În timp ce cafeaua poate părea cea mai consumată băutură fierbinte, lumea se învârte, de fapt, în jurul ceaiului. Cu excepția apei, ceaiul este cea mai populară băutură din lume.

Care sunt beneficiile reale ale consumului de ceai verde pentru sănătate sau de unde a apărut moda cu pudra de matcha în băuturi, deserturi și măști cosmetice sunt doar câteva curiozități la care vei găsi răspuns în cele ce urmează.

Cu o cultură puternică și studii ce-i atestă beneficiile pentru sănătate, ceaiul verde este preferat de sportivi entuziaști, de amatori ai unui stil de viață sănătos și, mai ales, de  cei interesați de metode rapide pentru pierderea în greutate. Ce-i mit și ce-i realitate? Și, mai ales, cu ce te ajută consumul de ceai verde? Găsești mai jos toate răspunsurile.

Originea ceaiului verde
Cum ajunge ceaiul verde la tine în ceșcuță
Reguli de aur pentru infuzia de ceai verde
7 beneficii demonstrate ale ceaiului verde
Valori nutriționale ale ceaiului verde
Tipuri de ceai verde
Efecte secundare și contraindicații ceai verde

Originea ceaiului verde

Astăzi ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, dar lucrurile n-au stat dintotdeauna așa. Legenda chineză spune că la origine a stat o pură întâmplare, o frunză uscată căzută în ceașca împăratul chinez Shennong, undeva prin anul 2737 î.Hr.

Aroma i s-a părut incredibil de răcoritoare și astfel, a fost creată o nouă băutură. Mai târziu, a apărut prima lucrare despre cultura și arta ceaiului,”Clasicul ceaiului” operă a unui scriitor budist LuYu

Băutura s-a răspândit rapid, iar astăzi cele mai mari producții de ceai verde se găsesc în China, Brazilia, India, Japonia și Statele Unite ale Americii. 

În ultimele decenii popularitatea ceaiului verde a crescut constant. În plus față de aromele versatile ale ceaiului verde, studiile se concentrează pe beneficiile asupra sănătății datorită conținutului mare de antioxidanți.

Cum ajunge ceaiul verde la tine în ceșcuță

Ceaiul verde are un comportament special când este preparat termic pentru că frunzele rămân verzi, fie că sunt fierte sau prăjite în funcție de specificul cultural sau de aroma locală.

Metoda de producție tradițională presupune ca frunzele de ceai să fie recoltate dimineața, apoi preparate la abur sau prăjite la temperatură mare și ulterior rulate. În Japonia este mai des folosită prima metodă de preparare, iar în China frunzele de ceai verde sunt de obicei prăjite. 

Adevăratul ceai verde este făcut din frunze care au fost aburite și prăjite imediat după ce au fost culese. 

Reguli de aur pentru infuzia de ceai verde

Ceaiul verde este o băutură versatilă, fiind disponibil sub formă de frunze la vrac, pliculețe de ceai sau sub formă de pudră. Începe prin alegerea tipului de ceai verde și apoi metoda de preparare. 

Dacă vrei să eviţi gustul amărui sau gustul prea intens, iată care sunt pașii de urmat. 

Pasul 1: Pregătește ceaiul și instrumentele

Dacă ai pliculețe de ceai, mai ai nevoie doar de o cană și de un ibric. Dacă optezi pentru ceai măcinat vrac, ai nevoie de o sită specială pentru ceai – o găsești pe piață în cele mai drăguțe forme și culori, important este să fie din oțel inoxidabil sau silicon.  

Pentru cele mai bune rezultate, folosește un ceainic special pentru prepararea ceaiului verde, ce ajută la prevenirea contaminărilor aromelor din alte amestecuri din plante și păstrează profilul distinct de aromă a ceaiului verde. Folosește ceainice din sticlă, ceramică, argilă, porțelan sau oțel inoxidabil și evită plasticul și aluminiul, deoarece pot modifica aromele.

Pasul 2: Fierbe apa, dar nu prea mult

Prepararea unei căni delicioase de ceai verde începe cu calitatea apei. Evită apa de la robinet pentru că este tratată cu substanțe chimice ce alterează gustul și aroma ceaiului. În schimb, folosește apă filtrată sau purificată. 

Compușii cu aromă de ceai verde sunt sensibili la temperaturile ridicate ale apei și este recomandat ca temperatura să nu depășească 85 de grade Celsius. Poți verifica cu ajutorul unui termometru de bucătărie. Nu lăsa apa la fiert până clocotește. 

