Acidul folic este o formă sintetică a folatului (vitamina B9), acesta fiind convertită în B9 în organism. În ultimii ani a devenit o recomandare standard pentru femeile care vor să rămână însărcinate și pentru gravide, deoarece reduce riscul problemelor la naștere.
Beneficiile acidului folic
Rolul acidului folic în organism
Cum ajută acidul folic în sarcină
Surse de acid folic
Acid folic vs folat
Cum se administrează acidul folic
Care este necesarul zilnic de acid folic
Acidul folic în afara sarcinii
Efectele carenței de acid folic
Cum este diagnosticată carența de acid folic
Interacțiuni ale acidului folic
Contraindicații în administrarea de acid folic
Ce efecte are supradozajul de acid folic
Bibliografie
Beneficiile acidului folic
Pe lângă beneficiile acidului folic pentru sarcină (vezi mai jos), acesta este un element necesar inclusiv pentru a preveni apariția unor afecțiuni sau tratarea unor probleme de sănătate. Mai jos sunt principalele beneficii ale acidului folic:
Reduce riscul de boli de rinichi
85% dintre persoanele care au probleme de rinichi au un nivel ridicat al homocisteinei din sânge (prin acumularea acestei substanțe crește riscul de atac de cord, atac vascular cerebral și boli de rinichi). Acidul folic ajută la scăderea nivelul homocisteinei cu circa 20-30% și astfel reduce riscul de apariție a problemelor cu rinichii.
Reduce efectele negative ale metrotrexatului
Persoanele care iau acest medicament (recomandat pentru tratarea unor forme de cancer și boli autoimune) se pot confrunta cu stări generale de amețeală și vărsături însă luat alături de acid folic, aceste efecte secundare sunt reduse mult.
Scade riscul de a dezvolta deficiențe oculare
Acidul folic alături de vitaminele B6 și B12 scade riscul de pierdere a vederii odată cu înaintarea în vârstă
Contribuie la tratarea depresiei
Combinarea acidului folic cu antidepresivele standard reduce mult mai mult din simptome, in comparație cu tratamentul clasic în sine
Reglează tensiunea arterială
Consumul de alimente cu acid folic sau suplimente alimentare pe bază de acid folic ajută la reducerea hipertensiunii articulare. Merită știut că atunci când acidul folic este combinat cu medicația tipică pentru hipertensivi nu potențează efectul medicamentului
Combate problemele gingivale în cazul persoanelor care iau fenitoină (medicament cu rol anti-convulsiv)
Acidul folic trebuie aplicat direct pe gingii deoarece ingerarea sub formă de capsule are un efect diminuat.
Reduce riscul de accident vascular cerebral
Luarea unui supliment alimentar cu acid folic scade riscul cu 10-25% în cazul persoanelor care au deficiențe.
Previne defectele tubilor neurali
Un nivel redus al acidului folic în primele săptămâni de sarcină este legat de apariția unor defecte la nivelului tubilor neurali ai fătului și poate duce la malformații ale creierului sau măduvei spinării. Prin comparație femeile care iau acid folic înainte și pe timpul sarcinii au un risc mai mic de apariție a acestor defecte. Mai mult, studiile spun că 90% dintre femei au un nivel subnormal al acidului folic așa că este indicat ca toate femeile aflate la vârstă reproductivă să ia acid folic pentru a evita apariția unor malformații.
Reduce nivelul homocisteinei din organism
Un nivel normal al acidului folic ajută la reglarea nivelului homocisteine, o moleculă care poate duce la apariția bolilor de inimă. În prezența acidului folic homociesteina se transformă în metionină însă în lipsa acidului folic conversia încetinește iar nivelul homocisteinei începe să crească.
Cercetătorii vin însă cu o veste bună. Administrarea zilnică a unui supliment cu acid folic reduce nivelul homocisteine cu până la 25%; din păcate riscul de a dezvolta boli de inimă nu scade și el.
Reduce decolorarea pielii care poate evolua în vitiligo
Luarea unui supliment cu acid folic și vitamina B12 este legată de un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni ale pielii printre care și vitiligo.
