Potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, circa 20% din populația unei țări este afectată de gripă pe durata sezonului rece. Conform organizației, vaccinul antigripal reprezinta cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii de gripă.  

Cum acționează vaccinul antigripal?
Care sunt beneficiile vaccinului antigripal?
Ce persoane au un risc mai mare de gripă?
Când ar trebui să te vaccinezi pentru a preveni îmbolnăvirea?
De ce este nevoie de vaccinare sezonieră?
Care sunt posibilele reacții adverse ale vaccinului antigripal?
De ce refuză unii oameni vaccinarea?
Mituri despre vaccinul antigripal

Cum acționează vaccinul antigripal?

În general, vaccinul antigripal este injectabil (vaccinul conține virusul inactivat). Odată administrat, vaccinul stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi (proteine care recunosc și apoi luptă cu virusurile care ajung în sânge) pentru a ataca virusul gripal.

Este important de știut că este nevoie de 10-14 zile pentru ca organismul să producă anticorpi, astfel că dacă răcești după patru zile de la vaccinare riști să te confrunți cu gripa.

Care sunt beneficiile vaccinului antigripal?

Există mai multe beneficii pentru care este indicat să te vaccinezi în fiecare an. Mai jos sunt câteva dintre ele:

Vaccinarea antigripală la copii

În cazul copiilor, vaccinarea antigripală se poate face începând de la 6 luni. Vaccinarea se face în două etape și constă în două doze administrate la patru săptămâni distanță una de alta.

Dacă cel mic a fost vaccinat și în sezonul anterior, poate fi suficientă o singură doză (acest lucru variază de la caz la caz și este bine să vorbești cu doctorului).

Vaccinul poate fi administrat gratuit la cabinetul medicului de familie în cazul copiilor cu probleme de sănătate sau poate fi cumpărat din farmacii.

Ce persoane au un risc mai mare de gripă?

Atunci când vaccinul antigripal este limitat, doctorii direcționează  primele doze spre persoanele cu risc mai mare de îmbolnăvire:

  • copiii între 6 luni și 4 ani
  • persoanele peste 50 ani
  • persoanele cu boli cronice de plămâni, inimă, rinichi, ficat, sânge, metabolice (inclusiv diabet), neurologice
  • persoanele care au un sistem imunitar slăbit (inclusiv persoanele cu HIV)
  • femeile însărcinate sau care abia au născut
  • asistentele și personalul medical care interacționează cu bolnavii

Când ar trebui să te vaccinezi pentru a preveni îmbolnăvirea?

În mod ideal, vaccinarea antigripală ar trebui să se facă până la sfârșitul lui octombrie. Cum este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca organismul să producă anticorpi, astfel vei fi protejată în sezonul rece (un vaccin antigripal asigură protecție pentru circa 6 luni).

În cazul copiilor, vaccinarea antigripală ar trebui să se înceapă chiar mai devreme deoarece ei au nevoie de două doze administrate la distanță de patru săptămâni.

De ce este nevoie de vaccinare sezonieră?

Vaccinul antigripal depinde mult de răspunsul sistemului imunitar. Pentru început, puterea anticorpilor scade în timp, motiv pentru care este indicat să faci vaccinul antigripal în fiecare sezon.

Mai mult, virusurile pot varia, astfel că formula vaccinului antigripal poate, la rândul ei, varia de la un sezon la altul.

Sursă foto: Pinterest

Care sunt posibilele reacții adverse ale vaccinului antigripal?

De cele mai multe ori nu apar reacții adverse. În cazurile în care apar, acestea includ roșeață și durere în zona injectării și febră.

Aceste simptome dispar după 1-2 zile. Foarte rar au fost raportate cefalee și vărsături, însă aceste simptome, spun doctorii, sunt minore în comparație cu posibilele complicații ale gripei (mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit).

Persoanele cu boli cronice ar trebui să vorbească cu doctorul înainte de a-și face vaccin antigripal. Mai mult, persoanele cu alergii la anumite componente ale vaccinului (de exemplu, gelatină, antibiotice sau proteine din ouă) pot avea reacții alergice.

De asemenea, doctorii interzic vaccinul antigripal în cazul celor cu sindromul Guillain-Barré.

De ce refuză unii oameni vaccinarea?

