Arginina, numită științific și L-arginină, este un aminoacid esențial funcționării normale a organismului. Acesta este un precursor al proteinelor, fiind folosit mai ales în dezvoltarea mușchilor și în reconstrucția țesuturilor (de exemplu, după o rană sau accident). Arginina este obținută natural, din dietele în care predomină proteinele de natură animală (se găsește, în cantități mici, și în proteinele vegetale) însă poate fi luată și din suplimentele alimentare, studiile recente arătând că este benefică pentru inimă, performanță sportivă și multe altele.

Care sunt beneficiile argininei?
Care sunt principalele surse alimentare de arginină?
Care sunt contraindicațiile și efectele adverse ale consumului de arginină?

Care sunt beneficiile argininei?

Esențială sistemului muscular, arginina a fost studiată, cu rezultate îmbucurătoare, în mai multe afecțiuni și probleme de sănătate. Mai jos sunt principalele beneficii ale argininei.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Studiile au arătat că suplimentele cu arginină cresc nivelul oxidului nitric. Acesta din urmă este o substanță esențială organismului în reglarea tensiunii arteriale, stimularea circulației normale a sângelui și relaxarea vaselor de sânge, lucruri care previn apariția cheagurilor de sânge și infarctul.

Mai mult, într-un studiu s-a descoperit că persoanele cu boli coronariene aveau un nivel mai scăzut al argininei decât voluntarii sănătoși. Administrarea de suplimente de arginină a readus la normal nivelul acestui aminoacid și a contribuit la reducerea riscului de boli de inimă.

Tratează simptomele diabetului de tip 2

Un studiu interesant a arătat că pacienții cu diabet de tip 2 au un nivel mult prea redus al argininei din organism prin comparație cu grupul de control (voluntari sănătoși).

Cercetătorii au descoperit că administrarea de arginină în cazul acestor pacienți poate ajuta la reducerea nivelul zahărului din sânge. Un alt studiu, realizat de acestă dată pe rozătoare, a arătat că suplimentele de arginină reduc nivelul trigliceridelor din sânge (diabeticii au un nivel crescut al trigliceridelor).

Stimulează acțiunea sistemului imunitar

Studiile recente au arătat că un nivel ridicat al oxidului nitric crește răspunsul sistemului imunitar, fiind vital mai ales în perioadele în care suntem expuși la virusuri sau bacterii.

Suplimentele de arginină pot crește nivelul oxidului nitric astfel ajutând la funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Reduce din simptomele anxietății

Potrivit unui experiment, un grup de voluntari cu anxietate a primit un supliment cu lisină și unul cu arginină, trei grame din fiecare timp de 10 zile (lisina este un aminoacid cu rol în absorbția calciului în organism).

Rezultatele studiului au arătat că grupul care a luat suplimentele cu aminoacizi au produs o cantitate mai mare de hormoni cu rol în reducerea stresului și anxietății (voluntarii au ținut un discurs stresant după cele 10 zile).

Grăbește vindecarea rănilor

Suplimentele cu arginină susțin vindecarea rănilor prin stimularea producție de oxid nitric, potrivit unui studiu realizat pe rozătoare. Oxidul nitric promovează un flux sanguin normal, fapt care grăbește vindecarea rănilor superficiale.

Mai mult, oxidul nitric stimulează producția de colagen, pielea vindecându-se mult mai repede.

Tratează disfuncțiile sexuale

În cazul femeilor, un nivel redus al fertilității apare ca urmare a răspunsului încet al ovarelor la producția hormonală. Potrivit studiilor, femeile care au luat un supliment cu arginină aveau o probabilitate mai mare de a rămână însărcinate datorită rolului argininei de a stimula un răspuns ovarian.

La bărbați, problemele de fertilitate apar ca urmare a unei producții reduse de spermă. Acest lucru poate apărea ca urmare a unei deficiențe de arginină. Studiile au arătat că bărbații care au luat suplimente cu arginină aveau un nivel mai mare de oxid nitric și o producție mai mare de spermă.

Îmbunătățește performanțele sportive

Există mai multe studii care au descoperit o legătură între administrarea de suplimente de arginină și performanțele sportive. Pentru început, arginina îmbunătățește circulația sângelui în organism (sângele încărcat cu nutrienți ajunge mai repede la mușchi și articulații).

Apoi, suplimentele de arginină sunt benefice în stimularea producției hormonilor de creștere, a prolactinei, creatinei și acidului glutamic. Acestea asigură rezistența pe durata exercițiilor fizice extenuante precum și recuperarea post-antrenament.

Stimulează slăbirea  

Potrivit unui studiu realizat pe voluntari obezi, consumul a trei grame de arginină de trei ori pe zi timp de 12 săptămâni este suficient pentru a ajuta la diminuarea taliei (de la 117 la 107 cm) și pierderea în medie a 2,7 kg. Voluntarele au fost sfătuite și să facă schimbări ale stilului de viață iar cercetătorii cred că arginina consumată a crescut toleranța la exerciții fizice (în cazul persoanelor cu un stil de viață sedentar) iar în cazul persoanelor care practicaseră sport anterior a sporit rezistența, astfel contribuind la o diminuare mai mare a centimetrilor din talie.

Care sunt principalele surse alimentare de arginină?

Principalul beneficiu al dietei față de suplimentele alimentare este acela că este destul de greu să depășești doza recomandată. Arginina se găsește în cantități suficient de mici în alimente pentru ca o dietă echilibrată să îți furnizeze doza necesară funcționării normale a organismului. Mai jos sunt principalele surse alimentare de arginină:

  • carne de pui
  • carne de curcan
  • ou (în special, albuș)
  • carne de vită
  • carne de porc
  • pește (în special, somon, ton și macrou)
  • produse lactate (în special, iaurt, chefir și brânză proaspătă)
  • linte
  • năut
  • semințe de dovleac
  • semințe de susan
  • semințe de floarea soarelui
  • soia
  • nuci/migdale/caju/nuci braziliene
  • alge marine
  • cereale integrale
  • cocos proaspăt, lapte de cocos sau fulgi de cocos deshidratați
  • spirulină

Care sunt contraindicațiile și efectele adverse ale consumului argininei?

În general, suplimentele de arginină nu sunt indicate persoanelor cu boli cronice, femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor mai mici de 10 ani.

De asemenea, în cantități mari (mai mult de 20 g pe zi), arginina poate duce la efecte adverse neplăcute precum:

  • indigestie
  • amețeli și vărsături
  • dureri de cap
  • balonare
  • diaree
  • gută
  • inflamații ale căilor respiratorii
  • agravarea simptomelor astmului
  • hipotensiune arterială
  • hipoglicemie
  • inhibarea sistemului imunitar (odată cu acumularea excesivă a oxidului nitric)

În acest context, este important să fii atentă la instrucțiunile de pe ambalaj și să urmezi o cură de 4-6 săptămâni după care să faci o pauză de minim o lună înainte de a relua suplimentele de arginină.

De asemenea, merită menționat că suplimentele de arginină pot interacționa cu anumite medicamente, în special cu medicația pentru diabet, boli de inimă (în special, medicamentele pentru hipertensiune arterială) și disfuncții erectile.

Este interzis să iei arginină înainte de o operație de inimă (vorbește cu doctorul pentru a decide cu cât timp înainte de operație trebuie să renunți la supliment).

Ca în cazul oricărui supliment alimentar și arginina vine cu beneficiile și efectele sale secundare (mai ales dacă depășești doza recomandată sau suferi de boli cronice). Limitează-te la cantități mai mici de 20 g pe zi și te vei putea bucura de efectele sale benefice fără probleme.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*