Ajută la reducerea simptomelor anemiei
Anemia afectează un sfert din populația lumii. Combinarea unui supliment de acid folic cu fier ajută la tratarea persoanelor care au anemie și diminuează simptomele.
Reduce declinul cognitiv
Studiile arată că administrarea de acid folic ajută la reducerea declinului cognitiv care apare în mod normal la persoanele vârstnice. Mai mult, acidul folic este benefic și pentru a reduce simptomele demenței și a altor afecțiuni neurodegenerative.
Reduce simptomele sindromului de oboseală cronică
Potrivit unor studii injecțiile zilnice cu acid folic și vitamina B12 contribuie la diminuarea simptomelor asociate sindromului de oboseală cronică (cunoscută și sub denumirea de encefalomielită mialgică).
Reduce diareea
Luarea unui supliment cu acid folic și vitamina B12 ajută la ameliorarea diareei în rândul copiilor.
Tratează ejacularea precoce
Studiile au arătat că o combinație între inhibitorii de serotonină și acidul folic pot vindeca problema ejaculării precoce printr-un mecanism complex la nivelul neurotransmițătorilor din creier.
Previne căderile în cazul vârstnicilor
Potrivit unui studiu combinarea acidului folic cu vitamina B12 și vitamina D ajută la prevenirea căderilor în rândul vârstnicilor. Cum gradul de mineralizare al oaselor începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă, combinarea acestor vitamine stimulează absorbția calciului. Merită menționat că studiile au arătat acest beneficiu doar în cazul persoanelor vârstnice care aveau deficit de acid folic, vitamina B12 și vitamina D.
Reduce simptomele osteoporozei
Cercetătorii spun că o combinație dintre acidul folic, vitamina B12 și vitamina B6 contribuie la prevenirea fragmentărilor osoase care duc la apariția osteoporozei. De asemenea, există dovezi cum că suplimentarea cu acid folic crește coordonarea motorie în rândul adulților.
Previne infecțiile căilor respiratorii în rândul copiilor
Luarea unui supliment cu acid folic și vitamina B12 poate ajuta la prevenirea infecțiilor de la nivelul plămânilor în cazul copiilor.
Reduce acneea
Există studii conform cărora luarea unui supliment care conține acid folic, vitamina B3 și B6, zinc și cupru este benefic în reducerea inflamațiilor asociate cu acneea facială.
Reduce simptomele beta-talasemiei
Beta-talasemia este o boală a sângelui care se manifestă printr-o producție scăzută de hemoglobină (un termen medical care se referă la proteina care transportă sângele încărcat cu oxigen în organism) fapt care duce la dureri musculare și osoase precum și dificultăți la ridicarea unor obiecte. Studiile au demonstrat că suplimentarea cu acid folic sau acid folic și L-carnitină un compus similar aminoacizilor ajută la reducerea durerilor osoase și crește forța bolnavilor.
Reduce simptomele asociate bolii bipolare
Potrivit cercetătorilor, luarea unui supliment cu acid folic nu reduce incidența atacurilor în cazul pacienților cu boala bipolară însă amână apariția primului episod iar atunci când acesta apare simptomele sunt ceva mai blânde.
Reduce simptomele epilepsiei
Luarea de acid folic reduce numărul de atacuri de epilepsie în cazul copiilor care au o deficiență vitaminică însă în cazul adulților bolnavi nu are efecte benefice.
Reduce riscul de gută
Studiile încă sunt la început însă rezultatele preliminare au arătat că luarea unui supliment cu acid folic poate reduce riscul de gută prin “spargerea” cristalelor acumulate de acid uric.
Previne pierderea auzului
Potrivit unui studiu din 2015, un nivel redus al acidului folic din organism este legat de un risc mai mare de pierdere a auzului în rândul adulților. Același studiu sugerează că luarea unui supliment cu acid folic timp de trei ani ajută la reducerea declinului auditiv în rândul vârstnicilor care au probleme de auz. Încă nu se știe dacă suplimentarea cu acid folic în cazul persoanelor care au un nivel normal al vitaminei în organism are vreun efect asupra riscului de surzire.
