Articol realizat împreună cu
Cu ce asociezi planificarea unui concediu? Stres, bagaje numeroase și itinerarii complicate în jungla urbană sau anticiparea unei stări de relaxare deplină? Dacă ți se potrivește mai degrabă cea de-a doua categorie, nu ești singurul. S-ar părea că tot mai mulți turiști dau aglomerația orașelor pe liniște și deconectare (adesea în mijlocul naturii) atunci când sunt în vacanță, practicând așa-numitul turism wellness.
Ce este turismul wellness?
Destinații de vis din România
De neratat!
Ce este turismul wellness?
Conform definiției oferite de Stanford Research Institute, călătoriile întreprinse atât pentru petrecerea timpului liber, cât și pentru menținerea sau îmbunătățirea stării de bine a călătorului intră în categoria acestui tip de turism. Nu este vorba aici de turismul medical, care apare din necesitate, în căutarea de servicii medicale mai bune pentru persoanele cu diferite afecțiuni. Turismul wellness este cel practicat de persoane relativ sănătoase, care doresc să prevină boala, prin detensionare, și caută să adopte un stil de viață mai sănătos.
Citește și : Cum alegi produsele cosmetice
Acest concept a cunoscut o creștere rapidă în ultimii ani, iar Global Wellness Institute estimează că valoarea turismului de wellness va ajunge la peste 800 de miliarde de dolari până în 2020. Însă cel mai interesant este faptul că cei care practică acest tip de turism optează pentru hoteluri luxoase cu pachete SPA incluse în doar 41% din cazuri. În rest, la mare căutare sunt destinațiile sau resort-urile de wellness, care oferă o experiență autentică și completă: cazare, SPA, mâncare sănătoasă, drumeții, activități sportive, yoga, meditație sau terapii alternative, toate cât mai aproape de natură.
Dacă ai decis că este momentul pentru o vacanță într-o destinație de wellness, trebuie să îți faci „încălzirea” cu câteva produse care te vor ajuta să intri mai bine în starea potrivită. Fie că le încerci acasă sau le iei cu tine, fă-ți o listă cu cele necesare pentru relaxare totală. Dacă ești în pană de idei, te ajutăm noi.
Cumpără Ulei organic de cocos SABIO | 🛒Preț : 24,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Anul 2017 a fost declarat, de către Organizația Turismului Mondial, drept „Anul Internațional al turismului sustenabil”. Într-adevăr, din ce în ce mai mulți călători devin conștienți de impactul social și economic al alegerilor lor și de modul în care acestea se răsfrâng asupra mediului înconjurător. Asumând-și această responsabilitate, ei caută acum să revină la esență, în mijlocul naturii, susținând mai degrabă antreprenorii autohtoni și micii producători, decât corporațiile sau lanțurile de hoteluri și magazine.
Cinci destinații de vis din România
În România, această mentalitate a sustenabilității impulsionează dezvoltarea unor noi proiecte, inovative și autentice, rafinate și rustice, în același timp. Dacă încă n-ai apucat să testezi turismul de wellness sau l-ai încercat deja și ești în căutarea unor noi idei și surse de inspirație, îți propunem câteva astfel de destinații cu adevărat deosebite!
Cumpără Inimioare efervescente lavanda, SABIO | 🛒Preț : 7,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
1. Akasha Wellness Retreat – Retreat, Release, Relax
Sat Peștera, comuna Moieciu, județul Brașov | www.akasharetreat.com
Trei românce au renunțat la viața lor în Londra, unde locuiseră timp de 17 ani, și au revenit în România, unde au pus bazele unui refugiu pentru cei care, asemenea lor, simt nevoia unei schimbări. Ele au infuzat pasiunile lor de-o viață în fiecare aspect al acestui business, pentru a crea și a transmite o experiență desăvârșită tuturor celor care le trec pragul. Astfel, în 2016, în inima munților României a apărut Akasha Wellness Retreat.
Odată ajuns pe acest tărâm de o frumusețe neverosimilă, de parcă ar fi fost creat în Photoshop, vei dori să-ți prelungești șederea pe termen nelimitat. Alegerea acestui loc nu a fost deloc întâmplătoare, ci se bazează pe echilibrul pe care doar natura ni-l poate oferi, pentru sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională. Pe lângă un detox digital, fiecare zi începe aici cu o practică a tăcerii, în scop meditativ și contemplativ.
Cumpără Ulei esențial pur de grapefruit, SABIO | 🛒Preț : 12,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Ce alte beneficii vei avea, venind aici:
- o alimentație sănătoasă, din surse locale, organice și sfaturi pentru o bună nutriție din perspectiva medicinei integrative;
- jacuzzi în mijlocul naturii (pentru o priveliște neprețuită), saună tradițională nordică și cu unde infraroșii, terapie cu săruri de baie și plante medicinale;
- masaj terapeutic;
- yoga și meditație;
- bibliotecă și proiecții de filme și documentare;
- drumeții și plimbări în natură, pe jos sau călare;
- acces direct la pârtiile de schi în timpul iernii.
