Resveratrolul este considerat de mulți ca fiind secretul francezilor. Aceștia consumă brânză grasă, unt și alte dulciuri care uneori le includ pe ambele, dar totuși nu se confruntă cu boli cardiovasculare, kilograme în plus sau alte probleme de sănătate.

Ce este resveratrolul?
Care sunt beneficiile resveratrolului?
Care sunt principalele surse de resveratrol?
Care sunt contraindicațiile și efectele secundare ale resveratrolului?

Ce este resveratrolul?

Dietele bogate în grăsimi, precum și fumatul ar avea, în cele mai multe cazuri, efecte nocive asupra oamenilor. Însă nu așa este și în cazul francezilor. Secretul lor? Resveratrolul. O substanță descoperită în 1939 apoi extrasă în 1963 din Fallopia japonica (cunoscută popular drept “Iulișcă”).

Resveratrolul se găsește în mod natural în vinul roșu și fructele de pădure și conține o sursă importantă de antioxidanți. Substanța activă este prezentă mai ales în coaja și semințele acestor fructe.

Atunci când este consumată sub formă de suplimente (este indicat să nu depășești 500 mg pe zi) poate fi administrat sub formă de capsule, gel sau tablete.

De asemenea, resveratrolul este folosit și ca adjuvant pentru unele probleme ale pielii. În acest caz, poate fi achiziționat sub forma de cremă, ser sau balsam (în unele cazuri vine în concentrații mai mari sau în combinații cu ierburi mediteraneene).

Care sunt beneficiile resveratrolului?

Din capacitatea antioxidantă a resveratrolului rezultă mai multe beneficii care nu ar trebui ignorate de nicio persoană preocupată de un stil de viață sănătos.

Protejează sistemul cardiovascular

Există mai multe studii care au arătat rolul proprietăților antioxidante ale resveratrolului pentru inimă.

Pentru început, un studiu din 2015 a arătat că dozele mari de resveratrol reduc din presiunea exercitată asupra pereților arteriali. De asemenea, resveratrolul, datorită antioxidanților conținuți, stimulează producția oxidului nitric, o substanță care ajută la relaxarea vaselor de sânge.

Un alt studiu realizat pe 67 persoane cu un risc crescut de boli cardiovasculare a arătat că resveratrolul conținut în vinul roșu fără alcool a scăzut semnificativ hipertensiunea arterială (atât tensiunea sistolică cât și pe cea diastolică) după doar patru săptămâni (un pahar de vin pe zi). Interesant este că persoanele care au consumat vin alcoolizat au avut o reducere mai mică a hipertensiunii articulare.

În cazul persoanelor sănătoase, vinul roșu poate fi la fel de benefic. Cercetătorii cred că resveratrolul conținut este responsabil pentru efectul său asupra vaselor de sânge și a proprietății sale de a susține regenerarea endoteliului (țesutul care căptușește vasele de sânge) acestora.

De asemenea, studiile realizate pe rozătoare au arătat că resveratrolul ajută și la reducerea arteriosclerozei (aceasta poate evolua în infarct miocardic sau accident vascular cerebral).  

Are rol antioxidant

Resveratrolul are un dublu rol antioxidant: conține antioxidanți și stimulează capacitatea organismului de producție naturală a acestora.

Diminuarea stresului oxidativ care apare ca urmare a radicalilor liberi este esențială pentru a reduce riscul unor boli precum diabet, cancer, afecțiuni neurologice sau cardiace.

Studiile, realizate momentan doar pe rozătoare, au avut rezultate promițătoare atunci când a venit vorba de stimularea producției de antioxidanți.

Astfel, resveratrolul stimulează producția de SOD (superoxid-dismutază) și NRF2 (factorul nuclear eritroid-derivat 2), două substanțe cu rol vital în protejarea antioxidativă a organismului, glutation și enzimele SIRT, care protejează proteinele împotriva stresului oxidativ.

Reduce nivelul grăsimilor din sânge

Mai multe studii realizate pe răzătoare au arătat că suplimentele de resveratrol reduc grăsimile din sânge, mai ales în cazul voluntarilor cu o dietă preponderent formată din grăsimi saturate sau trans.  

Mai mult, resveratrolul reduce nivelul colesterolului rău și crește nivelul colesterolului bun.

Studiile realizate pe oameni au arătat rezultate la fel de îmbucurătoare. Într-un experiment, voluntarii au consumat un extract de struguri cu o concentrație mare mare de resveratrol timp de șase luni.

Rezultatele au arătat o reducere a colesterolului rău cu 4,5% iar nivelul colesterolului oxidant a scăzut cu până la 20% prin comparație cu grupul placebo care a consumat un extract simplu de struguri.

Protejează tractul digestiv și stimulează producția bilei

Studiile recente au arătat că resveratrolul reduce producția de bacterii dăunătoare din stomac și are rol în echilibrarea florei bacteriene.

Mai mult, cercetătorii cred că resveratrolul stimulează producția de bilă și capacitatea de eliminare a colesterolului la persoanele cu boli cardiovasculare.

Scade riscul de apariție a bolilor neurodegenerative

Există mai multe studii care au demonstrat că vinul roșu încetinește procesul de îmbătrânire și chiar reduce riscul de apariție a bolilor neurodegenerative.

Doctorii cred că responsabili sunt antioxidanții conținuți în resveratrol, substanța care face din vinul roșu, aliatul tău.

