Poate că uleiul de argan este relativ o noutate pe piață românească, însă este folosit în Maroc de secole, mai ales datorită faptului că, dintre toate uleiurile cosmetice, acesta pătrunde cel mai eficient în piele, chiar mai rapid decât cel de cocoș, și ajută la o hidratare în profunzime.
Ce este uleiul de argan
Beneficiile uleiului de argan
Contraindicațiile uleiului de argan
Ce este uleiul de argan
Cunoscut ca „aur lichid”, uleiul de argan este un produs organic extras din sâmburii arborelui de argan, originar din Maroc. În 1998, pădurea Argan din Maroc a fost desemnată biosferă protejată de UNESCO. Uleiul de argan este bogat în substanțe nutritive benefice, inclusiv acizi grași și vitamina E. Printre alte substanțe conținute se numără acizii grași nesaturați și complexul Omega (Omega 3, 6 și 9). Proprietățile sale îl fac deosebit de benefic pentru păr și piele.
Cum se obține? Berberii din Maroc lucrează în cooperative și sparg sâmburii arborelui de argan manual, între două pietre, o tehnică pe care o folosesc de secole. În loc să fie pus printr-o masină, miezul brut al fructului de argan se extrage manual din coajă tare, se șlefuiește, frământă și se presează manual. Este nevoie de trei zile pentru a produce doar un litru de ulei. De aceea este uleiul de argan atât de valoros.
În ceea ce privește păstrarea lui, uleiul de argan nu este deloc pretențios și se poate depozita la fel ca orice alt ulei, ferit de umezeală, căldură și lumină. Se recomandă consumarea lui în decurs de 18 luni de la deschidere.
Uleiul de argan se folosește ca tratament cosmetic atât antirid, cât și pentru păr, pentru unghii și autobronzant, dar și împotrivă celulitei. Se poate utiliza și în bucătărie, ca dressing în salate, adăugat în diferite preparate din carne, în supe sau la prepararea hummus-ului. Acesta poate da gust pentru mancărurile de legume sau chiar și deșerturilor.
Beneficiile uleiului de argan
Uleiul de argan are o întreagă gamă de beneficii, atât cosmetice, cât și medicale, printre care se numără:
Îngrijirea pielii
Uleiul de argan se folosește cel mai des ca tratament pentru piele. Triterpenoidele găsite în acest ulei puternic, în combinație cu alți compuși organici găsiți în ulei, sunt capabili să elimine apariția petelor de varstă și a cicatricilor și pot ameliora chiar și acneea și dermatita severă.
Astfel, contribuie la estomparea ridurilor și îi redă pielii elasticitate, reglează eliberarea sebumului, tratează pielea uscată, participă la vindecarea petelor și a pustulelor, are un rol important în tratarea eczemelor, acneei și psoriazisului, ajută la diminuarea inflamațiilor și iritațiilor, la prevenirea apariției vergeturilor și la tratarea celulitei.
Îngrijirea părului
Oamenii caută mereu modalități de a-și îmbunătăți aspectul, și acest lucru este valabil mai ales pentru păr. Dacă ai varfuri despicate, ca milioane de oameni din întreaga lume, aplicarea uleiului de argan direct pe păr poate fi un remediu rapid și eficient. Există o concentrație ridicată de vitamina E în uleiul de argan, care poate întineri părul și îmbunătăți strălucirea și aspectul său general.
Întărește unghiile
Unghiile neîngrijite sunt mai mult decât neatractive; acestea sunt, de asemenea, locuri propice de reproducere pentru bacterii și infecții fungice. Uleiul de argan are calități antibacteriene naturale care te pot proteja de o mare varietate de infecții și pot îmbunătăți aspectul și culoarea unghiilor.
Folosește uleiul de argan local pentru cuticule, pentru a crește rezistența ojei, dar și ca remediu pentru ciuperca piciorului.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Utilizarea uleiurilor de gătit este un obicei comun, dar alegerea unei opțiuni mai sănătoase, ca uleiul de argan, poate ajuta la reechilibrarea nivelului de colesterol. Prin scăderea nivelului colesterolului rău și prin creșterea nivelului colesterolului HDL, poți contribui la prevenirea aterosclerozei, a atacurilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor probleme grave ale inimii, cauzate de colesterol.
Poate avea un rol în prevenirea cancerului cancerul
Uleiul de argan este bogat in antioxidanți și triterpenoizi, care pot influența direct nivelul de radicali liberi din corp. Radicalii liberi sunt răspunzatori de cancer și alte boli cronice, determinând deteriorarea celulelor sănătoase.
Cancerul de prostată și cancerul vezicii urinare au fost principalele domenii de studiu până acum, dar proprietățile antiinflamatorii generale ale uleiului de argan pot ajuta la reducerea tumorilor, in general.
Îmbunătățește digestia
Mulți oameni mănâncă bine, dar trupurile lor nu absorb corespunzător substanțele nutritive de care au nevoie, în principal din cauza unor tulburări ale stomacului sau a unui sistem gastric slab funcțional. Compușii organici din uleiul de argan pot crește nivelul de pepsină din stomac și, de asemenea, stimulează sucurile gastrice, ceea ce duce la o digestie mai eficientă a alimentelor și la un aport mai ridicat de nutrienți.
Îmbunătățește sănătatea ficatului
Ficatul nu este numai unul dintre organele cele mai delicate din corp, ci unul dintre cele mai importante. Din fericire, proprietățile hepatoprotectoare ale uleiului de argan contribuie la sănătatea ficatului de fiecare dată când consumi acest produs.
Accelerează vindecarea rănilor
Dacă ai o rană și dorești nu numai să accelerezi vindecarea, ci și să împiedici infecțiile, aplică ulei de argan local pe piele.
Contraindicațiile uleiului de argan
Nu există efecte secundare frecvente ale utilizării uleiului de argan, dar au existat rapoarte limitate privind reacțiile alergice sub formă de erupții cutanate și, într-un caz extrem, anafilaxie. De asemenea, în ceea ce privește consumul lui, acesta nu este recomandat pentru prăjire.
Dacă vrei să-l incluzi constant în în ritualul tău cosmetic, începe printr-o aplicare limitată pe o suprafața mică de piele sau întreabă-ți dermatologul înainte să îl utilizezi.
Iată beneficiile dovedite ale uleiului de argan, motiv pentru care ți-l recomandăm cu căldură. Asigură-te, însă, că îl achiziționezi de la un brand cu reputație bună sau chiar local, dintr-o excursie în Maroc, pentru a evita produsele contrafăcute.
Sursa foto: Shutterstock