Articol realizat împreună cu
Spirulina este unul dintre „superalimentele” care s-au bucurat de o popularitate renăscută în ultimii ani. Totuși, aceasta nu este nici pe departe o inovație a lumii moderne, creată în laborator, ci este una dintre cele mai vechi forme de viață producătoare de oxigen de pe Pământ, făcând parte din familia algelor.
Ce este spirulina și care este proveniența ei?
Ce valori nutriționale are această microalgă ?
Cine ar trebui s-o consume și care sunt efectele benefice ale acesteia?
Contraindicații și posibile reacții adverse
Rețete cu spirulină
Spirulina în cosmetică
Aceasta era consumată încă de acum sute de ani, dacă nu chiar de milenii, de către civilizațiile străvechi care i-au intuit proprietățile benefice. Acum, obiceiurile alimentare ale acestor civilizații ne servesc drept inspirație pentru a integra astfel de alimente cu valori nutriționale excepționale în propria noastră dietă.
Imagine: Caroline Vass
Ce este spirulina și care este proveniența ei ?
Dacă inițial a fost considerată o plantă, datorită pigmenților săi și a capacității sale de fotosinteză, în urma cercetărilor științifice, spirulina a fost încadrată în încrengătura cianobacteriilor.
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
Mai exact, spirulina este o microalgă cu o culoare albastră-verzuie intensă și cu o formă spiralată (de unde provine și numele ei). Aceasta crește în mod organic în lacurile cu pH ridicat din zonele tropicale și subtropicale, unde se menține o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius. Această microalgă a constituit o sursă zilnică de hrană pentru azteci și alte populații din America Latină, dar și pentru câteva dintre triburile străvechi din Africa.
În 1966 a fost efectuată prima cercetare în urma căreia s-au atestat proprietățile benefice ale spirulinei, iar ca urmare, prima cultură industrială de acest fel a fost produsă la începutul anilor 1970. Pentru ca spirulina să fie cultivată cu succes, este nevoie de iazuri special amenajate, cu apă caldă și cu vâsle automatizate, care agită apa încontinuu și le dau algelor acea formă spiralată.
În ultimele decenii, spirulina a continuat să facă obiectul studiilor și este vândută ca supliment alimentar la scară largă.
Ce valori nutriționale are această microalgă ?
Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii, spirulina sub formă uscată, gata de consum, are doar 290 de calorii/100 g. Aceasta este compusă din apă, carbohidrați și grăsimi în proporție de numai 5%, 24%, respectiv 8%.
În rest, este o sursă excelentă de proteine vegetale, care reprezintă între 50 și 70% din masa acestei microalge, având chiar mai multe proteine pe sută de grame decât orice fel de carne. În plus, spirulina conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, necesari pentru menținerea funcțiilor organismului la un nivel optim.
De asemenea, o sută de grame din acest superaliment conțin o proporție foarte ridicată de anumite vitamine și minerale, cum ar fi complexul de vitamine B sau vitamina E (33% din doza zilnică recomandată) și vitamina K (24% din DZR). O sută de grame de spirulină furnizează 219% din DZR de fier, 55% din DZR de magneziu, 90% din DZR de mangan, iar potasiul și zincul ajung la 29%, respectiv 21% din necesarul zilnic.
Așadar, spirulina este un aliment cu proprietăți deosebite care pot susține un stil de viață vegetarian și nu numai.
Cine ar trebui s-o consume și care sunt efectele benefice ale acesteia?
Spirulina poate veni în completarea oricărui regim alimentar, dar sunt câteva categorii pentru care consumul acesteia este chiar indicat. Printre acestea se află:
- Vegetarienii, care pot beneficia de pe urma cantității ridicate de proteine din spirulină;
- Cei care nu au o alimentație echilibrată;
- Persoanele care au un stil de viață activ și fac un efort zilnic susținut;
- Cei care sunt într-o stare de convalescență și au nevoie de aportul ridicat de vitamine și minerale pentru a se recupera mai rapid;
- Adolescenții în creștere, tot datorită valorilor nutriționale deosebite ale spirulinei.
Beneficiile consumului regulat de spirulină sunt:
- Favorizează pierderea în greutate în cazul persoanelor care țin dietă. Aceasta inhibă apetitul, dar oferă în același timp un aport considerabil de proteine, vitamine și minerale, pentru a preveni anemierea celui care-și dorește să slăbească.
