Articol realizat împreună cu


Moringa este unul dintre cei mai importanți arbori indieni, fiind folosit în medicina Ayurveda de peste 4000 de ani. Acesta este celebru nu doar pentru beneficiile pentru sănătate și titlul de “planta anului” în 2008, ci și pentru conținutul nutrițional bogat care a asigurat hrana multor oameni în perioadele secetoase.

Ce este moringa?
Ce proprietăți nutriționale are moringa?
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale moringa?
Care sunt beneficiile cosmetice ale moringa?
Care sunt contraindicațiile în consumul de moringa?
Cum poate fi utilizată moringa în bucătărie?

Ce este moringa?

Moringa (din peste 12 varietăți Moringa oleifera este cea mai benefică) este un arbore care poate atinge o înălțime de 10-12 m și un diametru de aproximativ 45 cm. Scoarța este de culoare alb-gri, iar florile (1×2 cm) sunt în culori de la galben la alb.

Cumpără Moringa pulbere WOMEN S BEST  🛒Preț : 86,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de suplimente alimentare 

Arborele crește fără probleme în zonele aride, fără lumină sau ploaie. În India, țara sa natală, moringa este folosită nu doar pentru preparate culinare, ci și pentru a regla echilibrul solului (prin substanțele nutritive conținute), pentru a filtra apa (moringa atrage substanțele toxice) și pentru uleiul folosit în industria farmaceutică și cosmetică.

Cumpără Pudră de moringa ORGANIC INDIA 🛒Preț : 33,99 lei
Vezi aici mai multe oferte de suplimente alimentare 

Poate partea cea mai bună la acestă plantă naturistă se referă la numeroasele sale aplicații care decurg din folosirea majorității componentelor sale, semințe, frunze, ulei, flori și rădăcini.
Sub ce formă poate fi consumată moringa?

Moringa are numeroase beneficii, indiferent de forma consumată, însă pentru a te bucura de tot ceea ce are de oferit, este recomandat să alegi una dintre opțiunile de mai jos.

Pudră de moringa – legenda spune că este nevoie de 15 kg de frunze uscate de moringa pentru a obține 2 kg de pudră. Pudra poate fi adăugată la diverse preparate culinare sau în ceai, însă nu se consumă niciodată ca atare, pe stomacul gol.

Ceai de moringa – se realizează în mod clasic, adăugând apă fierbinte peste 1-2 lingurițe de frunze uscate. Evită să fierbi frunzele odată cu apa, deoarece așa se pierd din substanțele nutritive.

Semințe de moringa – conțin cantități mari de proteine, fiind recomandate mai ales persoanelor vegetariene care au un deficit. Proaspete, prăjite sau uscate, aceste semințe pot înlocui migdalele și nucile de tot felul. Atenție, însă. Semințele pot fi toxice pentru persoanele care suferă de boli ale sistemului imunitar.

Ulei de moringa (numit uneori și “ulei Ben”) – este un ingredient-cheie în unele creme și loțiuni de corp. În stare pură poate fi folosit pentru efectul anti-aging fiind aplicat direct pe piele, prin masaj ușor. Uleiul de moringa trebuie păstrat departe de lumina directă a soarelui și de temperaturi ridicate.

Este important de știut că excesul de moringa are efecte laxative, astfel că nu ar trebui să consumi mai mult de 1-2 lingurițe pe zi.

Ce gust are moringa?

Moringa reprezintă o îmbinarea a gustului de hrean și sparanghel, aroma putând fi mascata dacă este consumat în rețete sau presărat pe pâine cu unt de arahide. Poate că nu este cea mai apetisantă plantă din lume, însă este cu siguranță una dintre cele mai benefice.

Ce proprietăți nutriționale are moringa?

Unul dintre cei mai apreciați arbori din India, moringa are un conținut nutrițional impresionant.

vitamina B6 – 92% din doza zilnică recomandată (DZR)
vitamina C – 62% din DZR
vitamina A – 47% din DZR
vitamina B1 – 22% din DZR
vitamina B3 – 15% din DZR
vitamina B9 – 10% din DZR
magneziu – 41% din DZR
fier – 31% din DZR
calciu – 19% din DZR
mangan – 17% din DZR
fosfor – 16% din DZR
potasiu – 7% din DZR
zinc – 6% din DZR

În plus, conține fitonutrienți esențiali sănătății, precum zeatină (are rol anti-aging, întinerind pielea), quercitină (importantă în reducerea hipertensiunii arteriale), acid clorogenic (rol în reglarea zahărului din sânge după masă) beta-sisterol (reduce colesterolul “rău”), kemferol (antioxidant, antiinflamator și antimicrobian), și acid cafeochinic (un precursor al ATP-ului, o sursă de energie la nivel celular).