Pasul 3: Lasă aroma să se răspândească prin infuzare

Pentru a obține cele mai bune arome, acoperă ceainicul sau ceașca cu ceai și așteaptă între 3 și 5 minute, în funcție de cât de intens vrei să fie gustul. Cu cât frunzele de ceai verde stau mai mult la infuzat, aroma se intensifică.

Pas 4: Adaugă și alte arome

Ceaiul verde poate fi consumat ca atare sau poate fi îmbogățit cu diverse condimente și îndulcitori. Cei mai comuni potențiatori de ceai verde includ sucul de lămâie, bețișoarele de scorțișoară și mierea.

7 beneficii demonstrate ale ceaiului verde

Pe lângă aromă și ritualul relaxant ce înconjoară ceainicul, ceaiul verde are un conținut de cofeină între 2% până la 4%, ce stimulează sistemul nervos, inima și mușchii, eliberând substanțe chimice din creier de tipul neurotransmițătorilor.

În timp ce cofeina produce un efect imediat de energizare, restul de antioxidanți și substanțe nutritive fac ceaiul verde să fie una dintre cele mai sănătoase băuturi. Mai jos sunt 10 beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde, susținute de studii.

#1 Ceaiul verde este plin de antioxidanți

Aproximativ 30% din greutatea totală a frunzelor de ceai este reprezentată de antioxidanți. Antioxidanții prezenți în ceaiul verde au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și anti-îmbătrânire. Printre aceste substanțe se numără polifenoli și compuși organici de natură polifenolică, care ajută la prevenirea deteriorării celulare. 

Aceste substanțe pot reduce formarea radicalilor liberi în organism, protejând celulele și moleculele de deteriorare. Se știe că acești radicali liberi contribuie la îmbătrânirea și apariția bolilor. 

#2 Ceaiul verde ajută la slăbit 

Anumite studii au demonstrat că ceaiul verde crește arderea grăsimilor și stimulează rata metabolică. Chiar dacă rezultatele studiilor sunt izolate, consumul de ceai stimulează sistemul digestiv, reglează tranzitul intestinal și combate retenția de apă la nivelul rinichilor. Toate acestea contribuie la combaterea problemelor de greutate. 

#3 Ceaiul verde îmbunătățește funcțiile creierului

Nu numai că ceaiul verde poate îmbunătăți funcții ale creierului pe termen scurt, precum puterea de concentrare și viteza de reacție. Compușii săi activi protejează creierul și la bătrânețe, reducând riscul de Alzheimer și Parkinson, cele mai frecvente afecțiuni neurodegenerative. 

Iar ca efecte benefice imediat, ceaiul combate oboseala, ajută la stoparea durerilor de cap și îmbunătățește atenția, învățarea și memoria. De asemenea, studiile au arătat că ceaiul verde poate avea un efect relaxant, eficient în ameliorarea stărilor depresive. 

#4 Ceaiul verde este bun pentru dinți sănătoși și respirație proaspătă

Cea mai comună bacterie dăunătoare din gură, responsabilă de formarea cariilor și de respirația urât mirositoare este Streptococcus mutans. Conform unui studiu experimental, antioxidanții de forma catechinelor din ceaiul verde pot inhiba dezvoltarea bacteriei fiind un truc pentru igiena orală. 

Astfel, consumul de ceai verde este asociat cu îmbunătățirea sănătății dentare și reducerea riscului de formare a cariilor. 

#5 Ceaiul verde poate scădea riscul de diabet zaharat de tip 2

Unele studii izolate au înregistrat rezultate favorabile în reducerea nivelului de zahăr din sânge, stabilizarea insulinei și scăderea riscului dezvoltare a diabetului zaharat. Conform unei analize, riscul de diabet este cu aproximativ 18% mai scăzut în rândul băutorilor de ceai verde. 

#6 Ceaiul verde scade nivelului de colesterol și riscul de boli cardiovasculare

O analiză publicată în 2011 arată că ceaiul verde sub formă de băutură sau suplimente cu extract de ceai verde contribuie la reglarea nivelului de colesterol din corp. Ce se întâmplă de fapt este că ceaiul verde curăță vasele de sânge și crește capacitatea antioxidantă a sângelui. 

Mai mult decât atât, studiile observaționale arată că cei care consumă ceai verde au un risc mai mic de boli de inimă. 

