Valeriana este folosită pentru rolul său de sedativ de cel puțin 2500 ani, prima mențiune istorică apărând în scrierile lui Hipocrate. Legenda spune că valeriana era cusută în hainele mirilor din Suedia medievală pentru a-i feri de gelozia elfilor care râvneau la alesele lor. Numele său vine de la cuvântul din latină valere care înseamnă “a fi puternic și sănătos”.

Sub ce forme se găsește valeriana?
Ce conține valeriana?
Care sunt beneficiile valerianei?
Ce alte aplicații are valeriana?
Care sunt contraindicațiile consumului de valeriană?

Valeriana este o plantă perenă cu flori albe sau roz care înflorește la începutul verii în majoritatea climatelor din emisfera nordică. Rădăcina de valeriană conține uleiuri volatile, inclusiv acizi valerianici care sunt responsabili pentru efectul calmant al plantei.

Sub ce forme poate fi consumată valeriana?

Valeriana se găsește la magazinele de tip plafar sub formă de plante uscate pentru ceai, tinctură, capsule sau pulbere.

Ceaiul se prepară prin adăugarea unei lingurițe de rădăcină mărunțită la 250 ml de apă fierbinte. Se consumă după 15 minute, preferabil dimineața (doar dacă nu conduci) sau seara înainte de culcare. Tinctura poate fi consumată pe pâine sau adăugată într-un pahar de apă – cel mult 15 picături de 2-3 ori pe zi. Pulberea se consumă tot cu apă sau un alt ceai (de exemplu, tei sau mușețel) în raport 1:4. Cu alte cuvinte la fiecare 30 g de valeriana se adaugă 120 ml de apă.

Este bine de știut că primele efecte ale valerianei se resimt după 2-6 săptămâni de consum.

Ce conține valeriana?

Valeriana are un conținut bogat de compuși activi:

  • Alcaloizi – Cu rol analgezic și antibacterian.
  • Izovaleramida – Cu proprietăți sedative și anxiolitice.
  • Acid gama-aminobutiric – Reduce excitabilitatea de la nivelul sistemului nervos.
  • Acidul izovaleric – Are rol anticonvulsiv.
  • Acid salicilic
  • Acid cafeic
  • Flavonoizi
  • Tanini
  • Vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K).
  • Minerale (fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu).
  • Acizi grași esențiali Omega 3.
  • Clorofilă.
  • Fibre.

Care sunt beneficiile valerianei?

Din conținutul nutrițional al valerianei rezultă mai multe beneficii pentru sănătate. Planta este un protector al sistemului nervos și echilibrează funcțiile organelor. Mai jos sunt principalele beneficii ale valerianei.

  • Combate insomnia

Unul dintre beneficiile principale ale valerianei recunoscut încă din Antichitate este combaterea insomniei. Potrivit studiilor, valeriana reduce timpul necesar pentru a adormi și îmbunătățește calitatea somnului. Un studiu iese în evidență prin rezultatele remarcabile. Din totalul voluntarilor care au consumat valeriană, 44% au spus că au avut un somn perfect iar 89% au spus că au dormit mult mai bine. Niciun participant nu a raportat efecte secundare.

Un alt studiu a arătat că printr-o combinație de rădăcină de valeriană cu hamei și roiniță poate fi tratată insomnia la copii. 81% dintre voluntari au dormit mult mai bine după ce au consumat acest ceai în comparație cu copiii care au primit un placebo.

  • Reduce anxietatea

Cercetătorii au descoperit că valeriana stimulează producția de acid aminobutiric. Acesta este responsabil pentru reglarea activității celulelor nervoase și reducerea anxietății (pe același principiu funcționează medicamentele precum xanax sau valium). Mai mult, două alte ingrediente din valeriană, acidul valerianic și valerenolul, au proprietăți anti-anxietate. Trebuie menționat totuși că ceaiul sau tinctura de valeriană nu trebuie consumate în paralel cu medicația prescrisă de doctor.

  • Reglează tensiunea arterială

Rădăcina de valeriană conține izovaleriamida, o substanță care reduce hipertensiunea arterială. O tensiune arterială peste pragul normal crește riscul de atac vascular cerebral și de atac de cord.

  • Calmează crampele menstruale

Rădăcina de valeriană are rol sedativ și antispasmodic, ajutând și la reducerea disconfortului resimțit pe durata menstruației. De asemenea, valeriana poate fi benefică în reducerea simptomelor menopauzei.