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale moringa?

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de moringa decurg firesc din proprietățile sale nutriționale. Mai jos sunt principalele beneficii pentru sănătate ale acestei plante.

Furnizează energie

Se crede că între 10 și 20% dintre oameni suferă de oboseală în orice moment al zilei. O singură porție de pudră de moringa furnizează suficientă energie pentru a putea rezolva fără probleme taskurile importante ale dimineții (atunci când bei ceai de moringa, de exemplu). Fierul conținut combate senzația de oboseală iar vitamina A susține metabolizarea fierului, o ceașcă de ceai fiind echivalentul energetic al uneia de cafea, însă cu mai multe beneficii pentru sănătate.
Protejează oasele

Calciul, fosforul, potasiul și proteinele (25% proteine) conținute în moringa sunt câteva elemente nutriționale esențiale dezvoltării armonioase și funcționării propice a oaselor. Uleiul de moringa poate fi benefic chiar și în cazurile de artrită.

Luptă împotriva radicalilor liberi

Antioxidanții sunt necesari în lupta cu radicalii liberi care pot provoca stres oxidativ, inflamații și îmbătrânire prematură. Din fericire, moringa conține cei mai importanți antioxidanți (flavonoizi, polifenoli și acid ascorbic). Un studiu a demonstrat că extractul din frunze de moringa are o capacitate mai mare de a proteja împotriva stresului oxidativ față de flori sau semințe.

Calmează sistemul nervos

Nutriționiștii cred că moringa poate fi folosită cu succes pentru a trata depresia, anxietatea, oboseala cronică și stresul. Pentru aceste efecte sunt responsabile vitamina E și C precum și antioxidanții conținuți (aceștia reduc ușor și simptomele Alzheimer). Aceste substanțe nutritive reglează serotonina, dopamina și noradrenalina din creier, trei neurotransmițători cu roluri importante în memorie, starea de spirit și reglarea stresului.

Sursă foto: Pinterest

Poate scădea nivelul zahărului din sânge

Un nivel ridicat al zahărului din sânge poate duce în timp la diabet și boli cardiovasculare. Consumul de moringa poate asigura păstrarea zahărului din sânge în limite normale.

Studiile realizate au arătat că 7 g de pudră de moringa pe zi timp de 3 luni în combinație cu amarant reduce nivelul zahărului din sânge în medie cu 13,5%.

Un alt studiu realizat la pacienții cu diabet a concluzionat că dacă adaugi pudră de moringa la preparatele culinare poți contribuie la o scăderea a creșterii nivelului zahărului din sânge (de după masă) cu până la 21%. Oamenii de știință cred că responsabili pentru aceste efecte sunt izotiocianatele, o serie de compuși care inhibă stresul oxidativ.

Protejează ficatul

Moringa protejează ficatul în două moduri. Pe de-o parte, polifenolii conținuți în frunze reduc impactul negativ asupra ficatului și stresul oxidativ de la nivelul acestui organ. Pe de altă parte reglează nivelul enzimelor ficatului și stimulează absorbția proteinelor. Un nivel stabil al enzimelor este vital pentru ca ficatul să funcționeze la parametri normali (un nivel prea mic al enzimelor hepatice împiedică ficatul să filtreze sângele).

Poate reduce colesterolul “rău”

Un nivel ridicat al colesterolului este direct legat de un risc mai mare de boli de inimă. Moringa prin beta-sisterolul conținut, poate contribui la reducerea colesterolului “rău”.
Poate proteja împotriva toxicității arsenicului

Arsenicul contaminează apa și mâncarea din unele zone ale lumii (se crede că până și orezul are urme de arsenic). Pe termen lung, expunerea poate crește riscul de boli cardiovasculare și chiar cancer. Studiile preliminare, realizate momentan pe rozătoare, arată că frunzele și semințele de moringa protejează împotriva toxicității arsenicului.
Combate infecțiile bacteriene

Moringa poate fi un tratament de nădejde pentru infecțiile fungice și bacteriene. Aceste beneficii se datorează kemferolului. Astfel, pudra sau ceaiul de moringa poate fi consumat pentru a combate infecții cauzate de Salmonella, E. coli sau Helicobacter pylori.