Rolul acidului folic in organism
Acidul folic este foarte important pentru numeroase funcții ale organismului. Potrivit British Dietetic Association, acidul folic are următoarele roluri:
- susține producția de celule roșii (eritrocite)
- ajută la sinteza și repararea ADN-ului și ARN-ului
- susține sănătatea creierului și a sistemului nervos, în ansamblul său
- ajută la reducerea riscului de pierdere a auzului care apare odată cu înaintarea în vârstă
De asemenea, acidul folic este foarte important în cazul femeilor însărcinate sau care vor să aibă un copil. Acidul folic ajută fătul să se dezvolte normal, previne deformările congenitale ale creierului și măduvei spinării, ajută la multiplicarea materialului genetic, participă la reglarea unor procese metabolice și susține asimilarea substanțelor nutritive. Femeile ar trebui să ia acid folic pentru cel puțin un an înainte de a concepe un copil pentru a evita astfel de probleme.
Alte studii spun că administrarea de acid folic ajută la prevenirea autismului la copiii care au deficiențe în ceea ce privește acest nutrient; de asemenea, cercetătorii cred că suplimentarea cu acid folic reduce riscul de “buză de iepure” la copii.
Mai mult, acidul folic este recomandat ca un adjuvant la tratamentul pentru artrită reumatică. Medicamentele pentru artrită îndepărtează acidul folic din organism astfel că este nevoie de o suplimentare pentru a preveni nu doar deficitul de acid folic ci și efectele secundare asociate medicației (în special simptome gastrointestinale: indigestie, dureri de stomac, crampe abdominale, diaree sau constipație).
Cum ajută acidul folic în sarcină
Potrivit unui studiu recent circa 3000 de bebeluși se nasc anual cu probleme ale tubilor neurali.
În mod normal, aceștia se dezvoltă în măduva spinării și în creier până în săptămâna a 28-a. Dezvoltarea insuficientă a acestor tubi duce la probleme neurologice, encefalie (bebelușii cu encefalie nu supraviețuiesc) sau, pe termen lung, paralizie.
Din fericire pentru viitoarele mămici, suplimentele cu acid folic ajută la reducerea riscului de apariție a problemelor neuronale dar și a celor de inimă, motiv pentru care în multe țări este obligatoriu să iei suplimente cu acid folic înainte și în timpul sarcinii. Mai mult, alte studii au arătat că atunci când mamele iau acid folic, scade și riscul de buză de iepure și gură de lup, două defecte de naștere în care părți ale gurii sau buzelor sunt lipite în primele 6-10 săptămâni de viață. Pentru a corecta aceste probleme este nevoie de cel puțin o intervenție chirurgicală.
Cât acid folic trebuie să ia gravidele?
Acidul folic este vital pe perioada sarcinii. Potrivit recomandărilor doctorilor, femeile însărcinate ar trebui să ia cel puțin 400 micrograme de acid folic pe zi.
Specialiștii spun că toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 ani ar trebui să ia acid folic, deoarece atunci când femeile află de sarcină (în general la 6-8 săptămâni de la concepție) este, deseori, mult mai târziu decât momentul apariției defectelor tubilor neurali (în primele 12 săptămâni de sarcină).
Pentru a preveni acest lucru, doctorii recomandă suplimentele cu acid folic cu cel puțin o lună înainte de primele încercări de a rămâne însărcinată. În cazul în care ai avut un copil cu defecte la naștere, s-ar putea să fie nevoie de doze suplimentare de acid folic (vorbește cu doctorul).
Când este nevoie de doze mai mari de acid folic
Unele gravide sunt sfătuite să ia mai mult de 400 mcg de acid folic pe zi dacă au un risc mai mare de a avea o sarcină în care vor fi afectați tubii neuronali sau dacă:
- Gravida sau tatăl biologic au defecte ale tubilor neuronali
- Gravida a mai avut o sarcină în care au fost afectați tubii neuronali
- Gravida sau tatăl biologic au rude apropiate (părinți sau frați) care au defecte ale tubilor neuronali
- Gravida are diabet
- Gravida ia medicamente pentru epilepsie
Dacă te afli în una din situațiile de mai sus este bine să vorbești cu ginecologul pentru a-ți recomanda o doză mai mare de acid folic.
