Alunițele, cunoscute popular și sub numele de nevi pigmentari, sunt mici formațiuni de natură benignă care apar la naștere sau în decursul vieții. Deși majoritatea sunt inofensive, este bine să știi care sunt semnele evoluției acestora (când își schimbă forma sau se înmulțesc) pentru a merge din timp la dermatolog.

Care sunt cauzele apariției alunițelor?
Cine poate dezvolta alunițe?
De câte tipuri sunt alunițele?
În ce constă diagnosticul?
Când este necesar să mergi la doctor?
În ce constă tratamentul?
Cum îți poți proteja alunițele și cum previi apariția altora noi?

Care sunt cauzele apariției alunițelor?

Nu există o singură cauză a apariției alunițelor. De regulă, cauza este o combinație între factorii genetici, o deficiență a sistemului imunitar și expunerea excesivă (și fără protecție UV) la soare.

Alunițele apar atunci când celulele pielii cresc într-un singur loc în loc să se răspândească uniform. Pistruii apar ca urmare a unui nivel crescut al pigmentului, a melaninei, iar alunițele apar cu precădere la persoanele cu un risc mai mare de pistrui. În general, afectează persoanele cu pielea deschisă la culoare și cu ochii verzi sau albaștri.

Cine poate dezvolta alunițe?

Se crede că circa 1% din populație se naște cu una sau mai multe alunițe, iar acestea se pot multiplica mai ales în copilărie, când cei mici sunt expuși la soare.

Problema la alunițe apare atunci când își modifică forma, mărimea sau culoarea. Atunci se pot transforma în melanom care, netratat, poate evolua în cancer de piele (90% dintre cazurile detectate din timp sunt vindecate).

Anumite persoane au un risc mai mare de a dezvolta melanom decât altele. Mai jos sunt principalii factori de risc:

  • Dacă te-ai născut cu una sau mai multe alunițe de mari dimensiuni. O aluniță mare înseamnă mai mult de 5 mm diametru. Chiar și așa, aceste alunițe mari foarte rar evoluează în ceva mai grav și asta abia în jurul pubertății când corpul începe să treacă prin schimbări.
  • Dacă ai alunițe cu forme neobișnuite – acestea sunt, de regulă, moștenite, și pot fi recunoscute după culoare – au mijlocul închis la culoare și marginile mai deschise la culoare; sunt neregulate ca formă și dimensiune (nu vor fi perfect rotunde)
  • Dacă ai multe alunițe – mai mult de 50 alunițe înseamnă un risc mai mare de melanom. Există chiar o legătură între numărul de alunițe și riscul de cancer de piele sau sân (cu cât sunt mai multe cu atât este riscul mai mare)
  • Dacă ai rude apropiate care au sau au avut melanom

Este bine să știi că alunițele îți pot modifica forma și din alte motive decât avansarea unui melanom, de exemplu, din cauza expunerii prelungite la soare sau a existenței sarcinii.

De câte tipuri sunt alunițele?

Alunițele pot fi clasificate în funcție de momentul dobândirii în două mari categorii, alunițe congenitale și alunițe dobândite.

Alunițele congenitale (numite și nevi congenitali) sunt prezente pe piele de la naștere. De multe ori au forme neregulate și sunt mici, fiind deseori numite “semne din naștere”. Dacă au dimensiuni mari sau forme neregulate (numele medical este de nevi displastici), trebuie monitorizate, deoarece se pot transforma în melanom.

Alunițele dobândite pot apărea fie în copilărie, ca urmare a expunerii prelungite la soare, fie la maturitate. De regulă nu există un risc de a deveni melanom, însă dacă o aluniță începe să se extindă, trebuie urmărită.

De asemenea, în funcție de locul în care se află alunițele pot fi:

  • epidermice – acele alunițe care apar la suprafața pielii
  • juncționale – alunițe care apar ca urmare a acumulării de pigment la punctul de întâlnire dintre dermă și epidermă; sunt plate, au margini regulate și culoare maro
  • dermatice – acele alunițe cu o culoare asemănătoare pielii; apar în adolescență sau la maturitate și sunt inofensive

În ce constă diagnosticul?

Diagnosticul alunițelor se realizează la cabinetul doctorului fie prin observație fie prin dermatoscopie. Dacă dermatologul crede că este necesar, va apela la dermatoscopie computerizată și va analiza imaginile pentru a vedea dacă este vorba de un melanom.

