Dacă miopia sau hipermetropia apar pe fond ereditar sau ca urmare a unor cauze de mediu, prezbiopia este o problemă de vedere care apare natural, odată cu îmbătrânirea organismului.
Ce este prezbiopia?
Care sunt cauzele prezbiopiei?
Care sunt simptomele prezbiopiei?
În ce constă diagnosticarea prezbiopiei?
Cum poate fi tratată prezbiopia?
Care este prognosticul prezbiopiei?
Ce este prezbiopia?
Prezbiopia nu este un viciu de refracție (spre deosebire de miopie, hipermetropie și astigmatism) ci constituie o problemă de acomodare a ochilor la obiectele aflate aproape.
Acest lucru apare pe fondul slăbirii elasticității cristalinului, procesul fiind ireversibil, dar tratabil. Acomodația reprezintă un proces prin care lentila ochiului, cristalinul, își modifică forma pentru a permite privitorului vederea de aproape. În cazul prezbiopiei, imaginea se formează în spatele retinei (în mod normal ea trebuie să se formeze direct pe suprafața retinei).
Primele cazuri de prezbiopie au fost cunoscute încă din secolul al IV-lea în.Hr., primii ochelari corectori apărând abia în secolul al XIII-a.
În general, acestă afecțiune apare după vârsta de 40 de ani și poate fi însoțită de o altă problemă de vedere, precum miopia sau hipermetropia. Etimologic, cuvântul prezbiopie vine din greacă, unde înseamnă “vedere bătrână”.
Care sunt cauzele prezbiopiei?
Dacă viciile de refracție sunt cauzate de forma globului ocular sau se moștenesc de la părinte la copil, prezbiopia apare odată ce cristalinul își pierde din elasticitate.
Pierderea elasticității din jurul ochilor contribuie, de asemenea, la apariția prezbiopiei.
O altă posibilă cauză se referă la consumul anumitor medicamente precum antidepresive, antihistaminice, antipsihotice, antispasmodice și diuretice
Este bine de știut că deși nu există o serie de cauze pe care le putem preveni, doctorii au stabilit o serie de factori de risc pentru prezbiopie care pot determina apariția bolii chiar înainte de 40 de ani.
- anemia
- diabetul
- bolile cardiovasculare
- alte probleme de vedere – de exemplu, miopia, hipermetropie sau astigmatism
- boli autoimune (de exemplu, scleroza multiplă)
- boli neuromusculare (de exemplu, miastenia gravis)
- un accident care a afectat ochii
- circulație defectuoasă la nivelul ochilor
Care sunt simptomele prezbiopiei?
După vârsta de 40 de ani apar primele semne ale prezbiopiei. Nu mai putem vedea obiectele de aproape, în special ceasul de mână, nu mai putem citi cărțile cu font mic sau de pe telefon.
Cu cât mergi mai prematur la oftalmolog, cu atât poți apela la lentilele corectoare care încetinesc avansarea prezbiopiei.
În mod normal, aceasta debutează cu dioptrii mici, în jurul vârstei de 40 de ani, crește progresiv până la 50 de ani, iar între 50 și 60 de ani dioptriile cresc tot mai puțin.
Iată care sunt principalele simptome ale prezbiopiei:
- tendința de a ține obiectele (de exemplu, telefonul sau meniul la restaurant) la distanță mai mare de ochi (mai mare de 30 cm) pentru a le putea vedea
- vedere încețoșată la cititul normal
- dureri de cap sau de ochi după ce ai lucrat de aproape sau după ce ai citit o carte
Oboseala fizică precum și o sursă slabă de lumină accentuează și mai mult aceste simptome.
În ce constă diagnosticarea prezbiopiei?
Doctorul oftalmolog stabilește diagnosticul în urma întocmirii istoricului medical și după realizarea testelor standard (test de acuitate vizuală, măsurarea tensiunii intraoculare, test de citire de aproape).
Evitarea drumului la doctor va duce la progresia mult mai rapidă a bolii, precum și la cronicizarea durerilor de cap.
De asemenea, ar trebui să mergi imediat la doctor dacă vederea ți se încețoșează deodată sau dacă vezi pete luminoase sau puncte negre.
Sursă foto: Pexels
Cum poate fi tratată prezbiopia?
Există mai multe modalități de corectare a prezbiopiei, ochelarii de vedere, lentilele de contact, operațiile chirurgicale sau implantul de cristalin artificial.
Ochelarii de vedere
Poate una dintre cele mai populare metode de corectare a prezbiopiei, ochelarii de vedere sunt potriviți doar cu rețeta medicală scrisă de medicul oftalmolog.
Există mai multe tipuri de ochelari de vedere care pot corecta prezbiopia. Mai jos sunt câteva dintre ele.