Tratează problemele gastrointestinale

Extractul de moringa poate ajuta la tratarea problemelor ușoare precum constipația sau indigestia. Proprietățile antibacteriene ajută la inhibarea răspândirii patogenilor iar conținutul mare de vitamina B înlesnește digestia normală.
Susținere vederea sănătoasă

Antioxidanții și cantitatea mare de vitamina A (moringa conține 47% din DZR) ajută la menținerea unei vederi sănătoase. Acestă combinație de compuși reduce din dilatarea vaselor de sânge, inhibând astfel (sau amânând în cazul persoanelor cu risc ereditar) instalarea bolii.

Sursă foto: Pinterest

Care sunt beneficiile cosmetice ale moringa?

Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, moringa are și o serie de aplicații cosmetice, mai jos fiind cele mai importante dintre ele:

Reduce acneea, punctele negre și tinea pedis (piciorul de atlet).
Elimină mirosul neplăcut al picioarelor – pentru acest efect amestecă o lingură de pudră de moringa la un lighean de apă caldă și ține picioarele pentru 20 minute.

Reduce mătreața și uscăciune scalpului – aplică câteva picături pe scalp și masează ușor pentru 1-2 minute. Lasă să acționeze pentru 30 minute apoi spală părul normal. Tratamentul poate fi urmat de 1-2 ori pe săptămână.

Are rol antibacterian, putând înlocui cu succes loțiunile din comerț.
Are efect anti-aging, reducând ridurile și liniile fine – vitaminele, mineralele și antioxidanții sunt esențiali în hrănirea pielii și menținerea sa suplă, plină de vitalitate. Mai mult, semințele de moringa pot fi folosite datorită rolului lor de purificare (zdrobește câteva și amestecă-le cu iaurt sau miere și aplică masca; lasă să acționeze pentru 10 minute și clătește cu apă călduță).

Hidratează tenul – uleiul de moringa poate fi folosit în locul cremei hidratante – previne uscarea pielii, omoară bacteriile și reduce mirosul neplăcut.

Care sunt contraindicațiile în consumul de moringa?

În general, moringa poate fi consumată de orice persoană cu excepția femeilor însărcinate (sau care alăptează) și a celor cu boli cronice. Este bine de știut că anumiți compuși din moringa pot interacționa cu unele medicamente, cum sunt cele de mai jos:

Levotiroxină – un medicament specific problemelor tiroidei. Unele substanțe nutritive pot avea beneficii asupra tiroidei însă pot pune sănătatea în pericol dacă sunt combinate cu medicația.
Orice medicament care este procesat la nivelul ficatului – extractul de moringa poate accelera digerarea medicamentului, fapt care poate duce la complicații și posibila agravare a unor boli.

Medicația pentru diabet – combinată cu moringa poate scăderea nivelul zahărului din sânge până la un nivel periculos.

Medicația pentru hipertensiune arterială – ca și în cazul diabetului, moringa poate reduce hipertensiunea arterială iar în combinație cu medicamentele care fac același lucru pot pune viața în pericol prin scăderea mult prea mult a tensiunii arteriale.

Cum poate fi utilizată moringa în bucătărie?

Pudra de moringa poate fi folosită în diverse rețete sănătoase, încărcate de vitamine de la smoothieuri și brioșe la înghețată. Mai jos sunt câteva dintre cele mai interesante rețete cu moringa.

Sursă foto: Pinterest

Pâine cu moringa

Pentru pâinea de moringa ai nevoie de:

2 linguri de pudră de moringa
500 g de făină de grâu spelta
150 g semințe diverse – floarea-soarelui, dovleac, susan etc
3 morcovi tăiați mărunt
1 ½ linguriță de drojdie
½ linguriță de sare

Instrucțiuni:

Lasă drojdia la hidratat 10 minute.
Adaugă toate ingredientele într-un bol încăpător.
Amestecă bine cu un mixer cu accesorii speciale pentru frământat.
Pune coca în două tăvi de cozonac și dă-le la cuptor la 200 grade Celsius.
Lasă-le pentru 30-45 minute sau până când poți introduce o scobitoare fără să se ia coca.