Există mai multe studii care au analizat motivele din spatele refuzului vaccinării (mai ales în cazul copiilor). Cercetătorii au împărțit motivațiile părinților în patru categorii:

  • Convingerile personale – pe de-o parte unii părinți cred că este în regulă ca cei mici să se îmbolnăvească, deoarece astfel își întăresc sistemul imunitar. Mai mult, unele persoane cred că gripa nu este atât de comună în rândul copiilor sau al adulților din familie pentru a-și face suficiente griji încât să se vaccineze. O altă subcategorie crede că dacă are un stil de viață sănătos și alege alimente proaspete poate preveni apariția gripei.
  • Motive religioase – unele grupuri de persoane cred că dacă Dumnezeu a vrut să se îmbolnăvească (de gripă) este un păcat să te opui voii Sale.
  • Preocupare pentru protecția copiilor – în general, aceste persoane refuză vaccinarea (antigripală) pe baza informațiilor primite din mass-media sau de la rude/prieteni. În această stare de alertă părinților le este greu să ia o decizie informată și corectă.
  • Lipsa de informații – părinții vor să știe atât beneficiile vaccinului (antigripal) cât și riscurile. Potrivit studiilor, aproximativ 30% dintre părinți au recunoscut că nu au primit suficiente informații despre vaccinare sau că medicul de familie nu era ușor abordabil. Același studiu a concluzionat că părinții vor informații obiective pentru a lua cea mai bună decizie pentru copiii lor.

O altă posibilă cauză a refuzului vaccinării este costul. Cum doar populația cu risc are acces la vaccin antigripal gratuit (există în fiecare sezon în jur de 1,5 milioane de doze) multă lume este nevoită să plătească pentru vaccinul antigripal la farmacie (o doză costă aproximativ 40 lei) precum și să achite o taxă la cabinetul medicului.

Mituri despre vaccinul antigripal

La televizor, online sau în reviste miturile despre vaccinul antigripal continuă să sperie lumea chiar dacă, de cele mai multe ori, sunt false. Mai jos sunt cele mai întâlnite mituri despre vaccinul antigripal:

  1. “Vaccinul antigripal te îmbolnăvește de gripă”

Acesta este cel mai popular mit. Adevărul este că nu te poți îmbolnăvi de la vaccinul antigripal, deoarece acesta conține virusul inactivat (acesta nu poate cauza boala).

     2.“Răcești și dacă te vaccinezi, așa că ce sens mai are?”

Sigur, răcelile sunt comune în sezonul rece, însă de cele mai multe ori, nasul acela înfundat este doar o răceală banală, vaccinul protejându-te împotriva gripei. În acest context, contează foarte mult și momentul în care îți faci vaccinul, deoarece organismul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a produce anticorpii necesari luptei împotriva virusului. Dacă faci gripă la 3 zile de la vaccin, poți deja să îți îndrepți pașii spre farmacie.

     3. “Dacă ești sănătos, nu trebuie să faci vaccinul antigripal”

Persoanele cu boli cronice, divizibilități, copiii sau femeile însărcinate au un risc mai mare de complicații cauzate de gripă, motiv pentru care au prioritate și gratuitate la medicul de familie. Totuși, adolescenții și adulții sănătoși și cu un stil de viață activ se pot îmbolnăvi de forme grave ale gripei, motiv pentru care ar trebui să ia în considerare vaccinarea antigripală.  

     4. “Dacă ți-ai făcut vaccinul antigripal anul trecut ești protejat, așa că nu mai e nevoie să îl faci și anul acesta”

Puterea anticorpilor creați de organism pentru a lupta împotriva gripei scade odată cu trecerea timpului, astfel că ar trebui să faci vaccinul gripal înaintea fiecărui sezon rece. De asemenea, virusul gripal se modifică anual, astfel că este posibil să nu fii protejat împotriva tuturor tulpinilor conținute în vaccinul din acest an.

    5. “Dacă ești însărcinată, vaccinul antigripal va face rău copilului”

Preocuparea viitoarelor mămici vine dea la recomandarea ginecologilor de a evita vaccinarea în perioada sarcinii. Însă, vaccinul antigripal este unul dintre puținele vaccinuri sigure pentru gravide, de cele mai multe ori fiind chiar recomandat (dacă ai o sarcină cu probleme întreabă doctorul dacă este sigur să faci vaccinul antigripal). Mai mult, vaccinarea mamei pe durata sarcinii protejează copilul câteva luni după naștere.

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă modalitate de a te proteja pe tine și pe cei din jur împotriva gripei sezoniere. Pe lângă aceasta, alimentația sănătoasă, spălarea pe mâini cat mai des și acoperirea gurii cu o batistă sau șervețel in preajma persoanelor bolnave cresc șanse de a trece peste sezonul rece fără gripă.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*