Nu e o surpriză că atunci când faci voluntariat ai o stare de spirit mai bună, însă e mai puțin cunoscut faptul că voluntariatul are și o serie de beneficii substanțiale în ceea ce privește sănătatea fizică. Iar activitățile de voluntariat sunt suficient de diverse încât să găsești proiecte ideale pentru interesele și cunoștințele tale, fie că e vorba de voluntariat ecologic, social, cultural, civic sau de alt tip.
Chiar dacă nu ai timpul disponibil să te implici personal în activități de voluntariat, asta nu înseamnă că nu poți avea un impact pozitiv și că nu poți beneficia în alte moduri de efectele acestuia. E la fel de util să sprijini financiar, prin donații, organizațiile care se implică în problemele de care îți pasă, cum ar fi educație, sănătate, probleme sociale sau de mediu.
Spre exemplu, dacă vrei să faci donatii pentru copiii din familii vulnerabile, poți deveni unul din donatorii United Way. În anul 2018, United Way România derulează un program menit să reducă rata abandonului școlar, prin care ajută 6.500 de copii să își continue studiile. Oricare ar fi modul prin care alegi să contribui, iată care sunt beneficiile voluntariatului pentru sănătatea fizică:
- Nivel mai redus de stres
Există mai multe studii care arată că atunci când faci voluntariat nivelul tău de stres scade. Din moment ce stresul, în special cel cronic, crește riscul multor afecțiuni, e bine ca voluntariatul să fie o activitate pe care să o desfășori periodic. Mai exact, stresul contribuie la apariția durerilor de cap, a depresiei, a slăbirii sistemului imunitar, a problemelor de fertilitate, crescând tensiunea arterială și glicemia, dar și riscul de infarct, potrivit Health Line. Prin urmare, sunt multe motive ca să eviți stresul, în special pe cel cronic, iar voluntariatul este o metodă excelentă ca să faci acest lucru.
- Risc mai mic de hipertensiune arterială
Tensiunea arterială ridicată este una din problemele de sănătate comune, care aduce însă cu sine afecțiuni deosebit de grave, fiind numită și „ucigașul tăcut”. Complicațiile hipertensiunii arteriale pot conduce chiar la deces, iar vârsta e unul dintre factorii de risc. De aceea e atât de important rezultatul obținut într-un studiu publicat în Psychology and Aging: adulții cu vârste de peste 50 de ani care au făcut cel puțin 200 de ore de voluntariat în decursul unui an (aproximativ 17 ore pe lună) au un risc mai mic de hipertensiune arterială.
- Longevitate
Pe lângă alte beneficii legate de sănătate, se pare că voluntarii au în medie o speranță de viață mai mare decât cei care nu fac voluntariat. Un studiu citat de Harvard Health indică faptul că persoanele care fac voluntariat în mod regulat trăiesc mai mult, dar cu o condiție importantă: motivele pentru care te implici într-o astfel de activitate sunt cele care fac diferența. Studiul respectiv indică faptul că acest beneficiu e prezent la persoanele care fac voluntariat din motive altruiste, nu și la cele care fac voluntariat ca să se simtă ele însele mai bine.
- Hormonii fericirii
Poate ai auzit că voluntarii au un risc mai mic de depresie. Însă acest efect nu e doar unul psihologic – există anumite schimbări în corp care contribuie la acest rezultat. Mai exact, atunci când îi ajuți pe cei din jur, făcând voluntariat, în creier se eliberează mai multe substanțe cunoscute drept „hormoni ai fericirii”. Comportamentul altruist a fost corelat pozitiv de către cercetători cu niveluri mai mari de serotonină și dopamină. Acestea te fac să te simți mai bine pe moment, iar printre efectele pe termen mediu și lung se numără un risc mai mic de depresie, niveluri mai înalte de stimă de sine, un risc mai mic de a abuza de substanțe, cum ar fi diverse tipuri de droguri, și de a dezvolta în general dependențe.
Sursă foto: Shutterstock