Surse de acid folic
Acidul folic se găsește în alimente naturale și este adăugat unor produse din comerț (de exemplu, orez sau paste) prin fortificare. În special legumele verzi reprezintă o modalitate excelentă de a adăuga acid folic în dieta zilnică. Mai jos sunt principalele surse de acid folic:
- varză
- varză kale
- varză de Bruxelles
- soia
- fasole
- linte
- năut
- salată verde
- legume care au trecut printr-un proces de prelucrare termică (mazăre, sparanghel, spanac, broccoli)
- nuci, alune, semințe (in, floarea-soarelui etc)
- citrice (portocale, grapefruit, lămâi, lime) – cea mai eficientă metodă de a obține cantitatea maximă de acid folic este prin stoarcere
- avocado
- ficat de pui și vită
- gălbenuș de ou
- brânză fermentată
- pâine
- cereale integrale
- mălai
- orez
- paste
- edamame (păstăi de soia)
- bame
- anghinare
- frunze de nap
- sfeclă roșie
- papaya
- banane
- diverse plante medicinale – menta, coada calului, salvia sau urzicile conțin și ele cantități mici de acid folic
Este bine de știut că un stil de viață sănătos asigură 0,05-2 mcg de folat pe zi însă din cauza instabilității chimice și ca urmare a digestiei alimentelor de-a lungul tractului digestiv 80-90% din folat se pierde. Pe de altă parte, dacă alegi să consumi cereale integrale, paste fortificate cu acid folic și legume proaspete vei consuma până la 500 mcg de acid folic, acoperind astfel nevoie zilnice.
Acid folic vs folat
Acidul folic reprezintă o formă creată în laborator a folatului (vitamina B9). Folatul se găsește în mod natural în unele fructe, legume sau nuci în timp ce acidul folic este prezent în suplimentele alimentare și în alimentele fortificate (de exemplu, cereale pentru micul dejun, paste sau orez). Statul american dar și unele țări europene au implementat deja un program de fortificarea cu acid folic.
Este bine de știut că deși suplimentele reprezintă o sursă bună de acid folic, ele trebuie luate doar la recomandarea unui specialist (durata curei este determinată în mod individual de către medic). Vestea bună este că noile perspective de tratament vor ajuta deopotrivă medicii și pacienții în alegerea celei mai bune forme de acid folic.
Cum se administreaza acidul folic
Suplimentele alimentare cu acid folic sunt pe lista scurtă a comprimatelor farmaceutice care pot fi luate de femeile însărcinate. În majoritatea cazurilor, acidul folic se ia pe cale orală (deși există cazuri de acid folic intravenos, acesta se administrează mai ales dacă ai probleme digestive și trebuie trecut direct în sânge). Deseori suplimentele cu acid folic conțin 400 mcg, adică 100% din recomandare zilnică în cazul adulților. În ceea ce privește doza zilnică este indicată respectarea recomandărilor medicului sau a informațiilor de pe ambalaj.
Care este necesarul zilnic de acid folic
În general, necesarul de acid folic variază între 200 și 400 mcg/zi însă în funcție de vârstă există diferențe ceva mai mari. Mai jos sunt dozele recomandate de acid folic:
- sugari – 70 mcg/zi
- copii între 1 și 3 ani – 100 mcg/zi
- copii între 4 și 6 ani – 150 mcg/zi
- copii între 7 și 9 ani – 200 mcg/zi
- copii între 10 și 12 ani – 250 mcg/zi
- adolescenți între 13 și 19 ani – 300 mcg/zi
- adulți – 300-330 mcg/zi
- vârstnici (peste 65 ani) – 330-400 mcg/zi
- gravide și femei care alăptează – 400 mcg/zi
Este important de știut că nu trebuie luat mai mult de 1000 mcg de acid folic pe zi. Depășirea acestei doze este asociată unui risc ridicat de cancer, boli de inimă și afecțiuni neurologice.