- Oferă protecție cardiacă datorită compoziției bogate în Omega 3 și Omega 6, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului din sânge.
- Întărește sistemul imunitar, datorită aminoacizilor esențiali și a antioxidanților pe care îi conține. Are efect bactericid, ajutând organismul să lupte cu infecțiile și virușii.
- Are efecte benefice asupra sănătății mintale, ajutând memoria, datorită concentrației ridicate de acid folic și vitamina B12. În plus, consumul de spirulină contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, datorită aminoacidului L-triptofan, pe care aceasta îl conține și care este responsabil de secreția de serotonină și melatonină.
- Reglează hormonii tiroidieni și producția de insulină, contribuind la reglarea funcțiilor ale organismului.
- În general, oferă un plus de energie prin ansamblul de substanțe nutritive pe care îl conține.
- Scade nivelul zaharurilor din sânge și atenuează efectele diabetului de tip 2.
- Stimulează și reglează digestia, datorită aportului de fibre vegetale. Poate fi chiar un tratament util în cazul ulcerelor și al altor afecțiuni gastrice, grație aminoacizilor și al clorofilei. În plus, spirulina este o sursă bogată de proteine vegetale de calitate, care sunt digerate mai ușor decât proteinele de origine animală.
- Previne afecțiunile oculare degenerative, prin aportul de vitamina A.
- Menține sănătatea oaselor și a unghiilor, datorită cantității importante de calciu din compoziție.
- Cantitatea ridicată de fosfor din spirulină ajută la menținerea sănătății dinților.
- Stimulează regenerarea celulară, datorită acizilor nucleici pe care îi conține. Contribuie la recuperarea accelerată a organismului în urma unei boli și anumite cercetări au ajuns la concluzia că poate chiar preveni anumite tipuri de cancer.
- Menține sănătatea pielii, încetinind îmbătrânirea acesteia, datorită compușilor antioxidanți pe care îi conține.
- A fost utilizată cu succes chiar și în cazul otrăvirii cu arsenic sau în cazul expunerii la radiații, datorită efectului stimulant asupra sistemului imunitar.
Imagine: Parsley Vegan
Contraindicații și posibile reacții adverse
Spirulina este un aliment natural, iar posibilele reacții adverse apar doar în cazul depășirii dozajului recomandat, mai ales la începutul curei cu spirulină, sau în cazul persoanelor cu anumite afecțiuni preexistente.
Aceste efecte s-ar putea manifesta sub forma unor amețeli ușoare, febră moderată, constipație, dureri de stomac sau erupții cutanate trecătoare. În cazul apariției acestor simptome și în funcție de gravitatea acestora, ar trebui redusă cantitatea ingerată sau chiar întreruptă administrarea acesteia.
În următoarele cazuri, spirulina nu se recomandă sau ar trebui consumată doar în urma unui consult medical:
- Femeile însărcinate. Compoziția bogată în fier a spirulinei este utilă în tratarea anemiei, dar este important ca administrarea oricărui supliment, în cazul femeilor însărcinate sau a celor care alăptează, să fie făcută doar în urma unui consult medical temeinic.
- Copiii mici. Spirulina nu se administrează copiilor sub vârsta de trei ani, iar ulterior se administrează doar în urma unui consult.
- Cei care suferă de hipertiroidism, din cauza cantității mari de iod prezente în spirulină. În acest caz, spirulina se ia doar sub supraveghere medicală.
- Persoanele care suferă de boli autoimune, din cauza faptului că spirulina întărește sistemul imunitar și poate agrava reacția de apărare a organismului în cazul celor care suferă de scleroză multiplă, lupus sau artrită reumatoidă. În plus, spirulina poate reduce efectul tratamentului medical administrat pentru ameliorarea acestor afecțiuni.
- Cei care urmează deja un tratament cu medicamente cu efect anti-inflamator și anti-coagulant ar trebui să evite spirulina, care dublează aceste efecte, crescând astfel riscul hemoragiilor.
De asemenea, sursa de proveniență a spirulinei este importantă, întrucât în condiții improprii de cultivare și recoltare, aceasta poate fi contaminată cu microcistină, o toxină bacteriană care poate provoca boli de ficat. Aceste cazuri sunt rare, însă cea mai sigură cale de a evita această situație este cumpărarea spirulinei care provine dintr-o cultură organică, certificată ecologic.
