Pisicile sunt un mister total, amazoane independente și încăpățânate pe de o parte, firi sensibile și delicate pe de altă parte. De ce să nu recunoaștem, acest contrast ne fascinează și ne dăm peste cap pentru a le vedea mereu bine-dispuse. Însă din exces de zel, uneori, bunele noastre intenții pot avea efecte nedorite în lumea felinelor, care funcționează după alte principii decât cele atât de firești pentru noi, oamenii.
Pentru a crește o pisicuță fericită, e important să ții cont de câteva lucruri pe care pisicile le detestă cu adevărat. Citește mai departe pentru a afla care sunt acestea!
1. Ignorarea din partea stăpânului
Foto: Almo Nature
Deși sunt firi independente, capabile să-și ocupe timpul cu activități care mai de care mai interesante, pisicile au totuși nevoie de companie. Această nevoie devine cu atât mai evidentă în cazul pisicilor de apartament, care sunt private de bogăția de stimuli pe care i-ar întâlni în afara locuinței și care dezvoltă o puternică relație de atașament cu stăpânul lor. Ba chiar, în urma unui studiu desfășurat în 2017 de Oregon State University, s-a demonstrat că pisicile care au petrecut două ore și jumătate în izolare, fără niciun fel de stimuli, au preferat interacțiunea cu oamenii în locul hranei sau al jucăriilor care le-au fost puse la dispoziție după acel răstimp. Izolarea sau ignorarea pentru o perioadă mai lungă de timp poate avea efecte negative de natură emoțională sau chiar fizică asupra unei pisici, la fel ca în cazul oamenilor.
Pentru a te asigura că pisica ta se simte iubită, când ești acasă acordă-i măcar 15 minute de atenție totală la fiecare două ore, pentru joacă, mângâieri, pentru a o peria sau pentru a-i oferi gustările ei preferate.
2. Cearta și dojana
Foto: Amazing animal photos
Se spune că pisicile nu pot fi dresate, nu pentru că nu ar înțelege ce li se cere, ci pur și simplu pentru că nu vor să facă ceva care pentru ele nu are sens. În plus, pisicile nu reacționează bine atunci când sunt certate și nu devin mai receptive la comenzi, ci dimpotrivă, devin anxioase sau chiar agresive.
Așadar, atunci când vrei să oprești un anumit comportament nedorit al pisicii tale, nu țipa, nu face gesturi amenințătoare și nu o apuca forțat. Spune-i un „Nu” ferm și, eventual, dacă este vorba de un comportament agresiv sau obsesiv, bate din palme pentru a-i distrage atenția. Totuși, dacă este vorba de reacții care țin de instinct, împacă-te cu ideea că nu le poți nici îndepărta, nici anula, ci caută să le redirecționezi, oferindu-i pisicii un spațiu unde poate să se manifeste în siguranță.
3. Invadarea spațiului personal și a teritoriului
Pisicile nu ar trebui forțate să interacționeze, fie că e vorba de interacțiunea cu stăpânul sau cu alte animale. Mângâierea excesivă devine deranjantă pentru sensibilele feline, iar prezența unor animale noi în casă le stârnește reacții de gelozie, care ar trebui gestionate pas cu pas. În aceste situații, ignorând dorința și limbajul corporal al pisicii, riscăm ca aceasta să aibă reacții agresive și să obținem efectul contrar celui dorit.
Foto: Pexels
E minunat și chiar indicat să-ți arăți afecțiunea față de ea, însă dacă felina ta începe să-ți arate semnale de iritare (urechi date pe spate, mișcări bruște sau o stare de agitație, zvâcnirea cozii, un mieunat ascuțit, mârâit sau sâsâit) este timpul să te oprești din mângâieri și s-o lași să se retragă, dacă dorește.
În cazul adoptării unui alt animal, acest lucru poate avea beneficii majore pentru echilibrul psihic al pisicii tale, însă e necesar să o ajuți să se adapteze treptat. Poți să ții animăluțele în camere separate, pentru început, să le lași să-și găsească spațiul unde se simt cel mai confortabil, fără a le forța să interacționeze. Pe măsură ce își simt mirosul, iar pisica se obișnuiește cu ideea, hrănește-le punând bolurile de-o parte și de cealaltă a ușii închise, de exemplu, astfel încât să-și perceapă prezența, însă fără a simți nevoia de a-și disputa mâncarea. Momentul de după masă este ideal pentru a lăsa animalele în aceeași cameră, acestea fiind satisfăcute și ocupate să se curețe, fără a-și fixa toată atenția asupra prezenței celuilalt. De asemenea, asigură-te că și după acest proces de acomodare le vei acorda amândurora atenție și afecțiune în mod egal, pentru a descuraja gelozia.
4. Persoanele străine
Desigur, suntem mândri de pisicuțele noastre și am vrea să arătăm tuturor ce ființe splendide sunt ele. Atunci când avem musafiri și le prezentăm cu emfază, e foarte posibil ca musafirii să-și dorească să le mângâie imediat, doar cum să nu le îndrăgești instantaneu?!
Totuși, dacă unele pisici nu au nicio problemă cu prezența unor oameni străini în casă, cele mai multe feline nu își doresc să fie manevrate de persoane necunoscute. Cu atât mai mult, în cazul în care este mângâiată într-o zonă sensibilă, precum abdomenul, o pisică va reacționa în mod defensiv. Ea va accepta acest tip de afecțiune doar din partea stăpânului și își va expune abdomenul doar în cazul în care se simte în deplină siguranță.