Acidul folic în afara sarcinii
Chiar dacă nu vrei să mai ai un copil tot este bine să iei acid folic. Pentru început anticoncepționalele sau prezervativul nu au o garanție de 100% așa că apariția unei sarcini nedorite este posibilă iar cum defectele tubilor neuronali apar până la săptămâna a 12-a, este bine să asiguri permanent necesarul de acid folic (fie prin alimentație sau suplimente).
Mai apoi este bine să iei acid folic pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cum vitamina este ușor solubilă în apă nu va petrece mult timp în organism așa că este recomandat să refaci regulat necesarul vitaminic deoarece organismul are nevoie de el zilnic.
Efectele carenței de acid folic
Potrivit studiilor americane, circa 4% dintre oameni suferă de deficiențe de acid folic. Curios pentru mulți este și faptul că persoanele cu boli intestinale și cei care fumează sau consumă alcool în exces suferă de astfel de deficiențe. Mai jos sunt câteva dintre semnele și simptomele asociate carenței de acid folic:
- un nivel ridicat al homocisteinei din sânge
- anemie megaloblastică
- oboseală fizică și mentală
- senzație de slăbiciune musculară
- iritabilitate
- probleme cu imunitatea (te infectezi ușor)
- depresie
- probleme respiratorii
- lipsa poftei de mâncare
- diaree
Este bine de știut că aceste simptome pot apărea și ca urmare a consumului unor medicamente cu activitate antifolitică (ce inhibă absorbția acidului folic). În această categorie intră sulfasalazină (recomandat în artrită), triamteren (recomandat în hipertensiune), pirimetamină (medicament pentru tratarea toxoplasmozei), trimetoprim-sulfametoxazol (recomandat în infecții bacteriene) și barbiturice (recomandate în anxietate, epilepsie și alte afecțiuni nervoase). De asemenea, unele boli cronice (boala Crohn, boala celiacă, unele afecțiuni renale care necesită dializă) pot împiedica capacitatea organismului de a absorbi acid folic. În contextul acestor afecțiuni este posibil să fie nevoie de acid folic injectabil direct în sânge.
Cum este diagnosticată deficiența de acid folic
Detectarea deficienței de acid folic se realizează mai ales printr-o serie de analize medicale pentru a vedea nivelul acidului folic și a vitamine B12.
Când este recomandat să faci testul
Este bine să faci testul de sânge imediat după o testare completă a sângelui care a arătat o anomalie a dimensiunilor celulelor roșii (eritrocite) sau dacă ai simptome specifice anemiei. Aici intră oboseala, paloarea pielii, senzația de slăbiciune musculară și neuropatie (țiuit în urechi, senzația de mâncărime la nivelul ochilor, probleme cu memoria).
Testarea pentru acid folic poate fi recomandată și dacă există un număr mic de eritrocite sau dacă hemoglobina are un nivel redus.
Ce trebuie să faci înainte de testarea sângelui
Înainte de testarea nivelului de acid folic este bine să faci o pauză dacă iei biotină (vitamina B7) deoarece poate afecta rezultatul analizelor. De asemenea, unele medicamente pot afecta rezultatele. Pe această listă intră colchicina, neomicina, acidul paraaminosalicilic și fenitoina.
Ce înseamnă rezultatele
Un nivel normal al acidului folic și a vitaminei B12 înseamnă că nu ai o deficiență și că simptomele pe care le ai sunt asociate unei alte probleme de sănătate. Totuși, un nivel normal al acidului folic și vitaminei B12 poate indica și faptul că există resurse vitaminice dar acestea nu sunt consumate. Dacă medicul suspectează o deficiență chiar dacă rezultatele sunt normale va recomanda și testarea acidului metilmalonic.