Pentru a face acest lucru va pune în aplicare criteriul ABCDE (asimetrie, iregularități ale marginilor, variații de culoare, diametru – dacă este mai mare de 6 mm și evoluție).

Dacă doctorul crede că este vorba de melanom va realiza o biopsie pentru a confirma. Dacă încă există îndoieli poate efectua teste de microscopie electronică sau imuno-histochimie pentru a exclude alte probleme dermatologice.

Când este necesar să mergi la doctor?

Este important să mergi la doctor imediat ce observi că o aluniță își schimbă forma, dimensiunea sau culoarea. Similar, dacă începe să sângereze sau să formeze crustă sau dacă apar schimbări după expunerea la soare.

De asemenea, dacă ai alunițe multe este vital să le examinezi acasă (cel puțin o dată pe an) pentru a vedea dacă există o evoluție. Dacă observi o anomalie, mergi urgent la dermatolog.

Ține minte că dacă există un risc ca alunița să devină melanom, cu cât este detectată mai din timp cu atât poți apela mai repede la tratament.

În ce constă tratamentul?

Înainte de a trece mai departe, este bine să știi că majoritatea alunițelor sunt inofensive, singurul motiv pentru eliminarea lor fiind de natură estetică.

Atunci când vine vorba, însă, de aspectul medical, scoaterea alunițelor se poate realiza prin mai multe proceduri, majoritatea realizate fără durere, sub anestezie. De regulă, este eliminată alunița și o parte din pielea sănătoasă, iar în unele cazuri pot rămâne semne.

Alunițele pot fi eliminate prin trei proceduri dermatologice:

  • Excizie chirurgicală – cea mai populară modalitate a îndepărtare a alunițelor. Constă într-o intervenție simplă care durează maxim o oră fără spitalizare. Singura durere este resimțită în momentul anesteziei pe bază de xilină.
  • Distrugere prin radio sau electrochirurgie – constă într-o incizie minusculă și aplicarea căldurii care distruge celulele aluniței. Pielea se vindecă repede și nu rămân semne.
  • Vaporizare cu laser CO2 – implică aplicarea unui spectru infraroșu pe zona cu probleme iar celulele aluniței se vaporizează sau își micșorează dimensiunea în așa măsură încât dispar. Pielea se reface repede.

În fine, dacă o aluniță crește la loc după îndepărtare trebuie să mergi urgent la doctor deoarece există un risc crescut de melanom.

Cum îți poți proteja alunițele și cum previi apariția altora noi?

Nu poți preveni întru totul dezvoltarea alunițelor însă poți reduce riscul de evoluție. Mai jos sunt câteva măsuri prin care poți proteja alunițele:

  • Aplică cremă de protecție solară – datele oficiale spun că aproximativ 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt asociate expunerii prelungite și neprotejate la soare. Așadar, aplică o loțiune cu factor de protecție de minim 50 (poți folosi o cremă cu factor 15 în timpul primăverii și la începutul toamnei) cu jumătate de oră înainte de a ieși din casă și la fiecare două ore, după ce ai ieșit din piscină sau după de ai transpirat
  • Alege haine din materiale naturale care să îți acopere mâinile și umerii precum și o pălărie cu boruri mari. De asemenea, nu uita de ochelarii de soare cu EPF (Eye-Sun Protection Factor) de minim 10
  • Evită să petreci timp la soare între orele de vârf (11-16) când radiațiile ultraviolete sunt cele mai puternice
  • Ocolește saloanele de bronzare artificială
  • Mergi anual la control dermatologic – dacă faci parte din categoria de risc (de exemplu, ai multe alunițe sau o rudă apropiată are cancer de piele) este recomandat să mergi cel puțin o dată pe an la control

De asemenea, este esențial să te autoexaminezi (de exemplu, să te observi în fața unei oglinzi) pentru a vedea dacă au apărut noi alunițe sau dacă cele existente și-au schimbat forma, dimensiunea sau culoarea.

Un adult sănătos are între 10 și 40 alunițe (deci existența acestora este normală, până la un punct) și de cele mai multe ori acestea rămân la aceeași formă sau dimensiune pe durata întregii vieți. În cazul în care există o anomalie este indicat să mergi la doctor deoarece detectarea din timp a unui posibil melanom crește șansele de vindecare.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*