  • Reduce stresul

Prin stimularea producției de acid aminobutiric din creier, valeriana reduce din stresul resimțit în perioadele aglomerate de proiecte. Mai mult, studiile spun că valeriana menține serotonina (un microtransmițător care reglează starea de spirit) la un nivel normal.

  • Reduce simptomele tulburării bipolare

Majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară suferă și de anxietate și insomnie. Cercetătorii au arătat că valeriana reduce aceste două simptome la persoanele cu sindrom bipolar. Bolnavii au, astfel, o stare generală de sănătate mult mai bună.

  • Ameliorează hiperactivitatea la copii

Studiile au arătat că rădăcina de valeriana în combinație cu roinița reduce hiperactivitatea și impulsivitatea copiilor din clasele primare și în același timp crește puterea de concentrare. Primele rezultate benefice au apărut după șapte săptămâni.

  • Tratează indigestia

Antioxidanții conținuți în valeriană au reale beneficii în afecțiunile ușoare ale tractului digestiv de la dureri de stomac la constipație, balonare și indigestie. Consumul de ceai de valeriană normalizează funcția intestinală și reduce disconfortul resimțit.

  • Reduce migrenele

Cumularea proprietăților sedative, antiinflamatoare și reglatoare ale tensiunii arteriale ale valerianei ajută la reducerea migrenelor și calmarea tensiunilor de la nivelul capului.

  • Crește puterea de concentrare

Ceaiul de valeriană poate fi consumat și în perioadele stresante în care ai de memorat o cantitate mare de informații. Studiile spun că ceaiul de valeriană crește puterea de concentrare, retenția și memoria.

  • Tratează sindromul obsesiv compulsiv

Sindromul obsesiv compulsiv, deși nu este periculos în sine, poate avea un impact negativ asupra calității vieții. Un studiu din 2011 a demonstrat că administrarea de valeriană pe o perioadă de cel puțin opt săptămâni este suficientă pentru a ameliora simptomele bolii. Mai mult, nu au existat efecte adverse.

Ce alte aplicații are valeriana?

Valeriana protejează organismul nu doar în interior, ci și la exterior. Aplicată topic sub formă de ulei esențial, valeriana are proprietăți antibacteriene care vindecă diverse probleme ale tenului și conține acizi grași esențiali care hrănesc pielea în profunzime, încetinind procesul de apariție a ridurilor.  

De asemenea, pentru a trata înțepăturile de albine poți amesteca 1-2 picături de ulei de valeriană cu o linguriță de ulei de cocos. În câteva minute va dispărea senzația de mâncărime.

Uleiul de valeriană mai este folosit și pentru aromatizarea unor lichioruri și beri și pentru a da un plus de savoare preparatelor din carne.

În cosmetică, uleiul de valeriană este un ingredient esențial în obținerea aromelor “orientale”, “chiparos” și “tabac”.

Care sunt contraindicațiile consumului de valeriană?

În general, valeriana este una dintre cele mai sigure plante din medicina naturistă (cu condiția să nu fie consumată de persoane cu boli cronice). Efectele adverse apar mai ales atunci când se depășește doza recomandată pe ambalaj (nu mai mult de 2-3 căni de ceai pe zi).

Cele mai comune efecte adverse sunt durerile de cap, senzația de amețeală, durerile de stomac sau starea de agitație și anxietate.

Este bine de știut că valeriana dă senzația de somnolență; astfel, nu este recomandată spre consum înainte de a conduce mașina sau de a realiza activități care necesită atenție.

Valeriana nu trebuie luată de către persoanele cu boli cronice, fiind interzisă în special celor care iau medicamente pentru ficat, pentru scăderea nivelului colesterolului sau pentru tratarea cancerului. Mai mult, trebuie evitată valeriana dacă iei medicație antifungică precum itraconazol sau ketoconazol.

De asemenea, valeriana nu ar trebui consumată în paralel cu medicația antidepresivă, codeină, diazepan, fenobarbital sau adjuvante pentru somn care conțin difenhidramină sau dixilamină.

Trebuie menționat că valeriana, indiferent de forma consumată, trebuie luată doar ocazional. Dacă treci printr-o perioadă stresantă și nu poți dormi este OK să consumi valeriană, însă nu este indicat consumul pe perioade extinse de timp (mai mult de trei luni).

Valeriana este o alternativă sănătoasă atunci când nu poți dormi, ai de lucrat la trei proiecte în paralel și te mai doare și capul. Un ceai fierbinte înainte de culcare sau câteva picături în ceaiul preferat (doar dacă nu conduci) te vor ajuta să te relaxezi.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*