Cel mai important rol al pielii este acela de a fi în prima linie de apărare între corpul nostru și lumea exterioară, protejându-ne de bacterii, virusuri, precum și de poluare și substanțele chimice ce intră în contact cu organismul nostru.
Însă atunci când este compromisă, capacitatea pielii de a funcționa ca o barieră eficientă este afectată. Prin urmare, îți propunem câteva sfaturi pentru a încetini apariția ridurilor, a obține o strălucire radiantă și pentru a îmbunătăți sănătatea pielii, astfel încât să-și mențină rolului protector.
1. Adoptă o dietă sănătoasă
Există o industrie colosală dedicată produselor care promit să mențină pielea în cea mai bună formă și să lupte împotriva semnelor de îmbătrânire. Dar acestea acționează doar la nivelul dermei, iar îmbătrânirea se dezvoltă la un nivel mai profund, celular.
Astfel, ceea ce mănânci este la fel de important precum produsele pe care le aplici pe piele. Alimentația corectă, variată și bogată în nutrienți ar putea să-ți îmbunătățească sănătatea pielii din interior spre exterior, așa că un ten curat începe cu o alimentație sănătoasă.
2. Menține pielea hidratată
Cremele hidratante mențin hidratat stratul superior al pielii și sigilează umiditatea. Acestea conțin adesea umectanți, pentru a atrage umiditatea, agenți ocluzivi, pentru a reține umiditatea în piele și agenți emolienți, pentru a netezi spațiile dintre celule.
Dincolo de utilizarea produselor de îngrijire, spală-te cu apă călduță și redu timpul pe care îl petreci la duș la maximum 10 minute pe zi. Spălarea excesivă poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii și o poate usca. Hidratează pielea imediat după duș. Pentru a reține umezeala, unguentele, loțiunile și cremele trebuie să fie aplicate la câteva minute după ce ce te-ai uscat.
Consumul suficient de lichide este un alt factor important ce influențează sănătatea pielii. Apa asigură circulația nutrienților esențiali către celulele pielii, menține un echilibru sănătos al pH-ului și menține strălucirea pielii.
Încearcă să consumi o cantitate suficientă de apă zilnic, chiar dacă acest lucru înseamnă să-ți pui alarme, bilețele pe birou sau să ai mereu în față sticla cu apă. Un aparat filtru apa îți va fi de mare folos în locuință, atât din punct de vedere al accesibilității sursei de apă, cât și al calității acesteia.
3. Păstrează stresul sub control
Ai observat vreodată că înainte de un eveniment important îți apare un coș inestetic pe față? Ei bine, se pare că există o legătură între nivelul de stres și problemele pielii. Stresul poate crește cantitatea de sebum secretată de glandele sebacee. Acest lucru, la rândul său, determină creșterea probabilităților de a te confrunta cu acneea.
În acest context, reducerea nivelului de stres poate avea efecte pozitive asupra pielii tale. Încearcă tehnici de reducere a stresului, cum ar fi tai chi, yoga sau meditația.
4. Renunță la fumat
Fumatul este un factor cunoscut ce se face vinovat de îmbătrânirea pielii; îngustează vasele de sânge din stratul exterior al pielii, ceea ce reduce fluxul sanguin și privează pielea de nutrienții și oxigenul de care are nevoie pentru a rămâne sănătoasă.
Mai mult, fumatul poate reduce elasticitatea naturală a pielii, prin faptul că provoacă degradarea colagenului și reducerea producției acestuia.
Renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea pielii și poate încetini apariția ridurilor. Așadar, dacă în prezent fumezi, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea pielii tale este să renunți la fumat.
5. Respectă somnul de frumusețe
Somnul de frumusețe va alunga acele cearcăne din jurul ochilor și va îmbunătăți tonusul pielii și, în plus, e un tratament de care beneficiezi gratuit. Dar ce înseamnă, de fapt, somnul de frumusețe?
Se recomandă ca adulții să doarmă între 7 și 9 ore în fiecare zi. Atunci când nu reușești să te încadrezi în acest interval, sănătatea ta ar putea avea de suferit. În plus, în lipsa unui somn adecvat, organismul nu poate produce colagen, pentru a preveni lăsarea pielii.
Calitatea redusă a somnului poate avea un impact semnificativ asupra funcției pielii și poate accelera îmbătrânirea acesteia. În timpul somnului, organismul intră în modul de reparare și se produce regenerarea pielii, a mușchilor și a celulelor cerebrale.
Încearcă să te culci devreme și să dormi măcar 7 ore, pentru a-i oferi pielii tale răgaz să se regenereze.
Așadar, menținerea sănătății pielii nu înseamnă neapărat să investești în nenumărate creme și loțiuni scumpe; urmând câteva sfaturi simple și o rutină de îngrijire eficientă poți face ca pielea ternă și lipsită de viață să strălucească din nou.
Sursa foto: freepik.com