Numită și „ginsengul românesc”, cătina energizează, are efect antiinflamator, imunostimulator, antioxidant, citoprotector, astringent și anticancerigen. Este, practic, recomandarea naturistă ideală pentru ameliorarea unei întregi game de afecțiuni, fără compromisul gustului.
Ce este cătina
Beneficiile cătinei. În ce afecțiuni e eficientă
Compoziția cătinei. Valori nutriționale
Contraindicații
Cum prepari cătina
Ce este cătina
Cătina, populară încă din Antichitate, este un arbust fructifer originar din Asia de Sud, folosit în special în medicina tradițională chineză. În țara noastră, ea se regăsește în flora spontană din zonele subcarpatice din Moldova și Muntenia, din bazinul Siretului și până la Olt.
Denumirea ei științifică este Tamarix ramosissima Alba – Hippophae rhamnoides și e cunoscută ca un adevărat panaceu.
Are un profil nutrițional impresionant, care ajută la vindecarea și fortificarea indirectă a întregului organism: 14 vitamine esențiale, omega-3, omega-6, omega-9 și rara substanță omega-7, antioxidanți, sute de alte nutrimente, are proprietăți antiinflamatoare și se poate consuma și în regimul vegan.
Cătina are proprietăți excelente asupra organismul, așa că e indicat să o cunsumi cât mai des.
Beneficiile cătinei. În ce afecțiuni e eficientă
Cu atâtea substanțe nutritive și o cantitate de 10 ori mai mare de vitamina C decât citricele, beneficiile catinei sunt impresionante. Se spune că ar contribui chiar și la tratarea infertilității.
Consumată regular, cătina este un mare ajutor în prevenirea multor afecțiuni prin întărirea imunității, efectul de detoxifiere, proprietățile energizante, combaterea infecțiilor
Printre beneficiile dovedite, se numără:
Adjuvant în tratamentul pentru cancer
Sucul de cătină s-a dovedit a fi extrem de valoros ca adjuvant în tratarea cancerului. Componentele organice ale boabelor de cătină au un conținut ridicat de antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Cu toate acestea, nu este recomandat ca unic tratament anticancer.
Sănătatea inimii
Cătina protejează inima. Uleiul de cătină îmbunătățește semnificativ nivelul de colesterol bun, ajutând la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și menținerea echilibrului dintre aceste elemente. Prin eliminarea colesterolului rău, poți reduce șansele de aterioscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale, deoarece există risc mai redus de blocaj în arterele și vasele de sânge. Prin urmare, tensiunea arterială este redusă, astfel reducându-se și tensiunea în întregul sistem cardiovascular.
Controlul diabetului
Deși cercetarea este încă relativ nouă pe acest subiect, fructul de cătină este foarte eficient în reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că, pentru persoanele care suferă de diabet, introducerea acestui fruct delicios în dieta lor este o alegere excelentă.
Circulația sangvină
Mai multe studii au arătat, de asemenea, că nivelurile ridicate de vitamina C din boabele de cătină pot ajuta la creșterea consumului de fier din organism, asigurându-se astfel un flux crescut de sânge, în mod constant, deoarece fierul este un element-cheie în celulele roșii din sânge.
Efect reparator datorat vitaminei C
Vitamina C este un miracol pentru aproape toate afecțiunile. În afară de stimularea sistemului imunitar, sucul de cătină contribuie la îmbunătățirea sănătății pielii, a rezistenței oaselor și a rezistenței gingiilor și dinților. Vitamina C este un element integrant în formarea colagenului, care este o componentă crucială a creșterii și reparării corpului. De aceea, concentrația ridicată de vitamina C din boabele de cătină face ca aceasta să devină un adevărat dispozitiv de întărire a organismului, care ajută la accelerarea vindecării rănilor și a recuperării după o suferință fizică.
Îmbunătățirea vederii
Carotenoizii sunt alți compuși antioxidanți importanți care se găsesc în boabele de cătină. Aceste nutrimente esențiale au rolul de a proteja vederea. Carotenoizii sunt capabili să încetinească evoluția degenerescenței maculare și pot preveni dezvoltarea cataractei, pe lângă îmbunătățirea vederii pe timp de noapte.
Sănătatea stomacului
Cătina poate combate problemele digestive. Dacă suferi de stomac deranjat sau de stres gastric de orice fel, sucul de fructe de cătină poate ameliora rapid disconfortul și poate calma inflamația. De asemenea, ajută mult în ameliorarea constipației. Consumul regulat de cătină poate însemna o adevărate modificare în viața unui pacient cu afecțiuni digestive. Durerile abdominale ar putea dispărea după o cură de cătină după indicațiile unui medic specialist.
Capacitatea antiinflamatorie a cătinei joacă și un rol important în reducerea durerii articulare și a inflamațiilor musculare.