În fine, un nivel redus al acidului folic și a vitamina B12 va indica existența unei deficiențe. În general, sunt recomandate teste suplimentare pentru a descoperi cauza deficienței. Printre cauzele posibile ale unei deficiențe de acid folic se numără:
- Probleme de sănătate care împiedică absorbția acidului folic la nivelul intestinului subțire. Aici intră:
- anemia pernicioasă (cea mai comună cauză a deficienței de vitamina B12)
- boala celiacă
- afecțiuni inflamatorii intestinale (mai ales, boala Crohn și colita ulceroasă)
- dezvoltarea bacteriană sau prezența unor paraziți (de exemplu, viermi intestinali sau tenie)
- insuficiență pancreatică
- o producție redusă de acid gastric ca urmare a administrării de antiacizi sau inhibitori de pompă de protoni
- intervenții chirurgicale care îndepărtează porțiuni din stomac (bypass gastric) sau intestin
- malnutriție
- consumul excesiv de alcool
- folosirea unor medicamente precum metformin, omeprazol, metotrexat sau fenitoină sau alte medicamente anticonvulsive
- fumatul (un obicei nociv care poate afecta sarcina)
Ce alte teste pot fi făcute
Pe lângă testarea sângelui mai există o serie de teste care pot ajuta la diagnosticarea anemiei pernicioase, principala cauză a deficienței de acid folic și vitamina B12. Aceste teste includ testarea anticorpilor de factori intrinseci și a anticorpului de celule parietale.
Prezența acestor anticorpi autoimuni indică o deficiență de acid folic și vitamina B12 pe fondul distrugerii celulelor parietale din stomac (fapt care duce la o absorbție îngreunată a complexului de vitamine B care provin din alimentație).
Alte teste care pot demonstra deficiența de acid folic și vitamina B12 includ testarea homocitesteinei și a acidului metilmalonic din organism.
Testul pentru a stabili nivelul homocisteine
Testul indică nivelul homocisteinei din sânge. Homocisteina este un aminoacid folosit de organism pentru a produce proteine. În mod normal, acidul folic, vitamina B12 și vitamina B6 sintetizează homocisteina și o transformă într-o serie de substanțe necesare organismului. Într-un final, ar trebui să existe cantități minuscule de homocisteină în sânge. Dacă există un nivel crescut al acestei substanțe există un risc de deficiențe vitaminice, boli de inimă sau afecțiuni genetice rare.
De ce este nevoie de acest test
Testarea homocisteinei din sânge este importantă dacă ai simptome specifice deficienței de acid folic și vitamina B12. Aceste simptome includ:
- amețeli
- slăbiciune
- oboseală
- paloare
- dureri ale limbii
- înțepături în mâini, picioare, brațe
Cum te pregătești pentru testarea homocisteine
Este recomandat să nu bei sau mănânci cu 8-12 ore înainte de testarea nivelului homocisteinei din sânge. Este bine de știut că factori precum vârsta (nivelul homocisteinei este mai ridicat pe măsură ce înaintezi în vârstă), sexul (bărbații au un nivel mai mare al homocisteinei din sânge decât femeile), cât alcool consumi, dacă fumezi și dacă iei suplimente cu vitamina B.
Testul pentru a stabili nivelul acidului metilmalonic
Acidul metilmalonic este o substanță produsă în cantități mici care este necesară pentru metabolism și producerea de energie. În prezența acidului folic și a vitaminei B12 acidul metilmalonic CoA se convertește în coenzima A succinil. Dacă există o deficiență de acid folic și vitamina B12 atunci nivelul acidului metilmalonic din sânge și urină începe să crească. Dacă testul arată un nivel crescut al acidului metilmalonic în sânge și urină reprezintă o dovadă în plus care să arată deficiența de acid folic și vitamina B12.
Când este bine să faci testul
Dacă ai simptome specifice deficiențe de vitamine B (amorțire, furnicături ale mâinilor sau picioarelor, dificultăți la mers, umflarea mâinilor/picioarelor sau îngălbenirea pielii sau a ochilor) este bine să faci testul. De asemenea, nivelul acidului metilmalonic trebuie stabilit și în cazul noilor născuți.
Cum se face testul
Testul constă într-o probă de sânge din mână sau din piciorul noului-născut precum și urina colectată pe parcursul a 24 ore. Înainte de testarea sângelui este bine să eviți să mănânci pentru 8-12 ore iar în cazul urinei, prima probă se ia dimineața imediat după trezire.