Sub ce formă poate fi cumpărată și cum se administrează spirulina?
Spirulina se transformă într-o pastă, după recoltare, iar apoi este lăsată să se întărească. Ulterior, aceasta se pisează și poate fi comercializată sub formă de pudră, granule sau pastile. Aceasta nu este un medicament, ci un supliment alimentar, pe care îl poți găsi în farmacii sau în magazinele cu profil naturist.
Totuși, va fi nevoie de un timp până să te obișnuiești cu gustul de pește și mirosul specific al spirulinei. Din acest motiv, dar și pentru a-i permite organismului tău să se adapteze la acest nou superaliment, este indicat ca inițial să consumi spirulina în cantități mai mici decât cele recomandate, urmând să ajungi în timp la dozajul recomandat.
Mod de administrare pentru pastilele de spirulină
În cazul adulților, una sau două tablete de 500 mg se pot administra de trei ori pe zi, în cure de câte trei luni. Totuși, verifică înainte ambalajul produsului sau consultă un medic pentru a te asigura că iei doza corectă, cu frecvența potrivită pentru organismul tău.
Capsulele de spirulină se iau înainte de masă, doar cu puțină apă. De asemenea, ar trebui să aștepți jumătate de oră înainte de a bea cafea, sucuri sau alcool, care ar putea să distrugă o parte din substanțele nutritive și enzimele conținute de aceasta. În plus, pe durata unei cure cu spirulină, ar trebui să bei cel puțin o jumătate de litru de apă în plus, pentru a favoriza absorbția în organism a tuturor acelor substanțe benefice.
Spirulina în alimentație
Dat fiind că această microalgă nu este un medicament propriu-zis, ci este un aliment natural, spirulina poate fi inclusă ca ingredient în orice gustare sănătoasă, mai ales ca parte a unui meniu raw vegan. Astfel, pudra de spirulină se poate adăuga în cantități mici în orice, de la sucuri și smoothie-uri la batoane energizante, supe, paste sau deserturi.
Rețete cu spirulină
Spirulină la micul dejun – smoothie cu spirulină, banane și spanac
Imagine: Minimalist Baker
Pentru o porție dintr-o rețetă clasică de smoothie, vei avea nevoie doar de cinci ingrediente:
- o banană foarte coaptă
- 1 jumătate de cană de castravete
- 180 – 240 ml de lapte vegetal, cum ar fi laptele de cocos
- 1 cană sau 30 g de spanac sau varză creață
- 1 linguriță de pudră de spirulina
- *Eventual, o lingură de semințe de cânepă sau chia
- *Opțional, pentru topping poți folosi un sfert de cană de fructe de pădure sau un sfert de cană de granola (ori amândouă).
Mod de preparare:
Adaugă toate ingredientele în blender și pasează până ajung la o consistență cremoasă. Adaptează consistența, adăugând mai mult lapte dacă e cazul, iar gustul poate fi schimbat după plac, adăugând cantități mai mici sau mai mari din aceste ingrediente. Smoothie-ul se poate bea imediat sau se lasă la frigider pentru un efect răcoritor.
Spirulină la desert – Mini cheesecake cu spirulină, mentă și ciocolată
Imagine: One Green Planet
Acesta este un desert raw vegan, fără gluten și include doar ingrediente deosebit de sănătoase (și delicioase). Pentru 12 mini prăjituri vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru crustă:
- 1 cană și jumătate de curmale Medjool, fără sâmburi
- Jumătate de cană de migdale crude, nesărate
- O treime de cană de fulgi de ovăz fără gluten
- O linguriță de extract de vanilie
Pentru umplutură:
- 1 cană și jumătate de caju crud, lăsat în apă peste noapte
- 1 linguriță de extract de vanilie
- Un sfert de linguriță de extract de mentă
- 2 lingurițe de oțet de mere
- Un sfert de cană de nectar de agave sau alt tip de îndulcitor lichid
- 1 linguriță de spirulină
- 2-3 linguri de lapte de migdale
- 2 linguri de ulei de cocos
Pentru glazura de ciocolată:
- 1 cană de fulgi de ciocolată vegană
- Un sfert de cană de ulei de cocos
Mod de preparare:
Într-un robot de bucătărie, adaugă fulgii de ovăz, curmalele, migdalele și vanilia. Folosește funcția de pulsare până când ingredientele formează o masă compactă. Apoi, pregătește o tavă de muffins și pune în fiecare spațiu o lingură din amestecul obținut înainte și nivelează-l.
