Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimentar care are rolul de a intensifica savoarea preparatelor. Mai exact, este un amestec, ce arată precum sarea de sodiu cu amioacidul non-esențial glutamat (acid glutamic). Acest aminoacid se găsește în mod natural în aproape toate alimentele cu conținut bogat de proteine.

Iată tot ce trebuie să știi despre acest potențiator de gust:

Ce este monoglutamatul de sodiu
Simptomele consumului de monoglutamat de sodiu
Alimentele cu E 621
Cum să eviți consumul de monoglutamat de sodiu

Ce este monoglutamatul de sodiu

Folosit pentru uz industrial, glutamatul monosodic, cunoscut și ca E 621 sau MSG, este obținut prin fermentație bacteriană de melasă. Odată adăugat în mâncare, el va accentua aroma și gustul. Mulți spun că ar crea o senzație de „dependență” pentru gustul irezistibil. Gustul monoglutamatului de sodiu are chiar numele lui propriu: „umami” și este considerat al cincilea gust, după dulce, acru, sărat și amar.

Glutamatul monosodic a fost descoperit la finalul anilor 1800 de chimistul japonez Kikunae Ikeda, alături de un bucătar chef european, care au extras glutamat din alge pentru a intensifica aromele. Abia după un secol, știința a demonstrat că „umami” se încadrează în categoria gusturilor pe care un om le poate simți.

Monoglutamatul de sodiu este produs astăzi la scară industrială și este întâlnit în nenumărate produse de pe raftul magazinelor, dar folosit și în bucătăria multor restaurante. E 621 este folosit în abundență în mâncarea chinezească, în alimentele procesate, în mezeluri, mâncăruri de tip fast-food sau sosul de soia.

Sarea chinezească a stârnit controverse în ultimii ani, pentru simptomele neplăcute și înfricoșătoare pe care le poate provoca, de la dureri de cap, până la atacuri de panică.

Simptomele consumului de monoglutamat de sodiu

Deși FDA a stabilit că E 621 nu este periculos când se consumă în limitele stabilite de lege, mai multe persoane s-au plâns, după consumul unor alimente ce conțin MSG, de diverse simptome care au fost asociate direct cu ingerarea glutamatului monosodic. Simptomele sunt temporare, însă inconfortabile. Deși nu se poate verifica de ce anumite persoane sunt mai sensibile la ingredientul acesta, afecțiunea are denumirea de „sindromul restaurantului chinezesc”.

Cu cât cantitatea de monoglutamat de sodiu mâncată este mai mare, cu atât e mai probabil ca simptomele să apară. Ele pot fi resimțite la câteva minute după ingerare. Persoanele cu tensiune arterială mărită ar trebui să limiteze consumul de MSG.

Simptomele consumului de monoglutamat de sodiu sunt:

  • Dureri de cap
  • Senzație de amorțire a cefei care poate radia către umeri
  • Presiune în zona pieptului
  • Presiune în zona obrajilor sau a maxilarului
  • Schimbări de dispoziție
  • Slăbiciune
  • Furnicături
  • Arsuri
  • Palpitații
  • Probleme respiratorii
  • Atacuri de panică
  • Greață
  • Amețeli, tremurături
  • Hiperactivitate

Dacă simptomele devin foarte deranjante, MSG ar trebui elimitat din dietă, cel puțin două săptămâni, iar o vizită la medicul alergolog poate fi de ajutor.

Glutamatul monosodic a fost asociat, de asemenea, cu îngrășarea.

Monoglumatul de sodiu poate fi uneori greu de evitat, întrucât se ascunde în multe produse, sub diverse denumiri precum: extract de drojdie autolizată, proteină vegetală hidrolizată sau HVP, glutamat de potasiu, cazeinat de sodiu, arome naturale sau, pur și simplu, arome, potrivit Web MD.

Asta nu înseamnă că persoanele sensibile la monoglutamat de sodiu trebuie să renunțe la mâncarea chinezească. EI pot să ceară bucătarului să omită MSG atunci când le prepară mâncarea favorită.

Potențialul neurotoxic al glutamaților asupra copiilor și chiar asupra adulților a fost evidențiat în câteva studii. Cu toate astea, alte studii le-au contrazis pe acestea.

Un lucru este cert însă: glutamatul este un neurotransmițător (precum Aspartamul), iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces, nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. În aceste cazuri, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i, potrivit Healthline.

Alimentele cu E621

MSG este un ingredient care poate fi adăugat în orice aliment. El este adăugat în special în:

    • Mâncarea chinezească. Dacă vei încerca să gătești acasă, vei observa că nu vei obține același gust delicios ca la restaurant. Motivul este simplu: acasă cel mai probabil nu ai adăugat E 621.
    • Sosuri. Pentru a avea gusturi cât mai intense, sosurile conțin mulți astfel de potențiatori de arome.
    • Laptele praf. Chiar dacă pare incredibil, unele firme de lapte praf au recunoscut că adaugă monoglutamat de sodiu.
    • Alimentele vegetariene. Burgeri, snițele sau chifteluțe din soia au cel mai des MSG adăugat.
    • Snaksuri. Fie că e vorba de chipsuri, tortilla, nachos și multe altele, gustul lor savuros este dat de monoglumat de sodiu.
  • Alimente semipreparate
  • Alimente fast-food
  • Supe la plic
  • Mezeluri
  • Anumite condimente
  • Anumite conserve.

Monoglutamatul de sodiu poate fi prezent în mod natural în diverse alimente, precum : kombu (un tip de alge), carne de porc, roșii, ciuperci, parmezan.

Cum să eviți consumul de monoglutamat de sodiu

În primul rând, trebuie evitate preparatele care conțin E 621, astfel că va trebui să citești cu atenție etichetele produselor pe care le cumperi, iar dacă mergi la restaurant, poți cere bucătarului să nu folosească MSG.

Monoglumatul de sodiu este adăugat cel mai des în mâncarea procesată, de o calitate slabă, pe care oricum ar trebui să o eviți.

Dacă dieta ta zilnică este una echilibrată, cu multe alimente integrale, nu trebuie să-ți faci griji pentru consumul ocazional de monoglutamat de sodiu.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*