Pe lângă toate acestea, aici au loc periodic workshopuri și programe speciale, precum ateliere intensive pentru diferite stiluri de yoga și meditație, nutriție integrativă, gătit, degustare de vin sau evenimente speciale pentru familii.
O vacanță petrecută aici este cu adevărat o experiență care trebuie încercată măcar o dată într-o viață de om, însă mare grijă! După atâta relaxare, te vei simți total reînnoit și reîmprospătat, iar întoarcerea la civilizație va fi cam dură…
Cumpără Gel de duș și baie BARNANGEN | 🛒Preț : 25,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Cost: Pentru ca acest program să aibă efectul scontat, se recomandă pachete de wellness all inclusive pentru o perioadă de minimum șase zile. Costurile pentru aceste pachete variază de la 415 EUR/persoană pentru cazarea într-o cameră de două persoane, până la 996 EUR/persoană pentru cazarea în camerele cu pat Queen size.
Animalele de companie sunt acceptate la cerere, însă se pot percepe taxe suplimentare.
Imagini: Instagram/Akasha România, Facebook/Akasha Wellness Retreat și https://www.akasharetreat.com/
2. ATRA Doftana – Cel mai avangardist „Design Hotel” din România
Comuna Valea Doftanei, sat Teșila, Fundătura Cerbului, Prahova | www.atradoftana.ro
Deloc întâmplător, ATRA a atras atenția încă dinainte de deschiderea sa, în 2011, când a câștigat premiul I la secțiunea Arhitectură social-culturală, în cadrul Anualei de Arhitectură. Această clădire a fost proiectată având în vedere conceptul avangardist de „Design Hotel”, pentru a îmbina un stil cu adevărat deosebit cu oferta de servicii premium. În același timp, în mod interesant, construcția inedită se încadrează perfect în mijlocul naturii, fiind compusă din elemente naturale, precum lemn, marmură și granit. Iar priveliștea îți taie respirația…
Chiar dacă ai o afinitate aparte pentru cabanele rustice și stilul tradițional, merită să testezi acest stil și design minimalist. Acest design hotel și-a câștigat fani înfocați în cei câțiva ani de existență, unii dintre ei făcând chiar o scurtă navetă doar pentru a se delecta cu priveliștea și experiența culinară de 5 stele oferită aici.
Cumpără Ulei esențial pur de lavandă, SABIO | 🛒Preț : 12,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Pentru aceștia, ATRA a inclus în oferta sa conceptul de pro-teambuilding – un teambuilding productiv pentru companiile care vor să-și mute biroul timp de câte o săptămână pe terasa aflată pe malul lacului Paltinu, pentru un plus de inspirație.
Venind aici, vei mai putea să:
- practici ciclismul cu bicicletele mountain bike puse la dispoziție de hotel și agrement nautic cu caiacul;
- urmezi trasee montane și să vizitezi obiectivele turistice din zonă prin drumeții organizate;
- participi la vizitele de o zi în comunitățile locale de meșteșugari și agricultori;
- îți ocupi timpul cu pescuitul sportiv sau ore de echitație, în apropierea lacului.
Costurile sunt cuprinse între 290 lei/persoană și 1.640 lei/persoană, în funcție de tipul de cameră aleasă și ziua săptămânii (D-J sau V-S), iar micul dejun este inclus în preț. Excepție de la aceste tarife fac pachetele și evenimentele speciale.
Animalele de companie nu sunt acceptate.
Imagini: Instagram/Atra Doftana și Facebook/ATRA
3. Green Village Resort – Unde Dunărea întâlnește Marea Neagră
Sfântu Gheorghe, Tulcea | www.greenvillage.ro
Acest complex se află pe malul drept al brațului Sfântu Gheorghe, la mai puțin de 2 km de Marea Neagră, iar accesul în aceste locuri este posibil doar cu barca. Această deconectare de alte căi de acces, spațiul mai mult decât generos și arhitectura complexului oferă o minunată senzație de intimitate. După cum afirmă fondatorii acestui resort, „Green Village nu este doar parte din natură, ci natura însăși – arhitectura păstrează caracterul local, materialele sunt durabile și 100% ecologice”.
