Problemele oftalmologice afectează tot mai mulţi oameni în ziua de astăzi. Tehnologia este una dintre cauze, însă din partea ei vin şi soluţiile pentru corectarea privirii, iar ochelarii nu mai sunt singura opţiune viabilă.  

Televizorul, computerul şi, mai nou, tableta şi telefonul mobil folosite în exces sunt considerate printre principalele cauze ale afecţiunilor oculare, potrivit unui studiu al Societăţii Optometrice Americane. La acestea se mai adaugă bolile cronice – diabetul, de exemplu – sau chiar genetice, cum este cazul cataractei, strabismului sau al glaucomului acut.

În România, peste jumătate din populaţie are probleme oftalmologice şi numărul lor e în creştere. La fel e şi pe plan internaţional: un studiu citat în jurnalul Academiei Americane de Oftalmologie arată că 5 miliarde de oameni vor suferi de miopie în 2050.

Cele mai multe dintre aceste afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact. Restul îşi au răspunsul în medicaţie sau de-a dreptul în operaţii chirurgicale, mai mult sau mai puţin invazive – depinde de bugetul pe care îl are fiecare pacient la dispoziţie.

Pentru fiecare soluţie există argumente pro şi contra şi trebuie să le cunoşti de la bun început, ca să poţi alege în deplină cunoştinţă de cauză, cu toate opţiunile pe masă. În cazul tratamentelor medicamentoase sau al operaţiilor, cei mai în măsură să ofere consultanţă sunt medicii oftalmologi.

AVANTAJELE LENTILELOR DE CONTACT

Probabil cea mai (in)vizibilă calitate a lentilelor de contact – şi nu este singura – este discreţia. Nu sunt la vedere, sunt naturale prin însăşi natura lor, dar argumentele pro nu se opresc aici:

  • lentilele de contact permit o acuitate vizuală crescută: faţă de ochelarii de vedere, au avantajul că sunt mult mai aproape de globul ocular şi urmează natural mişcarea acestuia
  • vederea periferică se va bucura de aceeaşi calitate: spre deosebire de ochelari, unde orice obiect care este în afara ramei e cufundat în ceaţă, lentilele de contact îţi permit să vezi la fel de bine în orice direcţie
  • lentilele de contact beneficiază de unul dintre cele mai bune sisteme de auto-curăţare inventate de natură: pleoapele şi glandele lacrimale. Secreţiile lor, pe care toată lumea le ştie drept lacrimi, conţin enzime antibacteriene şi imunoglobuline care întăresc apărarea imunitară. Asta spre deosebire de ochelari, care adună praful, microbii şi alergenii din aer, fără să mai vorbim de amprente
  • dacă alegi nişte lentile de contact care pot fi purtate tot timpul, inclusiv în timpul somnului, nu îţi vei mai face griji că le vei deteriora dacă vei adormi cu ele la ochi, cum se întâmplă uneori cu ochelarii.

La fel ca mult mai utilizatele lentile pentru ochelarii de vedere, şi cele de contact sunt de mai multe feluri, în funcţie de afecţiunile oftalmologice ale pacienţilor. Cele mai întâlnite trei tipuri de lentile de contact sunt:

  • Sferice – sunt recomandate pentru pacienţii care suferă de miopie – au probleme cu vederea la distanţă – sau de hipermetropie, adică au probleme cu vederea la apropiere.
  • Torice – corectează problemele provocate de astigmatism, adică de neregularităţile ochiului
  • Bi sau multifocale – sunt dedicate celor care întâmpină dificultăţi cu focalizarea la apropiere

Dacă te-ai decis în favoarea lentilelor de contact, ai nevoie de o reţetă de la un medic oftalmolog. În funcţie de indicaţiile specialistului, ai de ales între lentile simple, lentile tratate UV, dar poţi cumpăra şi alte tipuri de lentile de contact de pe Edel Optics: unele care au înglobată o tehnologie care permite ochiului să respire, lentile de o zi, de două săptămâni sau chiar de o lună.

AVANTAJELE OCHELARILOR DE VEDERE

  • În primul rând, ochelarii pot fi purtaţi de oricine, indiferent de vârstă. Sunt o soluţie rapidă la problemele de vedere şi vei vedea tot mai des copii de vârste fragede purtând ochelari. În cazul lentilelor de contact, aplicarea lor implică un anumit grad de dexteritate care nu poate fi cerut unui copil 2-3 ani, la fel şi în cazul persoanelor în vârstă.
  • Sunt mai siguri pentru ochi: nu intră în contact direct cu globul ocular, ceea ce înseamnă că nu rişti o infecţie neplăcută. Pe de altă parte, nu permit o vizibilitate perfectă tocmai pentru că nu sunt apropiaţi de ochi.
  • Îţi protejează ochii de vântul puternic şi de particulele de praf. Există însă şi un revers al medaliei: lentilele ochelarilor sunt afectate de schimbările bruşte ale temperaturilor şi se aburesc atunci când treci de la temperaturi scăzute la unele ridicate.
  • Un alt avantaj al ochelarilor este că investiţia poate fi una de durată. Dacă ai grijă de ei, o pereche de ochelari poate să te ţină ani la rând, chiar dacă trebuie să schimbi lentilele din cauza modificării dioptriilor.

Aşadar, când vorbim despre alegeri pentru protejarea şi corectarea vederii, trebuie să ţinem cont mai mult de sănătatea ochilor, decât de aspect sau de ceea ce este la modă în aceste zile. Lucrul cel mai important, la final, este să luăm în serios afecţiunile oftalmologice şi să le tratăm din timp.

Sursa foto: Shutterstock.com

Total
24
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*