Foto: Shutterstock
5. Agitația și sunetele puternice
Super-auzul pisicilor le face deosebit de sensibile la sunete puternice, precum tunete, focuri de artificii sau petreceri gălăgioase. De asemenea, felinelor noastre nu le place atunci când în casă e prea multă agitație, cum ar fi conversațiile gălăgioase sau copii plângând.
Pentru aceste situații, este foarte important ca pisicuța ta să aibă un spațiu care să-i confere confort psihic, unde să se poată retrage de fiecare dată când simte nevoia să se simtă în deplină siguranță.
Foto: Pixabay
6. O litieră murdară
Un lucru care le displace profund pisicilor este o litieră murdară. Asemenea oamenilor, pisicile nu se simt confortabil să se ușureze într-un spațiu plin de… impurități, ceea ce înseamnă că vor recurge la spații alternative pentru acest scop, cum ar fi un covor sau un colț al camerei. Bineînțeles, aceasta nu este o soluție recomandată, așadar este deosebit de important să respectăm nevoia de curățenie a pisicilor și să le oferim condițiile corespunzătoare.
În principiu, în cazul în care mai multe pisici locuiesc în aceeași casă, ar trebui să existe câte o litieră pentru fiecare pisică, plus una de rezervă. De asemenea, litiere ar trebui curățate cel puțin o dată pe zi, dacă nu mai des, și ar trebui ținute departe de bolurile de hrană și apă.
7. Mâncarea veche
Deși pisicile de curte prind și mănâncă rozătoare, idee care ne repugnă, pisicile sunt de fapt extrem de atente la ceea ce mănâncă și refuză hrana veche sau stricată. Dacă ceea ce vânează s-ar încadra la categoria… hrană proaspătă, mâncarea din conserve este produsă cu mult înaintea consumării ei, iar simțul mirosului deosebit de dezvoltat al pisicii percepe acest lucru.
Foto: Shutterstock
Pentru a te asigura că acest tip de hrană nu este alterată, iar pisica o mănâncă, nu lăsa mâncarea din bol la temperatura camerei pentru mai mult de 20 de minute. E de preferat să-i oferi pisicii mese mai reduse cantitativ și mai dese, decât să lași mâncarea să se altereze în bol, pisicile fiind susceptibile la îmbolnăvirea cu bacterii precum E. coli sau salmonella.
8. Apa
Nu e niciun mister faptul că felinele detestă să se ude, fie că este vorba de o baie cu apă și șampon, apă de ploaie, zăpadă sau bălți de orice fel. Desigur, ele ar putea înota dacă ar fi cazul, dar preferă să se țină departe de orice activitate care presupune foarte multă apă, având propria lor rutină zilnică de îngrijire.
În cazul pisicilor de apartament care nu sunt prea în vârstă și au o blană scurtă, acest ritual de îngrijire ar putea fi suficient. Totuși, din când în când e nevoie de o baie pentru curățare în profunzime, iar pisicile se obișnuiesc cu atât mai ușor cu această idee, cu cât sunt învățate de mici. Fii pe cât posibil de eficient, dar ai grijă la presiunea apei pentru a nu speria pisicul.
Foarte interesant, deși pisicile nu apreciază dușul, multe dintre ele preferă să bea apă proaspătă, direct de la robinet, în locul celei din bolul cu apă. Însă, pentru a te asigura că felina are acces constant la apă proaspătă, chiar și atunci când nu ești acasă, schimbă-i cât mai des apa și ține bolul la o oarecare distanță față de cel cu mâncare, pentru ca pisica să-l considere suficient de curat pentru a bea din el.
9. Mersul cu mașina
Foto: Shutterstock
Mersul cu mașina nu este o experiență plăcută pentru pisici, așa cum este pentru majoritatea câinilor. Această activitate reunește practic multe dintre fobiile pisicilor, precum zgomotele puternice, agitația, schimbarea spațiului și mișcarea constantă.
Cel mai bun mod de a o obișnui cu mersul cu mașina este să începeți călătoriile atunci când pisica ta este încă pui. În plus, o geantă de transport din material textil este necesară și ar putea să-i asigure pisicii un plus de confort fizic și psihic, oferindu-i un loc unde „să se ascundă”.
10. Ușile închise
„Curiosity killed the cat”, vorba aceea deloc întâmplătoare, își menține valabilitatea. Din fericire, pisicile au nouă vieți (cel puțin, așa se spune), așa că sunt mereu dornice să exploreze și să escaladeze tot ce se poate, mai ales dacă accesul le este interzis și devine o provocare. Deși nu le place să le fie invadat spațiul personal, pisicile vor să vadă tot ce faci, mai ales dacă vă separă o ușă, cum ar fi cea de la toaletă… Ține doar de tine să-ți evaluezi barierele mentale și gradul de toleranță și să cedezi sau nu, atunci când pisicuța miorlăie și zgârie pe la ușă.
Foto: Flickr
Cu puțină atenție și grijă la nevoile pisicuței tale, toate aceste inconveniente ar trebui să fie evitate cu relativă ușurință. Desigur, dacă mai au loc scăpări și situații neprevăzute, o pisică în general fericită va fi dispusă să treacă repede peste acele momente. Așadar, mult succes!