Chiar dacă te speli pe dinți după fiecare masă, apariția plăcii bacteriene și acumularea tartrului sunt inevitabile. Apelarea la detartraj ajută la asigurarea unei igiene complete a cavității bucale și previne, pe termen lung, căderea dinților.

De ce este nevoie de detartraj?
Cât de des este recomandat să apelezi la detartraj?
De câte tipuri este detartrajul?
În ce constă detartrajul propriu-zis?
Cum ai grijă de dinți după detartraj?
Care sunt beneficiile detartrajului?

De ce este nevoie de detartraj?

Detartrajul este o curățare profesionistă a dinților și a spațiilor interdentare greu accesibile sau care necesită un plus de atenție (de exemplu, atunci când ai sensibilitate sau lucrări dentare).

Acumularea plăcii bacteriene, ca urmare a combinației dintre salivă, bacterii și proteinele din gură, duce în timp la depuneri dure (ce poartă numele de tartru) care, la rândul lor, pot duce la parodontoză.

Cât de des este recomandat să apelezi la detartraj?

În mod normal, dentiștii recomandă realizarea detartrajului o dată la șase luni, însă este posibil, de la caz la caz, ca procedura să fie repetată de până la patru ori pe an.

Acest lucru este datorat compoziției și pH-ului salivei fiecărei persoane, precum și gradului de igienă dentară realizată acasă (periaj după fiecare masă și folosirea aței dentare).

Mai mult, anumite lucruri influențează rapiditatea de acumulare a tartrului (de exemplu, înaintarea în vârstă, schimbările hormonale din timpul sarcinii, unele medicamente).

De câte tipuri este detartrajul?

Detartrajul poate fi de două tipuri, manual și cu ultrasunete. Detartrajul manual este folosit mai rar (și doar pentru spațiile interdentare) deoarece implică folosirea unor instrumente ascuțite care pot zgâria smalțul.

Detartrajul cu ultrasunete, prin comparație, acționează prin transmiterea unor vibrații. Acestea dizlocă tartrul de pe dinte fără a afecta smalțul. Uneori pot apărea dureri, motiv pentru care mulți stomatologi apelează la anestezie.

În ce constă detartrajul propriu-zis?

Pentru început, detartrajul poate fi efectuat de către dentist sau de un igienist. Prima etapă, numită chiar detartraj, constă în înlăturarea plăcii bacteriene (acumularea sa pe termen lung se numește tartru). În general, dentiștii apelează la detartraj cu ultrasunete pentru îndepărtarea tartrului, resturile interdentare fiind îndepărtate ulterior cu ajutorul instrumentelor manuale.

A doua etapă implică “lustruirea” dinților. La acest stadiu, sunt îndepărtate petele de pe dinți și sunt netezite micile imperfecțiuni care favorizează depunerile de placă bacteriană. La final, dinții vor fi curați și strălucitori, lipsiți de tartru.

Este bine totuși să știi că procedura de detartraj doar completează o igienă dentară adecvată. Lipsa periatului zilnic al dinților crește frecvența drumurilor la stomatolog. Dacă ai dinții predispuși la parodontoză este chiar recomandat să alegi paste de dinți speciale pentru a reduce din procedurile de detartraj (acestea sunt utile însă foarte rar sunt recomandate mai des de una la șase luni).

Ce se întâmplă după detartraj?

Imediat după detartraj dinții vor fi mai sensibili, iar pentru 1-2 zile gingia va fi umflată și există un risc mai mare de sângerări. Există chiar posibilitatea, dacă ai dinții sensibili, să primești o prescripție medicală pentru o apă de gură specială post-tratament dentar. Dacă dentistul crede că este necesar, va mai fi nevoie să revii pentru o examinare de rutină pentru ca doctorul să vadă dacă gingiile se vindecă normal.

Cum ai grijă de dinți după detartraj?

În funcție de starea de sănătate a dinților, curățarea post-detartraj poate varia mult. Astfel, dacă nu ai boli gingivale sau lucrări dentare, nu vei sesiza sângerări nici în timpul detartrajului și nici după, când te speli pe dinți sau folosești ață dentară.