#7 Ceaiul verde ameliorează afecțiuni ale pielii

Rezultatele mai multor studii experimentale sugerează că ceaiul verde are potențial antiinflamator și anticarcinogen, ce poate fi exploatat împotriva unor afecțiuni ale pielii, precum psoriazis sau dermatita. 

Valori nutriționale ale ceaiului verde

Ceaiul verde are numai 2 calorii și un cocktail de antioxidanţi benefici pentru organism. În 100 de grame de ceai verde, preparat, se găsesc următoarele valori nutriționalei:

Tipuri de ceai verde

Ceaiul verde este o categorie de consum la fel de largă precum vinul, iar calitatea variază drastic de la cutiile standard din supermarket, la ceaiul băut în cadrul ceremoniilor tradiționale japoneze. 

Specificul ceaiului verde este definit de recoltă și de modul de preparare. Cele mai multe denumiri de ceai au denumiri japoneze. 

Sencha este cel mai popular ceai verde japonez. Frunzele de ceai verde marchează prima recoltă din an, undeva prin luna iunie, imediat după frunzele au înverzit. Acestea sunt preparate la abur, urmând să fie lăsate la uscat și rulate. Se spune că frunzele de ceai din prima recoltă sunt de cea mai bună calitate.

Bancha marchează cea de-a doua și de a treia recoltă din an. De obicei, frunzele de ceai sunt recoltate perioade diferite, din iunie până în octombrie. Comparativ cu Sencha, Bancha are un gust mai amar.

O altă băutură interesantă se obține din combinația culturii de ceai verde măcinat Bencha cu orez măcinat. Rezultatul obținut poartă denumirea Genmaicha. Orezul oferă o aromă diferită, și acționează ca un agent calmant pentru stomac.

Gyokuro este un tip de ceai ușor umbrit, la propriu. Înainte de recoltare, frunzele sunt ferite de soare. Umbra declanșează o creștere a nivelurilor de clorofilă, ceea ce transformă frunzele într-o nuanță mai închisă de verde și crește producția de aminoacizi. Rezultă o potențare a proprietăților și un gust dulce și intens. 

Pentru Tencha procesul decurge identic, până în punctul în care se sare de etapa de rulare a frunzelor. În absența acestui proces, frunzele păstrează niveluri ridicate de nutrienți, minerale și vitamine, fiind o băutură excelentă pentru a stimula energia și metabolismul.

Matcha este făcută din aceleași frunze de ceai cultivate în umbră, care sunt folosite pentru a face Gyokuro sau Tencha. Frunzele sunt cultivate la umbră timp de trei săptămâni înainte de a fi culese, apoi sunt preparate la abur, prăjite și măcinate până se obține o pudră fină. 

Pentru că în timpul consumului de matcha toată pulberea din frunze este ingerată, acest tip de ceai este cel mai bogat în substanțe nutritive, precum cofeină și antioxidanți. 

Efecte secundare și contraindicații ceai verde

Consumul de cantități mari de ceai verde poate provoca reacții adverse datorită conținutului de cofeină.

Nu există efecte secundare sau contraindicații răspândite ale consumul de ceai verde pentru adulți. Cu toate acestea, anumite condiții preexistente pot genera complicații:

  • Sensibilitate la cofeină – cei cu sensibilități severe la cofeină ar putea prezenta insomnie, anxietate, iritabilitate, greață sau tulburări digestive.
  • Medicamente anticoagulante – suprapunerea cu un tratament medicamentos impune precauție cu consumul de ceai verde din cauza conținutului de vitamina K. De asemenea, ceaiul verde și aspirina reduc eficacitatea de coagulare a trombocitelor.
  • Alți stimulanți – dacă se iau cu medicamente stimulante, ceaiul verde ar putea crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

De asemenea, consumul de ceai verde este contraindicat persoanelor care nu tolerează cofeina sau celor care se confruntă cu probleme digestive, tulburări preexistente ale somnului și anemie sau în timpul sarcinii și a alăptării. 

Ceaiul verde ascunde o aromă revigorantă și un univers de vitamine și nutrienți. Fie că vrei vrei să te convingi să consumi mai multe lichide, vrei un ajutor de nădejde în dietă sau pur și simplu să te încălzești în zilele ploioase și reci, ceaiul verde este o opțiune delicioasă și benefică. 

Sursă foto: Unplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*