Vitamina E este o substanță esențială pentru buna funcționare a organismului. Beneficiile ei sunt numeroase, dar trebuie să știi și care sunt riscurile în caz de supradoză. Poți consuma vitamina E din alimentele în care se găsește în mod natural, sau poți lua un supliment nutritiv.

De ce este importantă vitamina E
Formele în care se găsește
Alimente care conțin vitamina E
Doza recomandată
Beneficiile vitaminei E
Carența de vitamina E
Posibile efecte adverse
Vitamina E în cosmetică
Suplimente cu vitamina E

De ce este importantă vitamina E

Această vitamină este liposolubilă, ceea ce înseamnă că este depozitată în țesuturi doar pentru scurt timp, ca și vitamina C. De aceea, e foarte important să consumi zilnic produse care îți asigură cantitatea necesară de vitamina E, pentru a te putea bucura din plin de beneficiile sale. Un puternic antioxidant, vitamina E ajută la buna funcționare a organelor, previne îmbătrânirea prematură și contribuie la neutralizarea radicalilor liberi. De aceea este foarte folosită și în tratamentele cosmetice, mai ales la cele de întinerire și regenerare a pielii.

Există pe piață multe suplimente nutritive cu vitamina E, pe care le poți cumpăra de la plafar sau de la farmacie, de obicei sub formă de capsule. Cel mai bine este totuși să-ți asiguri necesarul zilnic de vitamina E printr-o alimentație corectă, echilibrată și sănătoasă, astfel încât să nu mai fie nevoie de pastile.

Formele în care se găsește

Vitamina E există sub opt forme farmaceutice diferite:

  • Alfa-tocoferol,
  • Beta-tocoferol,
  • Gamma-tocoferol,
  • Delta-tocoferol,
  • Alfa-tocotrienol,
  • Beta-tocotrienol,
  • Gamma-tocotrienol,
  • Delta-tocotrienol.

Alimente care conțin vitamina E

Pentru că sursele naturale sunt cele mai bune ca să-ți asiguri necesarul zilnic de vitamina E, trebuie să știi ce alimente sunt bogate în această substanță. Astfel îți vei putea stabili un meniu echilibrat, care-ți va asigura toți nutrienții necesari.

Vitamina E se găsește în formă naturală în aceste alimente, pe care le recomandă experții de la Oficiul pentru Suplimente Nutriționale din Statele Unite:

  • Germeni de grâu
  • Ficat
  • Ouă
  • Migdale
  • Nuci
  • Alune
  • Struguri
  • Cartofi dulci
  • Avocado
  • Mango
  • Kiwi
  • Spanac
  • Broccoli
  • Tomate
  • Semințe de floarea-soarelui

vitamina E alimente

Doza recomandată

În funcție de vârstă, există o doză zilnică pe care medicii o recomandă. Aceasta va fi diferită însă pentru femeile însărcinate.

Astfel, doza zilnică recomandată este următoarea:

  • bebeluși până la 6 luni: 4 mg,
  • copii între 7 luni și 12 luni: 5 mg,
  • copii 1-3 ani: 6 mg,
  • copii 4-8 ani: 7 mg,
  • copii 9-13 ani: 11 mg,
  • persoane peste 14 ani: 15 mg,
  • gravide: 19 mg,
  • femei care alăptează: 15 mg.

Beneficiile vitaminei E

Vitamina E este una dintre cele mai importante substanțe nutritive pentru organismul nostru. Consumată regulat, în dozele indicate, îți va aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Doctor Axe prezintă cele mai importante avantaje pe care ți le oferă această vitamină:

  • Reglează nivelul colesterolului și menține sănătatea vaselor de sânge: previne îngroșarea arterelor și instalarea aterosclerozei, o complicație gravă provocată de un nivel ridicat al colesterolului. În acest scop, cele mai utile forme farmaceutice ale vitaminei sunt delta și gamma-tocotrienol. Medicii recomandă frecvent persoanelor care suferă de boli cardiace să consume suplimente nutritive cu vitamina E.
  • Este un antioxidant puternic și luptă împotriva radicalilor liberi, care favorizează apariția de afecțiuni care includ cancerul și bolile cardiovasculare. Vitamina E protejează celulele organismului de oxidare și astfel previne îmbătrânirea lor prematură, în timp ce întărește sistemul imunitar.
  • Ajută la vindecarea rănilor și menține sănătatea pielii: substanța întărește vasele capilare și crește gradul de hidratare și elasticitatea pielii, motiv pentru care este inclusă în foarte multe creme și produse cosmetice. Menține tenul tânăr și îl protejează inclusiv de efectele nocive ale soarelui sau fumatului. Totodată, combate iritațiile și inflamațiile provocate de arsuri, acnee, eczeme și stimulează regenerarea pielii, fiind recomandată inclusiv pentru ameliorarea cicatricilor și ridurilor.
  • Menține sănătatea părului, previne apariția mătreții și deshidratarea scalpului și întărește firul de păr.
  • Ajută în mod natural la stabilirea unui echilibru hormonal: este recomandată deseori în caz de tulburări hormonale și/sau menstruale, inclusiv în sindromul premenstrual. Poate reduce intensitatea durerilor și a crampelor abdominale, dar și pierderea de sânge. Este recomandată și pentru stimularea fertilității, tocmai datorită funcției sale de reglare hormonală.
  • Îmbunătățește vederea, mai ales dacă este consumată împreună cu vitamina C, beta-caroten și zinc. Vitamina E este recomandată inclusiv după operațiile oftalmologice, dar și pentru a preveni degenerescența maculară, principala cauză de orbire.
  • Reduce riscul de demență și încetinește evoluția unor boli degenerative grave, precum Alzheimer.
  • Asigură o rezistență mai mare la efort fizic și crește rezistența musculară, fiind un supliment nutritiv la care recurg unii sportivi pentru a-și îmbunătăți performanțele.
  • Pentru gravide este un supliment nutritiv esențial, ajutând la dezvoltarea normală a fetusului din punct de vedere neurologic. De aceea, femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să consume această vitamină chiar din momentul concepției. Medicii recomandă vitamina E în special gravidelor, femeilor care alăptează și copiilor mici.
  • Ameliorează efectele secundare neplăcute ale tratamentelor anticancer și previne apariția acestei boli: vitamina E este recomandată ca supliment pentru bolnavii care fac chimioterapie, ajutând în special la protejarea pielii și a părului. De asemenea, are un important rol hepatoprotector, fiind utilă mai ales în cazul unor tratamente medicamentoase agresive, cum sunt cele pentru cancer. Totodată, unii medici le recomandă și pentru a preveni apariția sau revenirea unor forme de cancer, printre care cancerul de piele, de prostată, de ficat și de sân.