Cumpără Loțiune de corp cu ulei de argan, AZBANE | 🛒Preț : 26,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Complexul este împărțit în patru zone care oferă facilități și activități diverse, potrivite pentru cei care se află în căutarea stării de bine, dar și a spiritului de aventură. Sălbăticia peisajului, alături de confortul oferit și activitățile incluse (pentru întreaga familie) îți vor face un program de zile mari și va depinde doar de tine să selectezi din multitudinea de oferte:
- ciclism, grație bicicletelor disponibile pentru închiriere;
- tururi ghidate pentru excursii cu barca, schi nautic și caiac, datorită bazei nautice puse la dispoziție pentru închiriere;
- tir cu arcul și pescuit sportiv;
- saună, piscină și cadă cu hidromasaj în aer liber;
- sală de fitness, Pilates în apă și yoga cu instructori specializați;
- campionate de fotbal și volei pe nisip;
- bibliotecă și book lounge, alături de proiecții de film desfășurate în fiecare seară;
- clubul copiilor, cu un spațiu dedicat, pentru jocuri, povești și activități potrivite vârstei lor.
Costurile variază între 30 EUR/noapte și 250 EUR/noapte, în funcție de tipul de apartament sau camera aleasă și în funcție de perioada anului, incluzând doar micul dejun sau mic-dejun și cină. În plus, tariful acoperă accesul la Cinema Paradiso, Lotus Spa și Turtle Kids Club.
Cumpără Unt de corp de lux Camelia Oil, BIELENDA | 🛒Preț : 21,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Tot din acest resort face parte Green Dolphin Camping care oferă aceleași priveliști pitorești ce pot fi observate din Rezervația Deltei Dunării, dar la o fracțiune din acest cost: între 11 și 30 EUR/noapte pentru căsuțe de una sau două persoane sau între 5 și 12 EUR pentru cazarea la cort. Pe lângă bucuria de a fi în mijlocul acestui peisaj, campingul oferă acces la activități precum: cinema în aer liber, ping pong, fotbal și volei pe plajă, concerte, Wi-Fi gratuit și dușuri indoor și outdoor.
Animalele de companie sunt acceptate în acest resort.
Imagini: Instagram/Green Village Resort și Facebook/Green Village Resort
4. Hadar Chalet – Comfortable Luxury
Sat Gura Siriului, comuna Siriu, județul Brașov | www.hadarchalet.ro
Această cabană cu o istorie interesantă este amplasată pe un fost domeniu de vânătoare deținut de Nicolae Ceaușescu, iar în 2013 a primit un nou suflu. O familie de antreprenori a transformat-o într-un „chalet” – după modelul cabanelor de lux întâlnite adesea în renumitele stațiuni de schi din Alpi, standard pe care Hadar Chalet îl onorează cu brio în inima Munților Buzăului. Aici telefoanele mobile nu au semnal, iar deconectarea de jungla urbană devine evidentă din momentul în care intri pe drumul forestier de 4 km la capătul căruia se află cabana.
Cumpără Ulei de baie si dus pentru piele uscata, FARMONA | 🛒Preț : 34,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Ceea ce ridică această destinație la rang de lux este atenția la detalii. Principiul de „Comfortable Luxury” care stă la baza modului de funcționare a acestei cabane nu este deloc întâmplător. Nu vei găsi aici opulență sau nuanțe stridente, dar vei vedea bun gust și mici detalii superbe la tot pasul, de la felul în care sunt amenajate camerele, restaurantul sau grădina exterioară, la modul de servire a mesei sau la decorațiunile pentru evenimente speciale. Fiecare imagine surprinsă aici este ca un tablou, perfect pentru a fi postat numaidecât pe Instagram, nu degeaba a devenit această destinație o favorită a bloggerilor sau a vedetelor din România și nu numai. Apariția în numeroase reviste de design sau de fashion este o confirmare în plus a experienței de excepție care te așteaptă la vizitarea acestui chalet.
Printre facilitățile oferite se numără:
- mâncare proaspătă, preparată cu produse locale, organice;
- acces la piscina exterioară;
- o bibliotecă extensivă, colecții de filme și jocuri de societate;
- acces la terenul de tenis, masă de ping pong și masă de biliard;
- locuri de joacă pentru copii;
- mountain biking, rafting și trasee off-road în mijlocul naturii;
- plimbări călare la ferma din apropierea proprietății;
- un hambar amenajat pentru evenimente speciale.
Bineînțeles, obiectivele turistice din zonă sunt de mare efect și nu trebuie ratate. Printre acestea se numără: Vulcanii noroioși, Mănăstirea Ciolanu sau Tabăra de sculptură Măgura.
Cumpără Balsam calmant și reparator, SABIO | 🛒Preț : 14,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Costurile variază, în funcție de cameră și ziua săptămânii, între 380 lei/noapte și 850 lei/noapte pentru camerele duble disponibile, incluzând micul dejun sau pensiune completă pentru doi adulți. Tarifele suferă modificări în cazul evenimentelor speciale de Sărbători, al celor private sau corporate.
Animalele de companie nu sunt acceptate.