De cele mai multe ori, poți menține igiena dentară pe care o aveai înainte de a te prezenta la stomatolog. Este bine să revii la un control pentru un nou detartraj la șase luni sau un an, în funcție de ceea ce recomanda specialistul.

  • Dacă ai gingivită

Se crede că circa 70% dintre oameni au gingivită. Dacă suferi de acestă afecțiune, gingiile îți sângerează atunci când te speli pe dinți și în timpul tratamentelor dentare (inclusiv a detartrajului). S-ar putea chiar ca gingia să fie mai roșie acolo unde atinge dintele.

Pentru a combate aceste probleme, vei avea nevoie de o pastă de dinți specială (de exemplu, variantele pentru dinți sensibili sau modele specifice pentru gingivită), să schimbi periuța de dinți mai des (la circa două luni) și să alegi un model cu peri moi. Este bine să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi și, în mod ideal, după fiecare masă.

  • Dacă ai parodontoză timpurie

Continuarea degradării gingiei va progresa, fără ajutorul doctorului, în parodontoză timpurie. În acest caz, sângerezi mereu atunci când te speli pe dinți sau folosești ața dentară, iar unii dinți au tendința de a se clătina.

Tot în acest stadiu, gingia începe să se retragă (un fapt ireversibil) de pe dinte, fapt care duce la și mai multă sensibilitate. S-ar putea să fie nevoie de detartraj nu pe fiecare dinte, ci pe zone (de exemplu, dreapta sus sau stânga jos).

După detartrajul dinților cu parodontoză timpurie, igiena dentară devine obligatorie și trebuie urmată după indicațiile doctorului – s-ar putea chiar să fie nevoie să te speli pe dinți după fiecare masă sau gustare, iar folosirea aței dentare și a apei de gură să nu mai fie opționale.

  • Dacă ai parodontoză moderată sau severă

În acest moment, gingia este destul de șubredă și sângerează la fiecare atingere. Pe măsură ce boala progresează, devine tot mai dificil să corectezi problemeld de sănătate. Există chiar riscul să pierzi dinți sau ca dinții care încă se țin să nu mai răspundă la tratament. După ce apelezi la detartraj, există o mică lumină la capătul tunelului deoarece există cazuri, puține ce-i drept, în care dinții au început să se refacă, ușor-ușor. Contează foarte mult igiena dentară dar și alimentele pe care le consumi (mergi mai mult pe alimente naturale, lactate, carne, cereale integrale și mai puțin pe produse semi-preparate din comerț, dulciuri sau produse cu sare). Dacă aceste lucruri nu par a aduce dinții pe drumul cel bun, s-ar putea să fie nevoie în viitorul apropiat de o investiție majoră, fie în implanturi, fie în lucrări dentare.

Care sunt beneficiile detartrajului?

Detartrajul este esențial pentru a preveni apariția durerii gingivale și, pe termen lung, pierderea dinților. Mai jos sunt principalele beneficii ale detartrajului:

  • curăță dinții la perfecție
  • îmbunătățește aspectul estetic – dinții sunt albi și strălucitori, în mod natural
  • previne apariția cariilor
  • elimină petele dentare
  • contribuie la înlăturarea respirației neplăcute
  • reduce mult riscul de apariție a bolilor gingivale și a parodontozei
  • este un proces rapid, eficient și fără durere (se realizează sub anestezie)
  • previne nevoia pe termen lung de a apela la tratamente dureroase și scumpe – de exemplu, pierderea dinților duce la cheltuieli suplimentare pentru implanturi sau lucrări dentare
  • ajută la eliminarea tartrului chiar și în cazul persoanelor cu lucrări dentare
  • menține sănătatea gingiilor
  • asigură o stare generală de sănătate – problemele dentare pot crește riscul de boli de inimă, diabet și demență

Detartrajul este o procedură relativ simplă, fără consecințe negative, esențială pentru a preveni apariția parodontozei și, în timp, a pierderii dinților. Bineînțeles că nu este suficient să mergi la detartraj de două ori pe an. Trebuie să combini tratamentul stomatologic cu o igienă dentară adecvată, care să implice spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*