- ochelarii clasici de vedere care trebuie folosiți doar atunci când realizezi activități de aproape (de exemplu, citit sau împletit)
- ochelari cu lentile bifocale – sunt potrivite pentru persoanele care aveau de dinainte probleme cu vederea la distanță
- ochelari cu lentile trifocale – aceste lentile sunt potrivite pentru purtarea uzuală – atât pentru vederea la distanță, vederea de aproape cât și vederea între “departe” și “aproape”
- ochelari cu lentile progresive multi-focale – aceste lentile se adaptează în funcție de activitatea întreprinsă vederea fiind posibilă și de aproape și de departe
- ochelari cu lentile progresive office – sunt recomandați mai ales pentru persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului și trebuie scoși în restul cazurilor (de exemplu, când conduci)
Lentile de contact
Alese mai ales din motive estetice, lentilele de contact pot, la rândul lor, corecta prezbiopia.
Mai jos sunt principalele tipuri de lentile de contact care pot corecta prezbiopia.
- lentile de contact bifocale
- lentile de contact sferice monovision – în acest caz o lentilă este pentru vederea la distanță (în cazul ochiului dominant) iar celălalt pentru vederea de aproape. După ce creierul se obișnuiește cu cele două lentile începe să vadă corect și de aproape și de departe
- lentile de contact monovision modificate – există mai multe varietăți de astfel de lentile, cel mai popular incluzând o lentilă bifocală sau multi-focală pentru un ochi și o lentilă pentru distanță pentru celălalt ochi, în general ochiul dominant. Ca și în cazul anterior, creierul învață cum funcționează aceste lentile și în timp “vede” la fel și de aproape și de departe.
Această opțiune nu este recomandată, însă, persoanelor care au probleme ale pleoapelor (odată cu vârsta și acestea încep să îşi piardă din elasticitate) sau o lipsă de umiditate a ochilor.
Operație chirurgicală
Operațiile corective modifică forma corneei. În cazul prezbiopiei, operația poate corecta vederea de aproape în ochiul nedominant. Trebuie știut însă că procedura nu este reversibilă.
Mai jos sunt principalele tipuri de intervenții chirurgicale care corectează prezbiopia.
- cheratoplastie conductivă – acestă procedură constă în aplicarea căldurii în jurul corneei, modificând astfel forma sa. Dacă apelezi la acest tip de tratament, trebuie să știi că este temporar. De asemenea, cheratoplastia conductivă este interzisă femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor cu diabet și boli cardiovasculare.
- LASIK – doctorul va realiza o mică crestătură în cornee și va folosi laserul medicinal pentru a corecta forma corneei. Procesul de recuperare este rapid.
- LASEK – doctorul face o mică crestătură în stratul extern al corneei (epiteliu) după care, cu ajutorul laserului medical, modifică forma corneei.
- PRK – similară LASEK, acestă procedură implică îndepărtarea epiteliului și remodelarea corneei cu laserul. Epiteliul se va reface natural și se va adapta noii forme a corneei.
Implant de cristalin
Există mai multe tipuri de cristalin artificial. În cazul prezbiopiei, acesta poate permite atât vederea de aproape, cât și vederea la distanță.
În unele cazuri, persoanele cu implant de cristalin au continuat să aibă probleme cu vederea de aproape.
Trebuie luate în calcul efectele secundare dar și riscurile. De exemplu, în unele cazuri vederea poate fi încețoșată pentru câteva ore (nu merge singură la cabinet) și pot apărea inflamații sau sângerări ale ochilor.
Implant de cornee
Unele persoane și-au corectat prezbiopia cu ajutorul unui implant de cornee. Acest tratament constă în inserarea unui inel de plastic cu o deschidere centrală în cornee.
Printre efectele secundare se numără:
- probleme la vederea pe timp de noapte
- probleme de vedere la distanță (implantul ocupă o porțiune din pupilă)
- uscarea ochilor
- creșterea epiteliului peste implant – acest lucru poate duce la vedere încețoșată și fotofobie
Care este prognosticul prezbiopiei?
Din nefericire nu există un mod de prevenire a prezbiopiei. Singurul lucru pe care îl poți face este să adopți un stil de viață sănătos care să amâne câțiva ani diagnosticul. Mai jos sunt câteva obiceiuri pe care le poți încorpora pentru a amâna prezbiopia.
- mergi o dată pe an la control după 40 de ani – dacă ai miopie sau hipermetropie, ar trebui să mergi la consult de două ori pe an
- fii la curent cu starea ta de sănătate – bolile de inimă sau diabetul contribuie la apariția problemelor de vedere. Ținerea sub control a acestor afecțiuni poate duce la dispariția simptomelor
- poartă lentilele recomandate de doctor – alegerea unor ochelari de vedere după ureche sau pentru că i-au rămas unei prietene va duce doar la progresul mai rapid al prezbiopiei
- dacă citești sau lucrezi în camere slab iluminate, folosește o veioză
- poartă ochelari de soare cu protecție UV
- dacă realizezi activități cu substanțe toxice (de exemplu, în vopsitorii) poartă ochelari de protecție
- consumă alimente sănătoase în special fructe proaspete, legume verzi și alimente bogate în betacaroten. Acestea contribuie la o vedere bună
Momentan, ochelarii de vedere reprezintă cea mai sigură metodă de tratare a prezbiopiei. Consultul imediat după apariția simptomele ajută nu doar la tratarea din timp a problemei și la evitarea progresului rapid al dioptriilor, ci asigură și posibilitatea de a reveni la activitățile de zi cu zi într-un timp cât mai scurt.
Sursa foto: Pexels