Sursă foto: Pinterest

Combate obezitatea

Resveratrolul împiedică înmulțirea celulelor adipoase și poate chiar declanșa moartea acestora, fiind astfel de ajutor persoanelor care vor să slăbească.

Cercetătorii spun că resveratrolul blochează activitatea genei PPAR (care duce la îngrășare) și stimulează activarea genelor care intensifică arderile.

Mai mult, resveratrolul te ajută să slăbești prin blocarea enzimelor care duc la crearea celulelor adipoase.

Are rol antiinflamator

Pe lângă inflamațiile combătute indirect de către antioxidanți, resveratrolul afectează și procesele inflamatorii. Astfel, consumul alimentelor sau a suplimentelor cu resveratrol blochează activitatea enzimelor COX care duc la apariția inflamațiilor (acestea reprezintă și ținta medicamentelor care atenuează durerea și inflamațiile).

De asemenea, resveratrolul blochează activitatea enzimei NF-kB (cu rol în declanșarea inflamațiilor) și a proteinei HMGB1 (care cauzează inflamații și poate duce la apariția bolilor autoimune).

Promovează sănătatea oaselor

Celulele țesutului conjunctiv pot evolua în celule adipoase, articulații, mușchi sau celule osoase.

Cum resveratrolul blochează formarea depozitelor adipoase care interferează în procesul de dezvoltare a oaselor, cercetătorii cred că suplimentele îmbogățite cu resveratrol pot fi eficiente în cazul persoanelor cu probleme osoase.

Mai mult, resveratrolul stimulează sinteza vitaminei D și a vitaminei K2 care au rol în mineralizarea osoasă.

Stimulează creșterea musculară

Datorită activității antioxidante, resveratrolul stimulează dezvoltarea mușchilor și blochează proceselor care degradează proteinele (acest lucru are loc, în mod normal, pe măsură ce organismul îmbătrânește).

Mai mult, un studiu realizat pe rozătoare a arătat că suplimentele de resveratrol ajută la dezvoltarea musculaturii în timpul exercițiilor de rezistență.

Reduce nivelul zahărului din sânge

Resveratrolul poate avea reale beneficii în cazurile de diabet, momentan demonstrate doar în studiile realizate pe rozătoare. Cercetătorii cred că resveratrolul încetinește activitatea unor enzime care transformă glucidele din alimentele consumate în glucoză.

Calmează durerile articulare

Artrita apare ca urmare a degradării articulațiilor și a lipsei de mobilitate. Studiile recente au demonstrat că suplimentele pe bază de resveratrol protejează cartilajul împotriva deteriorării (deteriorare care duce, în timp, la artrită).

În plus, studiile pe animale au arătat că injecțiile cu resveratrol realizate în zona genunchilor ajută la diminuarea degradării cartilajului.

Care sunt principalele surse naturale de resveratrol?

Resveratrolul se găsește, în mod natural, în plante și fructe care au coaja de culoare grena, roșu sau violet. Mai jos sunt principalele surse naturale de resveratrol:

  • strugurii roșii și vinul roșu (vinul roșu conține cantități mici de resveratrol)
  • fructele de pădure (în special, coacăzele, afinele, merișoare, dude și murele)
  • rodia
  • prunele
  • fasolea roșie
  • varza roșie
  • arahidele și untul de arahide (o lingură de unt de arahide are mai mult resveratrol decât o lingură de arahide crude)
  • ceaiul Itadori realizat din planta Fallopia japonica (iulișcă)
  • ciocolata amăruie
  • soia
  • fisticul

Care sunt contraindicațiile și efectele secundare ale resveratrolului?

În general, dacă respecți instrucțiunile de pe ambalajul suplimentelor (1-3 tablete pe zi) nu vei avea probleme atunci când iei resveratrol. Este totuși indicat să eviți suplimentele alimentare precum și alimentele bogate în resveratrol dacă suferi de boli cronice.

De exemplu, studiile care există au arătat că resveratrolul poate crește riscul de sângerare (deci nu trebuie luat de către cei care iau medicamente anticoagulante deoarece le intensifică efectul).

Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să vorbească cu doctorul înainte de a introduce resveratrol în dieta zilnică.

Dacă suferi de anemie sau ai dificultăți în asimilarea fierului este indicat să eviți resveratrolul deoarece blochează asimilarea sa. Mai jos este lista completă a medicamentelor cu care poate interacționa resveratrolul:

  • statine – medicamente pentru cardiaci cu rol în reducerea grăsimilor din sânge
  • medicație pentru hipertensivi
  • medicație pentru aritmii
  • antifungice
  • antihistaminice
  • antidepresive și sedative
  • antivirale
  • medicamente pentru bolnavii de HIV
  • imunosupresive – care reduc răspunsul sistemului imunitar (prescrise pentru persoanele cu boli autoimune)
  • medicație pentru disfuncții erectile
  • medicație pentru durere (de exemplu, ibuprofen, diclofenac sau naproxen)

În fine, este bine de știut că dacă depășești doza recomandată (doctorii recomandă maxim 500 mg pe zi) pot apărea efecte adverse precum:

  • greață și dureri de stomac
  • insomnie
  • diaree
  • dureri de mâini sau picioare
  • pierderea poftei de mâncare

Resveratrolul este considerat de mulți ca fiind secretul sănătății și a longevității francezilor. Fie că alegi alimentele bogate în resveratrol sau suplimentele alimentare ține cont că moderația este cheia sănătății.

Sursa foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*