vitamina E capsule

Carența de vitamina E

Carența în cazul acestei vitamine apare destul de rar, de obicei în boli hepatice sau renale. Simptomele carenței de vitamina E nu apar la persoanele sănătoase, chiar dacă nu au consumat cantitatea zilnică recomandată. Riscurile sunt mai mari în cazul gravidelor (carența de vitamina E poate duce la malformații grave în cazul fătului) și al copiilor mici sau născuți prematur.

În cazurile rare în care apare carența de vitamina E, simptomele includ:

  • anemie hemolitică,
  • afecţiuni neurologice,
  • distrofii musculare,
  • nivel ridicat de colesterol în sânge, care poate duce în timp la instalarea aterosclerozei (îngroșarea vaselor de sânge),
  • retinopatie,
  • slăbirea sistemului imunitar, care se poate manifesta apoi prin infecții frecvente și severe.

Excesul de vitamina E

Supradoza de vitamina E poate fi la fel de periculoasă ca și carența. Depășirea limitei maxime admise apare în următoarele situații:

  • doză de peste 200 miligrame/zi la un copil de 1-3 ani,
  • doză peste 300 mg/zi la copii de 4-8 ani,
  • doză peste 600 mg/zi la copii 9-13 ani,
  • doză peste 800 mg/zi la tineri între 14 și 18 ani,
  • doză peste 1.000 mg/zi la adulți și gravide.

Posibile efecte adverse

Consumată în cantitatea recomandată de medici, vitamina E nu provoacă de obicei efecte neplăcute la persoanele sănătoase. În cazul unui consum în exces, însă, pot să apară tulburări de ciclu menstrual, hemoragii, crampe, greață, diaree, stare de slăbiciune, vedere încețoșată, dureri de cap. Pe termen lung, se poate ajunge chiar la afecțiuni ale ovarelor și la infertilitate masculină (oligospermie).

De asemenea, supradozarea poate crește riscul unui atac cerebral hemoragic, mai ales la persoanele cu afecțiuni cardiace. Femeile însărcinate pot avea probleme cu creșterea tensiunii arteriale dacă iau o doză prea mare de vitamina E.

vitamina E ulei

Vitamina E în cosmetică

Datorită rolului antioxidant, vitamina E este folosită în industria cosmetică pentru proprietățile sale de regenerare și întinerire a tenului. Protejează pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi, dar și de razele ultraviolete, fiind un ingredient important în cremele cu filtru UV sau în cele de protecție solară.

În plus, vitamina E ajută la hidratarea pielii. Poate fi adăugată în produsele cosmetice, cum sunt cremele sau loțiunile, sau poți face chiar tu acasă un tratament cosmetic cu vitamina E uleioasă. O poți cumpăra sub formă de fiole cu ulei, de la farmacie. În funcție de problemele tenului tău, poți folosi uleiul ca atare sau amestecat într-o cremă sau loțiune pe care o utilizezi de obicei. Vei obține un plus de hidratare și vei stimula efectul antirid și de protecție celulară al cosmeticelor pe care le folosești.

Suplimente cu vitamina E

Ca supliment nutritiv, vitamina E se găsește sub diferite forme. Cel mai des este întâlnită forma naturală a vitaminei, alfa-tocoferol, care se găsește la farmacie sau la plafar sub formă de capsule, ulei sau tablete. Suplimentele de acest fel trebuie luate numai la recomandarea medicului, în doza indicată, iar administrarea ar trebui să se facă în timpul mesei.

Dieta echilibrată este însă cea mai bună sursă de vitamina E, dacă nu ai alte probleme de sănătate. Ține cont de toate beneficiile acestei substanțe și de posibilele efecte adverse în caz de supradozare și cere sfatul unui medic dacă vrei să iei suplimente.

Foto: Shutterstock

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*