Ce înseamnă rezultatele testului
Dacă nivelul acidului metilmalonic, al homocitesitei și al vitaminei B12 sunt ridicate înseamnă că este vorba de o deficiență de vitamina B12.
Dacă doar homocisteina este crescută dar nu și nivelul acidului metilmalonic, atunci persoana în cauză are un deficit de acid folic.
Distincția este foarte importantă deoarece dacă o persoană cu deficiență de vitamina B12 primește acid folic va trata simptomele specifice anemiei însă nu și efectele neurologice care pot deveni ireversibile.
Interacțiuni ale acidului folic
Înainte de a lua acid folic este bine să știi și care sunt medicamentele cu care interacționează. Pe listă se află:
- fosfenitoina (anticonvulsiv) – acidul folic stimulează digerarea medicamentului reducând astfel din efectele sale benefice
- metotrexat (recomandat în boli autoimune și unele forme de cancer) – combinarea acidului folic cu acest medicament reduce atât din efectele metotrexatului cât și ale acidului folic
- fenobarbital (anticonvulsiv) – acidul folic reduce din eficiența medicamentului
- fenitoină (anticonvulsiv) – combinarea acidului folic cu acest medicament reduce din eficacitatea anticovulsivului
- primidonă (anticonvulsiv) – luarea de acid folic alături de primidonă crește riscul de convulsii
- pirimetamină (folosit în tratarea infecțiilor parazitare) – acidul folic reduce din eficacitatea medicamentului
- barbiturice (medicamente recomandate în anxietate, depresie sau boli bipolare) – acidul folic reduce din concentrația medicamentului din sânge
Contraindicațiile în administrarea de acid folic
Acidul folic nu ar trebui să fie luat de persoanele care manifestă reacții alergice la contactul cu această vitamină (simptomele includ umflarea feței, a limbii sau gâtului și dificultăți respiratorii). De asemenea, unele categorii de persoane ar trebui să evite cu totul acidul folic sau să meargă întâi la medic pentru a fi conștiente de riscuri:
- Dacă au boli de rinichi sau sunt pe dializă
- Dacă au anemie hemolitică
- Dacă au anemie pernicioasă
- Dacă au anemie care nu a fost diagnosticată
- Dacă au o infecție gravă
- Dacă sunt alcoolice
Mai mult, în cantități mari poate crește riscul de infecție cu malarie (dacă ești internat într-un spital în care este întâlnită această boală) dar și riscul de convulsii.
Ce efecte are supradozajul de acid folic
Dacă iei mai mult de 1000 mcg de acid folic pe zi riști simptome grave care necesită un drum la urgență. Mai jos sunt principalele semne și simptome asociate supradozajului de acid folic:
- amorțire
- furnicături
- durere la nivelul gurii sau a limbii
- senzație de slăbiciune
- probleme de concentrare
- oboseală
- stare de confuzie
- schimbări de dispoziție
- înroșirea feței
- stare de greață
- pierderea apetitului
- balonare și gaze intestinale
- un gust amar în gură
- probleme de somn
- senzație de iritabilitate
- depresie
Acidul folic este vital dezvoltării sănătoase a fătului și mai târziu contribuie la funcționarea propice a organismului. Consumă alimente bogate în acid folic, iar dacă doctorul crede de cuviință adaugă și suplimente alimentare în dieta zilnică.