Foto: Instagram/Hadar Chalet și Facebook/Hadar Chalet
5. Zabola Estate – Transylvania’s best kept secret
Localitatea Zăbala, județul Covasna | www.zabola.com
Această proprietate privată cu o poveste impresionantă, demnă de un roman, te va deconecta de lumea modernă și te va transpune automat în alte vremuri. Dacă ar fi să surprinzi în realitate atmosfera din basmele lui Hans Christian Andersen, ai ajunge la peisajele pe care le poți vedea chiar aici, mai ales în timpul iernii. Cum poveștile includ, de obicei, și un regat vast cu un palat maiestuos, este de la sine înțeles că această întindere de 500 de hectare cuprinde și un castel, Castelul Mikes, care datează din secolul al XVI-lea. Clădirile anexe, cele două lacuri, patru iazuri și mobilierul din diferite perioade istorice completează imaginea feerică datorită căreia vei uita complet de grijile cotidiene.
Cumpără Ulei esențial pur de tangerine, SABIO | 🛒Preț : 12,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Pentru cazare sunt disponibile patru case, printre care o fostă cabană de vânătoare, amplasată în mijlocul pădurii. Facilitățile care te așteaptă aici sunt și ele cu totul deosebite, însă trebuie să ții cont de o mențiune specială: pentru o vizită în timpul căreia să te bucuri din plin de toate activitățile, trebuie neapărat să incluzi în bagaj o pereche (sau două) de cizme de nădejde. În plus, activitățile de pe această proprietate se desfășoară cu respect față de mediul înconjurător și animalele sălbatice care trăiesc pe acest domeniu, valori de care ar trebui să țină cont orice musafir.
Printre altele, la Zabola Estate te poți bucura de:
- saună în pădure;
- plimbări cu trăsura trasă de cai și drumeții în natură;
- posibilitatea de a observa animalele sălbatice din apropiere în elementul lor natural, precum urși, căprioare, mistreți, lupi, veverițe, iepuri sau bufnițe, printre altele;
- patru zone pentru servirea mesei, în aer liber, pe terase și în interior;
- grădină cu loc de joacă pentru copii;
- cinema în parc și în fostele grajduri;
- caiac, ciclism, tir cu arcul sau badminton.
Cumpără Cremă de baie , TESORI D ORIENTE | 🛒Preț : 21,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
De asemenea, merită să vizitezi lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, care se află în apropierea acestui domeniu, la doar o oră de mers cu mașina.
Cost: Tarifele variază între 80 și 300 EUR/noapte, în funcție de perioada anului și tipul de cameră sau cabană aleasă.
Animalele de companie sunt acceptate la cerere, în mod gratuit.
Foto: Instagram/Zabola Estate și Facebook/Zabola Estate Transylvania
De neratat!
Pe lângă aceste cinci locuri de vis, nu putem să nu amintim de alte două destinații cu totul și cu totul inedite. Încă din faza de concept, aceste proiecte s-au bucurat de interes datorită designului spectaculos, perfect integrat în mijlocul naturii.
Cumpără Spumă de duș DOVE | 🛒Preț : 18,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de cosmetice
Castelul de lut „Valea Zânelor”
Porumbacu de Sus, județul Sibiu | www.valeazanelor.ro
Această bijuterie ecologică este deocamdată disponibilă doar pentru a fi vizitată, în fiecare zi a săptămânii. Însă în curând va funcționa în regim hotelier, cu 10 camere cu șemineu și un restaurant cu preparate locale, organice. Pagina de Facebook pentru această destinație a reunit deja aproape 100.000 de fani, care de-abia așteaptă să afle vești despre marea lansare.
Imagini: Facebook/Castelul de lut Valea Zânelor
Satul lacustru „Complex Egreta”
Berzasca, județul Caraș-Severin | www.complex-egreta.ro
Primul sat lacustru din România a fost asaltat de cereri încă dinainte de lansarea lui, în anul 2016. Acesta este format din 15 căsuțe rustice, suspendate pe piloni deasupra Dunării, oferind o priveliște cu adevărat nemărginită. Pe lângă factorul senzațional, aceste cabane cuprind cam tot ce ți-ar trebui pentru a-ți petrece vara întreagă pe malul fluviului, cu riscul de a uita să te mai întorci acasă: terasă, dormitor, living, baie și bucătărie.
Imagini: www.complex-egreta.ro
Cu atâtea destinații de vis, cărora li se alătură multe altele, pentru toate gusturile și buzunarele, turismul wellness are un viitor asigurat în România. Fie că preferi să închiriezi o cabană de lux sau să stai la cort, pentru un contact nemijlocit cu frumusețea naturii, relaxarea și starea de bine îți sunt la îndemână. Mai rămâne doar o întrebare: cum faci să-ți iei concediu măcar un an, pentru a le vizita pe toate?