Încetinirea procesului de îmbătrânire
Cătina are efect antiîmbătrânire.Bonusul final al efectelor acestor boabe cu rol antioxidant este impactul lor asupra procesului de îmbătrânire. Pentru acele persoane care caută să-și păstreze pielea tânără sau care doresc să elimine petele de vârstă și ridurile, antioxidanții care neutralizează radicalii liberi sunt perfecți. Consumul de cătină, adăugarea uleiului concentrat în alte alimente sau consumarea fructelor în sine sunt modalități viabile de a ne menține tineri.
În acest caz, cătina poate fi folosită și externe, în produse precum cremele de față pentru menținerea unei pieli fără riduri.
Ameliorează depresia și anxietatea
Cătina conține printre altele serotonină, un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj și de optimism. Produsul care te poate ajuta în această afecțiune este sucul bio de cătină, consumat zilnic, sau cât mai des.
Compoziția cătinei. Valori nutriționale
Cătina este ajutorul excelent în multe afecțiuni datorită conținutului său bogat în nutrienți cu proprietăți medicinale.
În ceea ce privește nutrienții, potrivit unor studii, cătina conține, mai exact:
- vitamina C (250-333 mg / 100 g),
- ulei din semințe (7,69-13,7%),
- ulei în pulpa mai moale (19,2-29,1%),
- conținut de fitosterol în uleiul din semințe (3,3-5,5%) și antocianină (0,5-25 mg / L)
Analiza de minerale a evidențiat conținutul ridicat de potasiu (140-360 mg), sodiu (20-80 mg), calciu (70-98 mg), magneziu (150-240 mg), fier (40-150 mg) și fosfor (110-133mg).
Alți nutrițeni din conținutul cătinei sunt:
- vitaminele: B1, B2, B6, B9, A, E, D, K și P
- carotenoizi
- mineralele: seleniu, cupru și zinc
- acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9
- antioxidanți, precum flavonoidele
- ulei esențial
- carbohidrați,
- aminoacizi
Ce contraindicații are cătina
Ca notă generală, cătina este de evitat dacă suferi de colecistită acută, pancreatită, diaree cronică sau dacă ai o hemoragie sau tensiune arterială scăzută sau ai suferit o operație.
Cătina albă poate provoca bărbaților prostatită adenomatoasă și femeilor mastopatie fibrochistică.
Discută cu medicul tău înainte să începi o cură de cătină.
Cum poți consuma cătina
Cel mai simplu și ușor mod de a consuma cătina este ca atare, savurând boabele în stare naturală. Însă ea se poate consuma și ca pulbere de cătină uscată, sirop, tinctură, ulei, ceai, suc sau capsule. Acestea pot fi introduse în miere, propolis, polen, prăjituri, iaurt, jeleu, sos salsa, oțet sau chiar și în înghețată.
Noi îți propunem o rețetă de mousse de cătină, pe care am găsit-o pe blogul lui Andie:
Ingrediente:
- 1 albuș de ou
- 125 ml smântână îndulcită pentru frișcă
- 50 g zahăr pudră
- 150 g bobițe de cătină spălate în prealabil
Preparare:
- Se bate albușul spumă, se adaugă zahărul și se mixează puțin.
- În alt bol, se bate frișca, apoi se integrează în amestecul de bezea obținut mai sus.
- Se pasează fructele până se obține o pastă groasă, diluată apoi în 2-3 linguri de apă.
- Se cern fructele printr-o sită direct în bolul cu mousse.
- Se servește după ce a fost ținută puțin timp la frigider, într-o cupă.
O altă rețetă delicioasă pentru a te bucura de gustul și proprietățile benefice ale cătinei este înghețata cu acest fruct.
Pentru asta ai nevoie de următoarele:
- 700 de grame de cătină
- 300 de grame de zahăr brun
- 3 linguri de suc de portocale
- o cană cu smântână
- 1 lingurință de esență de vanilie
Preparare:
- Cătina va fi amestecată cu zahărul și sucul de portocale și toate vor fi fierte la foc mic, amestecând din când în când.
- Pe măsură ce fructele de cătină se înmoaie, zdrobește-le cu o spatulă
- Odată ce a dat în fiert, mai lasă pe foc tigaia timp de 5 minute
- Lasă puțin timp la răcit, apoi pune conținutul într-un blender pentru a obține o pastă
- Strecoară compoziția pentru a înlătura semințele
- Adaugă smântâna și esența de vanilie în compoziție și amestecă totul în blender.
- Pune amestecul la congelator, iar peste câteva ore poți savura înghețata delicioasă.
Iată tot ce poți face cu cătina, acest minunat panaceu cu gust bun. Introdu-o de astăzi în meniul tău și bucură-te de beneficiile sale.
Sursa foto: Shutterstock