Bibliografie
- Folic Acid and Vitamin B12 Administration in CKD, Why Not?, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413093/
- Reduction of the efficacy of methotrexate by the use of folic acid: post hoc analysis from two randomized controlled studies, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16200612
- Folic Acid, Vitamin B6, and Vitamin B12 in Combination and Age-related Macular Degeneration in a Randomized Trial of Women, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2648137/
- High-dose folic acid supplementation effects on endothelial function and blood pressure in hypertensive patients: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2697578/
- Assessment of Vitamin B12 and Its Correlation with Dental Caries and Gingival Diseases in 10- to 14-year-old Children: A Cross-sectional Study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5571382/
- Folic Acid Supplementation for Stroke Prevention in Patients With Cardiovascular Disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29078842
- Optimal serum and red blood cell folate concentrations in women of reproductive age for prevention of neural tube defects: World Health Organization guidelines, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25905896
- Pre-conception Folic Acid and Multivitamin Supplementation for the Primary and Secondary Prevention of Neural Tube Defects and Other Folic Acid-Sensitive Congenital Anomalies, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26334606
- Folic Acid Supplementation for the Prevention of Neural Tube Defects: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28097362
- Folic acid supplementation as adjunctive treatment premature ejaculation, https://www.researchgate.net/publication/49650239_Folic_acid_supplementation_as_adjunctive_treatment_premature_ejaculation
- Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4326479/
- Dose-dependent effects of folic acid on blood concentrations of homocysteine: a meta-analysis of the randomized trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16210710
- Improvement of vitiligo after oral treatment with vitamin B12 and folic acid and the importance of sun exposure, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9394983
- Prevalence of Anaemia, Deficiencies of Iron and Folic Acid and Their Determinants in Ethiopian Women, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2965327/
- The effects and potential mechanisms of folic acid on cognitive function: a comprehensive review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29936555
- Folic acid, ageing, depression, and dementia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123448/
- Response to Vitamin B12 and Folic Acid in Myalgic Encephalomyelitis and Fibromyalgia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4406448/
- Folic acid in the treatment of acute watery diarrhoea in children: a double-blind, randomized, controlled trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9846910
- Safety of folic acid, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5849489/
- B-Vitamins and Bone Health–A Review of the Current Evidence, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446754/
- Memory and Motor Coordination Improvement by Folic Acid Supplementation in Healthy Adult Male Rats, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3646228/
- Folic acid supplements in pregnancy and early childhood respiratory health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612898/
- Decreased Vitamin B12 and Folic Acid Concentrations in Acne Patients After Isotretinoin Therapy: A Controlled Study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4248518/
- The effect of folic acid supplementation in beta-thalassemia major: a randomized placebo-controlled clinical trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16859064
- Folic acid supplementation for prevention of mood disorders in young people at familial risk: a randomised, double blind, placebo controlled trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25010374
- Folic Acid and Epilepsy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC320966/
- Folic acid reverses uric acid crystal-induced surface OAT1 internalization by inhibiting RhoA activity in uric acid nephropathy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4768998/
- Folic acid deficiency induces premature hearing loss through mechanisms involving cochlear oxidative stress and impairment of homocysteine metabolism, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4314232/
- Folate-Deficiency Anemia, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/folate-deficiency-anemia
- The metabolic processes of folic acid and Vitamin B12 deficiency, http://www.jhrr.org/article.asp?issn=2394-2010;year=2014;volume=1;issue=1;spage=5;epage=9;aulast=Mahmood
- Beneficial effects of folic acid on enhancement of memory and antioxidant status in aged rat brain, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21170581
- Age-related hearing loss, vitamin B12, and folate in the elderly, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21109085
- Maternal periconceptional folic acid intake and risk of autism spectrum disorders and developmental delay in the CHARGE (CHildhood Autism Risks from Genetics and Environment) case-control study, https://academic.oup.com/ajcn/article/96/1/80/4571464
- The Role of Folic Acid in Oral Clefting, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1093/ortho/26.2.115?journalCode=yjor19
- Methotrexate: Managing Side Effects, https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/disease-modifying-drugs/methotrexate-side-effects.php
- Neural tube defects, https://www.marchofdimes.org/complications/neural-tube-defects.aspx
- Maternal Folic Acid Supplementation and the Risk of Congenital Heart Defects in Offspring: A Meta-Analysis of Epidemiological Observational Studies, https://www.nature.com/articles/srep08506
- Women Need 400 mcg of Folic Acid Every Day, https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/features/folic-acid.html
- The effect of folate fortification of cereal-grain products on blood folate status, dietary folate intake, and dietary folate sources among adult non-supplement users in the United States, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16093404
Sursa foto: Pexels