în 24 de ore.

4.29 chlorella@poise 3.0

Sursă foto: Pinterest

Ce beneficii pentru sănătate are chlorella?

Proprietățile nutritive menționate mai sus care aduc cu sine o mulțime de avantaje pentru sănătate au transformat această plantă aproape necunoscută în urmă cu câțiva ani într-o plantă „celebră”. Mai jos avem o serie de beneficii care, cu siguranță, te vor convinge să încerci chlorella:

  • reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale – considerată de mulți un superaliment, chlorella este bogată în proteine (unele specii conțin 50-60% proteine), conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali, vitamina C (în funcție de specie, conține între 6 și 40% din DZR) care ajută la absorbția mai rapidă a fierului conținut, omega-3 (doar 3 grame de chlorella conțin 100 mg de omega-3) – toate acestea contribuie la o bună funcționare a organismului și te protejează împotriva unor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave;
  • echilibrează circulația sangvină – studiile în care pacienții au consumat 4 grame de chlorella pe zi au dus la rezultate spectaculoase, normalizând presiunea arterială și circulația de la nivelul rinichilor. Un alt studiu, realizat pe bărbați sănătoși, a ajuns la concluzia că această plantă ajută la fluidizarea sângelui arterial; mai mult, combinația unică de arginină (un aminoacid esențial creșterii), potasiu, calciu și omega-3 previne „înțepenirea” arterelor;
  • reduce nivelul glicemiei – un studiu realizat timp de 12 săptămâni a arătat că, în cazul persoanelor sănătoase și al celor cu predispoziție la diabet, consumul de chlorella scade glicemia. Un alt studiu care a testat produsele naturiste pe bază de chlorella a ajuns la concluzia că aceasta echilibrează nivelul zahărului din sânge;
  • are un rol important în tratarea bolilor respiratorii – datorită numeroșilor antioxidanți din componența chlorella, consumul acesteia ajută la tratarea unor boli ale sistemului respirator precum astmul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică;
  • ajută la tratarea bolilor genitale – datorită încadrării chlorellei în rândul algelor verzi, consumul acestei alge ajută la tratarea bolilor genitale, în special a herpesului. Acest fapt se datorează combinației de vitamina D și clorofilă care are rol antiinflamator;
  • susține sănătatea ochilor – chlorella conține două ingrediente (luteina și zeaxantina) cu efecte demonstrate în protejarea ochilor și scăderea degenerării timpurii a vederii;
  • contribuie la funcționarea optimă a creierului – vitamina B12 din componența chlorellei este esențială funcționării optime a creierului. Deoarece această vitamină este întâlnită mai ales în alimente precum carnea, lactatele, fructele de mare sau somonul, chlorella este o sursă vegetată excelentă de B12, așa că dacă ești vegetarian sau vegan, chlorella este obligatorie pentru tine;
  • susține digestia – într-un experiment clinic, 10 grame de chlorella pe zi au fost suficiente pentru a reduce crampele, balonarea și diareea la pacienți. De asemenea, combinația de vitamina D, betacaroten și clorofilă reduce procesele inflamatorii care pot apărea de-a lungul tractului digestiv și susține dezvoltarea bacteriilor bune din stomac;
  • protejează dantura – un studiu citat în cartea Chlorella: Gem of the Orient în care s-au analizat, pe o perioadă de nouă luni, proprietățile clorofilei, a concluzionat că pasta de dinți care conține această substanță a adus îmbunătățiri remarcabile atât dinților, cât și gingiilor. Chlorella, planta cu cel mai mare conținut de clorofilă, aduce cu sine rezultate similare mai ales în cazul tabletelor/pastilelor masticabile sau atunci când adaugi un praf din pulberea de chlorella pe pasta de dinți înainte de igiena orală;
  • are efect antioxidant – chlorella conține o mulțime de antioxidanți, inclusiv clorofila, vitamina C, betacarotenul, luteina și licopenul. S-a demonstrat că aceste substanțe sunt soluții eficiente pentru a lupta împotriva bolilor cronice, inclusiv a diabetului și bolilor de inimă;
  • întărește sistemul imunitar – sistemul imunitar ajută organismul să țină la distanță infecțiile. Consumul regulat de chlorella contribuie la producerea anticorpilor și deci la împiedicarea instalării bolilor. Mai mult, în urma unui studiu de opt săptămâni, s-a demonstrat că persoanele care au consumat 5 grame de chlorella pe zi și-au crescut puterea de apărare a organismului;
  • elimină metalele grele din organism – dacă ești consumator de pește în mod regulat, ți-ai reparat dinții cu plăci pe bază de mercur, atunci există mari șanse să existe metale grele în organismul tău. Vestea bună este că acestea sunt eliminate mai ales prin consumul de plante verzi. Chlorella este o soluție excelentă pentru a elimina aceste metale din corp datorită abilității algei de a se înfășura în jurul unor metale precum uraniu, mercur sau cadmiu, cărora nu le permite să fie reabsorbite. În plus, consumul regulat de chlorella duce chiar la împiedicarea acumulării metalelor grele în organism;
  • are efect anticancerigen și protejează organismul de radiații – un sistem imunitar sănătos este capabil să distrugă celulele precancerigene înainte ca acestea să evolueze într-o boală. Un studiu a arătat că datorită proprietăților care susțin imunitatea, chlorella previne cancerul și face ca tratamentul său să fie mai puțin dureros. Mai întâi, consumul regulat de chlorella întărește sistemul imunitar, mai apoi ne curăță organismul de metale grele și substanțe toxice și astfel se elimină posibilitatea de a dezvolta cancer din cauza mediului înconjurător. Mai apoi, în cazul persoanelor diagnosticate, chlorella susține celulele bune de tip T pentru a lupta împotriva celor bolnave și combate efectele secundare ale chimioterapiei și ale radioterapiei.
  • reglează nivelul colesterolului – lipsa unei alimentații sănătoase și a somnului regulat își spun cuvântul asupra organismului, aceste obiceiuri ducând, în general, la creșterea nivelului de colesterol din sânge. Cu toate acestea, consumul regulat de chlorella (8 grame pe zi în două doze) scade nivelul de colesterol și echilibrează nivelul nutrimentelor din sânge;
  • ajută la slăbire – un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a arătat că datorită consumului de chlorella scade procentul de grăsime corporală, dar și nivelul zahărului din sânge. Mai mult, consumul de chlorella regularizează producția de hormoni în organism, accelerează metabolismul, îndepărtează toxinele și oferă un plus de energie (datorită conținutului bogat de vitamine și minerale);
  • menține organismul tânăr   consumul de chlorella nu doar că îți face pielea să fie plină de vitalitate (datorită combinației de vitamina A, vitamina C și glutationă, elemente care au rolul de a elimina radicalii liberi și de a proteja celulele), ci și reduce oxidarea celulară cauzată de stres, poluare sau de o dietă săracă în substanțe nutritive. O singură linguriță de chlorella consumată zilnic duce la apariția primelor efecte benefice după doar două săptămâni.