Sursă foto: Pinterest

Terci de ovăz cu moringa

Acest terci de ovăz cu moringa este ideal pentru micul dejun. Mâncarea sănătoasă și pudra de moringa te vor umple de energie pentru depăși orice provocare pe care ți-o oferă o nouă zi. Vei avea nevoie de:

3 lingurițe pudră de moringa
300 g terci de ovăz
400 ml lapte de migdale
3 linguri miere
½ plic de zahăr vanilat
70 g fistic mărunțit
70 g fructe de pădure
30 g fulgi de cocos
opțional, poți decora cu 15 g pudră de clorofilă și câteva felii de banană

Instrucțiuni:

Adaugă într-o oală încăpătoare tercii de ovăz, lapte de migdale, zahărul vanilat și mierea.
Lasă la foc mic, amestecând din când în când până laptele a fost absorbit de ovăz, iar acesta din urmă a căpătat o consistență moale (durează aproximativ 5-7 minute).
Închide focul și adaugă pudra de moringa și restul ingredientelor.
Amestecă și consumă imediat după preparare. Poți păstra ce rămâne (rețeta este pentru 4 porții) într-o caserolă închisă etanș, la frigider, pentru maxim 5 zile.

Sursă foto: Pinterest

Smoothie de moringa

Unul dintre beneficiile smoothieului este că poți face sute de combinații, fără a te plictisi. Pentru variantă de smoothie de moringa ai nevoie de:

3 lingurițe pudră de moringa
200 ml lapte vegetal de migale/caju/cocos/orez
1 banană medie
150 g fructe de pădure
1 linguriță semințe de in
pentru decor, ½ linguriță de semințe de in și o mână de fructe de pădure

Instrucțiuni:

Pune toate ingredientele într-un blender.
Amestecă până obții o consistență cremoasă.
Decorează cu semințe de in și fructe de pădure.
Servește imediat după preparare.

Sursă foto: Pinterest

Brioșe cu moringa

Brioșele sunt un deliciu la orice vârstă. Pentru acestă rețetă de brioșe cu moringa vei avea nevoie de:

3 lingurițe pudră de moringa
200 g făină de cocos (dar poate fi folosită și făină obișnuită)
100 g semințe de dovleac
½ linguriță de bicarbonat de sodiu
4 ouă
50 ml ulei de cocos
60 g miere
un vârf de sare
50 g ciocolată mărunțită
opțional, 50 g ciocolată topită prin bain-marie pentru decor, un topping preferat sau fructe

Instrucțiuni:

Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius.
Unge formele de brioșe cu ulei de cocos.
Amestecă la blender s-au într-o râșniță specială semințele de dovleac până obții făină.
Amestecă făina de cocos (sau făina obișnuită), făina de dovleac, pudra de moringa, bicarbonatul de sodiu și sarea.
Adaugă ouăle, sarea, uleiul și amestecă la mixer până obții un amestec omogen. Opțional, poți adăuga câteva bucățele de ciocolată.
Pune amestecul rezultat în formele de brioșe și la cuptor pentru 20-25 minute apoi aplică testul scobitorii.
Opțional, poți decora cu ciocolată topită sau topping.

Sursă foto: Pinterest

Înghețată cu moringa

Pentru un dulce sănătos și vegan poți opta pentru înghețata cu moringa. Mai jos sunt ingredientele de care ai nevoie:

2 lingurițe pudră de moringa
250 ml lapte de cocos
100 g de îndulcitor organic (zahăr, miere etc)
pentru decor, 50 g penițe de cacao (nu sunt dulci)

Instrucțiuni:

Amestecă toate ingredientele la blender până obții o consistență cremoasă.
Pune amestecul obținut în mașina de înghețată după instrucțiunile de pe ambalaj. Alternativ, poți pune amestecul în caserole și să le dai la congelator (atenție! trebuie să amesteci cu o lingură la fiecare 30 minute timp de cel puțin 4 ore).
După ce ai scos înghețata de la mașină, poți decora cu boabe de cacao iar apoi merge tot la congelator. Alternativ, dacă ai amestecat la fiecare 30 minute, după 4 ore poți decora cu penițe de cacao.
Poți consuma la 24 ore de la preparare.

Moringa este o sursă nutrițională importantă, are grijă de sănătate și poate aroma diverse preparate sărate sau dulci. Dacă ești preocupată de alimentația sănătoasă nu ar trebui să îți lipsească moringa din bucătărie.

Sursa foto: Shutterstock

Total
5
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*