Pentru umplutură, adaugă toate ingredientele în blender și pasează-le până când se omogenizează complet, într-un amestec cremos. Adaugă acest amestec peste crusta pusă deja în formele pentru muffins. Apoi, lasă tava în congelator cât timp pregătești glazura.
Pentru glazură, topește ciocolata împreună cu uleiul de cocos. Ia tava din congelator și glazurează fiecare mini-prăjitură. În cele din urmă, lasă tava la congelator minim două ore și scoate-o atunci când e vremea să savurezi desertul.
Spirulina în cosmetică
Acest superaliment nu are doar o utilitate gastronomică, ci are rezultate benefice și în cosmetică. Cremele și măștile cu spirulină sunt folosite pentru a calma și regenera pielea, reducând porii dilatați și ridurile. În plus, prin conținutul de vitamine A, B12 și E, precum și de calciu, fier și fosfor, spirulina tonifiază și iluminează pielea, atenuând cearcănele și hiperpigmentarea tenului.
Cumpără Săpun cu cărbune, caolin și spirulină SABIO | 🛒Preț : 21,99 lei
Cumpără Exfoliant de corp cu sare de la marea moartă și spirulină SABIO | 🛒Preț : 53,99 lei
Cumpără Balsam fortifiant cu spirulină GYADA | 🛒Preț : 59,99 lei
Cumpără Săpun solid Green Tea și spirulină SABIO | 🛒Preț : 59,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Cremele cu spirulină
Crema cu spirulină se aplică într-un strat subțire, după un duș cu apă călduță. Astfel se vor îndepărta celulele moarte, iar porii se vor deschide, pentru a-i permite cremei să pătrundă în profunzimea pielii și să acționeze.
Cumpără Cremă pentru întinerire cu spirulină VIORICA | 🛒Preț : 39,99 lei
Cumpără Cremă universală cu spirulină VIORICA | 🛒Preț : 28,99 lei
Cumpără Cremă balsam pentru mâini cu spirulină VIORICA | 🛒Preț : 16,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Dacă te confrunți cu problemele unui ten uscat, sensibil sau îmbătrânit, poți să aplici crema aproximativ o dată la două zile, pentru a obține maximul de beneficii în urma utilizării acesteia. Cremele cu spirulină se găsesc în magazinele cu profil naturist, iar costul acestora este destul de mic, mai ales pentru produsele autohtone.
Cumpără Cremă – Mască Regenerare intensivă VIORICA | 🛒Preț : 17,99 lei
Cumpără Ser fortifiant cu spirulină GYADA| 🛒Preț : 74,99 lei
Cumpără Gel cremă de duș revigorant cu spirulină VIORICA| 🛒Preț : 74,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Măștile cu spirulină
Imagine: Natural Living Ideas
Pentru remedii homemade cu rezultate rapide, măștile cu spirulină sunt foarte ușor de făcut, chiar și acasă, iar posibilitățile sunt nelimitate, în ceea ce privește amestecul de ingrediente. Una dintre cele mai simple și eficiente rețete pentru o astfel de mască necesită doar patru ingrediente:
- ¾ dintr-o linguriță de spirulină sub formă de pudră
- 1 linguriță de miere
- 1 linguriță de iaurt neîndulcit
- 1 strop de ulei esențial de geranium, lavandă, patchouli ori altă variantă similară.
Ingredientele se omogenizează, iar masca se aplică într-un strat uniform și se lasă să acționeze 10 – 15 minte, după care se îndepărtează cu apă călduță. Dacă te alegi cu o cantitate mai mare decât folosești pentru o singură aplicare, poți să păstrezi excesul în frigider și să-l folosești în curs de cel mult două zile.
Spirulina este într-adevăr un superaliment, cu aplicații și beneficii pentru afecțiuni multiple la nivelul întregului corp. Chiar dacă nu cauți un remediu, ci îți dorești doar să duci un stil de viață cât mai sănătos, știind câte proprietăți deosebite are spirulina, merită s-o încerci pentru un plus de energie și vitalitate.