Luată preventiv sau ca tratament, chlorella poate face minuni, uneori într-un timp scurt. Ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată și sănătatea ta va avea doar de câștigat.

4.29 chlorella@poise 4.0

Sursă foto: Pinterest

Consumul de chlorella în timpul sarcinii

Deși multe produse naturiste sunt restricționate sau chiar interzise pe timpul sarcinii, chlorella nu este una dintre ele. Mai mult, oamenii de știință au concluzionat că prin consumarea a numai 6 grame de chlorella pe zi scade nivelul de toxine și dioxină din cordonul ombilical, dar și nivelul substanțelor toxice la mamele care alăptează. Mai mult, același studiu a arătat că această algă crește nivelul imunoglobulinei A, un element esențial care se transmite de la mamă la făt.

Dacă ești însărcinată și vrei să iei un supliment alimentar pe bază de chlorella, asigură-te că doctorul tău află acest lucru înainte de a-l introduce în dieta ta de zi cu zi. El sigur va ști dacă se potrivește nevoilor tale și nu reprezintă vreun pericol pentru starea ta de sănătate sau a fătului.

4.29 chlorella@poise 5.0

Sursă foto: Pinterest

Contraindicații în consumul de chlorella

Chlorella are efecte benefice asupra celor care au un sistem imunitar slăbit. Cu toate acestea, dacă situația este atât de gravă încât iei medicamente, probabil ar trebui să eviți chlorella pentru că, datorită efectelor sale, rezultatele medicației sunt amplificate și astfel se poate ajunge la probleme de sănătate. De asemenea, dacă ai o boală cauzată de un sistem imunitar slăbit precum scleroză multiplă, lupus sau artrită reumatică, un consum regulat de chlorella ar putea să îți agraveze simptomele.

Efecte secundare pot apărea în urma consumului de chlorella dacă ești sensibil la lumină. Un studiu a demonstrat că persoanele fotosensibile care au consumat acest supliment alimentar au avut stări de vomă și amețeli imediat după.

Mai mult, un alt studiu a arătat că pacienții vaccinați gripal care au consumat chlorella suferă de amețeli și dureri abdominale. Dacă ai aceste simptome, treci de urgență pe la medicul de familie.

În cazul în care ești alergic la iod sau la oricare altă componentă a chlorellei, ar trebui să eviți consumul. În plus, datorită conținutului mare de fier, chlorella ar trebui folosită cu moderație de bărbați și de femei aflate în postmenopauză.

Dacă ai circulația proastă și iei medicamente anticoagulante, ar trebui să stai departe de chlorella pentru că prin consumul acesteia sângele se va subția mult prea mult, punându-ți viața în pericol.

Consumată de mii de ani în Japonia, țara a cărei populație se bucură de cea mai mare longevitate (și vitalitate) din lume, chlorella este un supliment alimentar care nu ar trebui să îi lipsească niciunei persoane preocupate de sănătatea sa și a celor dragi.

Sursa main foto: Shutterstock

Total
2
Shares

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*